test

Castelul Bran – vampiri, legende, istorie


La granita dintre Transilvania si Tara Romaneasca, cocotata pe varful unei stanci, se ridica semeata silueta uneia dintre fortificatiile celebre ale Europei: Castelul Bran sau, asa cum l-au botezat turistii si legendele, Castelul lui Dracula, unde sute de mii de straini vin anual sa caute fantoma celebrului domnitor roman. Pe langa faptul ca este unul dintre cele mai bine conservate si impresionante castele medievale din tara noastra si fosta resedinta regala, legenda potrivit careia castelul a fost locul de pierzanie al faimosului Conte Dracula este, cu siguranta, motivul pentru care multi turisti vin sa-l viziteze. Asta desi izvoarele istorice spun ca Vlad Tepes ar fi trecut pe aici o singura data, in drum spre Brasov.

exterior 2

Istoria tumultuoasa a castelului incepe in urma cu peste 600 de ani, prima atestare documentara venind din 1377, dar bazele acestuia se pare ca au fost puse mult mai devreme de catre cavalerii teutoni, care ridicasera aici, intre 1211 si 1225, o fortificatie de lemn. In 1377, cand apare prima consemnare, sasii din Scaunul Brasovului au primt din partea Regelui Ludovic I al Ungariei permisiunea de a-si ridica, pe propria cheltuiala si cu mesterii lor, o noua cetate de piatra la Bran, care a servit in scopuri militare de-a lungul multor secole, fiind cetate de aparare si care a fost construita pe acea fundatie de lemn.

DCF 1.0

In anul 1920, autoritatile brasovene au daruit cetatea Reginei Maria, in semn de multumire pentru contributia ei la Marea Unire din 1918, regina fiind cea care a amenajat si a transformat vechea cetate fortificata in castelul cu iz de basm din vremurile moderne, dar pastrand acele elemente ale arhitecturii gotice medievale care ii dau acest aer misterios si fascinant.  Mai departe a fost lasat mostenire principesei Ileana, iar in 1948, dupa expulzarea din tara a familiei regale, castelul a trecut in proprietatea statului roman, care din pacate l-a abandonat, iar din cauza acestei neglijente a fost devastat. Din 1956 a fost redeschis vizitelor publice, fiind amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. Dupa caderea regimului comunist, mostenitorii au revendicat drepturile asupra castelului, iar in anul 2009 a fost retrocedat familiei de Habsburg. Inainte, insa, colectiile muzeale ce apartineau statului roman au fost mutate de la Castelul Bran la Vama Medievala. Pentru a putea redeschide muzeul pentru turisti, familia de Habsburg l-a remobilat cu obiecte din colectia personala.

dormitor

Faima dusa peste hotare a castelului i se datoreaza in mare masura lui Bram Stoker, autorul celebrului roman “Dracula” – povestea contelui-vampir care nu inceteaza sa fascineze, legatura dintre personajul din roman si domnitorul Vlad Tepes – Dracula fiind sugerata chiar de catre autor, care scria undeva in carte “… a fost intr-adevar acel voievod Dracula care s-a impotrivit turcilor peste marele fluviu chiar la frontiera cu Turcia”. Desi istoria infirma faptul ca Vlad Tepes, domnitorul cu trasaturi de vampir, a locuit vreodata la Castelul Bran, povestea contelui avid de sange este atat de populara si de raspandita, incat aproape ca nu mai intereseaza pe nimeni adevarul. Legenda lui Dracula este una, povestea domnitorului Vlad Tepes este altceva, dar aceasta “confuzie” a pus mica localitate si castelul ei pe harta turismului international si a adus beneficii financiare importante zonei.

Vlad Tepes si castelul

Un alt factor important ar fi faptul ca la Castelul Bran s-au filmat de-a lungul anilor mai multe filme, insa cel care a avut cel mai mare impact cred eu ca a fost “Interviu cu un vampir”, film de groaza american din 1994 care a fost partial filmat la Bran – astfel ca s-a putut vedea imaginea castelului – bineinteles si aici facandu-se fine trimiteri la presupusele apucaturi de vampir ale voievodului muntean. Asa au ajuns turistii sa-i spuna, inca de acum trei decenii, “Castelul lui Dracula” si au inceput sa vina sa viziteze Transilvania.

Dracula si castelul

Poate sunt dezamagiti, unii dintre ei, ca nu se intalnesc cu Dracula – vampirul care suge sangele oamenilor, dar savureaza o plimbare printr-unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura medievala din tara noastra. Sau…. exista si varianta sa petreaca sarbatoarea de Halloween la castel, pentru ca se organizeaza anual petreceri cu aceasta tema.

petrecere de Halloween

In castel sunt expuse, pe cele patru etaje, colectii de mobilier, ceramica, trofee de vanatoare, arme si armuri, iar in parcul din vecinanatea castelului este amenajat un mic muzeu al satului cu case traditionale din zona Culoarului Rucar-Bran, care evidentiaza arhitectura specifica din Tara Barsei si ocupatiile de atunci ale locuitorilor: agricultura, cresterea animalelor, prelucrarea lanii si a lemnului.

casa din Muzeul Satului Branean

Cei aflati in cautarea unor experiente infricosatoare pot vedea Intr-o incapere o expozitie neobisnuita de instrumente de tortura: “fecioara de fier”, “leaganul lui Iuda” sau “scaunul de interogare”. Este o parte macabra a istoriei, iar in zona de expunere este recomandat sa intre numai persoanele care au varsta peste 18 ani.

fecioara de fier

Unul din punctele principale de atractie ale castelului este Pasajul Secret, care pe vremuri era cunoscut doar de soldati. In cazul in care invadatorii reuseau sa intre in cetate, soldatii foloseau acest pasaj pentru a urca in partea superioara a castelului de unde aruncau cu pietre si smoala incinsa in atacatori ca sa-i alunge. Intrarea in pasaj se facea la acea vreme prin gura unei sobe, aflata in locul in care acum este usa.

Pasajul secret

Din pasajul secret se intra in cea mai spatioasa incapere a castelului – Sala de muzica a Reginei Maria, locul unde aveau loc, in perioada interbelica, concertele si receptiile organizate de regina, la care George Enescu, un apropiat al casei regale, era invitat aproape permanent. In continuarea salonului este o incapere deschisa – Loggia, care a servit ca si bucatarie de vara, iar acum este locul cel mai bun de admirat curtea interioara. De aici porneste o alta scara, ce duce pe terasa de la etajul IV de unde se deschide o panorama fabuloasa a dealurilor Moeciului pana spre muntii Bucegi.

sala de muzica

La etajul 2 este dormitorul Regelui Ferdinand, unde, pe langa mobilierul de rigoare, se afla o vitrina cu cele mai valoroase exponate ale castelului: coroana si sceptrul de ceremonie ale Casei Regale.

vitrina in care sunt expuse coroana si sceptrul

Mai sunt expuse armele de lupta folosite pentru apararea cetatii: scuturi decorate cu insemnele domnitorului Mircea cel Batran si stema Brasovului, buzdugane, securi, armuri medievale. Intr-o incapere dedicata costumelor se poate vedea costumul popular al principesei Ileana, alaturi de rochii de ocazie si de parada de la inceputul secolului trecut. Este amenajata si o mica Sala de cinema unde se poate viziona un scurt-metraj despre Regina Maria si familia regala.

Sala Armelor

A, si era cat pe ce sa uit de Sala Chicos – o incapere in care piesele expuse provin dintr-o donatie facuta de ing Mihai Chicos, al carui bunic a facut parte din anturajul familiei regale. Tot mobilierul de aici a fost donat in anul 2011 in semn de omagiu adus Reginei Maria a Romaniei.

donatia Chicos

Bineinteles ca “mitul Dracula” trebuie exploatat! Astfel ca, spre deliciul turistilor straini,  in special, s-a amenajat o incapere dedicata celebrului vampir, pentru ca, trebuie sa recunoastem, legenda lui Dracula ii atrage pe majoritatea dintre cei care ajung in Romania sa viziteze aceasta cetate. Sunt panouri cu informatii despre strigoi, despre vampiri cat si povestiri despre cruzimea domnitorului valah si modul specific prin care ii pedepsea pe tradatori – tragerea in teapa.

Ne indreptam catre iesirea de pe domeniu cand observam o cladire micuta, napadita de muschi, aflata pe malul lacului de la baza castelului – este Casa de ceai, construita din lemn, la dorinta reginei, care organiza aici receptii mai putin protocolare, mai intime, pentru persoane apropiate.

casa de ceai

Si ma intrebam: oare cei de la prestigioasa revista americana Forbes or fi vizitat castelul in 2006-2007, cand au intocmit clasamentul celor mai misterioase locuri de pe planeta si cand au declarat Castelul Bran drept castigator detasat? Asta nu pentru ca ar dauna publicitatea lor, ci pentru ca justificarea redactorilor mi s-a parut cel putin bizara; ” Mergeti prin camerele acestui castel si puteti revedea cu ochii mintii procesele contra vrajitoarelor, decapitarile si tragerile in teapa pe care Vlad le-a ordonat”! Noi chiar nu am avut nici o viziune de acest gen…..

Despre autor

Rodicahttps://www.sacalatorim.ro
Rodica si-a descoperit pasiunea de a calatorii de cativa ani numai, dar o face pe “fast forward”, parca pentru a face in ciuda timpului care nu sta in loc si vietii care nu-i decat una! Ea e cu ideile: „as vrea sa vad aia, as vrea sa merg dincolo”, iar sotul ei este maestrul de ceremonii care se ocupa de partea organizatorica – bilete de avion si rezervari hoteliere. Calatoriile sunt modul lor de a se rupe de monotonia si rutina vietii impartite intre casa si job, mergand in locuri cu istorie, cu povesti, cu traditii, cu peisaje frumoase din care se incarca cu energie. Sunt momentele in care se bucura de tot, in care se simt copii lipsiti de griji. Probabil ca de aceea incearca sa aiba cat de multe calatorii!

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*