Mahe este cea mai mare insula a arhipeleagului Seychelles avand peste 157 km2 dar si cea mai populata (cca 77.000 locuitori, 86% din populatia tarii).
Tot pe Insula Mahe se afla si capitala statului, Victoria, dar si aeroportul international – este practic poarta de intrare in Seychelles. Din pacate, marea parte a turistilor raman aici si merg catre celelalte insule doar in excursii de o zi, cu toate ca partea cea mai interesanta este reprezentata tocmai de aceste insule necotropite de invazia turistilor.
Tot ce trebuie sa stii inainte de a planifica o vacanta in Seychelles
Pe insula Mahe se afla si 4 parcuri nationale:
- Parcul National Morne Seychellois, unde se gaseste si cel mai inalt varf mumtos, respectiv Morne (905m), acest parc aflandu-se in partea de nord est a insulei, zona care aduna si cea mai mare parte a populatiei
- Parcul National Marin Baie Ternay si Parcul National Marin Port Launay, acestea fiind situate in partea de sud vest a insulei
- Parcul National Marin Sainte Anne, acesta este un parc marin aflat in larg in apropierea capitalei Victoria
In padurile din Mahe (ca de altfel in tot arhipeleagul) cresc tot felul de plante endemice, multe pe cale de disparitie, protejate de lege: arborele medusei (Medusagyne oppositifolia), planta ulciora din Seychelles (Nepenthes pervillei carnivor) dar si multe specii unice de orhidee. Ca o paranteza, aici nu avem Coco de mer.
Chiar daca nu are plajele spectaculoase din Praslin si La Digue, cu siguranta si Mahe merita atentia noastra. Din punctul meu de vedere este o greseala sa nu ii aloci timp iar asta este valabil si in cazul celorlalte insule mai mici: Praslin si La Digue.
Ce se poate vizita in Mahe
Capitala Victoria
Nu este un oras mare care sa te asalteze cu multe obiective dar merita alocate cateva ore pentru o incursiune in istoria statului Seychelles.
- Catedrala din Victoria sau biserica mama a catolicismului din Seychelles, este construita pe locul in care in 1851 Leon al Avancherilor a construit o prima bolta dedicata Fecioarei conceptiei imaculate. Este prima biserica construita in Seychelles iar in interiorul ei isi odihneste somnul de veci primul si singurul episcop al Seychellului, Felix Paul. Catedrala a suferit numeroase renovari si a fost lovita chiar si de un ciclon, ultimile renovari fiind facute in `93-`94 iar in `95. Sculptorul local Egbert Marday a creeat remarcabilile usi ale catedralei.
- Monumentul bicentenar alcatuit din 3 perechi de aripi intinse a fost ridicat in 1978 pentru a comemora cea de a 200 aniversare a orasului Victoria, oras fondat sub numele de L’Etablissement du Roi in 1778 de francezul Charles Routier de Romainville.
- Tempul hindus Arul Mihu Navasakthi Vinayagar, construit in 1992 si denumit dupa zeul sigurantei si prosperitatii.
- La Domus, impozanta cladire care a fost si este resedinta a preotilor din Victoria. Astazi ea mai gazduieste doar 3 preoti dar in trecut a fost casa pentru o duzina de misionari capucini. Cladirea este construita din roci de granit si contine un apeduct care se alimenteaza de la o fantana arteziana din apropiere.
- Turnul cu ceas (Lorloz in creola) o replica in miniatura a Big Ben-ului londonez. Ceasul a fost ridicat in 1903 in cinstea reginei Victoria si tot in 1903, Seychellul devine colonie a Coroanei.
- De neratat ar fi si piata de fructe si de peste, pe un mixt de culori si mirosuri, aici gasindu-se si cela mai multe suveniruri (si cele mai ieftine).
- Mai exista si un muzeu de istorie sau de stiinte ale naturii.
- Gradina botanica nu este wow dar aici este locul in care poti vedea cele mai multe plante endemice si mult prezentatele broscute testoase. Poti participa la hranirea lor si te poti juca in voie cu ele. Parte a gradinii botanice este si gradina chinezeasca, donata de China si amenajata pentru a intari legaturile chinezo- seychelleze.
Alte atractii ale insulei
Distileria sau fabrica de rom locala, este opera a doi frati care si-au inceput studiile in Africa de Sud, unde au descoperit romul iar in 2002 au inceput productia de rom intr-un garaj. Din pacate, in Seychelles nu se cultiva trestie de zahar ca atare materia prima folosita la productia romului este importata din alte tari africane. Se importa atat trestia cat si melasa.
Pana acum toata productia de rom se obtinea prin munca manuala dar de curand au achizitionat o limie de productie automata care va fi pusa in functiune in cateva zile. Romul de Seychelles se exporta in peste 80 tari inclusiv Romania, desi productia locala de rom nu este atat de mare pe cat se crede.
Produsul lor de lux este romul St Andre care are o vechime de 8 ani. In portofoliu mai exista si rom de burbon, rom cu aroma de ananas sau cocos si rom de 69 grade similar cu palinca de Romania dar nu asa aromata. Turul este gratuit dar daca vrei sa participi la degustarea celor 7 sortimente de rom trebuie sa platesti 100 rupii (cca 25 lei) si chiar degusti. Si da, in Seychelles turistii pot conduce dupa ce au degustat, tot ce trebue sa faci este sa nu exagerezi cu bautura. E legal sa bei un pahar de ceva.
Fabrica de ceai, se poate face un tur al fabricii sau se poate merge si al Tea Tavern pentru o bautura si o gustare. Ceaiul de aici este important din Kenya si s-a extins pana acum pe cca 110 ha, urmand se extinda si mai mult.
Institutul creol, un institut al carui scop este mentinerea culturii locale. Maison St Josef a fost proiectata de catre un arhitect german in 1920, este un conac colonial care gazduieste literatura creola din Seychelles, scrisa in creola nativa, Kreol Seselwa.
Craft Village sau Domaine de Val des Pres, aceasta este o fosta plantatie de cocos transformata intr-un sat colorat de unde iti poti cumpara suveniruri handmade.
Orasul Venn, un alt monument UNESCO. Ruinele satului Venn, un sat care initial avea cca 50 ha, mare parte cultivat cu vanilie si cacao, era situat la o altitudine de cca 450 m.
Zice-se ca odata ce ai pasit in site, se simte o energie mistica. Eu nu am simtit-o… probabil nu am avut vibratiile potrivite…
Pentru Seychelles locul are o importanta culturala si istorica, el amintind de perioade de mult apuse. In perioada 1876-1888, niste misionari ai bisericii impreuna cu un grup de filantropi au construit aici o scoala pentru copiii scavilor eliberati. Chiar daca acum gasim doar niste ruine si o vedere impresionanta asupra Grand Anse, localnicii se mandresc si cu vizita Reginiei Elisabeta a-II-a in anul 1972 insotita de sotul ei, in acele vremuri Seychelles fiind colonie britanica (a dobandit independenta in 1976).
Eden Island – la cca 3.5 km de capitala Victoria, mana omului a construit o insula artificiala, Eden. Insula a fost creeata in jurul anului 2000 dupa modelul insulelor artificiale din Dubai si pe fonduri tot de aici.
Cred ca este singul loc nefiresc din Seychelles, apa are o culoare diferita fata de culorile seychelleze, aici ne bucuram doar de plaje private (daca reusim sa ajungem pe ele) si de restaurante cu inspiratie americana.
Partea buna este ca preturile la restaurante sunt in limitele insulei ba chiar mai ieftine pe alocuri. Tot aici gasim si cele mai frumoase barci ancorate la mal, pe unele putandu-le chiar inchiria. Pe insula sunt apartamente sau vile de inchiriat, un mall dar si un hotel. Ca opinie personala, eu nu as sta aici deoarece esti departe de orice inseamna Seychelles ca plaja, natura etc.
Cascada Grand Anse, nu este ceva spectaculos – e o mica cascada dar la baza ei se formeaza un mini lac in care te poti racori intr-o zi torida.
Avand in vedere ca este vorba de o insula in care 97% din populatie este catolica, peste tot gasim biserici, care mai de care mai impozanta sau mai cocheta.
Si da, In Mahe ai ce face cateva zile. Dar daca ai venit aici, sa nu uitam pentru ce este celebra insula si sa revenim la plaje.
Anse Major
Pe coasta de nord-vest a insulei Mahe se gaseste una dintre cele mai izolate si spectaculoase plaje ale insulei. Drumul pana aici nu este deloc usor. Se merge cu masina pana unde se termina asfaltul iar daca esti norocos iti gasesti un loc de parcare in cele cinci alveole disponibile daca nu revii alta data sau lasi masina si mai departe.
Din pacate drumul este in panta si destul de ingust, ca atare trebuie sa ai mare grija unde parchezi sa nu il blochezi. Dupa ce lasi masina mai ai cca 2 km pana la plaja, 2 km pe carari de munte, cu urcusuri si coborasuri, cu escaladat pietre si totul se face in bataia soarelului, singura parte buna este ca pe partea dreapta te bucuri de marea azurie si de insula Silhouette.
La destinatie nu gasesti apa sau ceva de cumparat ca atare trebuie sa ai asa ceva la tine, avand in vedere ca faci min 40 min doar dus. Asta este varianta placuta si solicitanta de a ajunge pana aici, varianta comoda este sa inchiriezi o barca si sa te aduca. Eu zic ca si varianta unu merita deoarece peisajele spectaculoase nu o sa le vezi de pe barca. Per total o astfel de drumetie, cu baia de rigoare iti ia cca 3 ore.
Anse Intendance
Poate cea mai frumoasa plaja din Mahe sau una dintre cele mai frumoase plaje de aici. Plaja este la fel de salbatica, mai mult de 10-12 turisti nu gasesti, este si un mic bar amenajat si cu atentie poti face o baie, daca valurile puternice nu te baga la fund. Nu este un loc propice pentru inot dar daca stii sa inoti bine te poti lupta putin cu valurile.
Coasta de sud-est a insulei Mahe
Plajele de pe coasta de est sunt si ele spectaculoase dar din pacate mareea afecteaza apa si o buna parte a zilei nu te poti balaci deoarece nivelul este destul de jos (pana la glezne). Un alt inconvenient ar fi si pietrele din apa sau resturile de corali ori conglomeratele de corali.
Printre plajele de pe coasta estica as aminti Anse Forbans si Anse Marie-Louise, astea fiind cele mai sudice si mai nedezvoltate plaje, in trecut aici fiind un loc strategic pentru pirati.De fapt locul se si numeste Golful Piratilor.
Pentru a te bucura din plin de natura salbatica recomand plaja Petite Police si scurtul drum prin padure pana la Police Bay. Aici cu siguranta vei fi singur sau vei mai gasi un localnic ratacit. Curentii sunt foarte puternici, nu exista recif de corali ca atare oceanul spumega la propriu. La capatul plajei se gasesc si cuiburile unde isi depun oualele testoasele marine.
Coasta de vest a insulei Mahe
Aici gasim ceva plaje cu ape linistite dar si cateva hoteluri luxoase. Zona este departe de agitatia capitalei sau a comercialului Beau Vallon.
Zona cea mai cautata este Baie Lazare a carui nume vine chiar de la exploratorul Lazare Picault, cel care a ajuns in Mahe in 1742, momont in care a revendicat insula pentru Franta si imperiul sau. De asemenea, in zona, localnicii au gasit in trecut si ceva comori ingropate de pirati, comori care sunt adapostite la Muzeul National.
Pentru un apus de neuitat, mergem pe partea cealalta a golfului unde gasim Anse Soleil, o plaja pe tiparul lui Anse Lazare dar mai mica si mai cocheta.
Urmatoare plaja, ceva mai banala dar mult mai mare este Grand Anse, aici avem atat un sat cat si un port pentru pescarii din zona.
Daca mai ai timp, incheie ziua cu un traseu simplu si foarte usor catre Baie Ternay Marine National Park, loc in care te poti bucura atat de baie cat si de o sesiune de snorkeling.
Beau Vallon sau Mamaia seychelleza, este de departe cel mai turistic si mai comercial loc din arhipeleag. Aici gasim cele mai multe hoteluri, restaurante si cei mai multi turisti.
Plaja are intradevar nisip fin si auriu, intrarea in apa este lina iar valurile sunt domoale. Culoarea apei nu este cea specifica Seychelle-ului dar este ok. Beau Vallon exceleaza la apusuri in schimb, este locul in care te boti bucura in voie de intalnirea dintre soare si mare.
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!