Cand spui Sardinia, spui mare azurie, nisip fin, coaste scaldate in soarele torid al verii si de ce nu Costa Smeralda.
Marea de smarald, plajele cu nisip fin sau pietre aurii te vor incanta si tot aici vei afta si cele mai exclusiviste locatii din Sardinia
Este un loc care fascineaza, te incanta vizual dar de ce sa nu recunoastem, pe alocuri te si surprinde neplacut cu preturile exagerate din punctul meu de vedere (preturile nu sunt totusi corelate cu ceea ce ofera).
Daca la inceputul anilor ’70 era o destinatie dedicata exclusiv milionarilor (asta datorita faptului ca aici puteai ajunge doar cu ambarcatiuni private, elicopter sau cu avioane de mici dimensiuni), odata cu deschiderea aeroportului din Olbia s- a dat drumul si la “turismul de masa”.
Chiar daca – asa cum spuneam – erau locuri destinate exclusiv milionarilor, aici gasindu-se al doilea cel mai scump stabiliment de cazare iar in perioada de glorie, un mp in Porto Cervo putea ajunge si la 300,000 eur, nu departe de zonele de varf se gasesc si stabilimente pentru toate buzunarele.
Astazi, Porto Cervo, un loc al lor, al milionarilor, este practic principala “atractie” a zonei.
Ziua locul pare sters si anost, pare a fi un loc parasit dar plin de magazine de lux, care mai de care mai opulent si mai pretios, cu un port in care acosteaza ambarcatiuni de milioane de euro si cu terase de-a lungul promenadei gata sa satisfaca orice gust si orice pretentie culinara.
Intr-un cuvant… dezamageste, in opinia mea!
Seara locul se transforma, devine un furnicar, un loc in care milionarii isi servesc cina la ceas de apus sau de noapte tainica, cand soarele inroseste cerul iar stelele apar usor, usor pe cerul superb.
Locurile in care poti bea un pahar sau servi masa sunt aproape imposibil de gasit daca nu ai rezervare (si cardul dolofan). Plimbatul este gratuit… ca atare poti sa admiri atat linistea din timpul zilei cat si forfota de seara/noapte. In Porto Cervo savurezi clipa, te racoresti cu o inghetata si te bucuri de atmostefra incitanta.
De neratat, in Porto Cervo ar fi si bisericuta alba care troneaza pe un varf de deal si ofera privelisti spectaculoase asupra noului port din Porto Cervo.
Limba de plaja nu este atat de mare, ca atare in plin sezon, este mai greu sa iti gasesti o umbreluta sau un petec de nisip pe care sa iti pui prosopelul. Nu departe de Baja Sardinia se afla un mic port – Poltu Quatu, port in care te bucuri de barcute frunoase si cochete.
Cale di Volpe, un loc asemanator cu Baja Sardinia in a carei prelungire gasim ceva mai multe plaje intinse, cu nisip fin si mare de smarald (Petra Ruja, Liscia Ruja, Razza di Juncu – atentie drumul catre aceste plaje nu este asfaltat dar este accesibil.
Pentru un scuter nu e tocmai fericire deoarece te vei umple de praf, pentru masini de asemenea poate fi complicat daca se intalnesc doua , in special seara cand majoritatea pleaca de la plaja si se formeaza cozi interminabile..
In ambele locuri sunt plaje amenajate dar si plaje pentru prosoape. De exemplu, pe White Beaches, 2 sezlonguri si o umbrela costa 50 euro/zi.
In acesti bani ai inclus view-ul la marea de smarald, soarele si sezlongul… Consumatia se plateste extra. Un cocktail porneste de la 7 euro iar sticla de prosseco de la 35 euro.
Tot pe Costa Smeralda,gasim si Arhipeleagul Maddalena, o inlantuire de 7 insulite care mai de care mai spectaculoasa, arhipeleag locuit initial de ciobanii corsicani, el aflandu-se in apropierea Corsicai.
Aici, in urma unui asalt, Napoleon a cunoscut prima sa infrangere. Din cele 7 insulite, pe doua dintre ele poti ajunge relativ usor, respectiv La Maddalena si Caprera, cu ferry in cca 15 min si care pleaca la cca 30 min atat din Palau catre La Maddalena cat si inves. Costul ar fi de 35 eur (2 persoane si un scuter, scuterul fiind 9 eur). Caprera este legata de Maddalena printr-un pod spectaculos.
Deasemenea, arhipeleagul poate fi vizitat si cu ajutorul unei barci, asa poti avea ocazia sa vezi mai multe insule si de ce nu, sa ajungi mai usor la plaje.
Caprera este o insula mult mai salbatica iar de ea este strans legat numele generalului Giuseppe Garibaldi. Initial el a fost exilat aici ulterior si-a cumparat o bucata de teren iar ultimii 27 ani din viata si i-a petrecut aici.
Pe insula se gaseste casa in care a locuit Garibaldi, casa ce poate fi vizitata. Mobilierul din casa a fost realizat de Brown Bros, un arhitect londonez iar cel mai spectaculos este patul ingust orientat catre Corsica, pat in care si-a dat ultima suflare batranul soldat.
Cea mai spectaculoasa plaja de pe insula Caprera este Cala Coticcio, drumul pana aici nefiind deloc usor, mai facil ar fi cu barca. De asemenea de neratat sunt si plajele din sud. Un tur de plaje cu scuterul plus plimbari pe jos catre pleaje, bai fara stat la plaja iti ia cxa 3-4 ore.
La Maddalena este poarta de intrare in arhipeleag, aici ajung ferryboat-urile iar pe langa orasul principal, locul in care vei debarca, ai o multitudine de plaje dar unde te poti racori daca soarele arde prea tare.
Atentie inca ca la ora pranzului magazinele sunt inchise, ba chiar si barurile iar zona orasului este chiar pustie.
Cum poti explora aceste 2 insule?
- Pentru cei mai comozi se poate cu masina sau scuterul. In cazul in care vii fara un mijloc de transport poti inchiria unul pe insula Maddalena.
- Pentru sportivi exista biciclete de inchiriat dar… atentie, este foarte cald!
Pe anumite plaje exista baruri iar in portul Maddalena se gaseste si un supermarket. In rest… este bine sa ai ceva apa la tine…
Palau – statiune turistica si oras portuar totodata, un oras cu apezi limpezi si stanci sculptate de vanturile nordului, ofera privelisti spectaculoase asupra arhipeleagului La Maddalena.
Principalele evenimente care trezeste orasul la viata, pe langa sezonul estival sunt:
- procesiunea care are loc la biserica Santa Maria delle Grazie in luna septembrie
- carnavalul care incepe cu sarbatoarea Sf Antonio Abate si se incheie cu sarbatoarea Miercurii Cenusii. Carnavalul are loc in perioada postului pascal, iar satele colorate sardiniene se imbraca in straie alb negru, amintind de ritualurile misterioase din vechile timpuri.
Sardinia nu inseamna doar plaje, lux, opulenta etc, Sardinia inseamna si istorie. Cele mai impresionante site-uri arheologice se gasesc in sudul insulei dar nici Costa Smeralda nu duce lipsa.
San Pantaleu – un sat tipic sardinian, cu casute din piatra si aleei inguste, cu restaurante boeme in care iti poti servi cafeaua de dimineata.
Nu putem vorbi de obiective majore aici dar avem o bisericuta si case care mai de care mai aratoase, cu multe flori si stralucind in soarele torid sardinez. Sunt si ceva magazine cu produse locale dar majoritatea turistilor vin aici pentru a-si servi cafeaua si pentru a-si continua drumul catre zona arheologica.
Arzachena
Pe langa zona arheologica, aici gasim si 2 mici obiective care merita sa le acorzi atentie si timp…
Primul oboectiv ar fi biserica Santa Lucia, dedicata sfintei cu acelasi nume. Biserica a fost construita in 1904 cu ajutorul credinciosilor din oras si a fost sfintita in 1937 odata cu infiintarea Asociatiei Santa Lucia.
In interiorul bisericii se gaseste statuia Sf Lucia din jurul anului 1900. Drumul pana aici, este format din 78 trepte dar la capatul lor poti admira centru orasului, te poti bicura de o priveliste care iti va bucura ochiul si sufletul.
Nu departe de bisericuta se afla o roca numita Monti Incappiddatu, sculptata de vant si aflata la cca 387 m deasupra marii, care de asemenea ofera o imagine de ansamblu asupra zonei si asupra orasului.
Zona arheologica din Arzachena, este formata din 7 site-uri.
Ele sunt de fapt ramasite din perioada bronzului, de la asezaminte pana la morminte. Realist vorbind, sunt mai degraba niste conglomerate de pietre dar cred ca merita un scurt popas.
Intrarea la un site costa 4 euro dar daca vrei sa le vizitezi pe toate, platesti 20 euro, un abonament care este valabil o saptamana. Site-urile sunt relativ apropiate unu de altul, cu un mic efort, turul poate fi facut intr-o singura zi.
Atentie Templul Malchittu se afla la cca 2 km de mers pe jos de la intrare, prin soare dar si printr-o zona protejata.
Albucciu Nuraghe
Sunt ramasitele unui sat din regiunea Gallura, perioada bronzului, care arata modul de organizare din acele vremuri, structura sociala a satului dar si nivelul ierarhic al conducatorilor din sat.
Moru Giant Tomb sau mai bine zis ramasitele unui cimitir din perioada bronzului. Acest conglomerat de pietre se afla in imediata apropiere a satului ca atare ele pot fi vizitate impreuna.
Olbia
Olbia este un oras din Provincia Sassari si este poarta de intrare catre Costa Smeralda. Orasul este si statiune dar si centru economic. Spre deosebire de alte zone ale Coastei Smeralda, aici preturile sunt ceva mai decente, atat la cazare cat si la terase.
Olbia este un oras dinamic, cu cateva obiective turistice si cu un centru istoric intesat de magazine si restaurante. Seara centrul este un furnicar, chiar si in aceasta perioada pandemica, iar pentru a beneficia de un loc cu view pentru cina trebuie sa te misti “cu talent”. Daca nu ai fost iute de picior ai sanse sa mai gasesti un loc doar la localurile mai dosite sau dupa 22.
Ce putem vedea in Olbia?
- Basilica di San Simplicio
- Muzeul de Arheologie
- Tomba Dei Gigantu
- Castello Sa Paulazza
- Castello di Pedres
Olbia (+/- 20 km stanga/dreapta) dincolo de obiective are poate si cele mai frumoase plaje din zona, dar asta este o opinie personala.
Pornind din satul Cala di Volpe catre Olbia, avem:
- plaja Piccola Lisciaruja
- superba plaja Tortuga, intesata de baruri si cluburi (Long Beach, Tortuga Beach, White Beach etc)
- plaja Punta Volpe
- plaja Marinella
- Golful Aranci sau golful crabilor, un golf spectaculos atat pentru apusurile de vis cat si pentru cinele delicioase servite la restaurantele de pe malul portului. Incepand din secolul al XIX-lea, Golful Aranci s-a dezvoltat spectaculos, depasind statului de port pescaresc si devenind o poarta de intrare in Sardinia, deoarece aici, inclusiv astazi, se afla cel mai important port al insulei.
In partea de sud a Olbiei gasim alte plaje cu nisip fin si apa de smarald, iar cele mai spectaculoase se afla in apropierea orasului San Teodoro.
Nu le-am vizitat pe toate dar sunt cateva care mi-au placut, trecand peste aglomeratia de rigoare:
- La Cinta, o plaja intinsa cred pe cativa km, in fata ai marea de smarald si in spate un lac care comunica totusi cu marea
- plaja Lu Impostu, aici daca ai masina mai greu cu parcarea, se cam asteapta pentru a intra in parcare, ca atare ori vii la prima ora ori alegi alt mijloc de transport
- plaja Brandinchi
- plaja Capo Cada Cavallo cu ale ei puncte de belvedere (Punta Est si Capo Coda Cavallo)
Si daca tot ai ajuns aici recomand si o oprire in portul Puntaldia, pentru o inghetata absolut delicioasa (recomand inghetata din pomelo).
Tot pentru un apus de vis, recomand alaturi de Golful Aranci, plaja Li Cuncheddi si de ce nu restaurantul hotelului cu acelasi nume pentru o cina cu un view spectaculos.
Preturi
Referitor la preturi, ar fi multe de spus, Costa Smeralda fiind o destinatie unde gasesti toate genurile de turisti: de la milionari la backpackeri…
Cazarile pot porni de la 100 euro pe noapte la un hotel de 3* in zona Olbia si pot ajunge la sume cu multe zerouri daca se doreste o cazare cu view si in zona Cala di Volpe sau Porto Cervo.
Alte preturi:
- inchiriere umbreluta si doua sezlonguri: de la 35 la 50 euro. Asta am vazut noi dar poate nu am ajuns in locurile cele mai exclusiviste (se poate inchiria si pt jumatate de zi cu 25 eur); totusi zona este intesata de turisti care stau pe propriul prosop iar pentru asta nu trebuie sa platesti.
- parcarea 1-7 euro/zi in zona plajelor, se poate si gratis dar trebuie sa gasesti locul si de cele mai multe ori, daca gasesti un loc, este destul de departe de plaja.
- inchiriat scuter, 50 euro/zi la care se adauga 10 euro pt top case/zi, 5 euro/zi pt casca 2, 20 euro pt preluat/predat la aeroport si tot atat daca doresti in afara orelor de program. Pentru inchiriat recomand efectuarea rezervarilor (in perioada de varf de sezon) cu cel putin o luna inainte. Eu am inchiriat cu 2 saptamani inainte si cu greu am gasit. Nu doar la scutere este problema de pret si disponibilitate ci si la masini.
- trasfer ferry Palau – La Maddalena – Palau, 35 euro/2 pers+scuter (scuterul 9 euro);
- o inghetataa 2.5-6.5 euro, depinde de marime si zona;
- o cina, dupa posibilitati, dar un pret rezonabil pt 2 peroane ar fi pe la 50 euro (o portie de paste sau o pizza cca 15 euro, un peste/calamar de la 15 euro, depinde de modalitatea de gatire si marime);
- un cocktail de la 7 euro cel basic, pe plaja un pret mediu ar fi 9-10 euro;
- o apa 1-3 euro depunde de zona;
- cafeaua de la 2 euro;
- vinul, de la 6 euro/pahar sau 35 euro/sticla de proseco pana la….
- intrarile in biserici sunt gratuite, inclusiv in zona arheologica din Olbia dar in zona Arzachena, intrarea intr-un site arheologic costa 4 euro/site sau 20 euro un abonament pt toate cele 7 (2 site-uri costa 7 euro)
- o calatorie cu autobuzul costa 1.5 euro.
Cum se ajunge in Olbia?
Cu Blue Air, are zbor direct (martea si sambata). Zboara si Wizz catre Alghero si Cagliari iar Ryanair catre Alghero. Totusi aceste aeroporturi sunt mai departe de Costa Smeralda ca atare atentie la aeroport si la distante. Nu putem spune insa ca Sardinia duce lipsa de zboruri!
Momentan pentru Sardinia ai nevoie de test fie antigen fie PCR in cazul in care nu esti vaccinat iar pentru retur nu ai nevoie de nimic deoarece Italia este inca verde.
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!