Palatul Gyeongbok-gung
Este unul dintre cele mai mari si mai importante palate (gung=palat), dintre cele 5 existente in Seul. Casa a monarhilor, a celei mai indelungate dinastii din istoria autohtona, Joseon, arhitectura emotioneaza prin tipicele ornamente arhitecturale. Daca va intrebati ce cauta acolo sus, pe acoperis, monstruletii aceia micuti, alianiati unul dupa celalalt, ei bine, ei pazesc locasul impotriva focului, a hotilor, rozatoarelor si a raului de tot felul. Cultura coreeana este incredibil de bogata in aceste fiinte magice protectoare. Cea mai populara dintre ele, Haechi, o gasesti pe toate taxiurile din capitala. In trecut, aceasta pazea palatul regal, insa azi a devenit un simbol foarte raspandit al Seulului.
Pe cat de technocrati sunt azi coreenii, pe atat de indragostiti de animale si legende erau in trecut. Tigrul alb reprezenta pamantul, Broasca Testoasa cu cap de sarpe simboliza apa, Dragonul albastru pentru aer, dominate de pasarea Phoenix pentru foc, erau cei patru stalpi ai vechii culturi religioase coreene. Acestia ingrijeau de cetatea „mama”, Seul, din cele patru puncte cardinale, unde se aflau cate o fortareata pentru fiecare directie. Venind dintr-un oras aflat sub semnul Phoenixului (combinatul din Baia Mare), am fost instant atrasa si interesata de povestile lor arhaice. Daca stiti unde sa va documentati, puteti gasi o adevarata epopee in stilul lui Homer sau a Legendelor Olimpului.
Intorcandu-ne la taxiurile aflate sub protectia Haechi, ele sunt extrem de ieftine in comparatie cu Europa. (Multumim Haechi!!!) De multe ori, merita mai mult sa iei un taxi, decat sa schimbi metroul pt doua statii. De exemplu, o calatorie cu metroul poate costa undeva la 3.000 de woni pe persoana, in timp ce acelasi drum il faci cu taxiul cu 7.000 de woni. Si daca sunteti 2, sau chiar 3, ca si in cazul nostru, va iese chiar cu ceva mai ieftin.
Insadong, Samcheong dong, Bukchon Hanok Village – Myeongdong
Insadong (dong=district), e un cartier tare dragut, situat langa palatul Gyeongbok, plin cu magazinase autohtone, avand preturi acceptabile. Poti gasi aici punctele de vanzare a designerilor tineri coreeni, dar si restaurante si baruri cu mancare excelenta. In plimbare spre Bukchon Hanok Village (Muzeul National si Muzeul Traditional) treci prin Samcheong dong, cartierul cu case traditionale, care sunt inca locuite! Un drum in trecut, dar incomplet. Caci in fata acestor minunate casute din lemn si piatra, gasesti ultimele modele de Hyundai (pronuntat hiundee in coreeana).
Ajungand la Muzeul Traditional (Hanok Village) poti descoperi mai in profunzime detalii despre felul in care aratau caseele si viata in general acum o suta, doua sute de ani, dar si locuinte din anii `70. Vazand acestea, am ramas destul de marcata de rapiditatea cu care coreenii au reusit sa se dezvolte. Iata ca in 30 de ani au sarit de la casute din lemn la zgarienorii gangnamezi… placut surprinsa! Se datoreaza oare faptului ca sunt atat de organizati? Sau ca apreciaza intr-atat invatatura?
In orice caz, vezi peste tot semnele unei societati hiper-ordonate: oamenii asteapta in rand (unu cate unul, in sensul cel mai clasic de rand) chiar si la statiile de autobuz, cu mult timp inainte de sosirea acestuia, la fel ca si la metrouri, sau la micile magazine alimentare cu de toate. Sau poate se datoreaza acestui protectorat si stransa colaborare cu Statele Unite? In orice caz, e de apreciat!
Samsung, Hyundai, Kia, LG, Posco, Lotte sunt doar cateva dintre numele acestor concerne mondiale, marca Coreea de Sud. Exporturile realizate reprezinta 53% din economie in 2011, conform Bancii Centrale. Aceasta este una dintre cele mai mari procente din lume, mult mai mult decat numarul 2 mondial al economiei, China (29%), si a Braziliei (12%). In plus, exporturile Sud Coreene au crescut cu 19% anul trecut. Banuiesc ca nu va fi de mirare daca va spun ca se claseaza pe locul 4, ca si cia mai dezvoltata economie a Asiei…
Namsan Tower
Namsan este unul dintre dealurile ce domneste asupra orasului, impreuna cu turnul sau si parcul dimprejur. Acesta, situat in mijlocul orasului, un loc in care padurea de pin mai are inca cateva specimene de animale salbatice, este un important punct de reper. Acest turn din varf, denumit si N Seoul Tower, este iluminat in diverse culori, in functie de calitatea aerului, permitand astfel Primariei sa comunice rapid si eficient cu habitantii orasului.
Asadar, culoarea albastra arata faptul ca aerul are o cantitate redusa de praf galben (venit din Desertul Vest Asiatic), principalul responsabil pentru poluarea orasului. Culoarea verde este pentru o poluare acceptabila, portocaliu pentru o poluare vizibila, iar rosu pentru cel mai poluat. In acest ultim caz, cateodata se emite semnalul de alarma, si recomandarea ca cetatenii sa evite sa iasa din casa. Acest praf galben poate produce iritatii oculare severe, si probleme respiratorii. Pentru turisti insa, o expunere de cateva zile nu va avea un efect atat de traumatic, asta e sigur!
P.s. Eu ma plimbam linistita pe timpul semnalului portocaliu, si nu am avut nici o problema. In schimb Gayun, rezidenta a orasului de o gramada de ani, foloseste aproape zilnic picaturi oculare, iar in perioadele foarte poluate viziteaza des medicul. 🙁
Dar sa trecem la partea frumoasa a lucrurilor: cel mai inalt punct al orasului, la cei 234 m ai sai, acest turn permite o panorama de 360 de grade asupra metropolei. O priveliste de neuitat!! 😀
Naksan Fortress & Wall Painting Village
Fost cartier saracacios, Wall Painting Village a devenit prin initiativa ingenioasa a unor mici artisti, punct de atractie turistica. Aceste desene haioase si in acelasi timp iluzioniste sunt salvarea populatiei autohtone, care datorita turistilor au reusit sa supravietuiasca. Urcand pe treptele acestui „dong”, ni se dezvaluie sub picioare panorama sfidatoare a unei metropole de 10 milioane de locuitori.
Ajungand in varf, la fortareata Naksan, privelistea se intregeste. Un mic parculet, un drum, un vechi zid si pagode traditionale ofera „locuri de privit si de pozat”.
Palatul Deoksugung
Palatul meu preferat, pe langa tipicele cladiri ale dinastiei Joseon, cuprinde si niste gradini si o fantana minunata, constructii atat in stilul estic cat si cel vestic. Singurul palat recunoscut UNESCO, el a fost resedinta ultimului monarh, cel „izgonit” de japonezi, Gojong.
O plimbare prin aceste gradini iti poate aduce si norocul de a da peste niste „kiesaeng” adevarate (geishele coreene). Pline de gratie, si mult mai naturale decat surorile lor Japoneze, ele nu vor intoarce spatele de la poze!
Un alt noroc se poate intampla daca treci pe langa poarta Daehanmun. Aici au loc in fiecare zi ceremonia de schimbare a garziii, ca si pe vremuri, cand acest lucru era un „must” pentru a vestii populatiei ca si astazi, monarhul s-a trezit cu bine…
Hongdae Trick Art & Ice Museum
Si daca tot suntem in Asia, trebuie sa avem si o zi de facut poze… altfel nu ne-am incadra in peisaj… 😉 Pentru asta trebuie sa facem o incursiune la muzeul Trick Art si in cel de Gheata. Aici, pereti si incaperi intregi sunt dedicati acestei activitati atat de indragite: facutul pozelor. Desi nu sunt genul, m-am distrat impreuna cu Corina, in niste presetturi de-a dreptul caraghioase… check pics…
Iar Muzeul de Gheata e si el interesant, noroc ca primesti o geaca impermeabila la intrare! 😉
Banpo Han River Park
Inainte sa iesim din marele oras, sa trecem in revista un alt locsor, demn de vazut: malul raului Han, Dunarea Seulului. Poate sa fie o plimbare foarte placuta, facuta cu bicicleta, sau cu barcuta, la lasatul serii. De la poduri, niste fantani arteziene, un joc de lumini si muzicuta construiesc o atmosfera intima.
Printre prieteni, sau cu iubitul, sa nu uitam ca suntem in tara livrarilor! Da, aici poti comanda orice, oricand, sa iti fie livrat oriunde. Chiar si aici, pe malul raului, gastile de prieteni isi comanda pui la rotisor. Preturile pentru acestea pot varia, de la 5.000 de woni la 15.000 (o portie dubla).
Si daca nu ma crezi ca suntem in tara livrarilor, iti mai spun ca in cazul in care ti-ai uitat tema la mate acasa, poti suna un serviciu special, care merge la tine, deschide usa cu codul dat de tine (nu se prea folosesc cheile, ci coduri), iti cauta tema, si ti-o aduce oriunde te-ai afla. Si asta, in conditii de maxima securitate, dupa cum ma asigura Gayun, si dupa cum te va asigura si firma respectiva.
Citeste si articolul anterior