test

Cateva lucruri interesante despre Vatican

Vatican este cel mai mic stat suveran din lume, ocupand o suprafata ce nu depaseste 0,5 kmp. Desi Biserica Catolica este una milenara, statul Vatican a fost recunoscut ca stat independent abia in 1929 in urma tratatului de la Lateran.

O buna parte a teritoriului a fost inconjurata de ziduri, iar unde acestea lipsesc s-a urmat linia cladirilor. Teritoriul include Piata Sf. Petru dar exista si proprietati ale Sfantului Scaun care sunt “extrateritoriale”. Sa spunem ca acestea au oarecum statutul ambasadelor: Bazilica Laterana, santa Maria Maggiore, Sf. Paul si Castel Gandolfo cu anexele sale.

Este bine de stiut ca toate aceste proprietati sunt patrulate de catre agentii de politie ai Vaticanului, Piata Sf. Petru fiind singura proprietate in care si Carabinieri italieni au un cuvant de spus.

Fotot: Bjørn Christian Tørrissen

Seful statului este Papa care reprezinta autoritatea executiva, judecatoreasca si este seful guvernului. Suveranul pontif este ales pe viata in conclavul papal de catre cardinalii sub 80 de ani. Alte persoane importante din punct de vedere al conducerii sunt Secretarul de Stat (joaca rolul unui ministru de externe), presedintele comisiei pontificale (comisie care detine puterea legislativa)  si guvernatorul statului Vatican (indatoriri similare cu cele ale unui primar).

Vaticanul detine doua corpuri armate moderne: “garda elvetiana” si garda de corp papala. Despre garda elvetiana putem spune ca este o forta militara formata pe baza de voluntariat creata din barbati proveniti din Elvetia.

Foto: Alberto Luccaroni

Vaticanul are propria banca iar bancomatele acesteia sunt singurele din lume care folosesc limba latina.

Statul papal are de asemenea oficiu postal, supermarket, statie feroviara, casa de editura, telefonie, farmacie, domeniu internet (.va), post de radio, ziar si centrala electrica. Vaticanul a aderat la moneda euro care este personalizata cu imaginea Papei. Este interesant faptul ca Vaticanul emite doar monede nu si bancnote.

Foto: Jean-Pol GRANDMONT
Gara Vatican. Foto: Jean-Pol GRANDMONT

Foto: Jean-Pol GRANDMONT

Palatul guvernatorului. Foto: Jean-Pol GRANDMONT

Foto: MarkusMark
Palatul apostolic. Foto: MarkusMark

Vaticanul este – din cate m-am putut documenta, singurul stat din lume care nu are inchisoare (cel putin oficial). Nu afecteaza cu nimic siguranta populatiei pentru care are statul italian destule locuri de detentie…

Foto: Sébastien Bertrand

Vaticanul este probabil singurul loc din lume in care nu primesti cetatenia la nastere.  In 2011, Papa Benedict XVI a promulgat noua lege privind cetatenia, rezidenta si accesul in Vatican care modifica vechea lege datand din 1929. Cele 16 articole ale noii Legi stipuleaza ca cetatenii Vaticanului sunt Papa, cardinalii care locuiesc in interiorul statului papal, membri activi ai serviciului diplomatic, alti directori de servicii si birouri din Vatican. Legea promulgata de Benedict stipuleaza o noua categorie, aceea de “rezident”, oameni care locuiesc in interiorul statului dar care nu sunt neaparat cetateni. La 1 martie 2001, din cei 800 de oameni care traiau in Vatican, doar 220 erau cetateni. Statul avea in total 572 de cetateni, cei 220 care traiau “intre ziduri”, plus 352 care erau personal diplomatic sau nunti apostolici.

Dupa cum probabil se stie, Vaticanul este locul in care au fost “adunate” unele dintre cele mai mari comori culturale (si nu numai) ale omenirii. Astfel ca o vizita la Muzeul Vaticanului este obligatorie. Biletele nu sunt foarte ieftine dar merita fiecare banut. Ultima oara pretul era 16 euro pentru un tur clasic plus 4 euro taxa de rezervare/achizitionare online. Merita sa platesti aceasta taxa pentru ca altfel trebuie sa stai la rand sa achizitionezi bilete. Credeti-ma, e cel mai mare rand care l-am vazut in viata mea. Detalii referitoare la orar si tipuri de bilete gasiti aici: http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking iar siteul oficial al muzeului il gasiti aici: http://www.museivaticani.va/3_EN/pages/MV_Home.html

sursa: http://www.alltouristattractions.org/category/europe/vatican-city/ sursa: http://www.alltouristattractions.org/category/europe/vatican-city/ sursa: http://www.alltouristattractions.org/category/europe/vatican-city/

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. Ce util imi este tot acest articol, imi prinde numai bine mai ales ca mi-am achizionat niste bilete super ieftine de avion de pe flysky.ro iar plecarea este luna viitoare.Vom sta vreo 5 zile si sper sa avem timp sa vizitam cu calm Vaticanul pentru ca observ ca sunt destul de vazut.

  2. Mic sau nu, sau mai bine zis ceql mai mic totusi pot spune ca lumea il iubeste si site destul de mult, sa fie oare doar vorba de motivul religios sau ma insel pur simplu?
    Dar totusi eu sunt incantat destul de mult ca prezinti locatia ca nefiind una religioasa doar pur si simplu turistica.

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*