Tradiții Românești de Sărbători: Vâscul

La loc de cinste in casele noastre de la Craciun pana la Anul Nou, vascul – de fapt o planta semiparazita care creste pe arbori si arbusti, intotdeauna verde, cu bobite albe si flori mici galbui, considerat de multe ori sacru, este legat de o serie de mituri si superstitii. 

Apare inca de timpuriu, in Eneida lui Virgiliu. Dar il regasim si in credintele din Bretania, Germania sau Suedia. I se atribuiau proprietati homeopatice dar, mai ales, era considerat benefic pentru fertilitatea femeilor sau remediu de rupere a vrajilor.

In Tirol se credea ca ajuta la descoperirea comorilor, pe cand in Anglia – dar si pe meleagurile noastre – persista convingerea ca poate deschide orice lacate si zavoare. Acea “iarba a fiarelor” prezenta in basmele romanesti, va mai amintit, nu-i  asa?

Baldur, zeul luminii din mitologia scandinava, a fost ucis de catre zeul raului cu o sulita din vasc, despre care se spunea atunci ca nu creste pe Pamant si ca are puteri miraculoase. Bobitele albe de vasc sunt lacrimile mamei lui – Frigga, zeita dragostei care si-a inviat fiul cu lacrimile varsate timp de trei zile asupra lui. De fericire ca si-a vazut fiul readus la viata, zeita-mama i-a sarutat pe toti cei care au trecut pe sub vasc.

De atunci se pare ca a pornit traditia sarutatului sub vasc. Celtii din Galia aveau un ritual legat de aceasta planta – intr-o noapte cu luna plina, un druid imbracat in alb reteza creanga de vasc de pe “stejarul sfant” cu o secera de aur. Ulterior, culegerea ramurilor de catre druizi era insotita de sacrificarea unor tauri albi.

Trebuie sa nu uitam si de utilizarea lui in industria farmaceutica. Extractul standardizat de vasc are efect imunomodulator si stimuleaza crearea de globule albe cu efect imunologic la locul unei infectii.

In zilele noastre, vascul are mai ales un rol decorativ dar este foarte indragit de tineri, existand “ritualul” ca perechile aflate intr-o casa sa se sarute daca se afla sub vasc, pentru a avea o relatie trainica si fericita!

Vascul, mit sau medicament, aduce speranta si fericire! Voi il aveti in case?


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Rodicahttps://www.sacalatorim.ro
Rodica si-a descoperit pasiunea de a calatorii de cativa ani numai, dar o face pe “fast forward”, parca pentru a face in ciuda timpului care nu sta in loc si vietii care nu-i decat una! Ea e cu ideile: „as vrea sa vad aia, as vrea sa merg dincolo”, iar sotul ei este maestrul de ceremonii care se ocupa de partea organizatorica – bilete de avion si rezervari hoteliere. Calatoriile sunt modul lor de a se rupe de monotonia si rutina vietii impartite intre casa si job, mergand in locuri cu istorie, cu povesti, cu traditii, cu peisaje frumoase din care se incarca cu energie. Sunt momentele in care se bucura de tot, in care se simt copii lipsiti de griji. Probabil ca de aceea incearca sa aiba cat de multe calatorii!

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*