Imaginează-ți cum ar fi să locuiești într-un oraș cu ieșire la ocean sau poate chiar să ai o casă pe plajă în Sintra sau Cascais, să te trezești în fiecare dimineață, să îți îmbraci costumul și apoi să înfrunți valurile Atlanticului pe o placă de surf. Ar fi oare posbil ca o zi normală să înceapă așa, fiind urmată apoi de alte activități obișnuite? Oare cât de sănătos ar fi un asemenea program, oare cât de mult ne-ar inspira briza oceanului și oare cu câtă energie pozitivă ne-am incărca diminețile cu ajutorul razelor de soare?
Poate părea doar un vis acest stil de viață sau poate este inimaginabil până în momentul în care devine realitate. Sau poate pentru anumite persoane există alte experiențe mult mai plăcute, trăite sau doar visate, pentru care viața este atât de frumoasă încât nu contează cât de mic sau mare va fi efortul depus.
Dimineațile încep astfel pentru surferii profesioniști ai Portugaliei, care trăiesc din banii câștigați prin participarea la diferite campionate naționale sau internaționale de surf și din sponsorizările primite de la marile branduri care susțin acest sport.
În anii 1970, în Portugalia, surful era un subiect tabu, considerat ca fiind un sport practicat de rockerii pletoși care se drogau și beau alcool cât era ziua de lungă. Lumea nu privea cu ochi buni amatorii surfului, însă mai târziu, prin anii 1985 surful a devenit sportul național al portughezilor. În zilele noastre, există numeroase instituții care pregătesc profesori de surf, școli de surf pentru copii și amatori, iar orice plajă care permite practicarea acestui sport are măcar un centru de închiriere pentru costume și plăci. Surful este acum o materie pentru școlile și facultățile cu profil sportiv, intrând cu totul în cultura portughezilor. Părinții își trimit copiii încă de la vărsta de 8 ani să practice acest sport sau încearcă să-i învețe personal, în weekenduri, pe plajele din apropierea Lisabonei.
Am avut ocazia de a participa la conferințe organizate de profesioniști unde tematica principală era surful ca sport de performanță și nu în ultimul rând, impactul acestuia asupra turismului la nivelul întregii țări. În afara subiectelor tehnice, care se referă la importanța antrenamentul înaintea unei sesiuni de surf, la cele două tehnici de ridicare și menținere în picioare pe placă, la modalitățile cele mai potrivite de training, au fost abordate și alte subiecte interesante. Evenimentele care îmbină diferite sporturi nautice, printre care se află surful, bodyboarding-ul, windsurf-ul și kite-ul sunt destul de greu de realizat din cauza dependenței față de starea vremii din ziua respectivă, însă nimic nu este imposibil.
Cu puțină creativitate, printr-o bună negociere cu sponsorii și având susținerea mass-mediei se pot organiza: evenimente naționale (ex. Surf à Noite – Plaja Carcavelos)
campionate mondiale (Campionatul anual din insulele Açores)
sau campionate internaționale la care participă surferi profesioniști de petotmapamondul (Golful Peniche)
Când eram copil îmi imaginam cum va fi ziua în care voi începe să practic acest sport. Nu avem idee cât este de dificil, de câtă pregătire fizică este nevoie, dar mai ales, de câtă răbdare și de cât calm a trebuit să dau dovadă. După ce am reușit să îmbrac costumul de surf, am făcut împreună cu trainerii o mică încălzire, pe plajă. Era luna martie, temperatura de aproximativ 14 grade Celsius, apa oceanului Atlantic extrem de rece, valuri mari și curenți puternici. În primul minut de la intrarea în ocean am simțit cum îmi îngheață sângele în corp. Este o senzație unică, care te trezește din orice vis și te aduce instant la realitate. Primele sfaturi primite de la traineri au fost să ne mișcăm foarte repede, să urmăm instrucțiunile acestora și, cel mai important, să ne găsim echilibrul pe placă.
În momentul în care am simțit puterea valului și m-am ridicat în picioare pe placa de surf, am uitat de orice gând de a renunța, de oboseala acumulată după multiplele încercări și de frigul care aproape îmi oprise circulația sanguină. Nimic nu se compară cu senzația pe care ți-o oferă acest sport, cu libertatea simițită pe val, cu conștientizarea faptului că nu există “nu pot” și că orice vis, oricât de imposibil ar fi, se poate împlini.
După primele două ore în care ne-am luptat cu valurile reci și curenții puternici ai oceanului, am ieșit din apă, aproape epuizați. Pe fețele noastre se putea observa acel sentiment de fericire nemaipomenit, cauzat de împlinirea unui vis. Pe plajă, alături de grupa de surferi amatori și traineri profesioniști am rostit în cor „rugăciunea surferului”, ritual ce urma să aibă loc după fiecare sesiune: Thank you, God, for those perfect waves and for this beautiful surf session. We love the sun, we love the beach, we love the waves and by the way, we love surfing. Amin!
În surf, la fel ca în viață trebuie să respecți acele reguli nescrise. Găsește-ți echilibrul, menține-ți balansul, stai drept pe placă, capul sus, privirea înainte, iar când simți în spatele tău că un val uriaș se apropie, ridică-te în picioare și bucură-te de libertatea deplină, pentru că în viață nimic nu este imposibil.
Apropo de evenimentele naționale care abordează sporturile nautice și impactul acestora asupra turismului la nivelul țării, mai jos se află un link cu o scurtă prezentare a celui mai recent spectacol, denumit „Surf à Noite”, Cascais 2014:
Articol de Emanuela Anton.