Iordania: o noua zi, o noua experienta. Dupa Amman si Petra, mai ales Petra, nu credeam ca aici mai exista ceva ce sa ne starneasca interesul… Si totusi, parasim autostrada si ne indreptam spre Wadi Rum. Prin geamul autocarului se pot vedea deja in zare stanci care par sa rasara brusc din pamant. Cu cat ne apropiem mai tare de ele, cu atat fascinatia creste. Stancile sunt “sculptate” pe toata suprafata lor de vant si nisip asemenea unei broderii manuale si asta face zona una iesita din comun. Dupa aproximativ 20 de minute ajungem la locul unde ne asteapta masinile de teren. Ne impartim in frupuri de 5-6 peroane, ne alegem repede cate o masina, curiosi de experienta care urma.
“Wadi Rum este vast, sonor si dumnezeiesc” sunt vorbele unui personaj foarte celebru in Orient: T. E. Laurence, cunoscut sub numele de Laurence al Arabiei, cel care a inspirit filmul Laurence of Arabia, filmat exact aici, in desertul Wadi Rum. Mai mult decat pasionat, acest arheolog de origine britanica (alte voci spun ca era “doar” un ofiter pasionat de arheologie), T. E Laurence a invatat araba si obiceiurile localnicilor. In timpul primului Razboi mondial a fost trimis sa negocieze cu regele Husein ridicarea arabilor impotriva turcilor care ocupau tara de peste cinci secole. Impreuna cu emirul Faisal, Laurence a organizat un razboi de gherilla care s-a soldat cu infrangerea otomanilor si eliberarea fortului Aqaba. Istoria e mai lunga, cu intrigi si tradari, pe alocuri incredibila, asa cum e orice pagina de istorie, mai ales una din Orient.
Ghidul ne linisteste, nu vom avea problem cu nisipul pentru ca, zice el, “este un nisip greu si este multa stanca si nu se ridica praf”. Asa o fi, sa pornim asadar in aventura.
Dupa circa 10-15 minute de mers prin pustiu, prima oprire: un cort de beduini, care ne asteapta cu ceai cu aroma de scortisoara si meramie – o planta specifica muntilor Iordaniei, se zice cu efecte terapeutice asupra colonului. De la taraba lor poti cumpara tutun pentru sisha cu diverse arome, henna, plante pentru ceaiuri sau souveniruri.
Dupa, facem o noua oprire pentru a admira apusul de soare in desert. Nimic nu se compara cu senzatia de libertate pe care o ai cocotat pe o stanca, atingand parca cerul cu mana.
Ne rupem cu greu de acest moment, dar “suna adunarea”. Ne imbarcam cu totii in masini si purcedem catre locul unde aveam sa fim cazati in acea seara: in cort!
O noapte in cort de beduini este o experienta ce merita traita macar o data in viata. Avand in vedere pustietatea in care ne aflam, conditiile sunt chiar rezonabile. Corturile aliniate militareste te asteapta cu usile deschise la propriu. Ele au sistem de inchidere dar nu se pot incuia. Oricum era mult mai placut sa stai cu usa deschisa. Cum inauntru se pastra inca temperatura ridicata din timpul zilei, afara era mult mai placut, se lasa seara si incepea sa se racoreasca. In corturi: paturi de campanie, cu saltele si lenjerie simpla, dar curata, din tavan atarna o plasa contra tantarilor (dar noi chiar nu am avut nevoie de ea) si baie in fiecare cort. Baie inseamna o toaleta, o chiuveta si un dus, si chiar daca apa nu curge foarte tare, poti sa te descurci. Apropos…corturile au wifi…
Cina a fost pregatita in mod traditional beduin. Mai exact: se sapa o groapa in nisip in care se face un foc puternic de lemne. Dupa ce ramane doar jarul, se pun in groapa in niste recipiente speciale carnea de pui, de miel, cartofii, ceapa si o oala cu orez. Si se acopera cu o patura sa nu intre nisipul si apoi cu nisip asa incat caldura sa nu iasa afara. Dupa 2 ore, sau 2 ore jumatate se scoate din nisip… si iata cina. Bineinteles ca nu a lipsit painea tratitionala, humusul, fattoush-ul, dulciurile si fructele.
Dupa cina, cei care ne-au servit la masa s-au transformat in entertaine-eri, si ne-au invatat dansul pe ritmuri arabe.
O excursie la Wadi Rum costa aproximativ 25 euro si include transportul, cazarea in cort, cina traditionala, micul dejun si multa adrenalina! In Wadi Rum e insa loc de mai mult, timp sa ai. Aici poti face parasutism, poti zbura cu balonul cu aer cald, poti calari cai sau camile si poti face catarari pe stanci.
Ghid de Iordania | Tot ce trebuie să știi despre “perla” Orientului Mijlociu