test

Și totuși… iarna e ca vara, nu-i așa?

Primavara anului 2020 a adus pentru turistii din intreaga lume un adevarat soc. Pandemia a cuprins planeta si a dat peste cap toate planurile de vacanta si de calatorie asa cum nu s-a mai intamplat niciodata in ultimii 70 de ani.

Multe tari aflate in top 10 al destinatiilor de vacanta la nivel mondial au fost afectate sever. Organizatia Mondiala a Turismului propunea in luna mai 3 scenarii pentru pierderile, respectiv reveirea industrie turismului. Cel de al treile scenariu, care atunci era cel mai optimist se dovedeste in momentul de fata realist..

. Concluziile pe scurt la nivel mondial:

  • Pierderea de 850 milioane la 1,1 miliarde de turisti internationali
  • Pierderea veniturilor din export din turism de la 910 miliarde USD la 1,2 trilioane USD
  • 100 pana la 120 de milioane de locuri de muncă directe in turism sunt expuse riscului

Vezi tot studiul aici

Spania, spre exemplu, cu peste 80 de milioane de turisti pe an (in 2019) si 12% din PIB reprezentat din venituri aduse de industria turistica a inregistrat una dintre cele mai serioase lovituri. La fel si Statele Unite, Franta sau Italia.


In incercarea de a salva cate ceva, unele destinatii au implementat metode care sa permita sosirea turistilor dar sa aiba oarecum si situatia sub control.

Vezi cazul Greciei care a impus initial control si test aleator la granite, iar mai apoi test PCR obligatoriu pentru toti cei care intra in tara.

Bulgaria a fost mai relaxata si a cerut doar o declaratie la care a renuntat la final de sezon. Care si aia nu a prea fost luata in serios de mai nimeni! 

Data fiind apropierea de Romania a ambelor tari, acestea s-au bucurat de un numar relativ mare de turisti romani, majoritatea alegand ca mijloc de transport masina.

A fost insa un sezon salvat pentru ele? Sau reparat din mers, dupa vorba cuiva “invatatm sa pilotam in timp ce zburam“? Ramane sa raspundeti voi la aceasta intrebare.

Ar fi multe de spus despre vara si despre cum a incercat fiecare tara sa rezolve problema.

Acum insa vine iarna si multi isi faceau sperante ca perfidul COVID19 va disparea incetul cu incetul si va permite reluarea calatoriilor fara prea multe restrictii.

Gresit!

Toamna a adus cu ea o explozie de cazuri in intreaga Europa astfel incat majoritatea statelor au impus o politica de lockdown – mai mult sau mai putin restrictiv. In multe tari au fost inchise restaurante, hoteluri si spatii sportive si recreative, a fost restrictionata circulatia pe timp de noapte si s-au impus limite pentru intalniri de maximum 6 persoane.

Vezi cazul Marii Britanii, al Frantei sau al Spaniei. Cam peste tot s-au pastrat deschise scolile, mai putin in Romania. Daca e bine sau rau, e o alta discutie…

Spania a decretat STARE DE ALARMĂ. Ce înseamnă asta pe înțelesul tuturor

Slovacia a luat o masura fara precedent in Europa, prin impunerea testarii obligatorii a intregii populatii timp de doua weekenduri. Dupa weekendul trecut, peste 50% din populatie a fost testata PCR intr-un efort care a implicat cadre medicale, armata, politia, pompieri si volutari, rezultatele aratatnd ca aproximativ 10% din populatie este infectata.

”Avem mari sanse sa aratam Europei si lumii ca lucrurile se pot face diferit, fara a inchide economia si a lasa milioane de oameni fara locuri de munca. Aceasta va fi calea noastra catre libertate”, a declarat premierul slovac Igor Matovic.


Multa lume discuta si despre “modelul suedez” care nu a impus restrictii si care este unul de succes acum. Gresit! In Suedia nu a fost niciodata vorba despre “imunizarea de tip turma”! In Suedia s-au luat masuri de izolare, de multe ori foarte stricte si – atentie – au fost aplicate de populatie voluntar si fara discutii.

In plus, Suedia are un stil de viata diferit si asta a ajutat la punerea in aplicare a planului oficialitatilor.

Circa 52% dintre suedezi locuiesc singuri, incepand din primavara, desi nu a fost instituit oficial un lockdown. Majoritatea pensionarilor s-au autoizolat voluntar, iar mulți dintre ceilalti si-au restrans – la fel – voluntar activitatile. Suedezii pastreaza distanta, lucreaza de acasa, nu se mai organizeaza conferinte, expozitii, petreceri sau spectacole cu mai mult de 50 de spectatori si se evita transportul in comun si/sau calatoriile neesentiale.

“Asta fac 80% dintre suedezi. De aceea nu avem lockdown, fiindca noi ne autoizolam singuri și facem ce ni se spune, cu toate pro – si contra acestui mod de trai și de a reacționa. Modelul suedez nu e să trăiești normal și să te infectezi la liber! Modelul suedez e ca fiecare individ să adopte un comportament responsabil și să ajute la combaterea răspândirii epidemiei!” spune Laura Ghibu, medic in Suedia.

Vine iarna. Vine sezonul zapezii. Multi isi facusera planuri si iar au fost date peste cap in condintiile in care – repet – mai toate tarile Europei au intrat in lockdown cel putin pe durata lunii noiembrie.

Intr-o prima faza ma gandeam ca decizia a fost luata acum pentru a salva sezonul de iarna. Austria, Franta, Italia, Elvetia, etc, atrag in fiecare iarna milioane de turisti si cred ca ar face pe dracu-n patru sa nu ii piarda. Sau nu le mai pasa deja de asta si se gandesc doar la populatie?

Austria spre exemplu a anuntat ca din 3 noiembrie intra in carantina partiala: vor fi interdictii de circulatie, restaurantele, hotelurile, institutiile culturale si sportive se inchid. Petrecerile (incluzand si nuntile), targurile de Craciun sunt interzise. Industria turistica a inceput sa se planga astfel ca, potrivit Kronen Zeitung, companiile obligate sa inchida vor primi un ajutor în valoare de 80% din vanzarile pe care le inregistrau in aceeasi perioada a anului trecut – dar plafonate la 800.000 euro. Ok, frumos din partea statului. Dar… ce fac turistii?


Referindu-ma la turistii romani, cred ca vor face ce au facut majoritatea si in vara: vor gasi un loc pe ici, pe colea, prin tara. Nu zic ca e rau, desigur. Vor mai descoperi una, alta, isi vor mai aminti de copilarie, vor mai incerca lucruri noi pe langa casa. Asta daca nu se da si la noi lockdown general, pentru ca atunci vor ramane doar cu ultima optiune: vacanta in casa… Iar ne gandim ca iarna e ca vara, nu?

Cei cu tichete de vacanta vor fi mai fericiti, probabil, ca nu vor baga mana prea adanc in buzunar. Ceilalti se vor descurca ca si in vara, probabil cu decizii de ultim moment si nicidecum cu planuri in avans.

Vor fi desigur si impatimiti ai calatoriilor care isi vor indrepta atentia spre cele cateva destinatii exotice indepartate care mai sunt inca accesibile, cum ar fi Tanzania sau Zanzibar, Republica Dominicana, Cuba, Mexic si inca vreo doua unde chiar ca iarna e ca vara, daca ma intelegeti ce spun! 

Nu cred ca Grecia sau Turcia vor fi destinatii prea interesante de iarna, ele tinand capul de afis toata vara. Nu chiar peste tot iarna e ca vara!

Vor fi desigur romani care nu vor renunta la schi si la sporturile de iarna. Incotro se vor indrepta acestia? Probabil spre putinele partii de schi din Romania, probabil din nou Poiana Brasov va fi luata cu asalt, cu sau fara distantare, dar ma tem ca mai mult fara!

O solutie ar fi si saniusul pe ulite, pe la pensiuni nebagate prea tare in seama pana acum si care, cine stie, le vor oferi surprize placute musafirilor. Nu se stie niciodata si tare as vrea sa aud povesti din acestea cat mai multe!

Revenind la pandemia noastra a tuturor, nu putem sa nu zambim aducandu-ne aminte de un personaj politic binecunoscut si contrazicandu-l cu realitatea pandemica a calatorilor: totusi, anul acesta, iarna e ca vara!


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*