Cricova: regatul vinului sau aurul Moldovei?

Cricova este o localitate aflata la 11km de Chisinau, in Republica Moldova. Ce o face atat de speciala? Orasul subteran Cricova care s-a construit sub cel de la suprafata.

Legenda spune ca in acest loc, in timpuri stravechi, a trait un calugar care facea niste vin exceptional, printr-o metoda doar de el stiuta. Ca il dadea la Impartasanie sau il cinstea cu vreun prieten asta nu se stie cu precizie, dar pana la urma nici nu conteaza, nu?

Cert este ca odata cu navala turcilor, acestia au interzis cu desavarsire facerea ginisorului pe tot plaiul in cauza. Doar ca nu era calugarul omul sa asculte de niste din aia fara de Dumnezeu si a continuat sa faca licoarea in hrube.

Cum au prins de veste turcii, cum l-au luat frumusel la intrebari prin metode deloc delicate, desigur! Oamenii locului zic ca sunt zile si acum cand din peretii tunelurilor se aud strigatele calugarului si de aici si denumirea locului: cric inseamna in limba rusa strigat.

Orasul Stropilor de Soare, cum i se mai spune Cricovei, a avut o istorie destul de zbuciumata: a apartinut pe rand Principatului Moldovei, guberniei Basarabia a Imparatiei Rusesti, Moldovei, Regatului Romaniei si a facut parte si din fostul URSS. Acum, oraselul care numara 15000 de suflete aciuate pe 745 kmp este linistit sub obladuirea Republicii Moldova, pe malul raului Ichel, la o altitudine de 100-200m.

Piatra calcaroasa din subsolul Cricovei a inceput a fi expoatata odata cu constructia orasului Chisinau. La un moment dat subteranele parasite rezultate din exploatarea rocii, au fost parasite iar in anul 1947 inginerul Petre Ungureanu, parintele vinificatiei moldovenesti, s-a gandit sa faca niste  experimente de pastrare si de prelucrare a vinului obtinut din belsug din podgoriile scaldate de soare ale acestui tinut. Despre Moldova cea iubita de soare ti-am povestit deja!

Moldova sau ,,Bine ați venit acasă!”

Experimentele au fost cu mare succes si trecere pe la conducere, asa ca in anul 1952 s-a trecut la constructia orasului subteran Cricova si s-a intemeiat Combinatul de vinuri. Din anul 1991 acesta a trecut in propretatea lui Valentin Bodiul iar dezvoltarea moderna a acestui combinat de vinificatie a facut ca acesta sa fie singura intreprindere de productie care a primit Ordinul Republicii Moldova si a devenit obiect al Patrimoniului National Cultural al Moldovei.

Dincolo de cifre si de bani, complexul Cricova este impresionant. O vizita aici nu se poate face fara rezervare iar pachetele disponibile sunt de mai multe feluri, toate pornind de la cel de baza, in care te vei plimba pe strazile care insumeaza nu mai putin de 120km, vei vedea un film despre istoria locului, foarte interesant de altfel, vei vedea sectia de maturare a vinului si pe cea de productie a sampaniei clasice iar la final vei ajunge la colectia nationala de vinuri si  centrul de degustare, unde se intampla chestii. Multe chestii, daca ma intelegi ce spun!

Preturile pachetelor pornesc de la 400 lei moldovenesti, cam 100 Ron si se duc pana la 3000 lei mdv la pachetele VIP. Rezervarea este necesara obligatoriu, altfel nu poti intra. Gasesti toate detaliile pe site-ul oficial al complexului.

Ajungi usor de la Chisinau la Cricova, ai un drum bun dar destul de aglomerat care iti va lua cam 20 minute.

Odata ajuns la intrarea in complex, parchezi masina cam pe marginea strazii si asteapta-te sa fie si ceva mai departe de intrare pentru ca in sezon este mereu aglomerat. Soseste la destinatie cu 15 minute mai devreme si mergi sa te arati la fata la receptia aflata in turnul din dreapta intrarii.

Vei fi poftit sa astepti putin pana la ora inceperii turului care va debuta cu o plimbare cu o masinuta electrica care te va introduce mintenas in vintrele subterane ale Cricovei. Daca ai pachet de VIP vei avea o masinuta doar pentru tine si vei primi si o vesta pentru a o folosi in timpul vizitei, pentru ca, dupa cum ti-am mai spus, temperatura in subteran este intre 12 si 14 grade peste tot, cu exceptia incaperilor incalzite special.

Vei fi uimit cu siguranta de cat de largi si aerisite sunt strazile din subteran. Dar nu ar trebui sa te mire pentru ca pe strazile acestea, de o parte si de alta si in nise speciale, stau tolanite sute de butoaie cu vin care fie ca sunt depozitate pur si simplu, fie ca se matureaza in uriase cisterne.

Sa nu te mire ca strazile au si nume, ca niste adevarate strazi si bulevarde ce sunt: strada Cabernet, Sauvignion, Reaslig sau Aligote. Si da, desigur, sunt numite dupa soiurile de vinuri care stau si asteapta frumusel in butoaiele de lemn sau de otel special.

Am avut-o ghid de frumoasa Anastasia, care nu doar ca era frumoasa si desteapta dar era si pasionata de industria vinificatiei si iubea sa impartaseasca lucruri nestiute din acest domeniu tuturor celor care doreau sa o asculte.

Anastasia ne-a plimbat in viteza pe multe strazi si bulevarde iar apoi ne-a oprit olecuta sa ne tragem sufletul la cinematograful din adancuri, cum ii zice ea. Filmul ca filmul, dar sampania pe care am degustat-o a facut ca oprirea sa fie una faina de tot. Spre norocul meu, soferul nostru a declinat paharul de sampanie si a trebuit sa ma sacrific… na, viata nu e usoara, nu?

Orpirea urmatoare a fost la sectia de remuaj. Desigur, acum ma dau smechera, dar daca ma intrebai acum o saptamana ce este asta, habar nu aveam! La Cricova se face sampanie clasica dupa metoda Champenoise a calugarului francez Pierre Perignon din 1957.  Ce inseamna asta? Ca vinul atent selectionat. din anumite soiuri de struguri, are o prima fermentare in butoaie iar apoi i se adauga un amestec de zahar si drojdie si se pune din nou la fermentat in sticle care sunt pastrate in niste pupitre speciale cu capul in jos pentru a se aduna in gatul sticlei toate impuritatile.

In hrubele de la Cricova sunt pastrate anual circa 600000 de sticle in sectia de remuaj, lunga de peste 10 km. Ele sunt rotite manual la fiecare doua zile la un unghi de 35 de grade. In vintrele cramei este o  lucratoare care a rotit aproximativ 300 milioane de sticle in cei 30 de ani de cand lucreaza aici. Nu e putin, nu?

In lume exista doar 38 de reminatori, adica oameni care rotesc sticlele pt fermentatie. Dintre care 8 sunt la Cricova. Si doar femei. Stii de ce? Pentru ca doar mana unei femei este in stare sa faca aceasta rotatie cu precizie! Ce sa zic, mana unei femei este mereu magica!

Dupa ce vinul isi face ciclul lung de fermentare, el va fi controlat la un ecran special pentru a se vedea daca a mai ramas vreun sediment iar apoi va fi ambalat in sticla finala, etichetat si trimis la vanzare. Sticlele care prezinta vreo impuritate sunt distruse pur si simplu: nu refolosite, nu carpacite, nu facute otet: direct la canal!  Cricova exporta in 27 de tari din toata lumea dar 40% din export se face in Romania! Sa mai spuna cineva ca nu ne ajutam fratii de dincolo de Prut!

Urmatoarea oprire in circuitul subteran este vinoteca, colectia inestimabila de vinuri ale Cricovei, declarata patrimoniu national. Colectia are peste 200 de marci istorice care nu pot fi vandute sau baute, tinute in niste nise speciale denumite caze, in pozitie orizontala, pentru  ca lichidul sa fie in permanent contact cu dopul si sa il tina umed, acest lucru ducand la imposibilitatea aerului de a patrunde in sticla.

In caze speciale sunt tinute si colectiile de vinuri ale unor personalitati din lume precum si vinuri ale persoanelor care doresc sa isi conserve aici vinuri produse la Cricova. Mai precis, ei achita contravaloare vinului iar anual mai achita si o taxa de stocare in aceste exceptionale conditii. Stii ca politia romana are o asemenea caza la Cricova?

Intr-o sectiune speciala sunt tinute vinurile de colectie speciale, foarte rare. Cel mai vechi vin din vinoteca este un vin produs in 1902 in doar 400 de sticle, se numeste Jerusalim de Paste si face parte din colectia generalului nazist Goering, colectie care este adapostita aici castigata ca si trofeu de razboi. A exista o oferta de cumparare a acestei sticle din partea unui colectionar particular in valoare de 150000 euro, dar ce sunt banii pe langa un asemenea trofeu, nu-i asa?

Fotocredit:Beenarountheglobe

Ultima oprire este la complexul de degustare, care este absolut fabulos si incepe cu un mic muzeu al vinului, cu diferite obiecte vechi folosite in procesul de obtinere a licorii lui Bachus.

In functie de pachetul pe care l-ai achizitionat si de disponibilitati, vei fi in sala Fundul marii, care este absolut fabuloasa si aminteste de vremurile in care tinutul Moldovei era acoperit de marea Sarmatica. Tavanul acestei sali este neprelucrat si se pot observa inca bucati de scoici care dateaza de mii de ani.

Sala Casa Mare este o sala populara care recreaza interiourul unei odai taranesti dintr-o casa moldoveneasca si unde cu siguranta te vei simti minunat!

Sala Europa este una mai spatioasa si folosita la diverse evenimente cu staif iar Sala Prezidentiala este cea care se pare ca a vazut multe fete subtiri si intre peretii careia s-au discutat cu mare discretie lucruri despre care mai bine este sa nu vorbim!

La loc de cinste in complexul de decustare sta o poaza a celebrului cosmonaut rus Iuri Gagarin, care se pare ca prin 1966 a vizitat vreo doua zile crama  si a declarat ca este mai usor sa zbori in cosmos decat sa gasesti iesirea din crama!

Si mai zice vajnicul cosmonaut ca doreste Cricovei sa ia un numar cat mai mare de medalii de aur si sa nu isi faca griji de se va termina aurul de pe pamant ca va avea el grija sa se duca pe luna sau oriunde in univers sa caute aur destul pentru medaliile Cricovei. Zic ca ori s-a imbatat tare de tot ori i s-a facut vreun farmec sau ceva!

Fotocredit: Nick Stevens Graphics

Si, ca orice obiectiv care se respecta, vizita se termina in magazinul de suveniruri: sunt zeci de vinuri aici care iti pot sari direct in sacosa si multe alte chestii care se potrivesc cu vinul.

Sa nu ma intrebi daca sunt scumpe sau nu, eu iti spun doar ca am luat o sticla de sampanie care arata intr-un mare fel pentru ca aveam un important eveniment in familie in zilele urmatoare. Am dat pe ea cam 40 ron si a fost absolut dementiala. Imi pare rau doar ca nu am luat mai multe sticle, dar asta este clar un motiv si un semn ca va trebui sa revin la Cricova!

Una peste alta, vizita aceasta in orasul subteran Cricova a fost extraordinara. Auzisem ca este woau dar nu am avut cine stie ce asteptari ca una care am vazut zeci de crame care mai de care mai fitoase. Si unde mai pui ca am fost aproape singuri prin toate zonele vizitate datorita iscusintei Anastasiei de a ne organiza vizita usor in contratimp cu a celorlalti vizitatori!

Recomand fara dubii sa ajungi la cramele Cricova daca ai drum prin Moldova. Nu uita insa sa iti faci programare din timp! Si pune ceva de rezerva acolo, pe un card, sa ai de o sticla, doua!

Despre autor

Carmen Dima
Carmen Dimahttps://sacalatorim.ro/author/carmen/
Carmen mestereste planuri de calatorie dimineata pentru Europa, la pranz pentru India iar in restul timpului pentru Asia, unde ar vrea sa se si mute de fapt. Intre un drum la banca si o decizie pentru afacerea ei, da sfaturi de calatorie prietenilor si mai scrie cate un articol. Daca o intrebi ce face iti va raspunde invariabil ca este la vanatoare de bilete de avion. Articolele ei sunt povesti in toata regula, scrise de o Sheherezada moderna, funny si rebela. Dar cine e perfect in ziua de astazi?

Descoperă și alte destinații

89,000FansLike

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*