Confesiunile unui student în Portugalia

Nu voi uita niciodată ziua în care am aterizat pe aeroportul din Lisabona și în care am intrat pentru prima dată în mansarda situată la etajul cinci, într-un bloc fără lift. Apartamentul se afla în inima orașului, în faimosul cartier Bairro Alto și era o dovadă clară că în următoarele patru luni vor urma experiențe de neuitat.Localitatea în care urma să studiez un semestru de masterat m-a încântat încă din copliările, când am petrecut un sejur liniștit alături de familie.

www.travel-in-portugal.com

Lisabona se află în topul celor mai frecventate cinci orașe pentru studii internaționale, iar cei mai mulți studenți sunt brazilieni, italieni, spanioli, polonezi și turci. Un lucru surprinzător este faptul că orașul este populat și de popoarele nordice, de nemți, francezi, belgieni însă nu pentru sistemul de învățământ, ci pentru clima blândă, plajele frumoase și viața de noapte. Pare de necrezut, însă bursele accordate studenților români și polonezi sunt printre cele mai mari. În majoritatea țărilor puternic dezvoltate, bursa se accordă în funcție de veniturile părinților și în cele mai multe cazuri aceasta nu depășește suma de 200 de euro pe lună. Suma totală a bursei primite din partea universității din țara de origine influențează alegerea orașului pentru studii. Astfel, mulți studenți internaționali aleg facultățile din Coimbra și Porto, în detrimentul celor din Lisabona, din cauza costurilor ridicate și a aglomerației din capitală.

Pentru un apartament central cu două sau trei camere mici, chiria începe de la 650 de euro pe lună și poate ajunge până la 900 de euro. De altfel, prețurile imobiliarelor sunt foarte mari (începând de la 190.000 euro pentru achiziționarea unui apartament de 76 m²) chiar și în zonele mai îndepărtate de centru. Locuitorii orașului s-au mutat în zone rezidențiale sau în afara Lisabonei și au dat spre închiriere apartamentele mici, centrale asigurându-și astfel un venit lunar. Din luna octombrie până în luna iunie sunt închiriate studenților străini, iar în perioada iulie – septembrie, aceste apartamente sunt folosite în scop turistic. Au un succes extraordinar pe timpul verii, fiind foarte căutate de familiile cu copii mici care au nevoie de bucătărie, iar prețurile pornesc de la 40 de euro pe noapte.

www.mynatour.orgwww.emirates.com

Studenții care aleg capitala Portugaliei pentru studii sau internshipuri au devenit o afacere în sine pentru cei care închiriază apartamente, mașini, pentru comercianți, pentru deținătorii de cafenele, baruri, restaurante și cluburi. Impactul economic este major, aceștia contribuind vizibil la creșterea turismului și a consumului în general. Amploarea acestui fenomen a dus inevitabil la dezvoltarea unor asociații fondate special pentru a ajuta studenții străini cu orice fel de informații, dar și pentru a le organiza petreceri și excursii de neuitat. Două dintre cele mai cunoscute asociații, în care studenții portughezi se oferă voluntari pentru a-i sprijini pe cei internaționali, sunt Erasmus Life Lisboa http://www.erasmuslifelisboa.com/ și Erasmus Student Network http://www.esn-lisboa.org/index.php.

Studenții portughezii care pleacă la studii în afara țării, în aria turismului, aleg Polonia ca destinație principală, Spania, Franța și Elveția. Un lucru înca inexplicabil pentru profesorii portughezi este că deși tinerii adoră clima favorabilă din țara lor, odată ajunși în Polonia, își prelungesc șederea și nu doresc să se întoarcă, chiar dacă poloneza este foarte dificilă și în perioada iernii este foarte frig. Pe de altă parte, brazilienii care aleg Portugalia pentru a studia în străinătate, uită de multe ori scopul pentru care au venit și călătoresc pe tot parcursul semestrului în Europa. Majoritatea studenților, indiferent de naționalitate, urmăresc zborurile cele mai avantajoase ale companiilor aeriene, formează grupe de câte patru sau opt persoane, reușind astfel să călătorească ieftin și să profite la maximum de orice experiență nouă. Toate studiile de caz efectuate local, referitoare la motivele pentru care studenții internaționali aleg Portugalia, arată că ospitalitatea și gastronomia portugheză, prețurile joase, plajele și surful, viața de noapte și vremea călduroasă sunt aspectele care au cea mai mare influență.

www.trekexchange.com www.telegraph.co.uk

Sistemul de învățămant portghez nu este foarte diferit de cel românesc. În cadrul programului de masterat în turism, profesorii folosesc aceeași metodă de a preda, ajutându-se mereu de câte o prezentare pusă pe video proiector. Cursurile sunt trimise studenților în format electronic, iar la sfărșitul fiecărei ore se prezintă cel puțin un studiu de caz concret care să ofere o viziune amplă asupra temei abordate. Profesorii pe care i-am întâlnit sunt foarte dedicați muncii lor, sunt oameni care iubesc călătoriile, povestesc din experiențele trăite și sunt foarte deschiși în relațiile cu studenții. Accentul nu este pus pe examenele finale, ci pe activitatea studentului pe parcursul semestrului și pe proiectul individual care trebuie susținut la sfârșitul celor patru luni de curs.

3Grupa de masteranzi în turism din care făceam parte a fost alcătuită din șase portughezi care proveneau din diferite zone ale țării, o braziliancă, o poloneză, două românce și încă o persoană din insulele Capului Verde. Orele petrecute împreună erau de-a dreptul interesante pentru că orice subiect putea fi dezbătut din punctul fiecăruia de vedere, indiferent din ce colț al lumii provenea. Fiind foarte apropiați de cultura braziliană, atât prin vorbirea aceleași limbi, cât și prin împărtășirea acelorași tradiții, stil de viață, etc studiile de caz prezentate de portughezi erau relativ noi, având conexiuni în mare parte cu America Latină și Africa.

La cursul intensiv de portugheză, majoritatea studenților care participau activ făceau parte din popoarele vorbitoare de limbă latină: italieni, spanioli și români. Fiind foarte plăcută și asemănătoare ca pronunție (în portugheză se folosește foarte des “ș”-ul) a fost ușor și chiar distractiv să învățăm împreună. Am avut colegi nemți, polonezi, suedezi și norvegieni pentru care portugheza este foarte dificilă, având multe expresii aproape imposibil de pronunțat. Însă cu o voință puternică și ceva mai mult ajutor din partea profesorilor și a colegilor, au reușit până la finalul cursului să învețe cuvintele și expresiile uzuale folosite de către majoritatea portughezilor.

In cadrul masteratului în turism, unul dintre cursuri l-am petrecut la muzeul Lisboa Story Center, deschis în anul 2012 și devenit rapid una dintre cele mai inovative atracții turistice ale orașului (http://www.lisboastorycentre.pt/). Călătoria începe în timp și spațiu, făcându-i cunoscute vizitatorului diferitele perioade ale orașului Lisabona prin utilizarea imaginilor 3D și a unui ghid audio care transmite semnale GPRS. Scena cutremurului, a incendiului și cea a tsunami-ului care a devastat întregul oraș în anul 1755 este de-a dreptul cutremurătoare, iar pentru prezentarea acesteia, vizitatorii sunt invitați într-o cameră obscură cu proiecții mari și efecte nemaipomenite.

1Portughezii și în general străinii sunt foarte curioși și dornici de a afla lucruri noi. Am primit multe întrebări despre România referitoare la localizarea geografică, mâncăruri specifice, tradiții, infrastructură, prețuri pentru pachete turistice, sezonalitate, etc. Astfel am avut ocazia să împărtășim impresii despre țara noastră, să o promovez frumos și să povestesc despre Dracula, unul dintre puținele lucruri pe care le știau despre România. Din păcate, foarte puțini străini știau de existența Deltei Dunării și a Mării Negre, însă am avut și plăcuta supriza să aflu că unul dintre profesori citea literatură în limba română, era pasionat de istoria noastră și vizitase deja țara.

Articol de Emanuela Anton.

***************************************************************

fatima surf

Despre autor

Guest Post
Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume! Apasa butonul "contact" din meniu si scrie-ne!

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*