Saint Maarten sau Insula Sfantului Martin este o insula care apartine a doua tari, celebra mai degraba pentru aterizarile de la plaja Maho si mai putin pentru ceea ce ofera.
In anul 2017, insula Saint Maarten a fost distrusa in proportie de 85% de uraganul Irma iar efectele sunt inca vizibile. Partea olandeza a insulei a fost asigurata si in mare parte s-a si refacut. Aeroportul nu este renovat 100% dar functioneaza inca din 2017, cu toate ca a fost distrus in intregime.Partea franceza a insulei, partea mai saraca si neasigurata, inca mai sufera.
Din punctul meu de vedere Saint Maarten este refacuta in proportie de cam 50%. Inca sunt hoteluri intregi in ruina, zone de plaja abandonate si oameni foarte saraci. Statul francez, din pacate, nu i-a prea ajutat pe localnici, nici macar la refacerea caselor, ei bazandu-se doar pe resursele proprii si pe ajutorul vecinilor…
Fiind o insula care se bazeaza prin excelenta pe turism, Saint Maarten a primit o noua lovitura dupa uraganul Irma datorita crizei Covid19, care nu a facut decat sa-i adanceasca si mai mult in saracie. Desigur ca vacanta este despre lucruri frumoase si Saint Maarten este in continuare o insula ofertanta, cu plaje luxuriante, nisip fin si ape turcoise dar trebuie sa stim si care este realitatea de aici.
Am senzatia ca oamenii nu sunt asa prietenosi, nu stiu cum erau inainte dar acum as putea spune ca olandezi sunt usor mai agresivi.Celebra zona Grand Case, locul in care seara turistii veneau de pe toata insula pentru cina, acum este aproape pustie, cu doar cateva restaurante deschise (sunt zeci de restaurante in zona dar sub jumatate sunt deschise) si turisti destul de putini.
- vaccin, dovada trecerii prin boala sau test cu maxim 48 ore inainte de imbarcare; in cazul in care vaccinul este mai vechi de 1 an se impune doza booster
- obligatoriu-Electronic Health Authorization System (EHAS), o autorizatie dr sanatate pe care o poti obtine cu 3 zile inainte de a ajunge in St Martin iar durata obtinerii ei este de max 12 ore (https://stmaartenehas.com/application-form/). Atentie la completarea ei trebuie incarcate adeverintele de vaccinare/green pass/rezultatul testului covid si de asemenea trebuie sa ai la indemana un card deoarece trebuie platita asigurarea de calatorie obligatorie (15 usd).
Pentru a intra in St Martin, chiar daca este teritoriu european (Franta/Olanda de peste mari si tari) este necesar pasaportul. Conditiile de roaming sunt cele aplicabile UE.
- Rainforest Adventure -aici poti alege o multime de activitati, de la plimbat cu telescaunul, la vizita muzeului lui Emilio sau de ce nu… The Flying Dutchman. In cadrul muzeului Emilio Wilson sunt fotografii si obiecte ale familiei Wilson. Trace Wilson s-a nascut in sclavie si alaturi de descendentul ei Emilio a trait si muncit pe plantatii de pe insula.
Parintii lui Emilio s-au intalnit in San Pedro de Marcoris, mama lui fiind servitoare iar tatal pescar. Impreuna cu fratii lui au trait pe insula si au invatat la scoala publica din Little Bay. Emilio a fost vanzator, un vanzator apreciat iar in anul 1954 el s-a mutat in conacul lui John Philips (cel care a dat numele orasului Philipsburg) si a locuit aici pana in 1995, cand uraganul Luis i-a distrus casa. Dupa acest incident nefericit, Emilio s-a mutat in fosta incapere de fierbere a trestiei de zahar, loc in care mama lui a invatat sa citeasca.
Emilio si-a lasat intreaga avere unei fundatii cu scopul de a face un parc de agrement. Si-a dorit acest parc tocmai pentru a proteja dealul si natura. Emilio a murit in 2002, la o saptamana dupa deschiderea parcului.
Odata vizitat muzeul, se poate merge catre lucruri mai serioase. De exemplu urcatul cu telescaunul pana in varful dealului pentru privelisti de vis. Din varful dealului se pot zari insulele St Barths, Anguila si nu numai. De asememea, se poate admira partea olandeza a insulei, aeroportul si o parte din orasul Marigot.
Pentru putina adrenalina recomand coborarea cu Flying Dutchman, care, zice-se, ca ar fi cea mai abrupta tiroliana din lume. Am niste dubii…
- Plaja Anse Marcel, o plaja superba cu nisip fin si apa cristalina. Plaja este amenajata, fix langa golfulet fiind un resort de lux si un restaurant care si administreaza plaja. Aici este de neratat view-ul de sus de la bariera de intrare in complex.
- Happy Bay este o alta plaja superba. Conform legilor de pe insula, accesul la plaja nu poate fi ingradit, nici un resort nu poate pune stapanire pe plaja, ca atare chiar daca plaja Happy Bay se afla pe o proprietate privata (as putea spune abandonata sau distrusa de uraganul Irma si nerefacuta), aceesul se poate face relativ usor.
Mergi cu masina/scuterul pana unde gasesti parcarea, acolo lasi mijlocul de transport, treci pe langa un zid si printre niste boscheti si intri pe proprietatea privata… (nu vei fi singurul), iar apoi mai mergi cca 300-400 m pana la plaja. Atentie insa ca este o plaja neamenajata asa ca daca vrei sa zabovesti mai mult, trebuie sa iti aduci apa.
- Plajele salbatice din estul insulei –Grandes Cayes, Petites Cayes, sunt salbatice, neamenajate si daca la prima ajungi usor pe un drum de pamant pe alocuri, la cea de a doua ajungi pe jos. Parcarea este langa o groapa de gunoi… iar drumul pana la Petites Cayes nu este atat de greu. Efortul iti va fi rasplatit din plin.
- Rotary Lookout Point, un mic view point catre Caye Chateau, o mica insulita, dar si catre Coconot Grove, un loc pentru iubitorii de suft. Insula Caye Chateau poate fi vizitata, dar atentie – se ajunge la ea doar prin apa. Nu stiu sa spun daca este afectata de flux/reflux.
- Oyster Bay si Orient Bay sunt doua zone de plaja mai amenajate, cu beach baruri, restaurante, ba chiar si zona pt iubitorii de nudism in zona Orient Bay.
- Philipsburg-este capitala partii olandeze a insulei si un important centru comercial. Orasul s-a refacut repede, astazi Front Street fiind reconstruita aproape in totalitate, adaposteste o serie de magazine de bijuterii si nu numai, dutty free si multe baruri si restaurante.
Back street, de asemenea, are cateva magazine de lux dar cele mai multe sunt magazinele locale cu diverse nimicuri. Strazile sunt paralele, si nu prea ai cum sa te ratacesti nici daca vrei. Pana pe la 16 zona este plina de turistii de pe vasele de croaziera iar in jurul orei 17, mare parte din baruri, magazine se inchid. Astazi, insa, in port, era doar un vas!
Ca atractie principala atractie a orasului gasim Boardwalk, promenada care prorneste de la terminalul de ferry si merge de-a lungul marii (Front Street).
Fort Amsterdam, o alta atractiei a orasului, se gaseste in incinta resortului Divi iar din constructia secolului al XVII-lea, nu au mai ramas decat cateva ziduri si cam atat.
Chiar daca constructia nu a fost una fericita, care sa respecte structura unui fort de aparare, cladirea a ramas centrul coloniei, aici tinandu-se sedintele de consiliu, ba chiar directorii sau chiar soldatii Companiilor Indiilor de Vest locuind aici.
Pentru o vedere panoramica, recomand urcarea pe dealul din stanga portului de ferry, este un loc ideal, atat pentru apus cat si pentru un view asupra orasului.
Pic Paradis -este cel mai inalt punct de pe insula (424m) cu toate ca mie mi s-a parut mai inalt “dealul” de la Rainforest Adventure si se poate ajunge relativ usor, cu masina pana in varful dealului si apoi o mica ascensiune pana in varf. Atentie la cele 2 mici indicatoare usor anapoda.
Oyster Bay&Dawn Beach-daca in zona Oyster, plaja este inexistenta, resortul este insa refacut in totalitate in zona Dawn. Aici plaja este divina, apa caraibiana dar hotelul este refacut partial.
Natural Jacuzzi Cave&Devil’s Cupper – aici vorbim despre valuri puternice, exclus sa poti face baie dar daca ai timp poti faceun scurt traseu de cca 30 min pe malul oceanului furios. Te asigur ca nu vei regreta!
Grand Case -daca zona de seara lasa de dorit, avand in vedere crizele ce au lovit planeta, pe timp de zi, plaja de aici si cea de la Petite Plage iti bucura inima si ochiul.
Pentru doritorii de sporturi nautice si adrenalina, Creole Rock este locul ideal.
Marigot – Marigotul este capitala franceza a insulei, un oras nu prea atragator, as putea zice chiar periculos (ca o mica paranteza, in perioada aceasta in toate insulele frantuzesti din Caraibe sunt revolte, mai mici sau mai mari, depinde de insula dar din fericire ele nu ne afecteaza prea tare turistii.
Putine locuri interesante in acest orasel: pe langa fort este marina si piata sau mai bine zis o insiruire de tarabe cu o multitudine de chinezarii.
Daca partea olandeza are Fort Amsterdam, partea franceza are si ea fortul ei, Fort Louis, nume dat in onoarea regelui francez.Constructia fortului dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand cavalerul Descoudrelles a inceput ridicarea lui pentru a apara Marigotul de englezi. Astazi ruinele fortului ofera privelisti spectaculoase la Marigot, Galisbay, laguna Simpson Bay, Simpson Bay, Anguilla, Lowlands și Nettle Bay.
Terres Basses – Este cartierul milionarilor de pe insula, practic in aceasta zona exclusivista sa gasesc cele mai opulente cazari, cele mai pretioase vile, inclusiv cea a lui Donald Trump.
Inchirierea unui proprietati in aceasta zona poate sari usor peste 1000 usd/noapte. Practic in aceasta zona, situata in vestul insulei pe un deal, gasim o singura statiune, La Samanna.
Zona este deservita de doua plaje, Long Bay si Plum Bay (aici gasim casa lui Trump, fix pe plaja, nu ai cum sa nu o vezi), ambele plaje spectaculoase dar si salbatice in acelasi timp.
Pentru a ajunge la aceste plaje ai doar o optiune, respectiv pe la bariera de intrare in cartier, spui ca vrei la plaja si te lasa sa treci. Ar mai fi o poarta de acces in zona Long Bay dar din pacate iti trebuie cartela de acces sau sa intri cu cineva din cartier.
Baie Nettle – Zona Baie Nettle, care mie nu mi-a placut, fix in zona asta erau masinile incendiate iar de fiecare data cand am trecut pe aici era baieti care incercau sa se dea cu motoarele pe o roata, modul cum actionau si agresivitatea lor m-au dus cu gandul la Pablo Escobar si baietii lui pe motoare
Baie Rouge – Baie Rouge o zona draguta, plaja cu nisip fin, usor rosiatic de la stancile din zona, apa cristalina si lume aproape deloc. Daca vrei liniste, plajele din aceasta zona sunt ideale.
Si daca in St Maarten este vorba despre plaja, nisip fin, apa cristalina, apusuri si rasarituri spectaculoase , putem sa optam si pentru o experienta de seara la apus, asta pentru a incheia seara exceptional. Sunt 3 optiuni, fiecare o alege pe care o doreste, apus cu bautura inclusa 45 USD, apus cu snack si sampanie 65 USD sau apus cu cina 85 USD.
Eu am ales-o pe cea de 65 USD, plimbarea dureaza 2 ore, in cazul nostru plecarea a fost de la Simpson Bay Resort iar plimbarea a fost in golful Simpson Bay pana la Plum Bay. Proseco si alte bauturi sunt nelimitate, snack ul la fel. Toate aceste 3 tripuri se desfasoara pe un catamaran.
Simpson Bay si Pelican Key – Aici vorbim de haos, un conglomerat de hoteluri, restaurante, baruri, plaje amenajate, sporturi nautice, tot ce vrei dar si preturile sunt pe masura.
Sunt locuri in care poti inchiria 2 sezlonguri si o umbrela contra sumei de 20 USD (in banii astia poti primi si 4 cocktailuri sau mai bine zis punch-uri) sau poti inchiria baldachin cu 75 USD.
Daca insa doresti o cabana cu 8 locuri, pretul ajunge la 250 USD. Cupecoy Beach se afla tot in zona de fite, pastreaza tiparul plajelor insulei si ofera un apus de vis.
Maho beach – Cand spui St Maarten, spui Maho si avianele care “aterizeaza pe plaja”. Daca atunci cand te plimbi pe insula ai impresia ca nu sunt turisti, cand vii la ora de varf in zona Maho beach, ai impresia ca toata lumea s-a adunat aici.
Teoretic cel mai bun interval orar ar fi 13.30-15.00, atunci aterizeaza avioanele mari si poti prinde cadrele ideale made in St Martin. Daca nu verifici aterizarile pe site ul aeroportului gasesti lista zborurilor la Sunset Bar (cel mai celebru bar din lume zic ei).
Tot de aici poti admira si apusul dar si aterizarea avioanelor. Atentie usoara la lucruri, la aterizare nu mi s-a parut pericol, dar la decolare totul zboara: haine, prosoape, palarii pana si apa marii este impinsa mai spre larg si apoi se intoarce tavalug cu o tona de nisip.
Daca ajungi in jurul orei 14, vei fi socat, zeci de oameni cu telefoanele in mana, asteptand cadrul ideal si alti zeci stand in pozitia ideala sa prinda avionul, pare nostim dar este si usor hilar.
Tur de insula pe barca cu cateva opriri in locuri speciale. De regula, in perioada noiembrie-mai datorita vantului puternic, turul insulei nu se face, el limitandu-se doar la zona de vest, insa dar cu putin noroc si o vreme ideala se face uneori si in aceasta perioada.
Ce include turul?
- plimbare cu barca
- bautura nelimitata, sucuri, apa, rom, bere, punch etc
- pranzul iar daca doresti peste, mai scoti suplimentar din buzunar inca 5USD
- snorkeling
- inot cu testoasele
- insulele Tintamarre si Pinel
Prima oprire pt o baie in apa cristalina este in zona Long Bay, mai exact in fata hotelului Semanna (cel mai scump hotel de pe insula). Timp este suficient asa ca se poate inota pana la plaja.
Cea de a doua oprire este pentru snorkeling, in zona Creole Rock, numai snorkeling nu as putea spune ca este, mai degraba multe pietre si pe ici colea cativa corali lesinati, maxim 2% din suprafata. Pesti sunt destui, dar nici acestia nu sunt wow, deci no snorkeling in St Maarten.
Si dupa atata baie, Santino, barca noastra ne duce in Grand Case pentru un pranz delicios la un restaurant de pe malul marii. Inainte de masa ai la dispozitie cca 20 min pentru o sesiune foto sau o alta baie in mare, dar de data asta de pe plaja.
Urmatoarea oprire este pe insula Tintamarre. Barca nu te lasa la mal,asa ca daca vrei plimbare pe plaja sau pe insula inoti putin pana la mal.
De asemenea, in apropierea insulei traiesc multe testoase marine iar cu putin noroc poti inota cu ele sau le poti admira. Uneori ies si la suprafata dar ce cele mai multe ori le vezi pe fundul marii. Daca snorkelingul nu este ok aici, inotul cu testoasele este fantastic.
Insula este nelocuita si neamenajata, ca atare in afara de plaja dementiala, multa roca si multa vegetatie, nu prea ai ce sa vezi.
Ultima oprire este la Pinel Island, poate cea mai cautata si fotografiata zona dupa Maho Beach. Barca te lasa aproape de mal, nefiind nevoie sa inoti. Pe insula se gaseste un restaurant, un magazin cu suveniruri, multe iguane care mai decare mai colorata si o plaja excesiv de amenajata cu sezlonguri peste tot. Pentru doritori se poate inchiria si kayak.
Excursia noastra s-a incheiat cu turul complet al insulei, putina adrenalina pe zona de nord dar nu sa creeze panica ci mai degraba multa distractie. Excursia a fost organizata de catre Aqua Mania si a costat 120 USD/pers. Durata a fost de 7 ore.
St Martin este o estinatie caremerita abordata, in special pentru iubitorii de plaja, relax si de ce nu, pentru o atmosfera calduroasa intr-o iarna anosta de la noi. Recomand cu tarie o sedere de min 8-9 nopti, deoarece in mai putin timp nu intelegi nimic, atat datorita fusului orar cat si a timpului efectiv ramas de petrecut la destinatie.
De asemenea, recomand explorarea insulei, o baie pe cat mai multe plaje, de la Grand Case la Orient Bay, de la Anse Marcel la Happy Bay, de la Friar’s Bay la Dawn Beach.
Toate locurile sunt spectacoloase si au ceva de oferit. Si da, nu as neglija nici locurile parasite ca urmare a uraganului Irma, este o realitate traita de insula si de planeta, o realiatate care revine an de an in zona, iar ruinele ramase in urma uraganelor ne pot face uneori sa realizam ca oamenii sau induatrializarea excesiva au dus la schimbari climatice care ne vor afecta pe toti.
Cum se ajunge in Saint Maarten?
As zice destul de usor de la Bucuresti, cu o escala la Paris sau Amsterdam, poti ajunge in cca 12-15 ore, iar un pret corect de avion ar fi pe la 540 eur, aici ma refer la AF sau KLM.
Unde ne cazam?
Eu am optat pentru 2 cazari, una in zona Orient Bay, o zona linistita si cosmopolita iar cea de a doua cazare in zona Simpson Bay, o zona mai pretioasa si mai seducatoare. Bugetul de cazare difera, in functie de gusturi, stele, dorinte si de ce nu si de noroc. Eu am prins pret mai bun pe Agoda.com, cu toate ca sunt fun declarat Booking.com
Cum ne deplasam pe insula?
Noi am optat pentru a explora insula pe cont propriu, ca atare am inchiriat un scuter, 50 eur/zi. Atentie la garantie, noi am platit pt scuter o garantie de 1000 usd si aceasta garantie nu poate fi redusa. Nu stiu sa spun conditiile la masini si nici pretul pt inchiriat.
De ai nevoie de cateva sfaturi pentru a inchiria o masina le vei gasi AICI
Mancarea
Referitor la mancare, eu zic ca preturile sunt pt toate buzunarele. Pe insula exista si Carrefour sau Monoprix dar si celebrele restaurante KFC, McDonalds sau Burger King (nu stiu preturile).
Cat priveste restaurantele, acestea sunt si din cele luxoase, unde preturile sunt pe masura dar si restaurante pentru muritorii de rand. Ca o paranteaza, atentie la portii, pt noi portiile au fost exagerate, de regula optam pt o portie pt 2 persoane deoarece 2 portii erau prea mult .
Exemple de preturi:
- peste la gratar de la 20 euro in sus
- fish&chips 12 euro
- cartofi prajiti 5 euro
- pizza de la 14 euro
- burger de la 14 euro
- mancare creola de la 10 euro
- lobster de la 50 eur, depinde de gramaj dar de regula este 60-90 eur, dar urias
- punch de la 6 euro, alte cocktailuri tot de la 6 euro dar baza este 8-9 eur
- berea 3-4 euro, atentie la happy hour cand poate fi 2 euro dar si orice pizza 10 eur (joia in zona Simpson Bay)
- coaste/pui la gratar de la 10 euro
- vita la gratar cu tot cu garnitura de la 18 euro
Atentie preturile sunt si in USD si in euro, dar in zona franceza se foloseste euro, preturile fiind exprimate in euro, iar in zona olandeza se foloseste usd sau guldenul (benzina este afisata in gulden de ex iar paritatea este 1 usd=1.8 guldeni).
De multe ori, mai ales in zona olandeza, 1 usd = 1 eur, ca atare este bine sa ai euro pt zona franceza si usd pt zona olandeza. Cardul se foloseste mai peste tot dar atentie la restaurante unde suma minima de debitare este de 25 usd.
Ca buget total, pentru 9 nopti, 10 zile ne-am dus pe la 4000 eur, plus -minus ceva, din care 1200 euro cazarea, 1100 euro avionul si 800 euro excursiile optionale. Am mancat o cina si cu 20 eur dar si cu 120 eur cand am vrut homar. Cred ca am avut bafta la cazare, am prins preturi foarte bune.
De mentionat ca am vazut foarte multe familii cu copii, insula fiind destul de sigura.
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!