Spania! Cine nu isi doreste sa se plimbe printre majestuoasele cladiri ale Madridului? Sau sa se intalneasca cu genialitatea lui Gaudi in Barcelona? Ori sa se tolaneasca pe minunatele plaje ale Mallorcai? Ca sa nu mai zic ca oricine pofteste, probabil, sa petreaca pana la ziua in superba Ibiza!
Ei, totul e bine la nivelul viselor, pana cand incepi sa faci calculele. Cazarile in destinatiile anterior mentionate sunt destul de scumpe, mai ales daca iti doresti o camera civilizata si bine pozitionata. Ultimele mele experiente in Madrid si Barcelona au insemnat aproape 100 euro / noapte, ceea ce pentru unii este scump, pentru altii ieftin. In acest caz, eu fac parte din prima categorie…
In acest articol doresc sa va prezint o alternativa: o ruta mai putin batuta de catre calatorii romani, dar care merita luata serios in considerare. Ea poate fi o varianta pentru o vacanta de vara dar, la fel de bine – daca nu chiar mai bine!- ca mini circuit in extra sezon cand avem temperaturi mai scazute, preturi mai mici si mai putina aglomeratie.
Intrata pe radarul marilor operatori din turismul european si in special pe cel al britanicilor, pe la finele anilor 60, Spania, ce oferea pe tava Mediterana cu plajele ei aurii in cate te puteai usor pierde, gastronomia si infrastructura impecabila, nu a prea atras clientela dornica de vacante.
Pentru turismul de masa, ii lipsea ceva esential: marketingul. Stiu ca acum suna aproape hilar dar, ganditi-va la ce s-ar intampla daca agentiile de turism romanesti ar incepe sa ofere vacante cu zbor charter in… Albania, sa zicem. Probabil cativa curiosi si niscavai cunoscatori s-ar inscrie dar, de la 3 umbrelute pe plaja la 50 de avioane / zi in sezon, diferenta este incomensurabila.
Asa ca britanicii, fini detectori de oportunitati turistice, s-au pus pe treaba si pe langa preturile bune oferite la pachete care includeau zbor, cazare si masa, au “inventat” campanii care sa atraga turistii nu doar intr-o destinatie ieftina si apropiata: s-au gandit sa-si condimenteze produsele cu putin exotism!
Cum Spania nu suna suficient de exotic, au aparut denumiri precum Costa Blanca, Costa del Sol, Costa Tropical, etc…
Lucrurile au inceput sa mearga din ce in ce mai bine iar avioanele englezesti au “debarcat” din ce in ce mai multi turisti.
Daca punem la socoteala si cea mai buna miscare a guvernului spaniol de la sfarsitul anilor 70, dupa caderea lui Franco si anume investitia masiva in turism, ne explicam marele salt al turismului spaniol, cu rezultate mai mult decat vizibile: Spania a devenit în 2017 a doua cea mai vizitata tara din lume, cu peste 82 de milioane de turisti straini, după Franta, depasind Statele Unite…
Iti propun astazi, draga calatorule, un traseu chiar in zona in care a inceput totul: Valencia, Alicante si nu numai! Vom cobori si mai spre sud, spre cea mai noua “coasta” inventata: Costa Calida, pana in milenarul oras Cartagena.
Urmeaza-ma si gandeste-te la urmatoarea ta escapada in Spania cea insorita! Iti voi arata, cu chibzuinta, desigur, frumusetile locurilor spre care te indrum!
Valencia
Ca punct de sosire in Spania pentru acest traseu iti recomand Valencia. Ai curse Wizzair, BlueAir si Tarom, cu plecare din mai multe orase ale Romaniei. Al treilea oras spaniol ca marime, “Oraşul Artelor si Stiintei”, este un loc fascinant si atragator vizitat de extrem de multi turisti din intreaga lume.
O viziune si o sclipire de genialitate ale arhitecților Santiago Calatrava si Felix Candela, au revigorat din punct de vedere turistic orasul.
Vorbim aici despre o suprafață imensa unde au aparut cateva construcții cu o arhitectură futurista: Palatul Artelor “Regina Sofia”, Hemisferic, Umbracle, Muzeul de Științe “Principe Felipe”, Agora și Oceanografic. Locuri unde nu numai ca te poti bucura de cladirile minunate dar te poti pierde in istoria si frumusetea timpurilor trecute sau prezente.
Despre experienta noastra in Valencia, plus multe sfaturi si recomandari, aici.
In Valencia puteti inchiria o masina pentru sume modice (in extra sezon veti gasi si la 2 euro / zi + asigurare) la una dintre companiile: Goldcar sau Centurio. Inainte de a inchiria insa o masina, va recomand sa cititi articolul “Ce trebuie să știi înainte să închiriezi o mașină în vacanță”
Alicante
Din Valencia spre Alicante veti doua optiuni de autostrada: una gratuita si una care urmeaza coasta, oferind privelisti spectaculoase. Veti trece pe langa Benidorm si veti putea admira una dintre primele statiuni “occidentale: ale Spaniei.
Daca alegeti varianta autostrazii cu plata, veti scoate din buzunar aproximativ 18 euro. Kilometri sunt la fel de multi, dar traficul este mai usor. Despre peisaje, mai bine nu va spun ca sa fiti atenti la drum!
Una dintre cele mai vechi asezari umane de pe coasta spaniola a Marii Mediterane, Alicante este capitala provinciei Alicante, a comunitatii autonome Valencia. Important centru comercial de-a lungul istoriei sale, gratie portului la Mediterana, oraşul poarta amprenta marilor civilizatii care l-au marcat: greaca, cartagineza, romana si maura.
Sunt multe de povestit despre acest cosmopolit si surprinzător oras, si pentru ca nu am vrea sa omitem nimic, am scris un articol separat (il gasiti aici) in care va povestim istoria locului, puncte de atractie, plaje plus o sumedenie de sugestii.
Din Romania poti ajunge direct in Alicante cu Wizzair din Cluj Napoca si Bucuresti sau cu Tarom in perioada iunie – septembrie. Transferul din aeroport se face usor, cu autobuze regionale, pentru mai putin de 4 euro / adult. Exista si curse regulate, la fiecare ora, care leaga aeroportul de statiunile din jur: Torrevieja, Benidorm, Guardamar, La Mata si de orasele Elche sau Murcia.
Daca statiunile mai sus mentionate nu te vor atrage si iti doresti ceva mai special, te vei putea intalni cu doua mari (da, ai citit bine) in acelasi loc daca te vei cobori vreo 70 de kilometri pana in La Manga del Mar Menor. (Citeste mai mult despre aceasta locatie aici)
Elche / Elx
In drumul spre sud, fie ca e spre La Manga del Mar Menor sau spre Murcia / Cartagena, vei da peste Elche (Elx in valenciana), al treilea oras ca marime din comunitatea Valenciana după numărul locuitorilor. Se află la aproximativ 20 kilometri de aeroportul din Alicante, ceea ce ii aduce destul de multi vizitatori.
Orasul nu este la fel de ofertant precum Valencia sau Alicante, dar are punctele sale de atractie. Pe langa istorie, arhitectura si plantatii de palmieri, am gasit aici si un strop de adrenalina, la unul dintre cele mai noi si moderne parcuri de aventura.
Despre experienta noastra de la parcul de aventura, va lasam sa descoperiti in articolul: Elche Palmeral Aventuras – Palmierii din spatele aventurii
Murcia
Capitala provinciei Murcia, orasul cu acelasi nume este un oras plin de viata. Centrul vechi are un farmec istoric, cu alei inguste, bulevarde largi si piatete mereu populate.
Orasul in sine a crescut si s-a extins considerabil, fiind un centru important in cadrul retelei nationale de logistica si vital în circuitul european alimentar care furnizeaza legume si fructe.
Fondata de mauri în secolul al IX-lea, Murcia a fost capitala unui regat maur pana cand a fost preluată de dinastia de Castilia în 1243. Superba sa catedrala Santa Maria dateaza din secolul al XIV-lea si a fost restaurata în secolul al XVIII-lea.
De altfel, ceremoniile religioase din Murcia sunt faimoase in intreaga Spanie atat cele din timpul sarbatorilor pascale, cat si de Nasterea Domnului, Sf. Maria sau Sarbatoarea celor Trei Magi.
Cartagena
Intemeiata pe la 229 i.Hr. de catre de Hasdrubal, Mastia isi face primul “update” de nume devenind Cartagina. Numele deriva din cuvantul fenician Kart-hadasht (orasul nou). Si cum nu era suficient un singur update, dupa vreo 20 de ani, generalul roman Scipio Africanul i-a mai facut unul, orasul devenind Carthago Nova. Tradus mot a mot, ar insemna “orasul nou nou”. Ce mai, imaginatie din belsug!
In Plaza de Ayuntamiento (Piata Primariei) gasim Muzeul Teatrului Roman, un ansamblu architectural din care fac parte Muzeul Teatrului Roman, Catedrala Santa Maria la Vieja si Teatrul Roman.
Si ce ati spune daca v-as povesti ca aceast fascinant loc a fost descoperit din intamplare? Nimeni nu banuia ca orasul sta pe o comoara din secolul II… Intre 1989 și 1990 sapaturile efectuate pentru o constructie civila, au scos la lumina mai multe ramasite din era timpurie romana, printre care o inscriptie dedicata unuia dintre fiii lui Augustus.
Si pentru ca aceste informatii sunt doar pentru a va deschide apetitul, va invit sa cititi articolul Cele mai bune lucruri de văzut și de făcut în Cartagena pe care l-am scris acum vreo doua luni. Dupa, sunt aproape sigur ca veti dori sa ajungeti aici cat de repede.
Puerto de Mazarron
Un fost sat pescaresc care s-a transformat intr-o statiune unde obisnuiesc sa vina turisti din Franta, Marea Britanie si Germania. Majoritatea inchiriaza apartamente pe termen mediu – lung si din mai pana in septembrie se muta aici cu catel si purcel. Paradoxal, nu sunt decat vreo doua – trei hoteluri si cateva pensiuni cu toate ca plaja este extrem de generoasa.
Lipseste oarecum si promovarea dar probabil ca asta este intentionat. Aici, localnicii nu se dau in vant dupa hoardele de turisti – considera ca le afecteaza specificul local.
Daca ajungeti in Puerto de Mazarron, va recomand hotelul Alegria dos Playas, pozitionat peste drum de cea mai buna plaja si (daca rezervati o camera “level”) cu vederi spectaculoase.
Cand zilele de concediu s-au epuizat si trebuie sa va intoarceti acasa, o puteti face atat din Valencia cat si din Alicante.
Daca inchiriati o masina, o puteti prelua dintr-un aeroport si preda intr-altul. Nu va fie teama, sunt autostrazi peste tot si mereu aveti optiuni de drumuri impecabile fara a plati taxe… In cazul in care nu doriti sa aveti batai de cap ca si sofer, puteti utiliza fara probleme mijloacele de transport public, civilizate si nu foarte scumpe.
De veti doriti sa calatoriti cu autobuzul, site-ul unde puteti consulta rutele, orarul si pretul este www.alsa.es. Pentru calatorii cu trenul: www.renfe.es
In cazul in care destinatia finala se doreste a fi Sevilla, sfatul meu este (va promit ca nu veti regreta) sa luati in calcul aterizarea pe Valencia sau Alicante si sa va bucurati de tot ce ofera aceasta tara minunata!
Pe traseu puteti vizita Aledo, Lorca, Guadix (vezi experienta noastra aici) locul cu cele mai multe case-pestera locuite din Europa, Granada, Alhambra si multe altele.
Sper ca ti-am trezit interesul, doritorule de vacante europene. De vei pleca la drum dupa indrumarea mea, ma voi considera fericit. De nu, voi mai pleda pentru minunata Spanie! Doar fii cu ochii pe SaCalatorim.ro!
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!