Marturisesc ca desi sunt tata a doi copii, uitasem cumva cum e sa fii tata de fata! Adica doar de fata! Ca tata de adolescenta nu am invatat nicaieri cum sa fiu si nici nu cred ca are cineva retete prestabilite pentru asta! Dar am descoperit cu incantare ca o cale minunata de a te conecta la realitatea asta este o calatorie, fie ea chiar si doar un city break!
Va povesteam in episodul anterior despre Bruges, considerat “cel mai frumos oras belgian” si cum puteti ajunge aici din Bruxelles sau Charleroi. Stiu at ca “repetitio est mater studiorum” dar in cazul de fata va invit sa revedeti informatiile din articolul de mai jos.
Tineti minte: tinerii sub 26 de ani beneficiaza de reduceri substantiale. Prin intermediul GO Pass, pentru orice calatorie in interiorul Belgiei se plateste 6,6 euro. (In cazul calatoriei de la / spre Aeroportul International Brussels se adauga suprataxa de 5,7 euro)
Nu am optat pentru cazare in Gent deoarece am considerat ca 25 de minute cu trenul din Bruges nu e mult, iar legaturile sunt la fiecare jumatate de ora. Detaliile pentru transportul feroviar le puteti gasi AICI De asemenea, ne-am gandit ca nu va fi foarte placut sa tot impachetam si despachetam bagaje.
Conform planului, ideea era sa plecam din Bruges dimineata si sa ne intoarcem spre seara. Am profitat si de oferta de weekend cand caile ferate belgiene ofera un discount de 50% pentru biletele dus intors. Asadar, 7,2 euro / persoana si in jumatate de ora coboram in gara din Sint-Pieters din Gent.
De aici fie o iei la pas spre centru, fie te urci in tramvaiul nr. 1, directia de mers Brielken pana la statia Korenmarkt sau Gravensteen. Biletul costa 3 euro, poate fi achizitionat de la automatele din statii sau pentru 50 de centi in plus, de la conductor. Sau, puteti achizitiona un bilet valabil pentru intreaga zi pentru care veti plati 7 euro.
Si pentru ca incepuse sa ploua si ne intrebam daca nu cumva ne-am ales ziua de vizita gresit, Universul s-a hotarat sa ne dea niste bonusuri. Am urcat in tramvai si vatmanul ne-a lasat cu mana intinsa spunandu-ne cu gura pana la urechi intro franco-engleza: “gratis today”. Hopa… poi cum asa?
Doua doamne ne-au explicat ca in prima duminica din Octombrie se sarbatoreste “ziua consumatorului” si cu aceasta ocazie transportul public este gratuit, magazinele sunt deschise si multe restaurante ofera degustari. Cum??? Gratis??? Poi, sa fie primit!
Desi am trait mult timp cu impresia ca Bruges este un orasul mai mare, in timp ce planificam traseul am aflat (rusine sa-mi fie) ca Gent are un numar dublu de locuitori (260.000 fata de 117.000). Pe strazi insa nu s-ar zice: este mai aerisit, restaurantele mai goale, la fel si mijloacele de transport in comun. Si cand spun asta, nu o pun pe seama faptului ca era duminica, aceeasi senzatie am avut-o si in timpul primei vizite aici acum vreo 2 ani.
Stiati ca in Evul Mediu Gent rivaliza cu Parisul? Dar ca prin secolul XIII era considerat al doilea oras al Europei?
Centru vechi al orasului este mai mic si mai compact decat in Bruges. Am ramas profund impresionat de Castelul Gravensteen (aflat unde altundeva daca nu in buricul targului), resedinta a contilor de Flandra pana prin secolul XIV, apoi judecatorie, inchisoare, fabrica si acum, desigur, muzeu. Se poate vizita contra unei taxe de 10 euro. Citisem undeva ca la finele secolului XIX se pusese serios problema demolarii sale. Noroc ca le-a venit mintea la cap… oricum, vazusem fotografii ale castelului precum cea de mai jos…
Iar acum vedeam realitatea. Stiu, nu ajuta nici vremea nici unghiul de fotografiere 🙂
O veche hala situata langa castel a fost reconditionata si transformata intr-un mini market cu restaurante si sali de protocol. Am intrat, mai mult ca sa ne adapostim de un nor suparat. Inauntru mese cu tot felul de bunatati. O fi oare chiar asa cum ne spusesera doamnele din tramvai? Da, asa a fost: am fost invitati sa degustam carnati traditionali, prajituri si vin. Vin? Sigur suntem in Belgia? Poi unde e berea?
la o aruncatura de bat gasiti Belfort (turnul cu clopote) – 91m, construit in jurul anului 1313, simbolul independentei si autonomiei medievale (si nu numai) a orasului Gent. Desi la o prima vedere ar parea sa aiba legatura cu biserica, nu are. Asta deoarece acest gen de turnuri, destul de des intalnite in Belgia sau Franta, sunt constructii civile care aveau rol de observatie si atentionare (populatia era notificata cu ajutorul clopotelor).
De-o parte si de alta a raului Leie gasiti restaurante, terase, cafenele pregatite pentru vremea ploiaosa cu pereti din prelata transparenta si incalzitoare electrice. Daca doriti sa serviti masa de pranz, veti gasi meniuri de pe la 14 euro.
De data aceasta insa ne-am decis sa intram la McDonalds pentru o inghetata si o cafea, doar inghetata merge bine cu ploaia si aveam deja burtile pline de la degustarea de mai devreme. S-a dovedit ca am luat decizia gresita pentru ca am asteptat comanda mai bine de 30 de minute.
Partea… interesanta a fost data de discutia “prieteneasca” cu managerul de “restaurant” despre cum automatele mi-au inregistrat comanda de doua ori. Si banii de pe card… tot de doua ori. Si ce nu poate rezolva un angajat poate managerul, nu-i asa 🙂 Sau poate a fost o lectie pentru fiica mea despre cum sa iti aperi drepturile. Sau poate acesta trebuia sa fie pretul pe care il plateam pentru priveliste…
Daca e ceva sa va sperie in Gent sunt… biciclistii. Mai in gluma mai in serios, trebuie sa cascati bine ochii cand traversati sau schimbati sensul de mers. Sunt multi si sunt peste tot, chit ca e zi cu soare sau cu ploaie. Probabil numarul de biciclete parcate langa gara va va confirma acest lucru…Nu e cazul sa va stricati frumusete de city break in Gent din cauza unei neatentii!
In orice parte te uiti vezi o catedrala sau o biserica impunatoare. Chiar ne-am intrebat de ce atat de multe pe o suprafata atat de mica. Nu am gasit raspunsul dar am citit ca in oras ar fi undeva la 400 de locasuri de cult. 400! Asta inseamna o biserica la fiecare 6-700 de locuitori… Destula activitate pentru un city break in Gent cu subiect ecumenic!
Intr-o latura interioara a Catedralei Saint Bavo am gasit un targ de antichitati si recunosca ca am intrat mai degraba manati de intrebarea: targ de vechituri in biserica? Da, de ce nu? Ce e frumos si lui Dumnezeu ii place…
In catedrala veti gasi faimoasa pictura, Adoratia mielului mistic pictat de catre fratii Jan si Hubert van Eyck, prin anul 1432. Stati, nu va grabiti! Daca intrarea in catedrala este gratuita, pentru a admira capodopera, trebuie sa achitati o taxa de 4 euro. Nu, nu puteti trage cu ochiul pentru ca este expusa intr-o capela de langa intrare.
Biserica Sf. Nicolae, datand de la 1200 se lauda cu unul dintre cele mai inalte trei turnuri din oras si pana nu demult oferea acces gratuit pana in varf. Dupa ce anul acesta lucrarile de restaurare s-au incheiat, se pare ca a aparut si taxa. Nu e o veste prea buna pentru doritorii de city break in Gent, dar nu ne vom impiedica de un maruntis acum!
Ca si in Bruges, va puteti inghesui intr-o barca pentru o vizita de 45 de minute pe canale. Veti fi mai “usori” cu 6,5 euro dar ce mai conteaza pentru un city break in Gent reusit!
Cladirea Primariei, este un edificiu interesant, fiind construita in doua stiluri arhitectonice (gotic pe o parte a cladirii si renascentist de cealalta parte). Aici era locul unde se intalneau breslele in trecut iar azi este dechisa turistilor. Poate fi vizitata cu ghid pana la ora 18.
Intr-adevar, majoritatea magazinelor erau deschise dar, precum in Bruges, preturile erau mai mari decat ne placea noua. Asa ca am zis pas la shopping si ne-am luat iar picioarele in spinare.
Cu ploaie si cate o urma timida de soare ne-am dat seama ca s-a facut deja seara iar city break in Gent devenea deja amintire si trebuia sa ne intoarcem spre Bruges. Orasul ne-a fascinat si colegul meu care se lasase cu greu convins sa plece din Bruges pentru o zi, imi multumea din 10 in 10 minute. Ce sa mai zic ca la cina m-a si cinstit cu o bere… Asa ca, ce sa mai, traiasca Gent si sa ne astepte cu soare data viitoare!
Experienta noastra pe plaiuri belgiene nu se opreste aici. Ea va continua cu Bruxelles intr-un episod viitor. Tineti aproape de tata si de fata! 🙂
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!
Recunosc, noi ne-am indragostit de Ghent. Am fost cazati in Bruxelles si am ales sa mergem cu trenul, tot in weekend. Biletul dus-intors, de persoana, a fost de 10euro pentru o calatorie de aprox 50min. Chilipir, din moment ce biletul de tramvai, in Ghent, pentru o calatorie de 10min, ne-a costat 3 euro. Ne-a impresionat foarte mult catedrala Bavo. O minunatie si la exterior si la interior. Recomand oricui ajunge in Ghent sa viziteze castelul Gravensteen. Audio-guide-ul e un deliciu, o istorie captivanta presarata cu multe povestioare amuzante. Pentru o cafea buna va recomand Mokabon, in piata Korenmarkt, pe o straduta in spatele Starbucks-ului. In general, Ghentul e un oras superb, de descoperit la pas, fara graba si fara un tel anume.
Multumiri Adela!