test

Khan Shatyr, The Mall Of America pentru Kazahstan

Gândit ca un planned city al Kazahstanului, la fel ca Brasília în Brazilia, Canberra în Australia sau Washington, D.C. în Statele Unite, Astana a devenit unul dintre cele mai importante și moderne orașe din Asia Centrală.

panorama astana
Astana si Bayterek Tower

Până odinioară un orășel așezat într-o stepă semiaridă, Astana noua capitală a Kazahstanului te surprinde prin numeroșii zgârie nori și clădirile cu arhitecturi futuriste, autostrăzi suspendate, moschei sau piramide strălucitoare abia răsărite din pământ. Bayterek Tower, copacul sacru al vieții având o înălțime de 97 m, Nur-Astana Mosque consideartă a 3-a mocheie din Asia Centrală, Cosmodromul de la Baikonur sau Palace of Peace and Reconciliation sunt cele mai vizitate de turiști.

Sursa: http://hd-wallpapers24u.blogspot.com.es
Sursa: http://hd-wallpapers24u.blogspot.com.es

Înainte de a apare telefonul mobil, Facebook-ul sau Twitter-ul tinerii se întâlneau în centrele comerciale, așa numitele, Mall-uri. Făceau cumpărături, mergeu împreună la un film dar era și locul unde se întâlneau cu noii prieteni. În Kazahstanul de azi dacă vrei să faci toate acestea la un loc mergi la Khan Shatyr Center, Moll-ul din Astana.

Sursa: EurasiaNet.org
Sursa: EurasiaNet.org

Denumit și “Millennium Axa”, Khan Shatyr, în engleza “Royal Marquee”, are o priveliște minunată asupra orașului și stepelor asiatice. Inaugurat pe 5 iulie 2010 a Moll-ul a fost proiectat în stil neofuturist de faimosul arhitect Norman Foster, cel care a proiectat Hearst Tower din New York sau stadionul Wembley din Londra.

noapte-khan-shatyr

Înălțându-se la aproximativ 150 m deasupra bazei eliptice de 200 m Khan Shatyr acoperă 14 ha. Are o suprafață mai mare de 10 stadioane de fotbal și este considerat cel mai mare cort din lume.

Khan Shatyr Center - interior
Khan Shatyr Center – interior

Materialul realizat din trei straturi transparente este special conceput în așa fel încât să permită luminii să pătrundă în interior în orice situație extremă și să mențină o temperatură interioară ce variază între 15-30°C, în timp ce afară temperatura variază între -35 și 35°C. Acest lucru este realizat printr-o combinație de control a temperaturii și direcționarea curenților de aer cald până la suprafața interioară a materialului.

divertisment
Parcul de distractii interior

Khan Shatyr este un adevărat parc de distracții, cu o mare varietate de facilități de agrement, inclusiv cafenele, restaurante, cinematografe, spații flexibile care pot găzdui un program variat de evenimente și expoziții.

Aici găsești magazine Zara, Nike, Adidas, Reebok, Swarovski, Lacoste, Mango, Aldo dar și magazine cu branduri locale. Există chiar și un KFC precum și trei restaurante unde poți comanda mâncăruri cu specific european, rusesc, italian sau japonez. Evident poți mânca și o porție de beshbarmak (carne de oaie fiartă în supa capului ei cu fidea, cartofi și ceapă) un deliciu kazah.

interior Khan Shatyr Center
interior Khan Shatyr Center

Între două sesiuni de cumpărături te poți destinde în sala de cinematograf unde poți viziona ultimile filme 3D de la Hollywood sau producții proprii din Kazahstan. Îți poți lăsa copii la Cosmodrom Park-ul de distracții, care include zone cu plimbări, un drop towe, tobogane cu apă, monoraiul sau sala de jocuri Playstation PS4 Xbox.

Principalul punct de atracție al Khan Shatyr este plaja interioară situată la ultimul nivel. Beach Club Sky are tobogane cu apă, spa-uri, terenuri de volei o sală de biliard și, desigur, o plajă cu palmieri și piscină cu valuri artificiale.

piscina-noaptea
Piscina mall-ului noaptea

Te poți imagina oriunde în lume, dar nicidecum în mijlocul stepelor euroasiatice. Nisipul alb și fin asemănător celui de pe plajele exotice al insulelor tropicale a fost adus tocmai din Maldive.

Plaja Khan Shatyr
Plaja Khan Shatyr

Cu toate ca Astana este a doua capitală a lumii cu cele mai scăzute temperaturi după Ulan Bator, datorită sistemului de aer condiționat plaja este deschisă pe tot parcursul anului. Așa că poți degusta un Sky Beack doar în costum de baie.

Khan Shatyr Center oferă un puternic simbol pentru o țară tot mai interconectată la cerințele și valorile actuale ale lumii moderne. Pe de alta parte, constructia reprezintă unul dintre simbolurile Kazahstanului moderne. Este o piesă frumoasă de arhitectură care face una dintre cele mai mari atracții din Astana. Nu in ultimul rand, trebuie spus ca fiind puternic finanțată de miliardele de petrodolari ai kazahilor, Astana este prima capitală a lumii construită în secolul XXI.

Despre autor

Guest Post
Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume! Apasa butonul "contact" din meniu si scrie-ne!

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*