test

Verona – mai mult decat Romeo si Julieta

Verona este un oras aflat in provincia Veneto, un hub feroviar si rutier ce leaga cizma italiana de Europa. Avand in vedere legaturile pe care le confera, Verona poate fi atat o optiune de city break cat si o destinatie de vacanta in sine daca pe lista se adauga si oraselele din imprejurimi sau chiar Lacul Garda.

Cum ajungem la Verona?

Din Romania, la momentul actual nu sunt zboruri directe catre Verona, dar avem destule optiuni catre Venetia, Bologna, Bergamo si / sau Milano. De pe oricare dintre aceste aeroporturi nu faci mai mult de 2 ore pana la Verona.

Sunt disponibile atat legaturi feroviare cat si rutiere, asta in cazul in care nu optezi pt inchiriatul unei masini. Pentru un city break dedicat Veronei eu nu recomand  masina inchiriata, pentru a fi scutit de bataia de cap a parcarilor, dar asta este doar parerea mea personala.

Cand spui Verona spui Romeo si Julieta,  celebrele personaje ale si mai celebrului William Shakespeare. O poveste de dragoste tragica din perioada Renasterii, in care doi tineri indragostiti lupta impotriva prejudecatilor sociale, a uraii intre familii, a vanitatii si de ce nu, impotriva destinului.

Verona este, totusi, mai mult decat orasul acestor doi indragostiti: este un oras care, pe timpul verii, se transforma intr-un centru al melomanilor, deoarece aici are loc anual un festival liric pe Arena din Verona, un festival cu de spectacole de balet, opera si concerte (Placido Domingo, La Traviata, Nabucco, Aida etc).

Pretul biletelor porneste de la 28 euro pentru locurile cele mai indepartate de scena si se apropie de 300 euro daca doresti sa fii cat mai aproape de artisti. Sunetul si atmosfera sunt pe masura.

Arena din Verona aflata in Piata Bra, locul de pornire catre majoritatea obiectivelor turistice, este cel mai mare amfiteatru din Italia de Nord, in vremuri non pandemice, el gazduind pana la 25 mii spectatori.

Arena a fost construita initial pentru luptele gladiatorilor, cu aproximativ  50 ani inaintea celebrului Colosseum din Roma. Recomand inclusiv o vizita pentru a participa la un astfel de spectacol, macar o data in viata.

Atentie la cazarile din centru in aceasta perioada: ori rezervi din timp ori dai mai mult decat face.

In acest moment, in Arena ai voie doar cu masca FP2 iar daca nu o ai o poti cumpara de la organizatori cu 2.5 euro. Regulile sunt stricte, masca se poarta in permanenta iar capacitatea arenei nu depaseste 75%. De asemenea nu ai acces cu apa sau alte lichide, obiecte contondente, etc. In interiorul arenei poti cumpara lichide dar la preturi fara concurenta: 3 euro o apa, 10 euro o sticla de vin la 185 ml si 5 euro o bere.

Pentru doamne, Verona, ca de altfel orice mare oras italian, in lunile iulie si februarie poate deveni o optiune pentru shopping (reduceri de 70%) imbinand astfel utilul cu placutul!

Atentie! In Verona s-au intors turistii, restaurantele sunt full iar daca vrei sa ii mangai sanul drept  Julietei (asa spune traditia…) trebuie sa te inhami cu ceva rabdare. La 18 seara erau min 100 persoane la coada, iar muzeul se inchide la 19…

De ce o mangaiem pe Julieta? Pentru dragoste eterna. Daca functioneaza sau nu, ramane sa raspundeti domniile voastre.

Verona, dincolo de Romeo si Julieta…

Verona, ca orice oras care se respecta, are propriile-i obiective si propriile capodopere arhitecturale.

Cu toate ca marele poet si filosof Dante Alighieri autor al Divinei Comedii, nu s-a nascut si nici nu a murit in Verona (nascut in 1265 in Florenta si mort in Ravena in 1321), in perioada aceasta, se celebreaza in Verona 700 ani de la moartea sa, inclusiv in castelul orasului desfsurandu-se o expozitie dedicata lui.

 Ce putem vedea in Verona?

Castelvecchio (pret de intrare 6 euro), este un castel fortificat a carei constructie a inceput in 1354 la ordinul lui Co grande II della Scala.

Castelul este construit de-a lungul zidurilor orasului si pe malul raului Adige. Dupa razboi, castelul a fost renovat sub indrumarea arhitectului Carlo Scapa.

In interiorul castelului se gasesc importante artefacte din timpul lui Dante (secolul al XIV-lea), svulptura Sf Anastasia, picturi ale lui Giottesque, artefacte de la mormantuo lui Cangrande della Scala, precum si statuia ecvestra originala a lui Congrande and Mastino II della Scala, statuie luata de la arcul Scaligere.

Arcul Scaligere. In secolul al XIV-lea, familia Scaligeri si-a construit langa biserica Sf Maria Antica, propriul cimitir gotic. Aici gasim:

  • mormantul lui Congrandr della Scala I (1329), cu designul exterior facut de Gukiekmo Castrlbaraco
  • statuia ecvestra a lui Astino II, dar nu cea originala, aflata in interiorul vechiului castel
  • mormantul lui Cansignorio (1375) facut de sculptorul Bonino da Campione
  • mormantul lui Giovani della Scala (1359)
  • alte morminte atribuite lui Alberto I della Scala, Bartolomeu I, Alboino

Pentru a vizita arcul trebuie sa platesti “fabuloasa” suma de 1 euro.

Casa Julietei (6 euro daca vrei sa urci la balcon, pipaitul fiind gratuit). Cozile sunt infernale si toata lumea asteapta sa gasesca cadrul ideal si poza perfecta pentru Instagram!.

Casa lui Romeo este doar o pancarda, pe langa care poti trece linistit (la cca 10 m de arcul Scaligere) daca nu esti atent. Casa nu se viziteaza. Ca sa nu mai zica cineva ca barbatii sunt atat de importanti!

Mormantul Julietei aflat in muzeul dedicat bisericii San Francisco al Corso, este un muzeu plin de icoane si picturi vechi dar si de vase romane. Piatra (mie personal mi-a parut ca seama ca lin-ul oltenesc in care se face vinul, doar ca era din beton nu din lemn) sau mormantul a fost adus aici in 1935 si de atunci a devenit  principala atractie.

Piata delle Erbe, este  locul in care te poti odihni sau racori si de ce nu, poti servi pranzul sau cina dar totodata si un loc in care iti poti achizitiona suvenirurile mult dorite de prin vacanta!

In Spatele Pietei Ebra se afla Piata dei Signori, o piata cu o arhitectura mai spectaculoasa iar in apropiere se afla turnul orasului, turn in care poti urca pentru privelisti fabuloase asupra imprejurimilor!
Avand in vedere ca exista ziduri ale orasului, exista si o sumedenie de porti si  arcuri care mai de care mai spectaculoase prin arhitectura lor (arcul Gavi, piata Borsari, Poarta Leoni).
Piata Bra, este locul de intrare in centru orasului Verona si de asemenea locul in care se afla si Arena din Verona, monument UNESCO dar si loc de desfasurare al festivalului liric (si nu numai).

Teatrul roman si muzeul de arheologie,  sunt locuri care ne amintesc de istoria poporului roman, de obiceiurile lui dar mai ales de obiectele din aceea perioada.

Nu departe de aici se afla si Gradinile Giusti, gradini dezvoltate incepand cu secolul al XIV-lea, odata cu mutarea familiei Giusti in Verona. Gradinile nu sunt atat de spectaculoase, in opinia mea, dar palatul familiei Giusti cu obiectele si decoratiunile din aceea vreme fac toti banii (10 euro intrarea).

Bisericile din Verona, multe si care mai de care mai spectaculoas sunt un must see.

Domul sau biserica San Zeno Maggiore este o constructie impozanta atat la exterior cat si la interior. Legata de Dom este si biserica San Fermo Maggiore, a carei constructie a inceput in perioada in care Dante locuia in Verona.

Biserica dominicana Sf Anastasia este o alta biserica din secolul al XIV-lea care merita cu prisosinta atentia ta.

Biserica Sf Elena si Biserica Sf Eufemia. Eu nu am platit taxe de intrare dar e adevarat ca pe multe dintre ele le-am cam vizitat in timpul slujbelor ca atare nu pot afirma ca sunt mereu gratuite.

La precedenta vizita imi amintesc ca era un abonament care cuprindea 4 biserici inclusiv Domul.

Pentru iubitorii de arta avem Palatul Regiunii care cuprinte si muzeul de arta, Palatul Capitanului, primaria plus alte cladiri a caror bogatie arhitectura incanta ochiul si sufletul.

Panoramele Veronei. Daca din Gradinile Giusti te poti bucura cat de cat de niste panorame asupra orasului, de la Castelul San Pietro, privelistile iti pot taia respiratia (si la propriu daca urci scarile la 40 grade). Pentru a ajunge sus la castel ai 2 optiuni, fie pe jos fie cu funicularul (2.5 euro dus intors).

Cum sunt preturile?

Cam pentru toate buzunarele. Obiectivele pe care le-am enumerat, pornesc de la 4 euro de exemplu pentru Mormantul Julietei si ajung pana la 10 euro pentru Gradinile Giusti (atentie la palat, majoritatea turistilor merg catre gradini ai apoi afara ignorand apartamentele familiei, apartamente ce se afla in stanga casei de bilete).

Cazarile sunt in functie de perioada: pot fi si decente si exorbitante, preturile pot fi verificate pe Booking.com.  Pentru un zbor catre Milano, Bologna sau Venetia, plus diverse combinatii, preturile pot porni si de la 30 euro dus intors daca le iei din timp si la oferte si mai ales daca nu conteaza ziua, respectiv perioada.

Trenul intre orasele de sosire si Verona daca este cel personal costa cca 10-12 euro iar daca se opteaza pentru un tren rapid, preturile pot porni si de la 20 euro dar pot ajunge si la 50-60 euro. Cele de personal nu se modifica.

Alte preturi:

  • pranz/cina fara pretentii 30 – 40 euro / 2 persoane
  • aperol de la 5 euro paharul
  • vin de la 5 euro in sus / pahar
  • berea de la 3 euro in sus
  • cafeaua – 2 euro in sus
  • inghetata de la 2 euro / cupa sau 5 – 6.5 euro un cornet mare cu 3 – 4 cupe

Pentru a vizita Verona, consider ca sunt necesare 2 zile pline. Se poate desigur si mai putin, dar la pas grabit dar astfel vei rata cu siguranta atractii importante.

Mai multe destinatii din Italia, AICI


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Florina Rosu
Viata Florinei e “intre doua avioane”. Noaptea viseaza Asia, dimineata descopera oferte catre Caraibe si pana seara cumpara bilete catre Europa, sau invers, nu conteaza, vacanta sa fie. Ii plac provocarile, locurile mai putin batute dar nu refuza nici destinatiile ultra comerciale, considera ca fiecare loc de pe pamant are ceva de oferit.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*