test

KALM-ul naturii, iureșul pădurii

În apropierea Băii Mari, la coada barajului Firiza, am descoperit un loc de poveste. Se numește ,,KALM-ul naturii, iureșul pădurii”, iar numele nu a fost ales întâmplător. E un acronim de la prenumele proprietarilor și soțiile lor: Kinga, Andrei, Lia și Mihai.

Aici se poate găsi când calm și pace, când iureș și agitație, în funcție de invazia celor cărora li se deschid porțile.

Ideea a pornit în pandemie, când cu toții am realizat cât de important e să ne reconectăm la natură, să redescoperim bucuria în lucrurile firești și accesibile oricărui buzunar: o seară cu prieteni și chitară lângă un foc de tabără, o bălăceală în albia unei ape, satisfacția unei drumeții și a unei culmi cucerite, gustul bucatelor gătite în casă, libertatea pe care o simți bătând poteci umbrite de pădure…

Atunci, proprietarii au regândit destinația căsuței de vacanță familială ca pe un loc de joacă în aer liber pentru copii. Imaginați-vă că vă pot zburda copiii în siguranță, dar și părinții se pot relaxa în voie. Au trambulină, perete de cățărări, leagăne, tiroliană, spații creative, jocuri, ciubăr, vatră de foc, tabureți din baloți de paie, butuci, ceaun, e la o aruncătură de băț de baraj… cam tot ce ar putea garanta un weekend pentru relaxare.

În curte, o mână de gospodar s-a jucat de-a peisagistul amator și a plasat hortensii, arbuști ornamentali, băncuțe de stat cu tâmplele între mâini și ascultat gândurile.

Piatra și lemnul demonstrează încă o dată că sunt soluție de design practică, trainică și îmbietoare.

Câte un mic detaliu trădează apetitul gazdelor pentru rock ori motoare.

Proprietarii au reamenajat spațiul, astfel încât câteva familii se pot caza peste noapte.

Nu cred să existe băimărean care să nu fi mers la baraj la bălăceală sau să campeze. O parte din gașca mea chiar așa s-a format, în veri întregi petrecute pe malul lacului.  Acum nu se mai poate.

Zilele trecute se dădeau amenzi tuturor celor ce erau campați. Sunt de acord să se amenajeze campinguri cu toate facilitățile, iar cei care nu respectă regulile să fie amendați. Dar, mai întâi, ar fi bine să se creeze astfel de locații, apoi să se aplice pedepse pecuniare.

O cabană ca cea în care ne aflam ar fi o soluție de compromis: e și la o aruncătură de băț de baraj și oferă și condiții de cazare. Se poate închiria în întregime sau parțial, pentru petreceri sau doar ca loc de joacă.

,,Kalm-ul naturii” a fost perturbat aseară de iureșul iscat în jurul unui eveniment muzical numit ,,KALM acustic Fest” no 1. ,,Vinovați” pentru prestația artistică au fost: Radu Iaszberenyi,  Agatha Tamsula, Mișu Goth, Sabin Moroșan, Andrei Pop și Bogdan Dănilă.

Îi știam pe toți din proiecte muzicale anterioare sau din limitata și fragila viață artistică băimăreană. Recunosc că preferata mea e Agatha.

foto credit Cosmin Roman

Când cântă fata asta, din ea iese o voce care răscolește și zbârlește părul pe tine. Piesele alese ne-au purtat prin vremuri și ritmuri diferite, publicul i-a susținut și a cântat alături aproape vers cu vers.

A fost o ,,întâmplare muzicală” faină, între prieteni vechi, în fața cărora nu mai ai nimic de demonstrat. Iar când se întâmplă asta, doar te relaxezi, te bucuri și-i bucuri la rândul tău pe ceilalți. Așa am perceput eu concertul de aseară.

Foto credit Cosmin Roman

Foamea s-a putut potoli la sectorul deservit de COOK – Maramoo Hogs FOOD – Pulled pork burgers sau setea la DRINKS – Bere rece, vin, sucuri și apă – Cocktails.

,,Duiumul din comitetul de organizare”, cum s-au descris în invitație, era format din membrii familiei extinse și prieteni apropiați.

Pe principiul că ,,oamenii buni încap oriunde”, fiecare și-a găsit un locșor pentru gașca ce-l însoțea. Un prieten spunea cândva că Baia Mare e cât o găleată și că se cunoaște toată lumea cu toată lumea. Asta a fost și senzația mea aseară.

Cred că toți erau fie rude, foști colegi de liceu, facultate, colegi de trupă de vreo 20 de ani, vecini, amici, adversari de quiz, prieteni din mediul virtual, foști iubiți, colegi de voluntariat, doctor care te-a făcut bine (mulțumesc încă o dată, Andrei)…

Am petrecut o seară cu muzică bună, oameni faini și atmosferă de poveste. Mulțumim! Mi-a plăcut TOT. Mai venim. Da’ nu la anu’, faceți ceva mai repede.   

 

Despre autor

Alina Coman
Eu sunt Alina, om cald, optimist și pozitiv. Îmi cultiv în permanență o naivitate prin care văd lumea mai mult bună decât rea, iar viața mai mult veselă decât tristă. Sunt profesor de limba engleză, mamă a doi copii minunați și voluntară ca vocație. Fostul meu soț spunea despre mine că sunt “turistul nebun”, care trebuie păzit și supravegheat. Din cauza simțului meu de anti-orientare, tind să-i dau dreptate. În materie de călătorii, nu am pretenții prea mari. Simplul fapt că pornesc la drum spre oriunde, îmi aduce pe buze un mare zâmbet. Prin intermediul acestui blog mi-am regăsit pasiunea din studenție pentru scris, când, o bună perioadă de timp, mi-am făcut banii de buzunar în calitate de colaborator al unui ziar orădean.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*