test

Weekend la Tallinn

Cu siguranta Tallinn, capitala Estoniei nu este una dintre destinatiile clasice, faimoase sau una despre care sa citesti prea des. Probabil ca, paradoxal, asta atrage anual calatori din toate colturile lumii.

Este adevarat ca marea majoritate sunt asiatici, rusi si scandinavi, ultimii veniti probabil in speranta ca preturile sunt mai mici. Restul, sunt in mare masura turisti de pe vasele de croaziera care acosteaza zilnic in port.

Sursa foto: www.kt70.com
Sursa foto: www.kt70.com

Asadar, Estonia, localizata pe coasta de est a Marii Baltice, a primit in dar la facerea lumii un lucru de mare pret: 3700 km de coasta. Nu, nu de plaja, de coasta.

Ca sa fiu mai exact, chiar daca au suficienta plaja, nu au suficient soare asa ca prezenta coastelor cu plaja este aproape inutila (temperaturile maxime nu sar de 22 de grade in iulie). De ce este acest lucru insa important? Deoarece odata cu coasta vine si marea, accesul la mare si la bogatiile ei. In darul de la facerea lumii au fost incluse si doua insule: Saaremaa si Hiilumaa (mai sunt si altele foarte mici si majoritatea nelocuite) si lacul Peipsi (nu are nicio legatura cu faimoasa bautura carbiogazoasa), considerat al patrulea ca marime in Europa.

Si cum nu putea sa fie totul perfect, avand atata mare, nu au munte. Astfel, ceea ce numesc ei munte Suur Munamagi (Dealul Marelui Ou) are incredibila inaltime de…318 (treisuteoptsprezece) metri.

Sursa foto: www.panoramio.com
Dealul Marelui Ou. Sursa foto: www.panoramio.com

Din populatia de 1,34 de milioane, aproape 25% este reprezentata de minoritatea rusa. Si, este bine de stiut ca Estonia are cea mai mica minoritate rusa dintre toate tarile baltice (Letonia, Lituania, Estonia).

Desi datele oficiale indica majoritatea cetatenilor estonieni ca fiind crestini, neoficial, sondajele spun ca doar 14% din populatie se declara ca apartinand unei anumite denominatiuni religioase. Capitala Tallinn este, de altfel firesc, cea mai “aglomerata” zona a tarii,  cifrele oficiale vorbind de aproximativ 400.000 de locuitori.

20150512_172321[1]
Zapada la mijlocul lunii mai

Din punct de vedere istoric, estonienii sustin ca au aparut pe la anul 8500 iHr si sunt extrem de mandri de rolul jucat de ei dupa secolul XIII, cand au stat in calea diversilor natii care care doreau expansiunea. Un fel de Tarile Romane doar ca ei au avut de-a face cu Danezi, Suedezi si mai tarziu cu Rusi si Polonezi.

Costume populare estoniene. Sursa foto: balticreports.com
Costume populare estoniene. Sursa foto: balticreports.com

Neavand de-a face ca si noi cu turcii, si iubindu-si mult padurile (peste 50% din suprafata tarii e acoperita de padure), nu au parjolit nimic in fata hoardelor semi -barbare. Noi am avut, am facut-o si, sub alta forma o facem si in ziua de azi. In 1991 Estonia is castiga independenta de sub URSS iar in 2004 devine membru al Uniunii Europene, in 2011 implementand si moneda Euro.

11119187_10153339144696600_144948869_n
Vedere spre port

Dupa putina statistica sa revenim la Tallinn unde am aterizat putin dupa ora 10 seara cu o cursa de la Oslo. Terminalul sosiri, putin mai mare decat o autogara, cu doua benzi pentru bagaje era absolut pustiu asa ca lucrurile s-au miscat relativ repede.

Transferul de la aeroport se poate face cu autobuzul sau cu taxiul. Datorita faptului ca eram nevoit sa schimb autobuzul de doua ori, am luat un taxi care pana in centru a costat 8 euro si jumatate. Taxiurile par civilizate dar au si ei smecherii lor. Un prieten sosit mai devreme era cat pe ce sa plateasca 42 de euro pentru aceeasi cursa. Una peste alta, indiferent de trafic, aeroport – centru, nu are voie sa coste mai mult de 10 euro. Puteti achita si cu cardul dar, tot din proprie experienta va spun ca daca o faceti veti obtine o mutra acra din partea soferului. Nu, la ei nu primesti bon fiscal pentru bacsis si nici nu poti plati bacsis cu cardul.

Despre hotel nu am sa vorbesc pentru ca nu vreau sa fiu subiectiv si nici sa fac reclama. Va recomand bookings sau alte situri unde aveti si comentarii ale altor turisti cazati, comentarii pe care va recomand sa le cititi. Asa este, unele sunt de-a dreptul stupide dar pe langa acelea gasiti unele cu informatii pretioase.

Sursa foto: www.granvalparaiso.cl
Sursa foto: www.granvalparaiso.cl

In zilele care au urmat am luat orasul la pas dintr-o parte in alta fara sa fiu impresionat decat de vantul care a batut continuu dand in permanenta o stare de frig. Orasul aduce mult cu orasele scandinave dar asta nu e de mirare dat fiind conditiile istorice de care aminteam anterior.

Nu putea lipsi clasica divizare: orasul vechi (Vanalinn) si cel nou. Despre orasul nou nu are sens sa vorbim: blocuri, cladiri de birouri si cate un petec de verdeata. Puteti sa va plimbati pe jos sau cu tramvaiul care costa 1,2 euro / o calatorie.

Stiati ca Tallinn a fost prima (si singura) capitala europeana in care transportul public este gratuit pentru locuitorii orasului? Urmand idea primarului capitalei de a oferi rezidentilor transportul public gratuit, s-a dovedit ca se folosesc mai putin masinile proprii, ca oamenii au un motiv in plus de a declara ca locuiesc in capitala, ca au crescut incasarile magazinelor, a taxelor locale, etc. Daca nu vreti sa va complicati, puteti achizitiona bilete de transport online de aici.

Pe de alta parte, am remarcat ca Tallinn este probabil singura capitala care desi a fost ani buni sub ocupatie sovietica nu a pastrat nimic din arhitectura si stilul acelei vremi.

Sursa foto: souvenirchronicles.blogspot.com
Sursa foto: souvenirchronicles.blogspot.com

Orasul vechi da valoare capitalei si este dupa parerea mea una dintre putinele atractii ale tarii. Toompea este numele zonei de sus (situat pe o colina de 48 de metri) a orasului vechi, zona in care traia nobilimea. Da, ca sa vada plebea de sus, sa aiba case cu vedere la mare si sa fie mai greu de atacat… Aici gasiti doua locuri in care sa admirati panorama orasului asa cum se poate observa in imaginile de mai jos.

Sursa foto: news.zing.vn
Sursa foto: news.zing.vn

11225827_10153339144661600_14753764_n

In orasul vechi veti auzi tot felul de legende despre intemeietorii orasului, lupte cu dragoni si balauri si asa mai departe.

Mie cea mai buna mi-a parut legenda conform careia Linda, vaduva lui Kalev (fondatorul Tallinnului), sfasiata de durere a carat piatra cu piatra pentru a acoperi trupul raposatului si la final a rezultat colina de 48 de metri despre care va vorbeam. Poi daca o femeie a reusit asta sa nu va mai mirati cum sute de mii de sclavi au reusit sa construiasca piramidele…

Revenind la adevarat istorie, Kalev fondase aici cetatea Kalevan (super inspiratie…) numai ca in scurt timp danezii au cucerit-o si s-au stabilit aici schimbandu-i numele in Taani Linn. Daca va intrebati ce inseamna asta, va spun: orasul danez… All linn, orasul de jos era asa cum am mai spus, locul in care traiau negustorii, breslele de meseriasi si…restul.

11124701_10153339144666600_920292696_n

Sa nu va imaginati ca zona veche este imensa. Daca o luati la pas sprinten va ajung cateva ore. Daca sunteti mai molcolm si vreti sa savurati si o cafea in Piata Primariei, va recomand sa planificati o zi. La pranz puteti sa va bucurati de multimea de restaurante si terase din piata centrala sau de pe stradutele pietruite.

Atentie insa la preturi! O cafea pleaca de la 2,9 euro, o cola de la 3,5, o bere de la 5,9. Sa va mai spun preturi la mancare?

20150516_164458[1]
Lista de preturi

Bucataria estoniana e un amestec de bucatarie scandinava si central europeana bazata mai mult pe carne (miel, vita, porc) decat pe peste. Sincer sa fiu, nu m-a impresionat nici gustul nici prezentarea si… pentru banii platiti meritam sa fiu impresionat macar de una din cele doua….

O masa (aperitiv plus fel de baza plus o bautura) intr-un local (cu sau fara spectacol) pleaca de la 30 de euro pentru o persoana. Exista si fast fooduri daca doresti cu preturi ce incep de la 6 euro pentru un hamburger. Atmosfera din restaurante este intr-adevar frumoasa dar… uneori asta nu e de ajuns.

img_0068_17813868105_o

Nu am de gand sa enumar obiectivele turistice pe care le gasiti sau pe care le puteti vizita deoarece fiecare turist are stilul sau: unii prefera bisericile, altii muzeele, altii terasele.

Eu prefer in general sa descopar la fata locului si sa vizitez locurile care au acel “ceva” care ma atrage. Pentru cei care vor sa isi faca temele inainte de plecare, recomand sa acceseze ghidul orasului aici sau un blog care prezinta posibile activitati turistice in Tallinn aici. Din pacate ambele sunt in limba engleza.

De asemenea, exista (ca peste tot in tarile civilizate) un card pentru turisti “Tallinn Card” cu preturi intre 31 si 49 de euro (in functie de durata lui de valabilitate) care ofera numeroase discounturi si facilitati. Detalii complete decpre acest card aici.

Sursa foto: www.alvarosanchezx.wordpress.com
O straduta la zidurile cetatii. Sursa foto: www.alvarosanchezx.wordpress.com

Dupa cele cateva zile petrecute in Tallinn am ajuns la concluzia ca turistii prezenti (cei care nu sunt de pe navele de croaziera) nu au cum sa vina in zona doar pentru a vizita Tallinnul.

Si cum in tara nu prea exista alte atractii (povestea cu bautura ieftina nu tine asa cum v-am spus anterior si nici cea cu fete frumoase), singura explicatie este ca vin pentru o vizita la pachet: Helsinki si Tallinn. Asta pentru ca fiind doua orase relativ mici si apropiate (1 ora 45 de minute cu ferry) iti este de ajuns un weekend pentru a le vizita pe ambele.

1 (Medium)
Portul Tallinn. Zilnic, cel putin o nava de croaziera acosteaza in port

Si daca tot am amintit de ferry, trebuie sa stiti ca pretul unui bilet Tallinn – Helsinki este de aproximativ 50 de euro dus intors si ca aveti cel putin 5 companii care ofera acest serviciu.

Helsinki – Ghid de weekend

La majoritatea veti plati 10-12% mai putin daca achizitionati biletul online. Daca nu, gasesti automate si ghisee pentru bilete in port. In ultimul timp exista planuri conform carora cele doua capitale vor fi unite de un tunel subacvatic (la fel ca Franta si Anglia), planuri care sunt tot mai aproape de a fi puse in aplicare.

11126429_10153339144656600_388374951_n
Catedrala ortodoxa langa restaurantul…grecesc.

M-a surprins placut sa aflu ca Estonia este una din tarile cu acoperire totala 4g si cu o viteza de top 10 mondial in ceea ce priveste internetul.

In Tallinn gasiti wifi aproape peste tot oferit in mod gratuit. Merita mentionat ca Estonia a fost prima tara din lume care a introdus votul electronic inca din 2005 si ca peste 80% din populatie are un computer conectat la internet. Probabil ca aveau si eu o diaspora numeroasa care statea la cozi ore intregi sa voteze…

In sedintele guvernului nu se mai foloseste hartia, iar in scoala aproape totul se desfasoara electronic. Sa fie acesta motivul pentru care Estonia se mandreste cu o rata de alfabetizare de 99,8%???

Estonienii sunt oameni linistiti dar nu i-as numi neaparat prietenosi. Probabil tot influenta scandinava isi spune cuvantul. M-a distrat insa sa aflu ca exista un capitol la care ies cu adevarat in evidenta: sporturile “nationale”. Kiiking, un fel de dat cu hinta peste cap la inaltime cat mai mare este la mare pretuire…

Sursa foto: commons.wikimedia.org
Sursa foto: commons.wikimedia.org

“Campionatul de carat nevasta” este, indiferent cat de ciudat suna, un campionat in care estonienii fug de nebuni cu nevestele in spate. Exista chiar si o pozitie “pozitia estoniana” in care femeia se prinde cu picioarele de gatul barbatului. Mai multe explicatii ar duce povestea spre penibil asa ca va las sa studiati pozitia din fotografie…

Campionatele mondiale din 2014 desfasurate la Tallinn. Sursa foto: www.telegraph.co.uk
Campionatele mondiale din 2014 desfasurate la Tallinn. Sursa foto: www.telegraph.co.uk

Imi este clar ca impresia despre un loc este influentata de mai multi factori si ca uneori concluzia generala trasa poate fi gresita. Tocmai din aceasta cauza trebuie sa privim orice destinatie ca ceva nou, ca o noua descoperire, ca un punct atins care aduce cu el noi trairi si experiente.

Asa am privit si eu Tallinnul: un loc simpatic, mic si cochet, putin exagerat in ceea ce priveste preturile, unde trebuie sa se intample ceva iesit din comun pentru a mai ajunge inca o data. Head aega!


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*