test

Test PCR la intrarea in Spania

Vezi noutatile cu privire la intrarea in Spania incepand cu data de 7 iunie 2021

Formalitati pentru intrarea in Spania din 7 iunie

Incepand din 23 noiembrie, Spania va cere test PCR Covid 19 negativ pentru toti calatorii care vor veni din tarile cu risc ridicat de transmiterea a coronavirusului.

Ministrul sanatatii, Salvador Illa, a anuntat astazi aceasta masura intr-o conferinta de presa, spunand ca Spania va aplica  criteriile Uniunii Europene pentru definirea tarilor cu risc ridicat, si anume numarul de infectari acumulate la 100.000 de locuitori, in ultimile 14 zile.

Cele mai mari riscuri, dupa acest sistem, il prezinta tarile care au peste 150  cazuri diagnosticate la 100.000 locuitori si cu peste 4% diagnosticari pozitive din numarul total al testelor efectuate.

In acest moment, Romania se afla pe lista cu tarile cu risc ridicat, asa ca nu vom mai putea calatori fara acest test. Testul trebuie sa fie de tip Real Time PCR si nu mai vechi de 72 de ore, sa fie negativ si in limba engleza

Pana acum pentru intrarea in Spania  era necesara doar completarea unui formular PLC

Masura prin care Spania va cere test PCR Covid 19 se va aplica la punctele de trecere a frontierei aeriene si maritime, fiind deocamdata exceptate cele terestre. Spania a considerat ca acest lucru este necesar datorita severitatii celui de al doilea val pandemic in aceasta tara, numarul de cazuri ajungand aproape la 1,4 milioane, al doilea ca valoare in Europa.

In cazul tarilor Uniunii Europene și al zonei Schengen, va fi urmata harta de risc a Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC). Conform ultimului raport al acestui organism, toate aceste tari prezintă un risc maxim, cu exceptia Norvegiei, Finlandei si Greciei, care ar fi in momentul de fata singurele exceptate de la prezentarea testului.

Pentru tarile aflate in afara spatiului UE si Schengen, referinta va fi incidenta de baza acumulata la 100.000 de locuitori în 14 zile (care trebuie să depasească 150 de cazuri la 100.000 de locuitori). Conform datelor ECDC, SUA, Columbia, Panama, Belize, Costa Rica, Argentina, Maroc, Tunisia, Libia, Siria, Iran, Rusia, Azerbaidjan si Georgia depasesc aceste rate. Este posibil ca, pentru calatorii din alte tari cu incidente mai mici, dar cu o capacitate de detectare foarte redusa, sa fie obligatoriu si testul.

Deocamdata, lista “rosie” a tarilor din Uniunea Europeana arata astfel:


Lista completa, incluzand si restul tarilor poate fi gasita aici: BOE-A-2020-14049.

Formularul PLC anetrior mentionat ramane valabil pentru toti pasagerii. Acestia trebuie sa il completeze inainte de a intra în Spania pe carea aerului sau maritim si vor trebui sa precizeze (incepand cu 23 noiembrie) daca au efectuat un PCR negativ în cele 72 de ore anterioare de sosirea in Spania. Autoritatile pot solicita pasagerului să acrediteze rezultatul testului. Documentul trebuie sa fie originalul, scris în spaniola sau engleza si poate fi prezentat pe suport de hartie sau în format electronic.

Formalitati pentru intrare in Spania: formular online si cod QR

Insulele Canare, comunitatea autonoma cel mai putin afectata de virus, a lansat deja o astfel de initiativa, astfel incat turistii care ajung pe insula sa fie supusi testelor inainte de a ajunge. Masura a fost aprobata pe 29 octombrie si va intra in vigoare pe 14 noiembrie. Acesta masura stabileste ca, fara un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore in avans, turistii nu vor fi admisi la un hotel, apartament sau casa de vacanta. 

Utilitatea acestei masuri este contestata. Pedro Gullón, membru al Societatii Spaniole de Epidemiologie spune ca „nimeni nu poate asigura ca acea persoana nu incubează virusul și il raspandeste la destinatie”. Este o modalitate de a limita sosirea pacienților asimptomatici, dar nu este o garantie care sa impiedice patrunderea agentului patogen in tara. „Ar fi mai util daca, pe langa PCR negativ, impuneti o carantina de 10 zile la destinatie”, spune Gullón. Asa fac tarile asiatice care au controlat cel mai bine epidemia: testarea la origine și carantina obligatorie.

Potrivit ministrului Illa, care a aparut în fața presei după consiliul interteritorial, posibilitatea de carantina a fost apreciata în conversațiile cu partenerii europeni, dar a fost abandonata si s-a decis limitarea acesteia la testul negativ.

De asemenea, oficialul spaniol a mai declarat ca aceasta masura raspunde unei recomandări europene care vizează uniformizarea modelelor de control sanitar în cazul ţărilor membre UE, alaturandu-se astfel altor tari cum ar fi Franta, care deja are in aeroporturi teste rapide si obligatorii pentru calatorii care vin din state non-europene, Grecia care a impus prezentarea testelor PCR negative pentru toti calatorii care intra in tara si Italia, care cere testele doar calatorilor din anumite tari.

Spania a decretat STARE DE ALARMĂ. Ce înseamnă asta pe înțelesul tuturor

Agentiile de turism, operatorii turistici si companiile de transport aeriene sau maritime trebuie să-şi informeze calatorii despre adoptarea acestei noi obligatii”, a precizat ministru sanatatii spaniol.

Iata ca, intr-un final, eforturile tarilor europene de a domoli pandemia se concretizeaza intr-un sistem oarecum unitar la nivel european.

Sa speram insa ca acest lucru nu a venit prea tarziu!

Sursa El Pais


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*