Doua lucruri se spun despre Moscova pe care poate le-ati auzit chiar daca nu ati fost (inca) pe pamant moscovit. Primul spune ca Moscova nu doarme niciodata, iar cel de al doilea “Ce se intampla in Moscova ramane in Moscova”. Poate de aceea scrierile de tipul jurnalelor de calatorie nu sunt atat de numeroase in ceea ce priveste acest fabulos oras.
Serios vorbind, in epoca moderna in care traim puteti gasi multe ghiduri despre cum si ce anume puteti vizita ca si turisti in Moscova. Eu am avut norocul sa fiu turist pe o durata mai lunga decat un sejur oferit de o agentie de turism. Un program de voluntariat mi-a indeplinit visul de a sta 10 luni in Moscova.
Postarea mea de azi nu va fi o lista completa a obiectivelor turistice din capitala Rusiei, nici o recenzie a restaurantelor sau cafenelelor, dar am sa va spun cum am vazut eu Moscova in aceste 10 luni.
Sincer nici nu stiu cu ce sa incep. Sunt multe locuri despre care vreau sa povestesc, dar locurile acestea nu ar avea nici o importanta fara oamenii, fie ei rusi sau de alte nationalitati din fosta URSSS, care le dau viata in asa fel incat iti doresti sa te reintorci.
M-am hotarat: voi incepe cu metroul din Moscova. Nu o sa va plictisesc cu istoria lui si alte date statistice pe care le veti gasi oricum pe internet. Dar ca o curiozitate sau/si mandrie nationala va spun ca din zecile de nume de statii de metrou care mai de care mai cu rezonanta istorica exista una care poarta numele domnitorului Dimitrie Cantemir. Poate stiti povestea conform careia el a emigrat la curtea tarului rus Petru cel Mare devind consilierul acestuia iar apoi primind chiar titlul de Principe. Se pare ca rusii chiar l-au respectat pe Cantemir pentru ce-a facut in Rusia, pentru ca mi-e greu sa cred ca au ales sa denumeasca o statie de metrou doar din lipsa de imaginatie, in conditiile in care cultura si istoria rusa sunt pline de nume celebre. Sau poate l-au rusificat si pe el, asa cum au facut cu multe alte lucruri.
Oricum cam in toate statiile de metrou principale sau care au o anumita rezonanta in istorie veti gasi placute explicative cu anul de infiintare si cateva detalii despre constructia ei. Amintesc doar Liublianca, care a luat numele vestitei inchisori din perioada terorii comuniste, care se afla in zona unde acum este statia de metrou care ii poarta numele. Ce trebuie sa mai stiti despre metrou? Ceva pitoresc. De exemplu la capatul scarilor rulante dar si la sfarsitul lor care dau pe peron, sunt niste gherete in care isi desfasoara activitatea asa zisele controloare. Ele ar sunt insarcinate cu privitul calatorilor care vin la metrou, fiind postate in pozitii strategice ca sa vada daca fiecare isi scaneaza biletul. Oricum la ore de varf veti vedea un fel de gardieni publici care nu te lasa sa treci daca nu ai bilet. Dar cum aproape orice se poate frauda, sunt destui care reusesc sa treaca fara. Dar sa revin la doamnele din gherete. De ce am spus ca sunt ceva pitoresc. Pentru ca cel putin 80% dintre ele au peste 50 de ani, sunt grase, blonde, prost si foarte strident machiate. Arata ca niste actrite din teatrul burlesc de pe vremea lui Balzac. Si devin si mai “frumoase” atunci cand se enerveaza pe cate un calator, de regula foarte tanar, care incalca regula.
Un alt lucru pe care ar trebui sa il stiti despre metroul moscovit si care va va uimi si pe voi, este rapiditatea cu care vine unul dupa altul, la distanta de cateva zeci de secunde in orarul de dimineata apoi creste la 5-6 min., niciodata mai mult de 10 pana la ora inchiderii, adica 1 noaptea sau miezul noptii depinde de statii.
Apoi ceva care mi-a placut mult de tot, sunt trenurile de metrou foarte creativ si colorat decorate in interior. Le veti putea vedea pe liniile principale mai mult si veti sesiza diferenta intre ele si cele care circula pe la periferia Moscovei. In plus metroul moscovit este renumit pentru arhitectura si picturile din interiorul statiilor. Frumusetea si neobisnuitul unora te lasa intr-adevar cu gura cascata. Dar nu numai asta te uimeste. Daca veti nimeri la orele de varf, adica dimineata intre 7-9 si mai pe seara intre 6-8 veti vedea miile de calatori, valuri, cohorte de oameni care umplu pana la refuz vagoanele. Nu va fi o exeperienta prea placuta sau confortabila dar cu siguranta nu o veti uita. Numai daca ati mai avut ocazia sa experimentati aglomerarile mari ale oraselor asiatice veti stii ce inseamna. Daca nu inarmati-va cu multa rabdare.
Dupa metrou as vrea sa va povestesc despre locuri unde puteti manca sau bea doar o cafea. Din pacate nu imi amintesc numele exacte ale acestor locuri, dar vizual le am cu mine, le pastrez pentru urmatoarea data cand voi fi in Moscova. Sunt locuri deosebite unde berea se serveste in ceainice mari de metal, unde poti sa bei vodka ieftina si unde poti dansa pana dimineata la rasarit. Locuri unde pentru cate sute de ruble poti savura o mancare fina intr-un loc frumos decorat in galben pai si alb, unde poti asculta o data pe saptamana o trupa de jazz de nota 10 si savura un pahar de vin european (pentru ca cel rusesc e de o calitate indoielnica).
Apoi sunt cinematografele. Le ador pentru ca au facut parte din viata mea sociala in Moscova. Exista un cinematograf care este deschis 24 din 24. Ce e special la el e faptul ca in 3 sali se proiecteaza cate 3 filme pe noapte. Biletul este pentru toata seara si este acceptabil ca pret. Filmele sunt cu subtritare si de obicei sunt cele mai noi lansari pe piata de cinema din Europa si America. Am fost surprinsa sa prima data cand am fost la “35mm” (asa se numeste cinematograful) de numarul mare de persoane care erau in sala, unii dintre ei studenti straini. Mai sunt cinematografele in aer liber, in parcuri, care aduna si ele un numar impresionant de spectatori. Uneori sunt gratis, uneori platesti un bilet cu pret aproape simbolic.
Si daca am amintit de parcuri, sunt destule in Moscova si toate in special cele mari, foste domenii ale tarilor, sunt foarte bine amenajate si intretinute. In orice anotimp le veti vizita va vor incanta, eu am avut norocul sa le vad in toate cele 4.
Ce nu am vizitat in Moscova si nu imi pot da cu parerea este interiorul Kremlinului. Am fost de nenumarate ori in Piata Rosie si vara si iarna, dar nu in interiorul Kremlinului. Unul dintre motive este ca biletul de intrare mi s-a parut foarte scump si iti ia prea mult timp sa vizitezi tot ce este de vizitat. Dar recunosc ca mi-ar fi placut sa vad Fondul de Diamant care se afla acolo. Poate data viitoare cand ma voi afla in Moscova.
Veti mai intalni simbolul secerei si cionul, in diverse locuri fie restaurante, magazine de suveniruri, institutii, cladiri istorice.
Cum sunt moscovitii? Primul cuvant care imi vine in minte acum dupa 4 luni de cand m-am intors din Moscova (sunt de fapt mai multe): par mai ales dimineata si in miezul zilei preocupati de ceva, apoi cum vine seara, preocuparae trece din cap si de pe fata in mana pentru ca trebuie sa se concentreze sa nu scape doza sau sticla de bere binevenita dupa o zi de lucru. Dupa ora 7 seara se bea pe strada, se bea in parcuri, se bea pe langa chioscuri, se bea in parcari, se bea in locurile de joaca pentru copii.
Veti observa cu siguranta numarul mare de persoane venite din Caucaz, din fostele tari care au facut parte din URSS aripa asiatica daca imi e permisa formularea. Veti vedea peste tot fetele brunete, staturile mignione si ochii oblici de un negru patrunzator al oamenilor din Kazastan, Tadjikistan, Uzbekistan, Kargazstan, Turkmenistan. Rusii ii privesc cu neincredere, cand ceva rau se intampla pe ei se da vina prima data, sunt facuti in fel si chip sunt ocoliti. Ironia este ca sunt peste tot, sunt din ce in ce mai multi, migreaza (desi nu asta e termenul) in Moscova pentru a-si gasi de lucru. E mult de povestit despre ei si contactul cu ei, dar poate voi reveni cu cateva impresii numai pe acest subiect intr-o alta postare.
Apoi daca sunteti persoane credinciosi veti dori sa vizitati bisericile cele mai importante din oras. Moscova e plina de biserici ortodoxe bineinteles. Si la capitolul religie sunt iarasi multe de spus referitor la cum ne vad ei pe noi, cei care nu mai tinem aceiasi randuiala ortodoxa ca ei, considerand ca noi nu mai suntem asa puri si multe altele pe aceiasi tema. Ca sa numai vorbim de numarul mare de atei. Doua biserici, de fapt una e manastire, mi-au ramas in inima. Manastirea Taganskaya, cu o curte superba si Catedrala Iisus Mantuitorul.
Sa recapitulam un pic. V-am spus cateceva despre metrou, despre parcuri, cinematografe, biserici, cafenele.
Ce ar mai fi de spus? Ceva despre preturi si cumparaturi poate. Sunt foarte multe magazine de lux, dar si magazine cu preturi similare cu cele din Romania. Sunt foarte multe supermarketuri si in aproape fiecare cartier cate un magazin ceva mai rasarit. Tigarile sunt foarte ieftine. Exista o piata de suveniruri asaltata de turisti bineinteles. In Izmailov (asa se numeste piata) gasiti de la matrioshka pana la haine de blana. Preturile sunt bune iar in plus poti negocia.
In plus va mai spun cateva cuvinte despre oameni. Probabil ca veti intoarce capul dupa femei frumoase si masini scumpe. Dupa cupluri care se cearta in metrou pana ea incepe sa planga de-i sare camasuta de pe ea sau, din contra: dupa barbati galanti care duc grabiti buchete imense de trandafiri rosi. Si ca veni vorba de flori trebuie sa stiti ca micile florarii in Moscova sunt nonstop deschise fiind considerate puncte de urgenta pe timp de noapte precum farmaciile.
Un mit despre care se vorbeste mult este si cel legat de cat de bogati sunt rusii. Cei care lucreaza in companii petroliere, domeniul maritim sau de IT, au intr-adevar bani. Sunt familii care are fiecare membru angajat intr-o companie petroliera. Dar exista si marea masa a populatiei care are un nivel mediu. Mediu insemnand ca pot trai fara a se baga in credite ca noi romanii. Cu toate astea chiriile sunt destul de mari si esti nevoit sa imparti un apartament cu mai multe persoane. Veti intalni tineri care inca stau cu parintii pentru ca nu isi permit o chirie nici macar impartind-o cu o persoana. De obicei tinerii prefera sa stea in apartamente de 3-4 camere si platesc chiria pe camera.
Dar veti vedea si luxul si aruncatul cu bani cum se spune la noi, la tineri cu parinti foarte bogati. Ii intalniti la facultatile de design si drept private. Daca reusiti sa intrati in cladirile lor sa vedeti cum vin imbracati la cursuri veti crede ca sunteti in decorul unui film suprarealist regizat de Dali. Baietii cu costume cu papion si baston, fetele cu tocuri , rochii foarte scurte cu umeri mari si catei dupa ele. Toti acesti tineri sunt insotiti de garzi de corp. Si ca veni vorba de garzi de corp, e o meserie foarte banoasa in Rusia, dar si foarte des intalnita in sketchurile de la tv unde sunt zeci de glume pe seama lor – de la faptul ca sunt nu foarte dotati intelectual pana la obesesia lor de a se lua la pumni cu oricine oricand pentru stapanul pe care il slujesc cum altfel daca nu credinta.
Ar mai fi multe de povestit. Va recomand din toata inima sa vizitati Moscova iar daca aveti posibilitatea sa stati mai mult nu veti regreta pentru ca acolo, cuvantul plictiseala nu exista.
Interesant si nu foarte diferita de impresia pe care Rusia mi-a lasat-o acum 5 ani (am stat si eu vreo 6-7 luni printre rusi), chiar daca n-am ajuns la Moscova.
1. Metroul – “controloarele” de care zici ma duc la imagina unei tari care nu se poate rupe de mentalitatea comunista si spun si de ce. Pentru ca e aberant sa platesti sute de oameni, cand cu banii cheltuiti pentru salariile lor pe o luna poti pune la punct un sistem performant de monitorizare video cu doar 5-6 supraveghetori. Asta inseamna creare falsa de locuri de munca, ceea ce caracterizeaza si Romania de altfel.
Am remarcat totusi protectia pe care o oferi cititorilor, dar pe care eu nu o voi face: mirosul puternic de transpiratie din mijloacele de transport in comun. Ai ocolit elegant cuvantul, eu insa il voi sublinia. Nimic mai oribil decat o rusoaica duhnind a transpiratie. Asta e impresia pe care mi-a lasat-o mie femeia rusoaica. Frumusetea si cochetaria caracterizeaza fetele tinere de 20-30 de ani. De la 35 in sus sunt un munte de grasime si transpiratie.
2. Berea – Da, am ramas surprins sa vad cat de populara e berea la rusi. A inceput sa depaseasca vodka pe alocuri.
3. Cum am lucrat in domeniul petrolier la rusi pot sa spun ca angajatii din petrol nu castiga prea mult, undeva la 2000-2500EUR/luna, chiar daca pentru unii pot parea salarii mari, asta nu reprezinta decat minimul oferit de companiile petroliere world-wide.
4. Religia – rusii habar nu au de religia ortodoxa, asta si pentru ca s-au rupt de religie de aproape 100 de ani. Pe de alta parte sunt surprins sa constat ca bagi in aceeasi oala biserica ortodoxa romana cu cea sovietica, cata vreme noi suntem subordonati bisericii grecesti, rusii fiind de rit vechi, cu alt calendar si alte obiceiuri. Daca ai ocazia sa petreci sarbatori ortodoxe in Grecia vei vedea cat de mult se aseamana obiceiurile lor cu ale noastre. La rusi nu exista post, nu exista schimbare la fata sau ziua crucii. Ei au doar Craciun si Pasti si nici despre astea nu stiu mare lucru.
5. Nu m-ai convins ca Moscova merita vizitata, cel putin nu mi s-a parut catusi de putin atragatoare pledoaria ta, insa apreciez sinceritatea si dupa cum am zis, e o imagine foarte apropiata de impresia pe care mi-a facut-o mie El-dorado-ul petrolier al Rusiei, Insula Sahalin.