Keukenkof a fost un dar. Un dar frumos impachetat in petale colorate de lalele, cu funda de copaci infloriti, pentru partenerul meu de viata si de calatorii. Un dar in schimbul anilor petrecuti impreuna si a gradinilor pe care mi le-a daruit de-a lungul timpului, despre care puteti citi aici:
Doar un motiv să fii femeie. Despre grădinile din drumul meu…
Lisse e un orasel din sudul Olandei, cu o vechime de vreo opt sute de ani si o mana de locuitori. Ce face ca acest loc sa fie special? Ei bine, aici se afla cea mai mare gradina de flori a Europei, Parcul Keukenhof.
Apartinand de secole domeniului familiei Teylingen, initial doar o banala gradina de legume pentru bucataria castelului contesei Gravin Jacoba de Bavaria, transformata in parc de agrement in 1840 si ridicata la rang de loc de afaceri de ambitia unui primar comunal in 1949, Keukenhof a devenit incet, incet, prin munca, perseverenta si dragostea olandezilor pentru lalele, un loc unic si desavarsit.
In fiecare an, din luna martie pana la jumatatea lui mai, timp de 8 saptamani, parcul este deschis si peste 2 milioane de vizitatori ii trec pragul. Va spun sincer ca o asa avalansa de oameni nu am mai vazut decat la Castelul Versailles si la Taj Mahal. Dar cred ca Tajul nu se pune la socoteala, pt ca acolo vorbim despre alte proportii!
Inainte de a patrunde in colorata lume a bulbilor si a designului peisagistic simplu dar spectaculos al parcului, nu am putut sa nu remarc extraordinara organizare tipic olandeza. De oriunde vei veni, odata ajuns in Olanda, este imposibil sa nu gasesti o solutie facila sa ajungi aici. Totul intr-o ordine desavarsita. Desi sunt mii de oameni si zeci de functionari, nimeni nu alearga, nimeni nu se imbulzeste, nimeni nu striga, toata lumea zambeste si este zen.
Odata intrat in magicul parc, ce se intinde pe vreo 32 de hectare, privirea iti va fi bulversata iar mintea ravasita. Nu vei sti in care parte sa te duci mai intai, ce ronduri de flori sa pozezi mai mult sau ce sa cuprinzi mai repede cu ochii. Desi ai harti si indrumare ca la carte, o vei lua in dreapta sau in stanga fara nici o logica, condus doar de o inspiratie de moment.
Intai te asteapta vreo doua fete olandeze , frumos imbracate in costume populare si dupa pozele de protocol, o iei la picior.
Apoi uiti de tine, de timp si de spatiu. Vrei doar sa vezi mai mult, te intrebi ce mai poate fi dupa colt, te extaziezi aruncandu-ti ochii peste campurile colorate de lalele si te trezesti ca toate spatiile de stocare a pozelor se vor epuiza, oricat de mult te-ai fi pregatit cu tehnica!
Keokenhof este o poveste vizuala despre lalele. Personajele povestii , vreo 7 milioane la numar, intra si ies din decor cu o repeziciune si o frecventa al caror ritm il controlezi chiar tu. Habar nu am avut ca ar putea exista in lumea asta aproape 1000 de specii de lalele si ca vreo 800 dintre ele sunt prezente aici.
Nu am stat sa le numar, ca nici nu ma interesa contabilizarea sau recensamantul lor, dar m-am intalnit cu atat de multe dintre aceste soiuri, acompaniate de crocusi, zambile, narcise, crini, copaci infloriti si alte ierburi, incat la un moment dat a trebuit sa iau o clipa de pauza si sa ma adun. Nu mai stiam exact pe unde mi-a ramas inima, pe unde zburda spiritul sau pe unde visa sufletul. M-am intins pe iarba moale si frumoasa, cu privirea intr-un copac inflorit printre care se itea un petic de cer insorit si m-am gandit din nou cat de putin ne trebuie uneori ca sa fim fericiti…un loc frumos si linistit, un om langa tine… Da, da, fericirea e simpla!
Dar sa revin la realitate! M-am tot invartit printre parcele de lalele: lalele mici si mari, lalele rosii galbene, negre, roz, mov si inca alte zeci de culori, lalele pitice cat palma sau lalele uriase, lalele simple sau combinate cu alte plante cu bulbi, asezate dupa inspiratia peisagistilor mesteri, campuri de lalele inconjurate de canale de apa pe care pluteau ambarcatiuni pline de turisti din toata lumea.
Alei impecabile, serpuind printre straturi de tulipe obraznice si increzute, care te invartesc pana te duc fara gres in centrul parcului, unde se afla moara de vant traditionala, inca functionala.
De aici, poti vedea o minunata panorama a parcului si a campurilor colorate limitrofe, si te poti imbarca pentru calatoria pe canale, contra sumei de 8 euro. Sa nu crezi insa ca e asa usor! Daca nu esti ager, si te prezinti la debarcader prea tarziu, ai nesansa de a nu mai gasi locuri in barcute. Noi am ajuns pe la ora 14 la debarcader si deja locurile pana la ora 17 erau ocupate. Asa ca am lasat plimbarea cu barca pe alta data, tinand cont ca la ora 17.30 trebuia musai sa iesim din parc pentru a prinde conexiunea cu Rotherdamul.
Whisper boaturile cu motoare electrice silentioase plutesc ca lebada pe ape, invartindu-te printre parcelele colorate de lalele si amagindu-te ca ai gasit, in sfarsit, cel mai bun loc pentru facut poza perfecta. Indata insa vei fi contrazis de urmatoarea priveliste care va declansa si mai multe clickuri. Si tot asa, si tot asa!
Daca ai ostenit, te poti relaxa la ceainarie. Portelanuri fine, ciocolata din abundenta, arome de cafea si ceaiuri imbietoare, te vor toropi vreo cateva minute bune , dar te vei scutura aprig de lenea ce-ti va da nerusinata tarcoale , pentru ca mai ai multe de facut si de vazut!
Ascunse mestesugit printre flori si copaci, exista 5 pavilioane. Fiecare dintre acestea gazduiesc diferite expozitii florale, altele in fiecare an. Alaturi de zone de servicii pentru vizitatori si mici magazine cu suveniruri. Noua ne-a placut in mod deosebit pavilionul Beatrix, unde era amenajata o expozitie de orhidee fabuloasa, de un bun gust desavarsit.
In celelate pavilioane erau expozitii de lalele si alte flori cu bulbi iar in pavilionul Juliana o expozitie Tulipmania, un fel de istoric al dezvoltarii comertului cu lalele de-a lungul vremii si un staf care te sfatuia cu privire la cultivarea bulbilor in general:cand si cum sa ii plantezi, cum sa ii conservi , cum sa ai grija lor. Habar nu am avut ca un bulb de lalea a costat in secolul 18 cat un castel sau ca oamenii au incercat cu disperare sa creeze o lalea neagra ca simbol suprem al perfectiunii. Sau ca nebuni au pierdut sau au castigat averi la bursa datorita unui bulb si ca se spune ca odata ce ai cultivat prima parcela de bulbi de lalele, acestea iti vor fura sufletul pentru totdeauna!
Dupa ce ai terminat cu expozitiile, ai mancat ceva si te-ai mai refresat putin, o iei agale prin padurice. Rauri de flori ti se astern la picioare, mici arteziene te inveselesc, cascade zen te duc cu gandul aiurea, iar apoi te asezi oleaca sa asculti o uriasa flasneta si sa inviti pe cineva la vals, daca ai chef.
Daca nu , treci mai departe, faci niste poze cu vacute, elefanti sau alte animale si sfarsesti la shoping, ca doar vrei sa te uiti pe frigider acasa si sa iti adunci aminte ca ai fost acolo, nu? Nu am sa fiu rautacioasa si sa spun ca preturile sunt cam in copac la suveniruri, dar nici nu pot lasa neobservat acest aspect! Asa ca alegeti pe indelete si socotiti bine!
Si nu uita ca, daca timpul nu te preseaza, odata iesit din parc ai posibilitatea de a inchiria o bicicleta si a face o minunata plimbare printre campurile de lalele exterioare sau poti ajunge chiar pana la Marea Nordului! Traseele sunt marcate , soselele sunt prevazute cu piste pentru biciclete, totul ca la carte!
Una peste alta, Keukenhof e o magie. O zi petrecuta aici nu poate fi decat un castig pentru tine insuti, o clipa de intalnire cu natura, un ragaz binemeritat de la nebunia din viata ta. Aici ritmul este altul, timpul isi pierde dimensiunea robotica, culorile si mirosurile sunt cele care dicteaza trupului.
Sunt fericita ca am putut adauga gradinilor vazute in viata mea si acest loc minunat si va sugerez sa va ganditi serios la o plimbare la Keokenhof in primaverile voastre viitoare!
Ponturi pentru o vizita cum se cuvine a Parcului Keokenhof
Cum ajungi
Domeniul Keukenhof se afla in Olanda de sud, la 45 km de Amsterdam si aeroportul international Schiphol. Exista autobuze directe chiar din aeroport, din fata terminalului de sosiri, Keukenhof Express,cu o frecventa de cateva minute, in functie de aglomeratie si care intr-o ora ajung direct in parcul lalelor .Poti lua acelasi bus si din Amsterdam Centraal. Cel mai bine este sa iei bilete combi, care cuprind intrarea in parc si transportul intr-o singura plata, adica 29,5 euro pt adulti si12,5 euro pentru copii de 4-17 ani.
Daca vii din oricare alta parte a Olandei dar nu cu avionul si nici cu masina personala, ai la indemana o vasta retea de trenuri cu care poti ajunge la Leiden. De acolo, bus nr 50 te duce la parc in 20 de minute.Biletul combi care include accesul in parc si biletul de bus roundtrip de la Leiden este 24.5 euro.
Din Haga, Centraal Station, ai bus direct pentru Leiden sau ai trenul care te duce tot acolo si costa 3,5 euro. Daca mergi cu busul poti lua bilet de la sofer dar numai cu cardul de credit si vei da un euro mai mult.
Din Brussel, cel mai simplu cu trenul pana in Rotterdam sau Haga si apoi schimbi pentru Leiden. Trenurile circula foarte des, daca ne referim la cele intercity, mai ieftine, la care adaugam si trenurile de viteza Thalys sau Eurostar, care insa te usureaza la buzunar. Durata calatoriei cu intercity, maxim 3 ore .Cel mai ieftin bilet 29 de euro.
Daca vii cu masina ta, soselele sunt impecabile, iar contra sumei de 6 euro iti poti lasa masina in parcarea monitorizata din fata intrarii.
Bagajele
Multi vizitatori vin direct din aeroport asa ca uneori au bagaje cu ei. Asta nu este o problema, intrucat la intrare exista gratuit lockere unde te poti descotorosi de ele. Le pui frumusel la cutiuta, iei cheia si esti liber de povara!
Copiii si animalele de companie
Familiile cu copii sunt binevenite in parc. Daca nu ai carucior pentru micut, poti lua unul gratis de la intare, ca nu cumva cel mic sa vrea sa traga un pui de somn si sa nu aiba unde! Sau sa fie prea obosit si sa il duci, Doamne fereste, in brate!
Vrei ca si catelul tau sa vada si sa miroasa minunatiile colorate? Nu e nici o problema, atata vreme cat il tii in lesa si cureti dupa el, cu pungutele si manusile existente peste tot pe alei.
Ai chef sa te tolanesti pe iarba si sa te gandesti la nemurire ? Esti absolut liber sa o faci, cu conditia sa pastrezi curatenia, ceea ce nici nu e greu avand in vedere ca peste tor sunt cosuri de gunoi.
Internet si… prize
Vrei sa te lauzi in direct cu poze fabuloase? Pe toata suprafata parcului ai wi-fi gratuit! Ti s-a descarcat telefonul, tableta sau camera? Cat stai la o gustarica sau la o cafea intr-unul dintre cele 5 restaurante , poti rezolva problemele astea usor.
Rent a bike
Vrei sa umbli hai hui printre campurile limitrofe de lalele si sa vorbesti cu fermierii sau sa cumperi bulbi diresct de la sursa? Nimic mai simplu:in fata intrarii, vei gasi birouri de inchiriere a bicicletelor. !0 euro pentru o bicicleta simpla, 25 euro pentru un tandem. Te plimbi cat vrei si apoi poti intra inapoi in parc, daca nu uiti sa iti pui stampila pe mana. Ca la discoteca, va mai amintiti?
De fapt, la Keukenhof, totul este posibil si usor de facut Trebuie doar sa ajungi pana acolo!