Dumnezeul calatorilor mi-a dat ocazia, de-a lungul timpului, sa ma intalnesc cu Portugalia. Intai am cunoscut-o pe fiica ei cea mare, Lisabona, apoi m-am plimbat pe coastele ei insorite, mangaiate de prietenul meu, oceanul. Am scormonit prin oraselele-i pline de palate si flori si i-am calcat pragul in muzee si biserici. Apoi m-am indragostit de mai indepartatele ei pamanturi din Atlantic, Madeira si Azore, dar, mai ales, am avut norocul de a-i cunoaste oamenii. Ce au toate acestea in comun sau de ce sunt lucruri speciale, va invit sa descoperiti in cele 10 motive pentru care va indemn sa porniti neaparat catre aceast minunat tarim: Portugalia!
Motivul 1 – Lisabona
Cu guleras de dantela fina si pantofiori cu toc, usor calcand pe azulejos frumos colorate, cu degetele impodobite cu inele de argint migalos faurite, invaluita in zambet misterios, Lisabona m-a asteptat tarziu in noapte, promitandu-mi desavarsirea. In zilele in care am stat sau doar am trecut prin acest minunat loc, am intalnit tot ce mi-am imginat si mi-am dorit intr-o destinatie: arta, cultura, spectacole, arhitectura, muzee, istorie, plimbare, mancare, muzica, distractie
Cartiere atat de diferite unul de altul, biserici uriase sau capele parca uitate de Dumnezeu, muzee cu lucrari de arta nepretuite sau centrale electrice transformate in muzee de arta contemporana, promenade de-a lungul Atlanticului unde poti admira turnuri ca din cartile de povesti, monumente ce iti vorbesc despre cutezanta si cotropire, sau manastiri unde dorm somnul de veci calatori ai lumii, tramvaie ale caror rosturi pot fi doar plimbarile sau urcarea unui deal si trecerea dintr-un cartier in altul, un lift care de fapt e mai mult o scena si o legenda, castele si strazi pavate nemuritor, fatade de ceramica colorata, pictata manual, ce spun povestea oamenilor care au locuit acolo.
Dar mai presus de toate, oamenii. Oamenii Lisabonei sunt mandri si fericiti ca traiesc in orasul lor, vorbesc cu drag despre el, ti se alatura in plimbari, iti explica ce vrei sa stii, iti zambesc frumos, invitandu-te sa mai stai, sa mai vii. Lisabona este un oras care daca ti-a intrat in suflet, va ramane acolo pentru totdeauna!
Daca te-am facut curios, draga calatorule, iti dau niste ponturi excelente pentru a vizita Lisabona
Lisabona – pas cu pas. Probabil cel mai complet ghid de Lisabona!
Motivul 2 – Pasteis de nata
Mici si usor parpolite, pline de crema de galbenus pufos, pudrate cu scortisoara si zahar fin, micutele cosulete tolanite prin toate vitrinele dulci ale Lusitaniei, sunt locuri numai bune pentru a iti lasa in ele bucati din inima. Purtand in ADN-ul lor gustul profund al Portugaliei, pasteis de nata iti vor insoti plimbarile revarsandu-si aromele simple sau zambandu-ti ispititor.
Aparute prin secolul 18, ca urmare a inspiratiei calugarilor de la manastirea Jeronimos, ce nu mai pridideau cu scrobitul hainelor monahale cu albusurile si cu aruncatul galbenusurilor, micutele nebunii dulci, desavarsite de priceperea caselor de patiserie traditionale, s-au transformat in brand de tara. Odata cu inchiderea majoritatii manastirilor dupa revolutia liberala din 1820, cativa calugari mai dezghetati sau mai pofticiosi, poate, au cumparat brutaria din coltul manastirii din Belem si s-au apucat sa faca micutele tarte cu crema aurie si scortisoara. In1837, brutaria a patentat prajitura sub numele de Pasteis de Belem, pastrandu-si pana in zilele noastre exclusivitatea asupra acestei denumiri.
Nu va spurcati gusturile cu prajiturelele ce imita originalul de prin supermarketurile portugheze sau de prin cofetarii de mana a doua! Luati frumusel tramvaiul si ori mergeti in Belem, la pravalia originala, ori opriti-va la una dintre casele de patiserie traditionale unde vedeti ca este coada mai lunga si pretul mai mare. Abia acolo veti prinde adevaratul gust al Portugaliei si veti intelege de ce micuta tarta cu crema fina de galbenus a fost desemnata sa reprezinte Portugalia in initiativa “Cafeneaua Europeana” pentru Ziua Europei din 2006!
Motivul 3 – Muzica Fado
Cand eram copil, mama se oprea din trebaluit cand canta Amalia Rodrigues si ma intrebam, nedumerita, ce o fi spunand ea acolo de o face pe mama sa planga? Abia dupa multi ani aveam sa aflu ca, de fapt, mama nu intelegea nimic din ce zicea cantareata si pricepea doar muzica, care o coplesea. Asa cum aveam, cu mirare, a citi ca fado a fost muzica timpurie a tavernelor, a culturilor de strada si a bordelurilor din cartierele Lisabonei si nu numai.
Fado a devenit popular datorită cântăreței Maria Severa, care a trăit în prima jumătate a secolului al XIX-lea și a murit la vârsta de 26 de ani. Ea a adus cântecul în cercurile aristocratice odată cu idila avută cu Contele de Vimioso. Viața ei a devenit mai târziu subiectul primului film sonor al Portugaliei, ”A Severa”, în 1931. Până în zilele noastre, interpretele de fado poartă un șal negru în memoria ei și a poveștii sale de viață, care a reprezentat sursa de inspirație pentru mai multe cântece, poeme, romane și piese de teatru.
De fapt, fado nici nu e o muzica. Fado e doar o tanguire. E cantul acela care iti vine in minte cand ti-e dor sau ti-e jale. Cand iti vine sa te asezi ghemuit pe pamant si sa iti plangi amarul sau neimplinirea sau speranta desarta sau disperarea. Si cand, stans ca un covrig in fetala pozitie de suferinta si speranta, te legeni usor…atat de usor cat sa nu iti zdruncini starea de aproape transa. Ai vrea sa strigi dar nu ai putere….si atunci iti vorbesti prin cant doar tie insuti…si te alini. Acesta este fado in viziunea mea si asa l-am perceput ori de cate ori l-am intalnit.In Portugalia sau poate in mine insami, cateodata!
Motivul 4 – Plajele
Iubitorule de soare si valuri inspumate nu te sfii sa ajungi in partea de sud a Portugaliei, in minunata zona Algarve. Te vei tolani pe plaje minunat colorate in auriu stralucitor sau in roz pal. De vei cauta cu atentie, vei gasi cred si un nisip usor portocaliu, dar ce mai conteaza! Toate, indiferent de culoare sunt dragastos mangaiate de valurile pasnice ale batranului Atlantic.
Fie de vei prefera Praia Da Falesia, moderna si amenajata, asezata la baza unei stanci ce se pierde in mare, fie alegi spectaculoasa plaja Marinha, cu celebrele ei grote si plaje ascunse, misterios luminate prin tavane de stanca ori esti fun surfing si te indrepti spre Praia Odeceixe, langa Faro, oriunde te vei afla, generosul soare portughez iti va oferi tot ce ai visat.
Tot ce ai nevoie este o masina inchiriata si timp ca sa cutreieri si sa te bucuri! Despre masina, nu iti face griji, te invatam noi cum sa faci rost de ea chiar AICI
Motivul 5 – Madeira si Azore
Superbele arhipelaguri pitite in Oceanul Atlantic, iti vor dezvalui o alta fata a Portugaliei.
Madeira, fina si eleganta, cu munti incruntati dar atat de prietenosi cu calatorul spinten prin celebrele lor levadas, cu promenadele generoase ale capitalei Funchal, unde se golesc de turisti pantecele marilor vase de croasiera, cu hauri acoperite de punti fragile de sticla sau locuri prin care poti umbla prin vintrele batranilor vulcani, Madeira zic, este o poveste pe care nu te vei mai satura sa o tot povestesti, odata ce ai aflat de ea. Daca nu te-am convins, iata 10 motive mai serioase chiar AICI!
Insulele Azore sunt o noua definitie a culorii verzi. Te vei imprieteni cu vacute fericite si vei sta cu gura cascata in fata lacurilor de o neasemuita frumusete, ascultand legendele lor. Vei umbla prin parcuri si paduri de seqvoia si vei manca bunatati coapte in maruntaiele Pamantului. Iar daca nu vei face surf sau baie in Atlantic, e de ajuns sa te pierzi printre miile de hortensii uriase imprastiate peste tot. Despre aceast minunat taram, poti citi AICI
Motivul 6 – Azulejos
Azulejos, frumoasele placi de ceramica pictate manual, au apărut pentru prima dată în Portugalia în secolul al XV-lea, când părți din Peninsula Iberică au fost sub dominație maură. Deși mulți presupun că acest cuvânt este o derivare de la “azul” (“albastru”, în portugheză), cuvântul este de origine arabă și vine de la “az-zulayj”, care înseamnă “piatră șlefuită”. Desi multe tari au folosit de-a lungul timpului ceramica pictata la fatadele cladirilor, în Portugalia ea a devenit o parte a clădirilor. Gresia decorativă este atât un material de construcție, cât și o decorațiune. Clădirile din Lisabona placate cu azulejos se întâlnesc pretutindeni, dar acestea nu au toate o vechime de sute de ani.
De fapt, la începutul secolului XX, tehnica placării cu azulejos a încetat să mai fie agreată. Bogatii portughezi si elitele culturale o dispretuiau si o considerau a fi materialul saracilor. Tehnica azulejos a revenit in actualitate odata cu inceperea construirii metroului din Lisabona. Edilii lusitani au dorit o solutie simpla, ieftina si usor de intretinut a statiilor si au decis placarea lor cu azulejos. Stațiile de metrou Parque și Restauradores, exemplele cele mai impresionante dintre cele șapte stații construite la început, sunt îmbrăcate cu plăcuțe de faianță având modele geometrice, multe dintre acestea fiind opera artistei portugheze Maria Keil, al cărei soț, Francisco Keil do Amaral, era arhitectul care a proiectat stația. Măiestria ei decorativă poate fi admirată în 19 dintre stațiile metroului din Lisabona.De atunci, arta plăcuțelor ceramice pictate s-a instalat în multe alte stații de metrou. În stația Cais Do Sodre tunelul de trecere a garniturilor este placat cu iepuri uriași inspirați din ‘Alice în țara minunilor’.
În stația Alto do Moinhos se văd țapi care se iau în coarne, scribi cu pana în mână, un măgăruș care dă din copite. Oriunde ar fi insa aplasate aceste minunatii din ceramica, nu uita sa te opresti o clipa si sa le admiri frumusetea. Si sa le faci poze, desigur!
Motivul 7- Orasele
Daca ai timp mai mult la dispozitie si nu vrei nici plaja nici arhipelaguri din Atlantic, poti face un tur al splendidelor orase din Portugalia. De la sine inteles ca vei incepe cu Lisabona, despre care ti-am vorbit deja! La o aruncatura de bat, vei intalni Estoril si Cascais, care formeaza impreuna cu capitala “Triunghiul de aur” al Portugaliei, unde te poti tavali pe plajele de la Atlantic fara pic de rusine.
Apoi porneste spre orasul de poveste Sintra, unde vei gasi palate absolut fabuloase si nu numai.
Urmeaza-ti calea aspre Coimbra, orasul universitar, flancat de cele doua manastiri renumite Conventos de Santa Clara, dar nu inainte de a te abate putin in micuta asezare Fatima, unde legenda zice ca o codana araba a fost rapita de un crestin si obligata sa traiasca in acest loc. Tot aici vei gasi si una dintre cele mai importante biserici ale credinciosilor romano-catolici, biserica Maicii Domnului din Fatima.
Mergi mai departe spre Porto, al doilea oras ca marime si importanta al tarii, puternic centru industrial si marturie a dorului de duca a portughezilor din toate timpurile si sfarseste in nordul extrem, la Braga, denumit si Roma Portugaliei sau orasul Arhiepiscopilor, cel mai important centru religios al tarii.
In drumul acesta fa un stop la Guimaraes, locul unde s-a nascut Portugalia
Nu mai pomenesc acum de orasele de prin sud, scaldate de soarele iberic si mangaiate lasciv de valurile oceanului, ca sa nu va stric surpriza pentru atunci cand le veti descoperi singuri. Nu pot decat sa va indemn la drum si sa ma bucur pentru voi, anticipand fericirea care va va cuprinde!
Motivul 8 – Bisericile
Portughezii sunt un popor credincios. Stau marturie acestei afirmatii o multime de biserici absolut impresionante. Unele, vechi de sute de ani, altele simple lacasuri ridicate in asezari mai noi.
Indiferent insa de marimea si bogatia lor, bisericile sunt mai mult decat locuri de rugaciune, sunt locuri unde comunitatile se intalnesc si socializeaza, pun la cale evenimente civice, vorbesc despre lucrurile care ii intereseaza pe toti. Transformarea acestor biserici in locul cel mai important al fiecarei asezari se reflecta in decoratiunile care impodobesc bisericile si in atmosfera care domneste acolo. Atmosfera este prietenoasa, statuile si altarele sunt impodobite cu flori vesele si elegante, culoarea cade blanda printre vitraliile migalos confectionate. Totul este invaluit in lumina si caldura iar credinciosii sunt senini si veseli.
Motivul 9 – Arhitectura
Daca ar fi sa aleg doar un singur motiv pentru a vizita aceasta tara, nu as sta pe ganduri si m-as opri la minunata arhitectura portugheza, care nu numai ca mi-a incantat privirea pe taram lusitan dar m-a surprins si prin alte parti ale lumii, aflate sub influenta portugheza la un moment dat.
Palate ca din povesti, cladiri comerciale, porti simbolice ale oraselor, gari, case, biserici, faruri, edificii culturale, cladiri oficiale, castele ale templierilor si multe altele iti vor incanta privirea avida de frumusete si spiritul dornic de povesti si legende din negura vremurilor, asta vei gasi in aceasta farama de Portugalia din Atlantic!
Motivul 10 – Natura
Binecuvantata cu o clima minunata si o pozitie geografica privilegiata, tarisoara asta cu doar 3,5 milioane de locuitori este rasfatata de natura. Peisaje incantatoare, plaje inca salbatice, rezervatii naturale care iti taie rasuflarea, parcuri in care te poti plimba la nesfarsit printre cascade si paduri.
La care trebuie sa adaugam si minunatele hortensii care te vor nauci prin marimea, forma si culorile lor. Toata Portugalia, de altfel, este o uriasa gradina pe care Dumnezeu le-a dat-o in custotie acestor oameni minunati.
Sper ca te-am convins, cititorule sa pleci la drum spre acest taram. Te avertizez insa ca, desi mestesugite, cuvantele-mi sunt prea sarace pentru a descrie frumusetea acestei tari. Asa ca te provoc sa pleci inspre Portugalia si sa iti gasesti propriile metafore pentru a imi raspunde. Chiar aici, pe SaCalatorim!
În toamnă, vor fi trei săptămâni portugheze! Atât de mult mi-a plăcut prima vizită acolo, în 2018, încât n-am rezistat și am planificat anul acesta o nouă vacanță.
Și mi-ați agitat amintirile gustative cu pasteis de nata !
Ne bucuram si va multumim pentru apreciere!