test

Spania a decretat STARE DE ALARMĂ. Ce înseamnă asta pe înțelesul tuturor

Daca pana acum Spania se lupta cu Franta pentru titlul de regina a turismului international (Franta locul 1 in lume, Spania locul doi cu peste 80 de milioane de turisti anual), acum – din nefericire – Spania detine titlul de regina a Europei la numarul de imbolnaviri cu virusul Covid-19, peste 1 milion (si peste 34.000 de decese).

In incercarea disperata de a mai “repara” ceva din pierderile imense aduse de lipsa turistilor, Spania a lasat granitele deschise si nu a impuis restrictii severe pentru cei care intrau pe cale rutiera, maritima sau aeriana. Nici in ziua de azi nu se cere prezentarea unui test negativ Covid-19 la intrarea in tara

Dar acesta nu este singurul motiv care a dus la o noua exploizie de cazuri (peste 20.000 in ultimele zile). Chiar daca purtarea mastii este obligatorie peste tot (in interior si in exterior) comportamentul iresponsabil al unora dintre cetateni este probabil cel mai important factor.

Presa locala vorbeste in fiecare zi de petreceri private de peste 20 de persoane sparte de catre politie si incheiate cu amenzi. Probabil cuantumul amenzilor nu este suficient de mare pentru a-i speria pe petrecareti…

Si… mai este de luat in discutie si faptul ca Comunitatile autonome au avut posibilitatea de a adapta recomandarile guvernului dupa bunul plac. Unele au fost mai restrictive, altele mai… relaxate.

Harta comunitatilor autonome din Spania. Sursa foto: www.feriahabitatvalencia.com



Din punctul meu de vedere, un alt motiv este legat de baruri, terase si restaurante.

Chiar ieri, eram in Alicante si desi am avut intentia sa oprim la pranz pentru o gustare, ne-am razgandit repede vazand ca nimeni nu curata mesele intre clienti. Unii nu o fac deloc, altii o fac asa, ca sa nu zica cineva ca nu e facut. Si oricum ar face-o, este imposibila o dezinfectie totala.

Multi spanioli s-au plans ca deschiderea scolilor va aduce un nou val de imbolnaviri dar, pana acum, nu exista motive de ingrijorare.

Foarte putini elevi au fost testati pozitiv, la fel si cadrele didactice. In momentul in care era depisatat un caz, clasa era inchisa imediat si copii intrau in izolare timp de 10 zile, dupa care se facea un nou test PCR.

Aceste fiind spuse, era cu adevarat cazul ca Guvernul sa faca ceva pentru a frana sau chiar a opri numarul de cazuri noi. Dupa mai multe discutii in coalitia de guvernare, Guvernul Pedro Sanchez a anuntat ieri, duminica 25 Octombrie instituirea STARII DE ALARMA  – in prima faza pentru 15 zile (acesta fiind termenul maxim pentru un decret guvernamental referitor la starea de alarma).

Propunerea Guvernului catre Congresul Deputatilor (va fi foarte probabil aprobata in sedinta de joi 29 octombrie) este ca starea de alarma sa fie valabila pana in 9 mai 2021!

Ce inseamna aceasta stare de alarma?

Conform legislatiei spaniole, starea de alarma poate fi proclamata pe tot teritoriul național sau partial, atunci cand apar unele dintre urmatoarele modificări grave ale normalitatii.

  • Catastrofe, calamitati sau nenorociri publice: cutremure, inundatii, incendii urbane și forestiere sau accidente majore;
  • Crizele de sanatate: epidemii si situatii grave de contaminare;
  • Incetarea serviciilor publice esentiale pentru comunitate, atunci cand prevederile articolelor 28.2 (dreptul la greva) și 37.2 (conflictele private dintre lucrători și angajatori) din Constitutie nu sunt garantate;
  • Situații de lipsa de produse de baza;

Durata maximă este de cincisprezece zile, dar daca se doreste prelungirea, aceasta trebuie aprobata de Congresul Deputatilor.

Decretul 926 din 25 Octombrie 2020 publicat in Monitorul oficial spaniol BOE explica contextul luarii aceste decizii precum si normele generale care au intrat deja in vigoare in dimineata zilei de azi 26 octombrie si vor fi valabile pana la 9 noiembrie 2020.

Asa cum mentionam anterior, desi Guvernul nu poate decreta stare de alarma cu o durata mai mare de 15 zile DAR, este aproape sigur ca Congresul va aproba extinderea pana in luna mai a anului viitor.

“Incidentele actuale plaseaza intregul teritoriu, cu exceptia Insulelor Canare, la un nivel de risc ridicat sau foarte ridicat, in conformitate cu standardele internationale si nationale stabilite in documentul privind actiunile de raspuns coordonat pentru controlul transmiterii COVID19, aprobata de sesiunea plenara a Consiliului interteritorial al sistemului național de sanatate din 22 octombrie 2020.” se precizeaza in documentul oficial.

“Initial se decreteaza starea de alarma pentru o periaoda de 15 zile, dar se solicita Congresului extensia pentru o perioada de 6 luni”



Trebuie stiut ca si inainte si mai ales acum, comunitatile autonome din Spania vor avea libertatea de a impune reguli proprii ca extensie la masurile generale trasate de catre Guvern pe timp de stare de alarma in Spania.

O prima masura a decretului se refera la limitarea libertatii de circulatie intre orele 23 si 6 dimineata. In acest interval se va putea circula doar in cazurile exceptionale mentionate la articolul 5 din decret. Comunitatile autonome pot modifica intervalul orar recomandat de catre guvern.

“Se limiteaza libertatea de circulatie a persoanelor de la orele 23.00 la 6.00, exceptii doar motive intemeiate”

“Pe teritoriul Comunitatii Autonome din Insulele Canare, masura prevăzuta la articolul 5 va intra în vigoare atunci când autoritatea competenta delegata pe acest teritoriu o stabileste, avand în vedere evolutia indicatorilor de sanatate, epidemiologici, sociali, economici si de mobilitate, comunicare prealabila catre Ministerul Sanatatii si in conformitate cu prevederile articolului 13. Eficacitatea masurii nu poate fi mai mica de sapte zile calendaristice.” precizeaza dextul decretului.



Articolul 6 vorbeste despre limitarea intrarii si iesirii dintr-o comunitatea in alta. “Intrarea și iesirea persoanelor de pe teritoriul fiecarei comunitati autonome si a fiecarui oras cu statut de autonomie este restrictionata, cu exceptia acelor deplasari, justificate în mod adecvat, care apar din oricare dintre următoarele motive…” Motivele exceptionale se refera la deplasarea la locul de munca, examene, obtinerea de documente oficiale, etc.

“Comunitatile Autonome pot decide limitarea intrarii si iesirii din teritoriile lor, total sau partial”



Articolul 7,8, 9 si 10 vorbesc despre limitari referitoare la intalnirile in grupuri (maxim 6 persoane), accesul in locasurile de cult si alte tipuri de intalniri. “Autoritatea competenta delegata an fiecare comunitate autonoma sau oras cu statut de autonomie poate, în sfera sa teritoriala, avand în vedere evoluția indicatorilor de sanatate, epidemiologici, sociali, economici și de mobilitate, comunicare prealabila către Ministerul Sanatatii și de comun acord cu prevederile articolului 13, moduleaza, flexibilizeaza și suspenda aplicarea masurilor prevăzute la articolele 6, 7 și 8, cu sfera și sfera teritoriala pe care le determina. Regresarea masurilor la cele prevăzute în articolele mentionate anterior se va face, dupa caz, urmand aceeasi procedura.”

“Comunitatile autonome vor decide limitarea numarului de persoane in spatiile publice sau private, cu un numar maxim de 6 persoane, cu exceptia celor care locuiesc impreuna”



 

Ce se intampla cu zborurile?

Decretul nu vorbeste nimic despre zborurile interne sau internationale. Asta inseamna ca oficialitatile nu vor interzice / stopa zborurile. La fel de bine, nu inseamna ca nu poate aparea un nou decret care sa se refere la asta.

Cat priveste zborurile din / spre Romania, nu s-a anuntat INCA nicio modificare DAR, iar azi, oficialitatile romane au publicat noua “lista galbena” cu tarile de risc. Spania este desigur in continuare pe aceasta lista. Ce schimbari va aduce comunicatul Romatsa, vom vedea in urmatoarele ore.


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*