test

Grecia, 5 motive pentru și 5 împotrivă!

Nu stiu daca v-am mai spus, dar Grecia nu se numara printre destinatiile mele prea indragite.

Da, ma duc din cand in cand  in Grecia, dar de fiecare data mi se intampla un lucru curios: plec furioasa ca nu am putut merge in alta parte si a trebuit sa fac asta ca un fel de compromis. Si la intoarcere, ma trezesc ca parca as fi vrut sa mai stau acolo macar cateva zile! E clar, Grecia are un efect straniu asupra mea!

Astazi va voi expune motivele mele pentru care iubesc si urasc vacanta in Grecia in acelasi timp si voi astepta argumentele tale pro sau contra unei vacante pe meleagurile batranei Elade.

Photo by Matt Artz on Unsplash

5 Motive pentru o vacanta in Grecia

Motivul 1- Mediterana

Mediterana e albastrul meu infinit, e dragostea mea europeana in forma lichida! Ne-am intalnit de multe ori si ne iubim nespus. Trebuie sa recunosc ca grecii au o parte a Mediteranei destul de impresionanta! Plaje aurii si valuri inspumate, locuri unde nu mai stii cand se termina marea si unde incepe cerul, soare stralucitor si uitare de sine, sunt chestii pe gustul meu!

Photo by Paul Gilmore on Unsplash

Motivul 2 – Apropierea de Romania

Cu masina, cu avionul, cu autocarul, cu autostopul, cum , necum, ajungi relativ ieftin si repede. O singura data am fost cu masina, in Lefkada si mi-am blestemat zilele. Mult timp consumat, nebunii cu GPS-ul, oboseala maxima. Acum ma urc frumusel in avion pana la Atena si de acolo hotarasc ce fac: ori inchiriez o masina si plec mai departe, ori mai iau un avion. In functie de dispozitie si de insula de destinatie finala.

Motivul 3 – Mancarea

Imi place mancarea greceasca. Imi plac micutele taverne de pe coclaurile lor insorite, ador uleiul de masline facut in micutele lor ferme, cutreier ca nebuna toate pietele de legume si fructe de prin locurile pe unde ma aflu, cautand cele mai zemoase fructe sau cele mai bune branzeturi.

Imi place la nebunie  sa mananc micutele pite grecesti umplute cu nimicuri nesanatoase, imi plac crasmele alea mici de pe stradutele laturalnice, unde se cinstesc familiile grecilor sambata seara, imi plac  mancarurile pe care le fac gazdele pentru tine daca ai norocul sa stai la o pensiune la tara si te milogesti frumos sa gateasca si pentru tine!

Motivul 4 – Diversitatea

Avand o sumedenie de insule, mai mici sau mai mari, poti merge mereu in alta locatie si ai senzatia ca nu se repeta mai nimic. E doar o senzatie, pentru ca in final vei ajunge la aceeasi concluzie: esti, totusi, in Grecia! Insa traseele zilnice si obiectivele pe care le vei vizita te vor feri de senzatia de deja vue si de plictiseala!

Motivul 5 – Istoria si vestigiile arheologice

Imi plac locurile  unde trupul meu se odihneste iar mintea mea se hraneste. Din punctul meu de vedere, chiar si o vacanta, pentru ca nu pot asimila Grecia cu o adevarata calatorie, chiar si o vacanta zic, trebuie sa imi satisfaca setea de cunoastere si dorul de duca. Niciodata nu am stat mai mult de 2 zile la plaja, mereu caut sa surprind cat mai mult din istoria minunata a acestui popor. Cred ca in vara aceasta voi avea mult de lucru in acest sens  deoarece destinatia aleasa este Peloponez!

Photo by Arthur Yeti on Unsplash

Cititorule draga, oricat mi-as scormoni prin minte si prin suflet, nu mai gasesc alte motive de a merge in Grecia. Am sa iti zic insa, mintenas, de ce urasc sa merg in vacanta aici

5 Motive impotriva unei vacante in Grecia

Motivul 1 – Aglomeratia

In Grecia merg in iulie sau august, deci in varf de sezon. Asa merg si in Mallorca, in Tenerife sau in Malta, de exemplu.

Nicaieri nu e mai aglomerat ca pe meleagurile elene. Hoarde de turisti necivilizati si galagiosi te sufoca ca nici intr-o alta parte.

Plaje aglomerate si destul de murdare, muzica greceasca tare si cu tenta de manele unde te astepti mai putin, fete de masa mizere in locuri cu pretentii, semn ca respectul fata de turisti cam lasa de dorit. Ca sa nu zic despre faptul ca auzi vorba de acasa, tare si fara perdea!

Motivul 2 – Servicii scumpe

Toate intrarile la obiectivele turistice sunt nejustificat de scumpe si adauga costuri mari cheltuielior de vacanta. Permisul de o zi pentru intarea pe Acropole in Atena costa, de cand cu criza economica, 30 de euro, ceea  ce mi se pare mult prea mult.Toate siturile istorice se invart in rest intre 5 si 12 euro, ceea ce inmultit cu 2, iar te duce la niste socoteli ametitoare.

Taxiul e destul de scump. Inchirierea de masini la fel. Ferryboat-urile nu sunt nici ele cele mai ieftine din lume iar de transferurile private nici nu mai zic nimic. La fel si carburantii!

Excursiile turistice sunt asa si asa, cheltuielile medicale destul de ridicate.

Motivul 3 – Grecii

Nu imi plac grecii in general. Sau, ca  sa nu imi sariti in cap, grecii implicati in activitati de turism sau legate de acestea. Sunt oportunisti, nu te privesc in ochi si daca iti permiti luxul sa nu iti convina ceva, se uita destul de neprietenos in urma ta. Sunt aroganti si destul de lenesi, dupa parerea mea. Sa-mi fie cu iertare!

Motivul 4 – Dezorganizarea

Cu exceptia transportului in comun, nimic nu mi s-a parut la fi la ora fixa sau la dunga! Nici macar la hoteluri sau la restaurante nu sta treaba mai bine. Totul este facut fara graba, pe binecunoscutul stil “las-o ma, ca merge asa!” Un fel de ritm slowly, vechi de mii de ani, pe care nu cred ca il va schima ceva niciodata!

La orele amiezii, totul intra intr-o apatie generala, siesta pune stapanire pe Grecia si pe greci, fara echivoc. Apoi, seara, se instaleaza haosul… Mese improvizate, scaune pe toate trotuarele, magazine dezordonate pline de ambalaje, multimi pradatoare si galagioase.

Motivul 5 – Incorectitudinea

Cum spuneam, am fost de cateva ori in Grecia, in diferite locuri. Cred ca doar in 20 la suta din locurile unde am platit  am primit bon fiscal, incluzand aici cazare, mancare, suveniruri sau alte chestii.

Asta in conditiile in care Grecia sta la mana Europei  ca sa iasa din criza. Daca ea nu se ajuta singura, degeaba o duce altcineva in spinare iar pe mine chestia asta ma scoate din sarite. Sa te vad, frate, ca te lupti, nu ca profiti de turist si atat! Imi veti spune ca fac pe lupul moralist, ca si la noi e la fel. Eu va raspund ca nu, nu e la fel  si pentru banii mei vreau respect si fiscalizare ca in Palma de Mallorca sau ca in Azore, de exemplu!

De as mai cauta  motive contra vacantelor in Grecia, as mai gasi inca o duzina. Trebuie doar sa ma mai enervez putin  sau sa mai rascolesc printre amintiri. E drept, sunt un turist pretentios si mofturos. Si mereu fac comparatii cu alte locatii oarecum similare din Europa. Chiar daca portofelul meu  e destul de anemic vreau ca pentru banii pe care ii cheltuiesc intr-o tara sa primesc servicii corecte si pe masura costurilor. Ceea ce in Grecia cam lasa de dorit uneori!

Acum, draga cititorule doritor de vacante frumoase, te intreb:tu cum stai  cu motivele de Grecia?? Esti invitatul meu sa iti exprimi parerea.  Aici nimeni nu se supara!!!!

Despre autor

Carmen Dimahttps://sacalatorim.ro/author/carmen/
Carmen mestereste planuri de calatorie dimineata pentru Europa, la pranz pentru India iar in restul timpului pentru Asia, unde ar vrea sa se si mute de fapt. Intre un drum la banca si o decizie pentru afacerea ei, da sfaturi de calatorie prietenilor si mai scrie cate un articol. Daca o intrebi ce face iti va raspunde invariabil ca este la vanatoare de bilete de avion. Articolele ei sunt povesti in toata regula, scrise de o Sheherezada moderna, funny si rebela. Dar cine e perfect in ziua de astazi?

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. Motivul 1: aglomeratia.
    Aglomeratie mai mare decat pe litoralul romanesc sau decat pe Valea Prahovei, in weekend, nu am vazut nicaieri in Grecia. Inainte de pandemie erau seri in care, in Sarti, nu puteai sa mergi fara sa calci pe picior de copil sau pe o fusta de seara, una din acelea luate la pretul de 5 euro. In 2020 a fost o placere sa circul prin Grecia, din Peloponez in Halkidiki, trecand prin Pelion. Sper ca anul 2021 sa mai cearna lucrurile si sa mai reduca aglomeratia.
    Deci, ai dreptate doar partial.

    Motivul 2: servicii scumpe.
    Un trai decent in Atena presupune un salariu lunar de minim 1800 euro, fiind una dintre cele mai scumpe capitale balcanice. In Atena traieste jumatate din populatia Greciei. De aici rezulta cerere mare, deci preturi mari. Suntem in economie de piata.
    Singurul lucru unde am intalnit preturi intr-adevar nesimtite a fost benzina. Chiar si cea mai ieftina este undeva pe la 1,6-1,7 euro. In rest, in proportie de 60% preturile serviciilor sunt corecte. Sa nu uitam ca Grecia este parte a Balcanilor, de unde si obiceiurile specifice. Cine vrea corectitudine si 4 ace, alege Austria si Elvetia, nu Grecia. Am fost si acolo, dar m-au obosit rigoarea si contururile trase cu compasul.
    In plus, clasificarea hotelurilor pe stele este diferita fata de Romania; ceea ce la noi are 3 stele, la greci are 4 sau chiar 5.
    Deci, ai dreptate numai in privinta benzinei.

    Motivul 3: grecii.
    Grecii sunt de 2 feluri: jigodii si inimosi. La mijloc nu vei gasi pe nimeni. In 90% dintre “expeditiile” mele am dat numai de oameni inimosi. De departe, Pelion este regiunea cu cei mai ospitalieri si amabili oameni, m-au ajutat inclusiv atunci cand am avut o problema la masina. La polul opus, Lefkada si Riviera Olimpului sunt pline cu oportunisti, cu mentiunea ca, pe Lefkada am gasit, totusi, si cativa ospitalieri (probabil ca erau nascuti in Pelion 🙂 ).
    Cum spuneam, grecii sunt un popor balcanic, foarte bine reprezentat din acest punct de vedere. Daca vrei sa vezi numai mutre oficiale, solemne, mergi in Germania. In Grecia vii tocmai fiindca regasesti obiceiuri balcanice si stii cum sa le abordezi.

    Motivul 4: dezorganizarea.
    Nu am folosit transportul in comun aproape niciodata. Grecia este organizata pe principiu american: daca vrei sa ajungi repede si sigur oriunde, trebuie sa ai masina sau scuter. Totusi, autobuzele si minicarele circula cu orarul afisat, iar pretul unui bilet este cel corect.
    Siesta este obligatorie in Grecia, iar tu, ca turist, poti fi amendat daca faci galagie in aceste ore. Siesta contribuie la sanatatea locuitorilor, fiind motivul pentru care Grecia este tara cu cele mai putine cazuri de boli cardiovasculare din Europa. Siesta se aplica si in Italia, din cate am auzit.
    Grecii muncesc foarte mult pentru ei si afacerea lor. Pentru straini muncesc foarte putin; de fapt, muncesc doar atat cat sa faca profit. Este perfect logic. Nicaieri in Germania sau Austria nu vei vedea patronul unui hotel care sa dea cu matura sau sa duca gunoiul. In Grecia este frecvent asta.
    Pe de alta parte, si Grecia este afectata de fenomenul migratiei, trebuind sa accepte tot felul de coborati din copac care, vezi Doamne, au fugit de bombe, da-i vezi cu iPhone 12 Pro Max in buzunar. Brexit-ul ii trezeste pe englezi din vise si ii fac sa puna osul la treaba, sa faca munca de jos pe care, pana acum, o faceau romanii si bulgarii. Astept asa ceva si in Grecia.

    Motivul 5: incorectitudinea.
    De asa ceva am avut parte la magazinul Lidl de pe Lefkada, unde mi s-au pus, pe bon, si articole pe care nu le cumparasem. Insa, in aproximativ 90% din locurile vizitate am primit bon fiscal, iar atunci cand n-au vrut sa dea, am negociat pretul – ca in Balcani. Oare in Turcia e altfel? Nu cred. Am primit bon fiscal inclusiv de la un taran care vindea pe marginea drumului si care avea afisat buletinul de verificare metrologica al cantarului. Te rog sa-mi spui unde ai intalnit asta in Romania.
    Deci, nu ai dreptate.

    Acestea fiind argumentele, Grecia este destinatia mea preferata de vacanta in timpul verii si ar fi si toamna sau primavara, daca as putea avea concediu. In Grecia poti face si ski, daca te pasioneaza.
    Nu am avut niciodata probleme cu politia rutiera sau cu alte autoritati, mi-am vazut de treaba si, invatand si rostind cuvinte si fraze grecesti, am obtinut frecvent reduceri de preturi sau chiar produse gratuite.
    Anul acesta nu voi merge in Grecia din cauza romanilor, care au bagat-o in zona rosie.

  2. Am avut o respingere/rezistența fata de vacantele in Grecia… pana in 2007, când am fost prima data! … de atunci pana acum, am fost in fiecare an, o data sau chiar de doua ori pe an, locații diferite! Ba mai mult, cadatoria mea religioasă a avut loc in Grecia!… Ceva ma cheamă, in fiecare an, sa mai descopăr o părticică din acest tărâm/aceasta cultura!
    Acum doua săptămâni m-am întors din Syros… am stat la un hotel de familie, unde proprietara ne aducea cafeaua și micul dejun, in fiecare dimineața, fără sa fie inclus in ceea ce am rezervat noi, cu plăcere și cu bucurie, și fără sa fie trecut pe factura finala! …
    Fiecare suntem unici și atragem sau suntem atrași de ceea ce suntem, in fiecare moment, dacă ceea ce ne dorim nu putem fi, in acel moment!
    Recunoștință ca suntem, cu bucurie sau fără, pentru Grecia!

    • Multumim ca ati impartasit cu noi impresiile dumneavoastra. Am trecut Syros pe lista de locuri de vazut in Grecia!

  3. Merg în Grecia de 15 ani și nu-mi vine să merg în altă parte. În fiecare an îmi propun să schimb destinația și tot în Grecia ajung. N-am mers niciodată în vârf de sezon. Am văzut Acropolis iarna, când era 12€ biletul și euro 37.000 lei vechi.
    Iau bonurile fiscale, doar ca să țin minte prețurile ca să scriu pe blog. Combaterea evaziunii fiscale e treaba lor, nu a mea.
    Cel mai mișto, nu și cel mai ieftin, e să descoperi Grecia cu ghid privat. Așa am descoperit eu anul ăsta insula Ikaria. Unii n-au habar nici unde e pe hartă. Și nici agentiile de turism nu vor ajunge acolo vreodată cu chartere.

    • Recunosc ca nu merg in Grecia decat ca vacanta de avarie si pentru un eveniment important in viata mea care se petrece la 20 august si merita o escapada aproape de casa. Pur si simplu in momentul acesta mi se pare ca nu am timp de pierdut mai mult in Grecia. Dar sunt sigura ca sunt multe de descoperit pe acolo!

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*