Peste tot in Kosovo sunt afise publicitare care prezinta tara ca fiind cea mai tanara natiune din Europa. Sunt unii care spun ca sunt cea mai tanara natiune din lume. Aceasta afirmatie are doua perspective: prima care se refera la faptul ca este cea mai noua tara de pe continent iar a doua ca are cea mai mica medie de varsta a locuitorilor. Cu singuranta ca ambele afirmatii lasa loc de discutii dar nu am de gand sa urmez aceasta cale. Adevarul este intotdeauna la mijloc.
Prima data am vizitat Kosovo in 2004 cand in aeroportul din Pristina am fost socat de trupele care patrulau si de elicopterele care survolau zona neincetat, facand imposibila comunicarea. Locul era desprins din filmele de razboi si aveai impresia ca dintr-o clipa in alta vei vedea un Rambo cu o mitraliera gata de lupta. Pe atunci nu exista politie locala, din aeroport si pana in orase totul era controlat de fortele KFOR. De altfel si stampila din pasaport era KFOR si nu Kosovo. Atunci am petrecut cateva zile in Prizren si cateva ore in Mitrovica si Pristina. Totul si cand spun totul nu exagerez era un “west salbatic modern” cu masini care circulau fara sa respecte vreun semn de circulatie, oameni care vindeau orice pe strazi, forte militare la fiecare colt. Din pacate in acele vremuri o camera foto digitala necesita o investitie serioasa asa ca fotografiile clasice din acea vizita s-au pierdut…
De-a lungul anilor am ajuns in Kosovo si micile progresele se vedeau de la an la an. Anul trecut insa am remarcat cea mai spectaculoasa evolutie, vizibila in infrastructura, constructii, investitii si chiar in atitudinea oamenilor. Cu siguranta au ramas lucururi rele din trecut, albanezii si sarbii inca nu se suporta si nu se pune cu siguranta problema unei convieturi armonioase. Comunitatea international face tot posibilul pentru a indrepta aceasta problema dar, dupa parerea mea, doar timpul va rezolva acest conflict. Ca sa va dau un exemplu, anii trecuti cand Malev opera cele mai ieftine zboruri spre Kosovo, dupa decolare, in loc sa o ia direct spre Budapesta, ocolea prin Bulgaria si Romania, neavand acceptul Serbiei pentru spatial aerian sarb. Si acum s-ar putea sa aveti probleme in vamile sarbe daca vamesii sarbi vor vedea stampile de Kosovo in pasaport. Asa ca, pentru a evita orice discutie, este mai bine sa utilizati cartea de identitate.
Oficial, tara poarta numele de Republica Kosovo, insa exista state care nu o recunosc ca tara independenta. Romania este una dintre ele. Daca va intrebati de ce, raspunsul e simplu: ar crea un precedent in relatia cu regiunile romanesti in care traieste populatie de alte nationalitati si care la un moment dat ar putea solicita independenta. Acelasi este motivul pentru care tari precum Spania, Grecia sau Rusia nu o recunosc. Acum ceva vreme cautam informatii prin care sa imi raspund la intrebarea: de ce Statele Unite sunt atat de interesate de Kosovo si cheltuie atat de multi bani aici. Daca in prima faza am crezut ca acest teritoriu ascunde cine stie ce bogatii, in scurt timp m-am luminat si mai corect spus, am fost luminat de catre altii. Singurul motiv este pozitia geografica si controlul zonei. Kosovo este in inima Balkanilor de aici controlul sau mai bine spus supravegherea zonei fiind mult mai usoara: Albania, Macedonia, Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia, etc. sunt la o aruncatura de bat.
De la aeroport s-a cosntruit un drum complet nou, la intrarea in Pristina au aprut cladiri noi, moderne, un mall, etc. In centru insa nu se poate face nimic. Zona nu permite constructii noi sau schimbari arhitecturale. Orasul s-a dezvoltat pe colinele din jur dar centrul a ramas neschimbat in ultimii ani. In afara unor terase care dau cat de cat culoare zonei asa zis pietonale, nimic nou. Pe bulevardul central se circula ingrozitor de lent si se pare ca nimeni nu isi da interesul sa schimbe sau imbunatateasca acest aspect. Din punct de vedere al regulilor de circulatie, acum sunt respectate desi in cele 4 zile cat am fost in Pristina nu am vazut niciun politist.
Nu se poate spune ca exista vreun plan de sistematizare, nici in Pristina si nici in alt loc. Cu alte cuvinte, fiecare costruieste ce si cum vrea. De exemplu, eu am stat intr-un hotel destul de nou in care nu exista doua camere la fel. La inceput am fost surprins dar apoi mi-a fost explicat ca asa este peste tot. Mi-am adus aminte imediat de Romania in urma cu un deceniu. Parca era la fel, nu?
Probabil va intrebati care e farmecul locului. Voi spune ca farmecul este dat tocmai de acest amestec de culturi, religii, bucatarii. Aici, de-a lungul anilor sarbii s-a amestecat cu albanezii, ortodocsii cu musulmanii, arabii cu europenii… Asta se vede in traditii, obiceiuri, mancare si comportament. Problema este ca dupa parerea mea, actualii locuitori au ramas cu lucrurile cele mai rele. Ca sa ma fac inteles am sa dau cateva exemple. Religia: nimeni nu poate spune care este religia majoritara in Kosovo. Exista moschei si biserici, exista bahai si budisti. Majoritatea musulmanilor insa nu respecta regulile religioase asa cum o face restul lumii musulmane, iar bisericile crestine sunt goale. Mancare: nu este nici europeana si nici turceasca. Daca un turc ar cumpara un doner kebab in Kosovo (cum am facut si eu) ar fi foarte dezamagit. La fel, mancarea europeana are in ea influente arabe. E ca si cum ai lua mai multe ingrediente, le-ai pune intr-un blender si le-ai amesteca. Ai pune apoi rezultatul intr-o farfurie si ai avea… un fel de mancare. Daca judecam lucururile altfel, fiind o natiune atat de tanara, e normal sa nu aiba nimic propriu ci doar lucururi preluate de la vecini. Pot insa sa afirm cu tarie ca aici se bea cel mai bun expresso macchiato.
In tot ce se face aici se vede graba de a ajunge Europa din urma. Kosovarii nu au realizat inca ca toti pasii pe care ii sari, mai devreme sau mai tarziu vei fi nevoit sa te intorci si sa ii faci, unul dupa altul. Au insa vreo sansa sa ajunga Europa din urma? Eu sustin ca nu au niciuna si la finele anului trecut, Uniunea Europeana tocmai le-a refuzat solicitarea de a putea calatori in Europa fara vize. Obiectiv fiind as spune ca Kosvo este in urma Romaniei cu cel putin 25 de ani din toate punctele de vedere cu tote ca moneda “nationala” este euro…
Industria este aproape zero, majoritatea locurilor de munca, daca va vine sa credeti sunt in cadrul organismelor internationale care au birouri in Kosovo. Lupta pentru un astfel de loc de munca este acerba si cine prinde un astfel de contract se considera realizat. Daca salariul mediu este undeva la 250 euro, in aceste institutii venitul unui simplu angajat este de aproximativ 1000.
Cu siguranta Pristina nu este un loc in care sa faci shopping. Poate ca noul Mall insa este situat la marginea orasului si recunosc ca nici macar nu am fost tentat sa ajung pana acolo. Altfel, in oras, nu am vazut nici macar un magazin in care sa fiu interesat sa intru. Chiar si magazinele alimentare sunt mici dughene cu lucruri de stricta necessitate. Tigarile se vand pe mici masute la colt de strada, avand preturi putin mai mici decat cele din magazine. La fel se vand si telefoanele mobile. Sa nu fiti socati daca veti vedea fast fooduri KFC (Kosovo Fried Chicken) sau TehnoMarkt scris exact in acelasi fel precum MediaMarkt. Exemplele pot continua cu OMV, McDonald`s, etc
O masa luata la unul dintre restaurantele bune (adica civilizate) Rings, Pishat costa de la 10 euro pe persoana. Mancarea nu este insa exceptionala decat daca comandati platouri cu carne la gratar. Chiar daca puteti fi pacalit la gramaj, nu puteti fi pacalit la gust. Multi dintre kosovari vorbesc engleza astfel incat comunicarea nu este o problema. Pishat este considerat unul dintre cele mai bune locuri cu mancare traditionala dar probabil cel mai scump.
Sincer, eu recomand insa Liburnia. Aici exista restaurantul de vara, o terasa superba si cel de iarna, in interior. Personal mult mai amabil, atmosfera prietenoasa, aerisit si poate chiar si preturi mai bune. In plus se vede bucataria si asta dupa parerea mea spune multe despre un local. Un alt loc care merita incercat este Tirona, detiunt de un artist local, poet si cantaret. Nu este cu siguranta un loc luxos dar este unul popular cu un aer aparte.
Dintre specialitatile locale merita incercat “burek” cu branza sau carne (placinta traditionala), sosurile de legume, vinetele umplute sau salata de vinete marinate si carnea la gratar. Special este si kebab-ul similar cu micii romanesti doar ca are in compozitie verdeata si nu se servesc cu mustar. Mie nu imi plac doar pentru ca nu imi cad bine dar acum cand scriu aceste randuri ma gandesc ca poate lipsa mustarului este problema. Le mai dau o sansa.
In Pristina exista multe zone cu wifi gratuit si daca nu aveti norocul sa va aflati in una dintre aceste zone, aveti mari sanse sa beneficiate de internet in hotel. Un hotel central de 3,4 stele costa minim 50 euro pe noapte cu mic dejun. Nu va asteptati insa la ceva senzational caci pentru asta trebuie sa alegeti un hotel de 5 stele in centru. Pentru o asemenea “aroganta” veti scoate din buzunar peste 100 de euro pentru o noapte.
Singurele muzee care cred ca merita vizitatate sunt cel Etnografic in care sunt expuse costume populare, instrumente si alte obiecte diverse si cel al Razboiului. In cazul celui Etnografic, tafful este deosebit de ambabil atunci cand ai norocul sa gasesti muzeul deschis. Ultima data era din nou inchis “pentru renovari” iar paznicul mi-a daruit un album imens in semn de apreciere a vizitei mele. Am intrebat cat costa si mi-a spus ca e placerea lui. Cred ca mai degraba a fost placerea mea 🙂 Monumentul dedicat evenimentelor recente din zona este interesant pentru modul in care este organizat dar si pentru fotografiile expuse. Intrarea costa 2 euro.
In centru este amplasat “faimosul” monument Newborn care consta, asa cum se poate observa in literele care formeaza cuvantul. Si atunci de ce este faimos? Pentru simplul motiv ca din cand in cand municipalitatea ii schimba culoare in functie de un eveniment sau altul…
Kosovarii se mandresc enorm cu Maica Tereza care, dupa cum bine se stie era de origine albaneza. Pe de alta parte, kosovarii se mandresc cu tot ce tine de Albania. Firesc urmeaza intrebarea de ce nu se muta acolo. Raspunsul nu pot sa il dau pentru ca nu l-am inteles si probabil nu am sa il inteleg niciodata. La fel de mult se mandresc si cu statuia lui Bill Clinton, fostul presedinte american in mandatul caruia Statele Unite a recunoscut Kosovo. Intre noi fie vorba statuia e cam chicioasa si disproportionata…. Sau poate Bill chiar are niste palme uriase….
Asadar Kosovo nu este o tara de o frumusete rapitoare desi exista peisaje admirabile. Nu este nici o civilizatie care sa te lase cu gura cascata. Nu vizitezi Kosovo pentru muzee, picturi, sculpturi, gradini sau magazine de firma. Este insa ceva ce nu gasesti in alta parte. Este acel mix de care vorbeam anterior, este esenta Balkanilor. Daca merita vizitat? Cu siguranta da. Ar fi un pleonasm sa spun ca este un loc unic. Fiecare loc este unic si chiar daca se straduie sa copieze, tot unic ramane. In Kosovo insa te simti altfel iar acest altfel nu poate fi exprimat in cuvinte. Trebuie simtit pe propria piele. Am prieteni americani care dupa ce au petrecut cateva luni in Kosovo lucrand pentru diverse organisme sau fundatii internationale, simt acest loc ca fiind a doua lor casa si fac tot ce pot sa revina pe propria cheltuiala cat mai des. Cred ca asta spune ceva, nu-i asa?
[fb_button]
Eu una mă duc în Kosovo de două ori pe an, ce imi place in Kosovo e exact acea nostalgie a României din trecut. Kosovo se dezvolta foarte rapid de la an la an. Sunt o populație frumoasa si deși incerc sa devina cat mai “europeni” incearca sa isi pastreze si traditia. Imi place Kosovo enorm si sper ca la bătrânețe sa raman definitiv acolo.
Ei bine, e unul dintre cele mai frumoase comentarii. Il iau ca pe o declaratie 🙂 Kosovo e special si unii nu il inteleg. Kosovo trebuie privit dincolo de politica.
Salutare,
Informandu-ma pe YouTube despre situatia de acolo, am vazut ca noul prim-ministru Abdullah Hoti a decis sa deblocheze importurile de bunuri sarbesti, dupa conferinta de la Munchen intre Hashim Thaci si Aleksander Vucic si mai nou au introdus si zboruri Belgrad-Prishtina. Fostul prim-ministru,Albin Kurti din partidul Vetevensdoje, are totusi sustinerea populatiei si e posibil sa revina la guvernare, pentru ca recent a fost destituit si am inteles ca o sa fie alegeri in toamna. Acum si cu situatia Coronavirus, am vazut ca pe situl MAE, se mentioneaza ca se ia temperatura la granita si ca nu mai esti bagat in carantina(update 09.06). Ma bucura faptul ca SUA s-a implicat in discutiille dintre cele doua tari, pentru ca la un moment dat se vorbea despre cedarea unor teritorii intre sarbi si albanezii kosovari(ceea ce ar fi provocat alte discutii).
Important este incet incet sa se treaca la o normalizare(“trecutul nu trebuie uitat dar trebuie mers mai departe pentru binele generatiilor viitoare”) si intr-un final si Romania va trebui sa recunoasca, mai ales ca are relatii bune si cu Albania si cu Serbia.
Numai bine.
am citit multe bloguri si am vazut si multe vloguri;referitor la discutia cu recunoasterea,sa stii ca presedintee Basescu a facut-o si ca sa nu ii suparam pe sarbi.gandeste-te ca nu putem compara tinutul secuiesc cu kosovo; poti cauta pe net numele de Dardhania,vechiul nume al zonei locuit de iliri,cu mult inainte de venirea sarbilor.imi place ce ai scris si referitor la situatia de acolo,stiu ca s-au intalnit presedintele serbiei cu cel al Kosovo la Munchen pentru un inceput de normalizare.acum sa vedem cum va evolua situatia;oricum zboruri directe nu vad prea curand,data fiind situatia.stima
Multumesc pentru comentariu!
Într-adevăr ceva mirific este in Kosovo… am fost in urma cu 5 ani… am avut norocul sa locuiesc acolo cam 2 luni . Astăzi pentru ca imi este dor de Kosovo am zis sa dau un search pe google … si cu drag am citit tot ce ai scris ! Oricand as reveni în Kosovo … am locuit in Pristina ce regret enorm este faptul că nu am dat mare importanță la momentul respectiv ….trebuia să raman acolo pentru minim 1 an … deoarece s-au chinuit niste turci sa deschida un casino in cel mai wow hotel … au primit aprobare s-au apucat de treaba au adus oameni ptr munca … ce e drept era 1000 euro salariul doar ca aveai totul inclus iar mie personal prețurile chiar mi se păreau ok sa pot locui acolo cu salariul ala si sa pun un ban deoparte. Ce pot spune referitor la mâncare si restaurante … am vizitat foarte multe… păcat ca nu le-am dat importantă denumirilor … eu personal am fost putin șocata pe aeroport dacă îmi amintesc bine … un loc unde era mâncare tip fast-food am luat ceva asemănător Mc sau KFC si era ceva o combinatie ciudata dar chiar si aia mi-a rămas în minte as repeta experiența . Aaaa si am comandat parca un hamburger si era ceva uriaș cu o pâine delicioasaaa pe vatra yamii . Eu am fost fan toata mâncarea din Kosovo imi doresc enorm a mai am ocazia macar o data sa vizitez si sa ajung într-un anume restaurant . Tin minte doar ca era undeva sus pe un munte … ca am urcat muuult cu masina si era tradițional cumva restaurantul … toata mâncarea a fost de vis excepțională!!! Recomand cu toată inima macar o vizită în Kosovo !!
Intre timp lucrurile s-au schimbat in Kosovo. In bine! Chiar nu glumesc!
Interesant cum Kosovo are salariu mediun/minim 250E .. cat al romanilor . F curios cum daca prind acel loc bun in companiile internationale au 1000E .. ceea ce la noi vezi rar si predominant Bucuresti . Deasemenea din alte surse mancarea este ieftina , in schimb preturi exagerate la hotel .. si haine .
cred ca se aseamana cu Romania si romanii gasesc interesanta tara poate ca isi readuc aminte de vechea romanie , dar fara nicu .. si le place ..
parerea mea ca ,Kosovo va avea o creste rapida , mult mai rapida decat a Romaaniei deoarece fff multi Albanezi/kosovari sunt in Europe si revin pe meleaguri facand case , masini , investind etc..
Felicitari pt articol
Multumim pentru comentariu! Institutiile Europene si nu numai (cele politice) au un standard minim pt angajati indiferent de tara in care isi desfasoara activitatea. Aceasta este si cauza diferentelor atat de mari.
E o zona foarte frumoasa, am fost acum doi ani de zile si acum imi aduc aminte de tot. De oameni de acolo, de traditii si vizitele pe care le-am facut.
Imi permit sa va intreb ce v-a placut cel mai mult?
Ador istoria acestei zone..Ma bucura pentru ei si pentru idependenta lor…Meritau pe deplin, la cat au suferit sub tirania sarbilor…
Cred ca parerile sunt foarte impartite referitor la subiectul pomenit de tine. Eu am si prieteni sarbi care spun exact invers. Adevarul e probabil, ca in majoritatea cazurilor…la mijloc.
Nu stiu cum e Pristina, dar Prizren mi-a placut foarte mult. E atmosfera de care spui mai sus, tot melanjul asta balcanic, un oras viu… Albania, prin comparatie, nu prea mi-a lasat o impresie grozava – mi s-a parut un mare haos, cel putin in nord, unde am fost eu.
Prizren era mai “domol” decat Pristina. Amestecul culturilor era foarte clar si acolo acum 8 ani cand l-am vazut eu. Oricum, kosovarii se mandresc tare mult cu Prizren si chiar as fi curios sa vad cum arata acum.