Amman | Impresii din Philadelphia Iordaniei

Dupa experientele din primul episod (le gasiti povestite aici), ne-am intors in Amman, locaţia pentru implementarea proiectului in care va spuneam ca am fost implicată. În fiecare zi am avut activităţi în diverse locaţii, aşa că m-am familiarizat oarecum cu partea sa veche. Oraşul a fost întemeiat cu mai bine de 3200 de ani în urmă, iar denumirea străveche era Philadelphia. Acum are peste 2 milioane de locuitori. Se întinde pe mai multe coline, 19 mai exact, aşa că e o provocare şofatul pe străduţele înguste şi întortocheate. Referitor la acest aspect pot spune că regula e că nu se aplică nici o regulă. Există poliţie rutieră şi chiar mă întrebam dacă nu cumva te amendează în cazul în care treci pe culoarea verde a semaforului. Iordanienii pietoni întind pur şi simplu mâna, opresc maşinile din trafic şi trec pe unde îi taie capul. În săptămâna şederii mele acolo, nu-mi amintesc să fi traversat vreo stradă fără stresul că ar putea fi ultima.

11233340_10206123687923580_4760360096026737653_n

Am fost cazaţi la un hotel situat în downtown, cu aspect de hostel european. Nu era prea curat, dar cred că puteam nimeri şi mai rău. În salonul în care ni s-a servit micul dejun patrulau nestingherite două pisici birmaneze, prilej de panică pentru colega mea alergică. Mi s-a părut interesant că nu aveau personal angajat pentru curăţenie şi bucătărie, bazându-se pe voluntari. Aceştia deserveau respectivul hotel pentru o perioadă, apoi beneficiau de cazare gratuită sau la preţ foarte bun câteva zile, timp suficient pentru turism.

11930649_876580352395667_1205977793_n

Obiective turistice sunt din belşug: Citadela, Moscheea King Abdullah I, Amfiteatrul Roman, Templul lui Hercule, strada Rainbow, downtown, oraşul modern… Citadela e situată pe cea mai înaltă colină numită Jabal al Qala’a la 850 m deasupra nivelului mării, oferind astfel o panoramă a întregului oraş cosmopolit şi în permanentă expansiune.

11902894_876581322395570_973664120_o

Obiectivele turistice le-am vizionat pe repede înainte răspunzând organizatorilor care au propus o cursă contra cronometru prin oraş, împărţiţi pe echipe şi cu sarcini clare de îndeplinit.

11241804_10206123686443543_6621935301870948966_n

Bucătăria iordaniană se bazează pe cea a beduinilor. Mâncarea este colorată, servită în mai multe boluri poziţionate central pe masă şi se împarte cu cei care te însoţesc. Dacă vă ştiţi sclifosiţi sau dacă măcar ţineţi la normele de igienă europene, veţi rămâne flămânzi. Când te aşezi la o masă iordaniană e bine să nu te gândeşti că e lipicioasă, că ai călcat pe un şerveţel folosit sau că ai trecut pe lângă bucătărie şi nu strălucea de curățenie și nici inoxul nu era oglindă…

11813304_10206113933639729_2591954290811945297_n

Dacă nu te gândeşti cum au fost preparate deliciile ce-ţi sunt oferite şi nu te deranjează că un străin tocmai îşi înmoaie lipia în bolul tău, ai şanse să nu rabzi de foame. Ingredientele de bază sunt: orezul, carnea de pui sau miel, lintea, pasta de susan, fasolea, vinetele, humusul, fructele, sfecla, couscousul, seminţele… Pot spune că am încercat de toate. Mansaf-ul e felul tradiţional de mâncare gătit la sărbători. Conţine orez, carne de pui sau de miel gătită în iaurt de oaie, precum şi felurite mirodenii. Atayef e un fel de plăcintă umplută cu cremă de brânză sau de alune. Falafele sunt un fel de chiftele mai mari care conţin năut, fasole şi mirodenii.

11204482_10206113933679730_2556517983447595096_n

Deserturile sunt dulci şi accesibile ca preţ, putând fi achiziţionate din multe magazine de specialitate.

Desertul meu preferat a fost o îngheţată preparată chiar în faţa mea. Locaţia se numea -18 °. Vânzătorul te invita să-ţi alegi fructele din care s-o prepare şi în faţa ta le toca, le întindea pe o formă pe care îngheţau, iar le toca si tot aşa de vreo 4 ori, până când le rula de pe respectivul suport şi îţi erau servite în cupe speciale.

Durează mult prepararea unei astfel de îngheţate, l-am întrebat câte face într-o zi şi a spus că 7 într-o oră. Ingredientele proaspete şi durata justifică preţul dublu faţă de una obişnuită. Fiecare masă se încheie cu ceai sau cafea.


Cea mai şocantă experienţă din Iordania a fost fără îndoială vizita în tabăra de refugiaţi palestinieni. Pentru a o putea vizita, organizatorii proiectului au iniţiat demersuri cu peste două luni în urmă. Aprobarea oficială de la ONU s-a lăsat îndelung aşteptată, nefiind siguri până în ultima clipă dacă va veni sau nu. Tabăra e amplasată în oraşul Jerash şi a fost înfiinţată în anul 1968. Adăposteşte peste 23000 de refugiaţi, iar responsabilii de proiect au desfăşurat acolo activităţi de voluntariat pe o perioadă de aproape un an. Noi am avut acces doar la partea cosmetizată a taberei, adică la centrul educaţional. E vorba de câteva încăperi cu funcţionalităţi diferite: atelier de croitorie, creşă, sală de sport, salon de coafură şi cosmetică şi chiar o minibancă de unde se puteau lua împrumuturi de până la 650 de Euro.

In tabara de refugiati, in incaperea care servea drept banca.
In tabara de refugiati, in incaperea care servea drept banca.

În momentul când le descriu, toate par grozave, dar imaginaţi-vă că ultima renovare părea făcută prin anii 70. E o sărăcie lucie, lipsă de dotări, mare nevoie de voluntari, resurse materiale şi umane. Aceşti oameni locuiesc încă în clădiri construite acum 47 de ani cu scop provizoriu şi beneficiază de 2 $ pe zi, nu cash, ci contabilizaţi în servicii. Elevii învaţă în clase formate de câte 50 de elevi, în două schimburi, câte 750 pe schimb. Însă o mare sursă de finanţare internaţională şi-a retras sprijinul financiar în urmă cu patru luni, iar copiii în toată această perioadă nu au mai frecventat niciun curs. Aceşti oameni sunt prinşi pe nedrept între două lumi: una din care au evadat şi una care nu are logistica de a-i integra 100%. Refugiaţii sunt de mai multe categorii în funcţie de momentul în care au ajuns în tabără şi de valul de conflicte care i-a adus: unii au număr de paşaport, unii au număr de identitate, alţii nu au nimic şi în funcţie de aceste categorii li se conferă anumite drepturi în plus. N-am avut acces în afara acestui spaţiu dedicat activităţilor educaţionale, însă se poate lesne ghici că dincolo de acele ziduri e mult mai rău. Case de piatră mici înghesuite unele în altele, suprapopulate, lipsă de apă, surse de venit, disperare şi nicio perspectivă mai luminoasă. Totuşi, voluntarii ne-au spus că mai mult decât orice, refugiaţii au nevoie de atenţie, de sentimentul că sunt ascultaţi, înţeleşi şi importanţi. Oana noastră din Bistriţa, Alba din Spania, Andres din Germania, Kamila din Polonia sunt frumoşii voluntari pe care i-am cunoscut personal şi pe care îi respect enorm pentru efortul lor. Dacă am fi mai mulţi ca ei, poate am putea schimba ceva. Din păcate suntem martori în zilele noastre la atâtea crize, conflicte şi războaie care nu sunt ale noastre. Am impresia că oamenii nu mai contează, că totul se decide fără vrerea lor şi că echilibristica pe butoiul imens de pulbere nu-i a bună.

11989172_876580655728970_75359174_o

După acest şoc am mai avut unul. Am mers la masă la un restaurant care în prealabil fusese anunţat de prezenţa noastră, ba chiar se bătuse palma asupra meniului şi a preţului consumaţiei. Însă, în momentul în care au văzut că suntem europeni, preţul s-a dublat. Au urmat alte negocieri îndelungate din partea organizatorilor. Nu ştiu cum s-au înţeles, cert e că am mâncat până la urmă şi a fost chiar delicios.

11822397_10206134752240181_6998586426543286994_n

Apoi am vizitat celebrul oraş roman Jerash. Oraşul a fost înfiinţat de Alexandru cel Mare. S-a conservat foarte bine, iar vizitatorii pot admira în voie un imens amfiteatru, temple închinate zeilor, un muzeu, artefacte din Epoca Bronzului, ruinele unei catedrale, ba chiar şi un hipodrom. O mare parte din oraşul roman nu e încă excavat, alte generaţii vor avea privilegiul de a scoate la lumină această bijuterie, dacă bineînţeles, vor fi suficiente fonduri. In episodull viitor vom calatori la Marea Moarta. Tineti aproape!

Episodul I: Petra, orasul disparut si regasit
Episodul III: Impresii de la Marea Moarta


Despre autor

Alina Coman
Eu sunt Alina, om cald, optimist si pozitiv. Imi cultiv in permanenta o naivitate prin care vad lumea mai mult buna decat rea, iar viata mai mult vesela decat trista. Sunt profesor de limba engleza, mama a doi copii minunati si voluntara ca vocatie. Fostul meu sot meu spune despre mine ca sunt “turistul nebun”, care trebuie pazit si supravegheat, iar datorita simtului meu de anti-orintare, tind sa-i dau dreptate. In materie de calatorii, nu am pretentii prea mari, simpul fapt ca pornesc la drum spre oriunde, imi aduce pe fata un mare zambet. Prin intermediul acestui blog mi-am regasit pasiunea din studentie pentru scris, cand, o buna perioada de timp mi-am facut banii de buzunar in calitate de colaborator al unui ziar oradean.

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. Felicitari pentru povesti, calatori si experiente. Aztazi te-am descoperit prin cautarea unor povesti despre Georgia. Am citit, am cautat si alte subiecte si ajunsa aici, unde consider ca sunt datoare cu un multumesc si recunoasterea minunatelor informatii primite cu aceste randuri.

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*