Teatrul si lumea mare – calatorie virtuala prin teatrele lumii

Astazi ar fi trebuit sa ne imbracam elegant, sa uitam de griji si sa mergem la teatru! 27 martie marcheaza anual Ziua Internationala a Teatrului, incepand din 1961.

In fiecare an, teatrele lumii se intrec in a oferi spectacole care de care mai frumoase, iar spectatorii ii omagiaza pe slujitorii Thaliei prin aplauze furtunoase si flori delicate!

Iar Institutul international de Teatru, una dintre cele mai importante organizatii artistice din lume, pregateste  o ceremonie in care este transmis un mesaj international tradus in 50 de limbi.

Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962 de Jean Cocteau. În 2019 acesta a fost transmis de catre Carlos Celdran din Cuba, regizor, scenarist, dramaturg, academician, director de teatru si profesor universitar, iar in anul 2020, datorita contextului coronoravirusian – ups! cred ca am inventat un cuvant dramatic- dramaturgul  pakistanez Shahid NADEEM a transmis mesajul doar online. Este emotionat si delicat iar de vreti, il puteti gasi AICI.

Lasand la o parte ceremoniile si aducerile aminte, m-am gandit ca daca tot teatrele sunt inchise, sa mergem totusi la teatru!

E drept, doar intr-o calatorie virtuala, dar asta nu o face mai putin frumoasa! Sa pornim la drum prin teatrele lumii!

Teatrul Municipal Sao Paolo, Brazilia

Construit in 1911 de catre celebrul arhitect brazilian Ramos de Azevedo si renovat apoi peste 100 de ani intr-un mod spectaculos, acest teatru este absolut superb.

Fotocredit: www.unicamp.br

Nu numai ca aici au loc spectacole celebre in toata lumea dar infatiseaza privirii si candelabre naucitoare, picturi de  Oscar Pereira da Silva si vitralii naucitoare cu peste 200.000 de bucatele de sticla folosite in constructia lor initiala. O cafenea si un muzeu completeaza acest minunat spatiu arhitectural si incanta vizitatorii. – Vizita virtuala

Bolshoi Theatre  Moscova, Rusia

Fotocredit:www.WBUR.org

In anul 1776 tarina Ecaterina a 2-a ii acorda printului Petru Urusov permisiunea dar si porunca de a infiinta o companie prin care sa intretina forme de arta si cultura pentru casa regala si nu numai. Se pare ca atunci a avut loc nasterea acestui minunat proiect. Deschisa la 20 octombrie 1856, in ziua incoronarii tarului Alexandru al 2-lea, actuala cladire a  teatrului Bolshoi a fost si va ramane un simbol al Moscovei si un simbol al artei si culturii din Rusia.

Sala sa eleganta, acustica desavarsita si calitatea spectacoleor sale fac din aceasta institutie un must see in calatoria noastra virtuala. Tur virtual

Burgtheatre  Viena, Austria

Al doilea cel mai batran teatru din Europa, construit in 1741 este o cladire cu stil imperial si de un bun gust desavarsit. A fost locul de joaca artistica a lui Gustav Klimt, multiubitul pictor al vienezilor, de aceea si unicul autoportret al acestuia se afla tot aici. Tur virtual

Fotocredit:www.wien.info

Pana insa a isi face autoportretul, acesta s-a straduit sa impodobeasca cu picturi celebra scara a teatrului, transformand-o dintr-o biata scara intr-o opera de arta desavarsita. Sute de spactacole incanta pretentiosul public vienez si numai. O seara petrecuta in inima Vienei te vrajeste mereu dar si un weekend nastrusnic despre care puteti citi AICI nu a omorat pe nimeni!

Palatul Artelor frumoase din Mexico City, Maxic

Denumit şi “Catedrala artei din Mexic”, Palacio de Bellas Artes a început să fie construit în 1932, după planurile arhitectului mexican Federico Mariscal, fiind finalizat doi ani mai târziu.

Fotocredit:Flickr.com

Un amalgam de stiluri Neo Clasic si Art Noveau la exterior si stilul Art Deco la interior fac ca aceasta minunata cladire sa fie una exceptionala. In interiorul sau de afla Teatrul National al Mexicului, ale carui  spectacole i-au dus faima in toata lumea. Tur virtual

Teatrul National Bucuresti

Inaugurata la 31 dec 1852 dar inceputa pe vremea domnitorului Gheorghe Bibescu, avand destinat initial un buget de 20300 de galbeni care desigur ca, intr-o buna traditie romaneasca nu au fost nicicum de ajuns, totusi “clădirea Teatrului în orașul Bucureștilor fiind un lucru care privește nu numai la folosul acestui oraș, dar a totului neamului Românesc, prin influența izbăvitoare ce va avea atât asupra bunelor năravuri cât și asupra desăvârșirii limbii Naționale și dezvoltării literaturii Românești” s-a savarsit cu multe poticniri.

Fotocredit: www. worldalldetails.com

Astazi, Teatrul National este o cladire moderna, cu usor iz comunist inca, dupa umila mea parere, unde o mana de oameni talentati si incapatanati sa nu se resemneze , lupta pentru perpetuarea culturii prin aceasta forma de arta atat de indragita: teatrul! Tur virtual

Desi timpurile sunt grele, sper totusi ca aceasta mica incursiune in lumea teatrului sa va faca sa va fie mai bine si sa treceti mai usor peste aceste vremuri. Asa ca imbracati-va cu cela mai bune haine ale voastre, parfumati-va, asezati-va comod in fotoliu si urmariti virtual un spectacol de teatru.  Ca nu o fi dracul chiar atat de negru, nu? Si COVID-ul asta poate fi si el doar un personaj din spectacolul vietii!

Despre autor

Carmen Dimahttps://sacalatorim.ro/author/carmen/
Carmen mestereste planuri de calatorie dimineata pentru Europa, la pranz pentru India iar in restul timpului pentru Asia, unde ar vrea sa se si mute de fapt. Intre un drum la banca si o decizie pentru afacerea ei, da sfaturi de calatorie prietenilor si mai scrie cate un articol. Daca o intrebi ce face iti va raspunde invariabil ca este la vanatoare de bilete de avion. Articolele ei sunt povesti in toata regula, scrise de o Sheherezada moderna, funny si rebela. Dar cine e perfect in ziua de astazi?

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*