Wizz Air introduce “semi – civilizația”

Sunt sigur ca cei care ati zburat cu Wizz Air sau ati trecut pe langa o poarta de imbarcare a unui zbor Wizz (indiferent de destinatie si de aeroport), ati observat inghesuiala si haosul. Ei bine, pentru a evita cat de cat aceasta imagie neplacuta (dar cu siguranta si pentru venituri suplimentare), compania a anuntat azi (2 aprilie 2015) pe situl sau https://wizzair.com/en-GB/about_us/news/wizzen307 ca incepand cu luna mai va introduce locuri alocate “pentru a îmbunătăți experiența și confortul pasagerilor.”

Serviciul va fi lansat pe rute selectate din 4 mai 2015 (una dintre rute este Bucuresti – Dortmund) și în toată rețeaua WIZZ din 19 mai 2015. Clienții vor avea la dispoziție în mod gratuit un sistem de alocare automată (adica iti da sistemul locurile).

Daca alocarea automata a locurilor va fi insa precum cea oferita de Blue Air, se va ajunge la a enerva pasagerii si mai mult. Ce vreau sa spun? De exemplul, pe ultimul meu zbor de Bucuresti – Valencia (Blue Air), m-am ‘bucurat’ de loc alocat automat de sistem…Cu toate ca era in aceeasi rezervare cu sotia, eu am primit loc pe randul 16 iar ea pe randul 12. Nu am fost singurul (ne)fericit. Langa mine era o familie cu un copil de 3 ani, fiecare membru avand loc alocat automat in alta parte de avion. In astfel de cazuri nu ai ce sa faci decat sa incepi negocierile cu alti pasageri…

Va exista desigur si posibilitatea de a alege locuri insa aceasta posibilitate este oferita contra unei sume care pleaca de la 1 euro asa cum se poate observa in imaginea de mai jos. Vom reveni cu noutati dupa implementarea deciziei.

Untitled

Update – 2 mai 2015.

Wizz Air s-a miscat extrem de repede astfel incat aproape toate destinatiile se bucura deja de optinea mai sus mentionata. Am facut si cateva simulari pe diverse zboruri (toate dupa data de 19 mai) pentru a vedea daca alocarea automata ofera locuri alaturate in cazul in care in rezervare sunt doua sau mai multe persoane. Surpriza! Locurile oferite (ma refer la locurile gratuite) au fost de fiecare data alocate corespunzator. In imaginea de mai jos (aferenta unei simulari Valencia – Bucuresti) puteti vedea cum arata locurile in aeronava si taxa aferenta pentru fiecare.

locuri wizz air

Un loc pe randul 1 costa intre 5 si 23 euro/loc
Un loc pe randurile 2 – 4 costa intre 3 si 17 euro/loc
Un loc pe randurile 5 – 11 costa intre 2 si 5 euro/loc
Un loc pe randurile 12 – 13 costa intre 5 si 23 euro/loc
Un loc pe randurile 14 – 30 costa intre 1 si 2.5 euro/loc

Conform practicii Wizz Air, in prima faza vor fi vandute locurile la preturile minime (de pornire) si odata cu umplerea aeronavei vor creste si costul locurilor. In exemplul de fata, acum cateva zile, pe aceeasi ruta Valencia – Bucuresti, pretul unui loc pe randul 1 era 5 euro (acum este 8 euro) iar pe randurile 2 – 4 de 3 euro (acum costa 5), asa cum tariful pentru zbor era de 39.00 de euro iar acum este 59.99. Cu cat data rezervarii va fi mai apropiata de data zborului, cu atat probabil ca preturile pentru locuri vor fi mai mari. Va exista desigur in continuare varianta de loc gratuit dar, sunt curios daca si atunci cand aeronava este aproape plina, sistemul va aloca locuri alaturate persoanelor din aceeasi rezervare sau le va aseza aleator pe locurile ramase disponibile.


Exista in continuare varianta de Priority Pass dar, dupa parerea mea ea devine inutila odata cu aparitia locului pe boarding pass. Cu alte cuvine, daca ai deja locul alocat de ce sa te mai intereseze al catelea te urci in avion? Pe de alta parte…obrazul subtire cu cheltuiala se tine…iar in cazul de fata cheltuiala nici nu ar fi foarte mare (Priority Pass costa 2 euro / persoana / zbor).


Am auzit deja discutii conform carora familiile cu copii vor fi dezavantajate. Va reamintesc ca pana acum avea prioritate la imbarcare. Oficial vorbind, nu am gasit nicaieri vreo notificare oficiala din partea companiei care sa spuna ca lucrurile nu vor mai sta la fel. Pe de alta parte, in cazul companiilor de linie, familiile cu copii sunt imbarcate ca si toti ceilalti pasageri. Culmea, nu exista plangeri, reclamatii si…nici inghesuiala.


Sunt foarte curios daca alocarea locurilor in aeronava va aduce mai mult calm la imbarcare. Pana acum, de fiecare data, recunosc, imi era jena de ce vedeam la portile de imbarcare ale zborurilor Wizz Air…


Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*