test

Ponturi pentru o vizită la Oslo

Daca vrei sa vizitezi Oslo, primul lucru care trebuie stiut este faptul ca metropola norvegiana este cel mai scump loc din Europa si intre primele din lume. Si cand spun ca e scump, nu exagerez cu absolut nimic. Asta nu trebuie insa sa va faca sa stergeti aceasta destinatie de pe lista cu locurile pe care vreti sa le vedeti. In cele ce urmeaza, am sa ma straduiesc sa va prezint cateva ponturi care sa va scape de cheltuieli mari si inutile.

CU CE CALATORESTI

Singurul zbor direct este operat de Wizzair din Otopeni catre aeroportul international Torp Sandefjord, situat la aproximativ 130 km de Oslo. Dupa ce mi-am achizitionat biletul de avion am inceput sa planific transferurile. Pe situl aeroportului (click aici) gasesti informatii despre autobuzul expres sau trenul care te duce si/sau aduce dinspre Oslo. Exista si taxiuri dar fireste, va recomand sa nu luati in calcul o astfel de idee decat daca nu aveti ce sa faceti cu banii. Pentru detalii referitoare la orarul de zbor va recomand sa verificati pagina companiei aeriene (www.wizzair.com). Orice alt zbor, cu orice alta companie aeriana implica cel putin o escala asa ca durata calatoriei si costul creste direct proportional. Cu alte cuvine, nu merita…

torp expres torp tren torp

Desi planificasem sa iau trenul spre Oslo, in aeroport am observant ca autobuzul era gata de plecare in fata iesirii. Biletul dus costa 265 NOK (koroane norvegiene, 1 euro = 8 koroane) si poate fi platit doar la sofer cash sau cu cardul. Aici depinde insa de noroc pentru ca al meu card s-a incapatanat de la bun inceput sa dea bani norvegienilor. In incinta aeroportului exista un bancomat de unde puteti obtine direct koroane. In fix 1 ora si 35 de minute ajungeti in statia centrala de autobuze din Oslo de unde aveti la dispozitie transportul public. Daca calatoriti cu Wizzair veti ajunge destul de tarziu asa ca veti fi oarecum obligati sa luati un taxi. Pentru o cursa de 4 minute eu am achitat 150 de koroane…

Daca va decideti sa luati trenul, un autobus va duce din fata aeroportului in gara din apropiere (cursa este gratuita si dureaza 4 minute). De aici aveti tren direct spre Oslo, la pret aproape identic cu cel al autobuzului expres. De altfel si durata calatoriei este identica. Problema majora este din nou ora la care ajungeti in micuta gara pentru ca singura modalitate de achizitie a biletului de tren este automatul de pe peron in care nu puteti utiliza decat cardul. Se poate achita si in tren insa tariful este cu aproximativ 25% mai mare.

transportul local

Transportul public in Oslo este un serviciu “unificat”. Adica, acelasi bilet iti ofera posibilitatea de a calatori cu tramvaiul, autobuzul sau, pe unele rute cu trenul si vaporul. Biletele se pot achizitiona de la automatele amplasate aproape pe orice person de tramvai sau statie de autobus. Sincer sa fiu, nu am vazut niciunul de la care sa poti lua bilete cu bani cash. Deci si aici cardul e la putere. Daca veti vedea uneori tramvaie mai vechi decat in Bucuresti sa nu va mirati, ele sunt inca in uz si functioneaza la fel de bine ca si cele de ultima generatie.

19-old-tram-on-route-no-1 oslo-tram-map 3523211074_a6debaaa11

Si in cazul transportului in comun ai varianta de a achizitiona biletul de la sofer / vatman dar este mult mai scump. Un bilet valabil 60 de minute achizitionat de la automat costa 30 de koroane (pret de adult) in timp ce, acelasi bilet platit la sofer/vatman face nici mai mult nici mai putin de 50 de koroane… Exista si variante de bilete valabile mai multe ore, mai multe calatorii sau chiar abonamente. Sincer, dupa ce mi-am facut socotelile am ajuns la concluzia ca nu merita niciuna dintre variante si, ca esti mult mai inspirit daca optezi pentru o alta variant pe care am sa o descriu putin mai tarziu.

Din punct de vedere al frecventei cu care mijloacele de transport circula, nu pot exista reclamatii. Ca si in orice oras European civilizat (din pacate orasele romanesti nu par a fi civilizate – macar din acest punct de vedere), in fiecare statie, fie ea de autobus sau de tramvai, exista panouri electronice pe care este afisat in timp real, in cate minute ajunge masina/tramvaiul in statie. Asa ca, fiind informat si stiind timpul de asteptare, parca te uiti in zare mai cu drag… Intr-una din zile am fost gata sa fac o reclamatie deoarece pe dig, la punctele de imbarcare pentru vapor, panourile electronice lipsesc si…trebuie sa te uiti pe un panou de hartie unde e afisat orarul. Nu am putut reclama nimic pentru ca, de fiecare data ora de pe panou a fost respectata. Pentru o imagine complete asupra tarifelor la bilete si abonamente, click aici.

despre cazare

O simpla cautare pe situri gen booking.com te poate face sa nu mai planifici nici o vizita in Oslo. Sa stiti insa ca perseverenta da rezultate. Eu am cautat de mai multe ori variante de cazare in acest oras si in cele din urma am prins o promotie pentru un hotel de trei stele, situate foarte central la un pret foarte civilizat: 72 euro pentru o noapte cu mic dejun inclus. De la receptie am aflat ca periodic Anker Hotel – caci despre el este vorba – are astfel de promotii, asa ca, daca va ganditi la o vizita in Oslo va recomand sa verificati. Culmea e ca aceste oferte sunt lansate prin intermediul booking.com si nu pe situl official al hotelului. Este bine sa stiti ca veti gasi si Anker hostel sau Anker apartaments (sunt in cladiri invecinate cu hotelul) dar tarifele sunt de cele mai multe ori mai mari iar conditiile mai proaste.

20140409_012653[1]

unde mancam

Si cum “obrazul subtire cu cheltuiala se tine”, daca tot ai ajuns in Oslo, trebuie sa si mananci. Sarind peste clasicele fast food-uri (un hamburger simplu la “Mac”, la oferta speciala costa 20 de koroane), orasul este plin de cafenele, restaurant, baruri sau fast fooduri mai mult sau mai putin “autohtone”. Servirea este atat de impecabila incat uneori politetea ospatarului te poate scoate din sarite. Intr-un restaurant fara iz de Herastrau platesti pentru o supa aproximativ 15 euro iar pentru un fel de baza in jur de 30 de euro. Farfuriile demne de Master Chef din punct de vedere estetic insa ca si gust lasa putin de dorit. Pentru preturi mai bune nu exista decat Mc Donald`s sau Subway dar veti fi surprinsi sa vedeti ca diferenta nu e foarte mare. Preturi rezonabile, daca le pot numi asa am gasit intr un restaurant din incinta garii centrale ( zona e foarte ok, nu va ganditi ca arata ca si garile noastre) unde o portie de paste sau o pizza costa aproximativ 15 euro. In rest, nu are sens sa bateti orasul in lung si in lat sperand sa gasiti vreun pont ca nu e nici locul si nici cazul…

20140409_174547 20140409_180445 20140410_221332

Despre bauturi nu prea am ce sa va spun… O bere in orice local pleaca de la 8 euro, aceeasi suma fiind si un pahar de vin. O sticla de 250 ml de cola nu face “decat” vreo 4 euro. Daca in timpul periplului prin Oslo aveti nevoie de spirtoase, va recomand sa le duceti de acasa sau la aterizarea pe Torp sa le luati din duty free (exista unul la sosiri). Sa nu credeti ca preturile la bauturi sunt mari doar in restaurant; o bere in supermarket costa undeva la 4 euro iar o cola de 0,5 l, putin peste 2 euro.

de vazut

Sincer sa fiu, dupa gustul meu, orasul in sine nu ofera foarte multe atractii. Sau, si daca le ofera, ele nu sunt spectaculoase ca si in cazul altor orase europene. De altfel, Oslo este simplu si discret, exact asa cum sunt si norvegienii. Partea de centru, orasul vechi are tipicele cladiri scandinave printre care, din nefericire, incep sa apara cladirile noi si moderne.

Oslo night from Ekeberg Restaurant - Rod Costa

Portul si fortareata din imediata vecinatate a Primariei iti pot schimba insa starea de spirit. Este foarte foarte important cand va decideti sa vizitati Oslo. Eu, dupa doua aventuri aici va recomand sa o faceti vara (mai, iunie, iulie, august) pentru ca in rest riscati sa aveti doar zile reci, mohorate si ploioase.

Foarte aproape de centru gasiti parcul si muzeul Vigeland, locul in care Gustav Vigeland (1869-1943) trait si a creat. Parcul este plin de statui care redau intr-un mod inedit scene de viata. In weekend urile cu soare parcul se umple de oameni care ies la picnic cu gratare de unica folosinta. Nu glumesc. Intrarea in parc este libera.

20140411_161911 20140411_16335720140411_162210

Norvegienii profita la maxim de fiecare moment in care soarele isi face aparitia asa ca, sa nu va mire daca vedeti pe vreun colt de plaja “bai de multime”…

sursa: http://www.panoramio.com/photo/23365315

Tot in oras se poate vizita si cladirea Operei cu care locuitorii se mandresc tare mult. In afara de faptul ca e o arhitectura futurista, nu e nimic altceva demn de luat in seama. Poate un tur de interior ar fi fost impresionant dar eu nu l-am facut. Cladirile istorice precum Palatul Regal, cladirea Parlamentului sau Primaria sunt simple si sobre. Simplu si eficient pare a fi expresia care defineste aceas oras.

Marile muzee sunt grupate, foarte intelept as spune eu in afara orasului. Acesul este posibil doar cu vaporul. Calatoria dureaza aproximativ 15 minute si costa 30 de koroane / sens daca biletul este cumparat de la casa si 50 de coroane daca il achizitionati de pe vapor. Ambarcatiunea are o prima oprire la pontonul din apropierea primelor doua muzee si a doua in locatia celorlalte trei. Daca vrei, in 15 minute ajungi pe jos de la o locatie la alta. Eu recomand sa o luati la picior in loc sa reveniti la ponton si sa stati dupa vapor.

Cand am citit lista cu muzee (click aici pentru lista cu muzee) am crezut ca cea mai mare atractie este Viking muzeum situat la prima oprire. Inspre el m-am si indreptat dar ora de deschidere era 10. Pentru ca nu se facuse inca ora cu pricina, am luat-o pe jos spre celelalte trei: Fram, Muzeul Maritim si Kon Tiki. Dupa ce am vizitat toate cele 5 muzee m-am bucurat ca vikingii nu erau deschisi si ca le-am trecut pragul la final. De ce? Pentru ca a fost cel mai urat dintre toate. Iar zic, gusturile nu se discuta dar nu am vazut decat cateva barci intr-o hala si un magazin cu suveniruri. Asta nu inseamna ca va sugerez sa il scoateti de pe lista 🙂

20140412_121358 20140412_121409 20140412_121437

Nu am sa vorbesc mult despre ce gasiti in muzee, am sa mentionez ca fiecare are farmecul lui. Pe mine cel mai mult m-a impresionat Kon Tiki, unde este prezentata povestea lui Thor Heyerdahl (1914-2002), unul dintre marii aventurieri ai secolului trecut. Fara sa stie sa inoate si avand o ingrozitoare frica de apa, baiatul asta s-a incapatanat sa demontreze ca omul a traversat oceane din preistorie in ambarcatiuni de papirus sau lemn. Si cum sa demonstrezi mai bine decat facand astfel de barci si dandu-le drumul pe apa? Va sugerez sa vizitati cel putin virtual muzeul aici.

20140412_111824 20140412_111846 20140412_112035  

ponturi

Si daca tot v-am “amenintat” cu ponturi, sa trecem la treaba.

Va spuneam despre transportul public, despre diferitele tipuri de bilete, zone de calatorie si tarife, va spuneam despre vapoare si muzee, metrou si obiective turistice. Daca e sa le platesti pe fiecare in parte ajungi la sapa de lemn. Cea mai ieftina intrare la un muzeu e in jur de 11 euro.

20140424_130807Cea mai buna treaba in Oslo este sa iti achizitionezi Oslo Pass. Il gasesti la orice receptie de hotel sau la centrele de informare turistica, la acelasi pret: 290 koroane (24 de ore), 425 pentru 48 de ore si 535 pentru 72 de ore. In cazul copiilor si seniorilor preturile sunt mai mici cu aproximativ 40%. Pare scump la prima vedere dar pentru ce ofera, merita toti banii. Practic vorbind, cel mai costisitor Pass, cel de 72 de ore costa 535 de koroane (65 de euro) dar ai inclusa intrarea gratuita la 30 de muzee, transportul public, vaporul catre zona de muzee, parcare in Oslo, intrare la piscine, discounturi la unele magazine si restaurante, autobuzul hop on hop off si multe altele. Cu alte cuvinte, platesti o data, primesti un cartonas pe care treci tu cu pixul data si ora la care intra in vigoare si, pe baza lui vizitezi cam tot ce vrei si calatoresti cu ce vrei. Impreuna cu cartonasul respectiv primesti si o brosura de buzunar in care iti este descris pe larg fiecare lucru de care poti beneficia. Atentie, toate acestea sunt incluse in oricare Pass nu doar in cel de 72 de ore. O descriere completa gasiti aici.

Singurul lucru care merita experimentat si nu este inclus in Pass este “croaziera fijordului Oslo” care costa 269 de koroane si dureaza 2 ore. Datorita vremii foarte capricioase va recomand sa o achizitionati din port doar atunci cand va bucurati de soare. Altfel dati banii de pomana…

Despre cazare v-am spus la inceput. Daca gasesti un hotel civilizat in zona de centru pana in 100 de euro pentru o noapte cu mic dejun inclus, bucura-te si rezerva-l! Daca te saturi de mancarea din supermarket si ai vrea sa mananci ceva cald dar sufletul si portofelul nu te lasa sa dai 15 euro pe o zeama, cauta un local asiatic sau ia un kebab. Alta varianta nu ai oricat ai cauta.

20140411_171356 20140411_171350 20140411_171202

Indiferent de perioada in care mergi, primul lucru care trebuie sa il pui in bagaj este umbrela. Nu te baza pe meteo, vremea se schimba de la o ora la alta.

De platit poti sa platesti peste tot cu cardul. Asa cum spuneam sunt locuri in care cardul tau s-ar putea sa nu functioneze (nu tine de faptul ca e romanesc, e vorba de erori de citire) asa ca recomand sa ai si ceva cash in buzunar pentru orice eventualitate. Desi pe strazi ai sa vezi o multime de cersetori (sunt minoritari de-ai nostri iar restul sunt pachistanezi) e bine de mentionat ca Oslo este unul dintre cele mai sigure orase din Europa.

Locuitorii orasului sunt oameni extrem de simplii si practici. Daca la inceput m-am mirat de cum pot umbla imbracati (haine ponosite, uneori chiar peticite), in scurt timp mi-am dat seama ca imbracamintea este lipsita de importanta. Tocmai de asta magazinele de haine sunt cam tot timpul goale indiferent de promotiile care sunt afisate pompos in vitrine. Mai multe detalii despre Norvegia, de ce sunt preturile atat de mari, care sunt castigurile lor intr-un articol viitor.

20140409_192734 20140411_171755 20140411_173041

[fb_button]

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. Buna ziua. Urmează sa merg împreuna cu soția luna viitoare in Oslo si am citit cu plăcere articolul dv. As avea o întrebare: ce părere aveți despre închirierea unei mașini pe durata vizitei acolo( ridicare din aeroport, predare la fel), având in vedere ca prețul este destul de bun( aproximativ 40 de EUR pe zi)? Mulțumesc anticipat

    • Depinde foarte mult de ce vreti sa faceti. Daca stati doar in Oslo, nu e nevoie de masina. Daca iesiti din Oslo, merita luata, pentru “independenta”

  2. Foarte folositor si practic articolul. Eu unul mi-as dori ca toate articolele despre calatorii sa aiba fiecare aceasta componenta practico-organizatorica. Din pacate exista multe articole “de profil” in care autorii bat campii cu descrieri istorice, culturale, emotionale, etc. Cine are nevoie de descrieri istorice gaseste cu prisosinta tone de informatii pe net.
    Am rugamintea ca daca mai aveti articole scrise in aceeasi maniera, sa faceti trimitere la link-urile respective.

    • Multumim pentru aprecieri! Majoritatea articolelor noastre au aceasta componenta. Daca exista unele care nu o au si va intereseaza in mod special, facem tot posibilul sa va oferim informatiile necesare. Scrieti doar un comment!

  3. Am fost si noi la Oslo anul asta. Ma pregatesc sa scriu si eu povestea pe blogul meu … Foarte scump dar daca esti atent si organizat te poti descurca rezonabil. We did 🙂

  4. Interesant ceea ce ai scris……felicitari pentru stradania si dorinta de a daruii aceste informatii…..insa pe mine personal ma “doare” sa citesc genul acesta de comparatii inutile care nu aduc nici un aport benefic. Sant pur si simplu rautai, poate chiar realitati, insa scrise asa intr un articol in care scopul tau este sa informezi, sincer, nu isi au locul. Fiecare om are dreptul sa si formeze parerile lui. Articolul era mai placut daca renuntai la comparatiile derogative, inutile referitoare la cum si in ce fel “este la noi” …. “zona e foarte ok, nu va ganditi ca arata ca si garile noastre”, “din pacate orasele romanesti nu par a fi civilizate – macar din acest punct de vedere”. Eu zic asa ca atata timp cat niciunul dintre noi nu face nimic sa se schimbe in primul rand pe el insusi un pic in forul interior….schimbarile din jur or sa dureze si mai mult. Hai sa renuntam la rautati si in urmatorul articolo sa citim strict ceea ce este legat de locul care urmeaza sa l vizitam fara sa apelam la comparatii. Noi nu o sa ne bucuram de vizita la Oslo prin comparatie, o sa ne bucuram de ceea ce vedem acolo.
    Imi cer iertare in avans daca am deranjat cumva prin cele scrise……insa sincer doresc ca noi insine sa ne iubim in primul rand pe noi insine, nevoile si neamul! Bafta multa si la cat mai mult calatorii!

    • Nu ati deranjat pe nimeni cu nimic si articolul a fost postat si aici tocmai pentru ca cei care locuiesc acolo sa spuna daca e real, subiectiv sau obiectiv. Referitor la comparatii, fiecare are stilul si punctul sau de vedere. Oricat ne-am iubi “nevoile si neamul”, garile noastre arata ingrozitor (toate!). In unele cazuri comparatiile sunt de natura sa aduca o imagine asupra descrierii. Imaginati-va ca as recomanda cuiva sa ia pranzul undeva in gara. Imediat s-ar gandi ca e o prostie nestiind ca e o diferenta imensa intre o gara civilizata si o gara romaneasca. Multumesc pentru comentariu si sunt cat se poate de serios!

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*