Lista statelor din Europa unde cetățenii români au restricții de călătorie

Nu e usor sa calatoresti in perioada aceasta. Nici pentru interese, nici pentru placere. Indiferent insa de motive, este musai uneori sa ajungem in alte parti ale Europei. Sa vedem insa unde si cum puteam ajunge ca turisti, pentru ca cei cu afaceri au intotdeauna culoare mai usor accesibile decat noi, muritorii de rand cu mancarimi la picior!

In momentul de fata exista mai multe tari europene care nu primesc turisti romani sau care pun conditii si restrictii de calatorie pentru ca acestia sa le poata trece granitele.


Italia a introdus incepand cu data de 24 iulie carantina obligatorie de 14 zile pentru cetatenii romani si pentru cei care care vin din Romania. Informatii complete in articol.

Arrivederci Italia! Inca o restrictie de calatorie!


Spania. Aragon, Insulele Baleare, Catalonia, Comunitatea Madrid, Navarra și Țara Bascilor, Cantabria, Castilla La Mancha, Castilla y Leon si La Rioja – se regăsesc pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, prin urmare la intrarea în România se aplică măsura carantinării persoanelor care sosesc din aceste regiuni, începând cu 25 august 2020, ora 00.00.

Carantina de 14 zile se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.

Zborurile directe comerciale dintre România și Spania NU se suspendă.


Germania. ln acest moment, tinand cont de aceste ultime decizii ale autoritatilor germane, alaturi de municipiul București, 15 județe din România se află pe lista “zonelor de risc”: Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Vrancea. Lista completa si actualizata a zonelor de risc aici.

Toate persoanele, indiferent de cetatenia lor, trebuie sa prezinte la intrarea in germania – dupa ce s-au aflat intr-una dintre zzonele de risc, un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore inaintea sosirii sau, sa se supuna gratuit testarii, in cel mult 72 de ore de la sosirea in Germania. Testarea se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie sau la autoritatile locale de sanatate. Autoizolarea nu se va aplica celor care prezinta test COVID-19 efectuat cu cel mult 48  de ore înaintea sosirii pe teritoriul Germaniei.

De asemenea, toti calatorii care ajung in Germania trebbuie sa completeze un formular  PLF pe care il gasiti aici. Masurile anuntat sunt in vigoare din data de 7 august. Informatii complete aici.


Norvegia, Finlanda si Lituania au granitele inchise pentru cetateni romani.


Elvetia. Oficiul Federal de Sanatate a decis ca incepand cu data de 8 august 2020, toate persoanele care s-au aflat pe teritoriul Romaniei in ultimele 14 zile, trebuie sa intre in carantina pentru 10 zile. 

Masura se aplica tuturor persoanelor care in ultimele 14 zile s-au aflat pe teritoriul unui stat cu grad ridicat de risc epidemiologic. 

IMPORTANT: prezentarea unui test negativ nu duce la scutirea de carantina si nici la scurtarea perioadei de 10 zile. Nerespectarea dispozitiilor privind carantina se sanctioneaza cu amenda de pana la 10 000 franci elvetieni. Informatii complete aici  sau pe site-ul Ambasadei Romaniei in Elvetia.


Serbia. MAE informeaza ca incepand cu 15 august, accesul cetatenilor romani in Serbia este permis doar cu prezentarea unui test molecular negativ pentru COVID-19, nu mai vechi de 48 de ore si efectuat in unul dintre laboratoarele acreditate la nivel national.

Tranzitul persoanelor care calatoresc din Romania, Bulgaria, Croația sau Macedonia de Nord si care nu depaseste o durată de 12 ore, este permis fără obligativitatea prezentării unui test molecular negativ (PCR).  Info complet aici

De asemenea, MAE precizeaza ca “la granița terestră româno-sârbă sunt deschise în prezent traficului rutier de mărfuri și de persoane punctele de trecere Srpska Crnja-Jimbolia, Stamora Moravița, Porțile de Fier I, iar pentru traficul feroviar de mărfuri punctele de trecere Jimbolia/Srpska Crnja și Stamora Moravița/Vatin.”


Estonia, Letonia si Slovacia accepta intrarea cetatenilor din Romania doar daca acestia intra in carantina sau izolare 14 zile.


Cehia a inclus Romania incapand cu data de 3 August pe lista rosie. Comunicatul MAE precizeaza: “Conform informaţiilor comunicate de autorităţile cehe, persoanele care călătoresc din România în Republica Cehia pot intra pe teritoriul ceh fără a justifica scopul călătoriei (spre deosebire de persoanele din statele terţe, aflate pe lista roşie), însă, imediat după intrare, trebuie să îşi notifice sosirea, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare, Direcţiei de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reşedinţă declarat (hotel, locuinţă) şi să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19, în situaţia în care autoritatea de sănătate publică nu a dispus alte măsuri de carantină.” 

“Tranzitul este permis în următoarele condiţii: cetăţenii români care tranzitează Republica Cehia pe cale aeriană nu trebuie să respecte măsuri speciale, cu condiţia să nu părăsească zona de tranzit din aeroport; cetăţenii români care tranzitează pe cale rutieră Republica Cehia nu sunt supuşi niciunei condiţionări sau obligaţii, dacă durata tranzitului nu depăşeşte 12 ore.” Info complet aici


Slovenia a anuntat incepand de vineri 31 iulie noi masuri de intrare si tranzit pe teritoriul acestei tari: persoanele care vin din Romania intra in autoizolare 14 zile, iar cele aflate in tranzit sunt exceptate, cu conditia sa nu aiba simptome clare de infectie. Info complet aici


Belgia. Incepand cu 1 august 2020, toate persoanele care intra in Belgia in scop turistic vor fi obligate sa completeze anterior intrarii pe teritoriu belgian un formular PLF (passenger locator form) care poate fi accesat aici. Potrivit comunicatului MAE, preluat de Agerpres, “sunt exceptate de la aceasta masura persoanele care calatoresc pe alte rute decat aeriana sau navala si care raman pe teritoriul Belgiei pentru maximum 48 de ore”.

Incepând cu 26 august 2020, autoritatile belgiene au revizuit conditiile de acces pentru tarile din zona roșie. Incepand cu aceasta data, intreg teritoriul Romaniei este incadrat in aceasta zona. 

Astfel, toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din Romania trebuie să intre in autoizolare si sa efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infectiei cu COVID-19. Testul este efectuat de autoritatile belgiene, la sosirea în această tara. Info complet aici


Danemarca. Ministerul de Externe al Romaniei informeaza ca autoritatile daneze impun noi masuri referitoare la conditiile de intrare in Regatul danemarcei, masuri care intra in vigoare la 1 august, ora 0.00 ora Romaniei. Astfel, cei care vin din Romania vor putea sa calatorească in Danemarca doar în baza unui motiv intemeiat, conform listei stabilite de autoritatile daneze competente.  Info complet aici


Marea Britanie impune romanilor care vor sa-i treaca granitele dupa 10 iulie un regim de autoizolare de 14 zile. Info complet aici


Autoritatile irlandeze impun obligativitatea pentru toti cetatenii care sosesc în Irlanda să completeze un formular de localizare. Dupa intrarea în Irlanda, toți cetatenii vor trebui să se izoleze pentru o perioada de 14 zile. Formularul de localizare este folosit de autoritatile irlandeze pentru monitorizarea respectarii faptului că cetatenii se vor izola la adresa indicata. Persoanele care nu se supun acestei masuri sau vor furniza informatii false riscă o amenda de până la 2500 euro sau pana la sase luni de inchisoare. Info complet aici


Regatul Tarilor de Jos (Olanda) – De la data de 9 iulie 2020, cetatenilor care se deplaseaza din Romania in Olanda le va fi recomandata in mod ferm auto-izolarea la domiciliu pentru o perioada de 14 zile din momentul intrarii pe teritoriul Regatului Tarilor de Jos. Info complet aici


Grecia – romanii care calatoresc in Grecia trebuie sa completeze cu minim 24 de ore inainte un formular electronic. Guvernul elen a introdus la 25 iulie obligativitatea prezentarii unui rezultat negativ al unui test Covid in toate punctele de intrare in Grecia (terestre, aeroporturi) incepend cu data de 28 iulieInfo complet aici


Cipru a interzis accesul turistilor romani in Republica Cipriota incepand cu 25 iulie. Românii nu vor putea calatori in scop turistic in Cipru, iar in cazul in care calatoresc în alte scopuri decat cele turistice, perioada de izolare de 14 zile va fi obligatorie. Exceptiile sunt mentionate in comunicatul MAE si ele se refera la rezidenti, sau cei care obtin un permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot. Info complet aici


Austria: Conform noilor prevederi, incepand cu data de 27 iulie a.c., ora 00:00, accesul cetăţenilor români şi ai statelor membre UE provenind din România cu destinaţia Republica Austria este permis dacă deţin un test molecular negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză.

In lipsa acestuia, persoanele respective şi cei cu care locuiesc impreuna sunt obligati sa se supuna timp de 10 zile unei izolari la domiciliu sau intr-o locatie adecvata, imediat după intrarea în Republica Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauza.

Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă.

Ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg a precizat ca la frontierele cu Ungaria si Slovenia controalele vor fi dublate. Sursa: Agerpress

Referitor la TRANZIT Austria: Se permite in regim permanent tranzitul, fara oprire, al cetățenilor romani pe teritoriul Austriei spre destinatii din alte tari. Daca tranzitul este dinspre Romania, trebuie prezentate documente care dovedesc permisiunea intrării pe teritoriul tarii de destinație (domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesitatii intrarii, de exemplu adeverinta de tratament medical imperios necesar, de studii etc.). Sursa: Ambasada Romaniei in Austria

La 15 iulie Austria a interzis zborurile directe din/spre Romania dar azi, 31 iulie am primit o veste buna: te poti duce la o intalnire cu imparateasa Sisi la Viena sau pur si simplu la o plimbare hai hui  prin Austria, pentru ca din nou ai liber la zbor din 1 august!

Liber la zbor din nou spre Austria! Dar nu uitati de test!


Ungaria isi va inchide granitele pentru straini de la 1 Septembrie. Masura e luata pentru a limita cresterea numarului infectarilor cu noul coronavirus. Cetatenii maghiari care se întorc în tara din strainatate vor trebui sa intre în carantină la domiciliu, a anunţat vineri şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Potrivit comunicatelor oficiale, de la 1 septembrie strainii vor putea intra in tara doar în cazuri justificate iar exceptie  vor face convoaiele militare, tranzitul umanitar şi calatoriile de afaceri sau umanitare.

Ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut o discutie cu omologul sau ungar, Péter Szijjártó, pentru a clarifica situatia romanilor în raport cu noua decizie luata de Ungaria. In cadrul discutiei a fost obtinuta confirmarea, din partea ministrului magiar, ca tranzitul cetătenilor romani prin Ungaria, respectiv accesul cetatenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate.

Astfel, conform oficialului maghiar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisa în continuare în aceleasi conditii si se va face prin aceleasi puncte de trecere ale frontierei și pe aceleasi culoare rutiere stabilite. Acesta a aratat ca regulile care vor fi schimbate se refera la intrarea în Ungaria ca destinatie finala a calatoriei.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a avut, azi dimineata, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Sandor Pinter, pe tema restrictiilor de circulatie pentru cetatenii straini impuse de Budapesta, fiind acceptată propunerea partii romane ca inca patru puncte de trecere a frontierei, suplimentar fata de cele opt comunicate initial, sa fie mentinute deschise. Info complet aici

Asadar, cu privire la tranzit, acesta este permis, in urmatoarele conditii:

  • durata tranzitului sa nu depaseasca 24 de ore;
  • persoanele sa nu prezinte simptome specifice infecției cu COVID-19, sa poata demonstra scopul calatoriei, respectiv dreptul de intrare în tara de destinatie, eventual de tranzit.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă. Info complet aici


Malta. Incepand cu data de 21.08.2020, pasagerii care sosesc din Romania, Bulgaria, Spania (Barcelona, Girona și Madrid) trebuie sa prezinte, inainte de imbarcare, un test molecular (tip RT-PCR) negativ pentru infectia cu COVID-19. Testul trebuie efectuat cu cel mult 72 de ore inainte de imbarcare. Pasagerilor care, la sosirea în Republica Malta, nu vor prezenta acest test, li se va solicita efectuarea unui test COVID-19 in Aeroportul Internațional din Malta sau supunerea la masura de autoizolare. Info colmpet aici


Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca in cursul zilei de 27 august 2020, autoritatile ucrainene au modificat conditiile de intrare în Ucraina pentru cetatenii straini, care vor intra în vigoare începand cu data de 29 august 2020.

Conform informatiilor comunicate public de catre autoritățile ucrainene, începând cu data de 29 august, ora 00.00, pană pe 28 septembrie 2020, se interzice intrarea cetățenilor straini și apatrizilor pe teritoriul Ucrainei

Tranzitul este permis cu documente, care sa confirme parasirea Ucrainei in maxim 2 zile. Info complet aici


Islanda. Incepand cu 19 august Islanda va introduce carantina de 14 zile sau carantina de 5-6 zile + doua teste COVID-19 pentru toti vizitatorii, indiferent de durata sejurului lor in insula. Sursa

Primul test se efectueaza in aeroport la sosire si costa aprox 50 euro (pentru plata in avans) sau aprox 65 daca este platit pe loc. Cel de al doilea test va fi facut gratuit. 

De asemenea, este obligatorie completarea unui formular electronic care poate fi facuta aici


Lista completa cu tarile din Europa si regimul care il au fata de cetatenii straini poate fi consultata aici


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*