Zanzibar nu este doar un loc. Este o stare, este o experienta fara termen de comparatie.
Zic drept ca nu mi-am dorit niciodata sa ajung in Zanzibar. Nici pe vremea cand era considerata o destinatie oarecum exclusivista si costa o caruta de bani, nici mai incoace, cand lucrurile s-au deschis in Tanzania.
Dar pandemia asta mi-a adus atatea surprize si mi-a schimbat perceptia atator lucruri incat atunci cand am facut un safari in Tanzania la pachet cu Zanzibar, pur si simplu m-am indragostit de locul acela si oamenii lui.
Nu exista graba in Zanzibar…Nu exista “nu se poate”. Nu exista plansete. Nu exista ziua de maine, chiar. Exista doar clipa in care existi acolo si lectia de viata pe care ti-o da fiecare om de pe insula!
In Zanzibar te duci ca sa te resetezi putin. Ritmul de pole, pole ti se va strecura usor, usor in sange fara macar sa iti dai seama. Si va spun cu mana pe inima, ca e de bine: mereu e potrivit sa te mai opresti putin din goana!
Iar de ai nevoie de indemnuri pentru a te porni la drum, asculta aici ce iti spun!
Motivul nr 1: Oceanul
Oceanul Indian este preferatul meu dintre toate oceanele lumii, recunosc. Este bland si prietenos, este cald si te imbratiseaza fara furie. Niciunde insa in lumea asta nu am vazut o culoare atat de frumoasa a oceanului cum am vazut in Zanzibar. Felurite nuante de albastru, bleu si verde de toate soiurile se inlantuiesc si se combina nu numai in apa dar si pe cer.
Niciunde nu am vazut o atat de minunata imbratisare intre apa si cer, de nu mai stii unde se termina si unde incepe fiecare si nicunde nu am vazut un soare atat de ingaduitor si de generos in culori urcand pe cer sau coborand in ape.
Valurile sunt blande, usor inspumate, ca sa nu cumva sa te deranjeze prea mult, zgomotul lui este vesel si nu o da in urlet chiar daca este suparat iar nisipul plajelor este atat de fin incat pasul poate fi asimilat cu o dulce atingere!
Motivul nr 2: Stone Town
Stone Town este parte a orasului Zanzibar City, poarta principala de intrare in Zanzibar.
Mij Mkongwe cum ii zic localnicii in swahili sau batranul oras, este de departe locul unde civilizatiile araba, persana, indiana si europeana se combina intr-un mod straniu si fascinant. Nu degeaba doar UNESCO l-a luat sub obladuirea sa de prin anul 2000!
De te intrebi ce e de facut prin partea asta de oras, ei bine, raspunsul este simplu: o iei frumusel la pas si te pierzi pe stradutele inguste, printre oameni si case vechi, printre pravalii colorate si moschei sau biserici rasarite unde te astepti mai putin.
Vei descoperi locuri unde istoria se combina- fericit sau nu- cu viata cotidiana, unde pielea alba e la mare pret, desi e minoritara stasnic, dar constituie calea cea mai simpla de a face bani buni iar pielea neagra e la ea acasa, nesinchisindu-se de strambaturile din nas ale nimanui.
Nu te astepta sa gasesti vreun oras spectaculos sau niste amenajari turistice care sa te dea pe spate. Vei gasi doar o stare, o realitate care te va prinde fara sa vrei…de fapt ca intreg Zanzibarul.
Motivul nr 3: Ritmul pole pole
Pole-pole nu este doar o expresie care se traduce prin “usor, usor”. Pole pole este insusi ritmul cu care sangele curge prin venele insulei Zanzibar si probabil ca si cel al pulsului zanzibarezilor! Poate te edifici aici, ce sa zic?
Eu l-am perceput ca pe un fel de “Sezi , bre, ghinisor, ca degeaba te grabesti, tot acolo vei ajunge mai devreme sau mai tarziu” Si chiar asa si este, daca stai putin sa te gandesti, nu-i asa?
Frumusetea este ca dupa cateva zile de sedere, chiar si daca esti cel mai activ om de pe fata pamantului, vei capata o anumita lene care nici macar nu ti se va mai parea nepotrivita si nici macar nu te va enerva: vei intra in ritmul de pole, pole fara macar sa iti dai seama! Si pana la urma, ce e rau in asta, nu?
Motivul nr 4: Condimentele din Zanzibar
Numita si ” Insula condimentelor” sau “Coasta celor negri” cum apare in romanul lui Jules Verne, Zanzibarul a fost iubit si totodata blestemat cumva din cauza plantatiilor sale de condimente. Alaturi de traficul de scalvi, al carui traseu trecea convenabil pe aici, principalul motiv de razboi si galceava in insula au fost nepretuitele condimente.
Daca se spune ca piperul este regele condimentelor, in Zanzibar reginele sunt cuisoarele. A fost o vreme cand acest loc era printre cei mai mari producatori de cuisoare din lume. Acum lucrurile nu mai stau chiar asa, dar traditia condimentelor este inca pastrata cu sfintenie.
Asa ca daca vrei sa vezi cum cresc sau cum arata diferite condimente la mama lor, sunt destule ferme in Zanzibar pe care le poti vizita contra unei sume modice.
Nu numai ca vei afla informatii interesante dar te vei si distra cand un insotitor se va urca agil intr-un cocotier si iti va canta de acolo nu stiu ce melodie la moda si vei fi poftit si la degustarea unor fructe de pe plantatie al carui gust nu il vei uita multa vreme si pe care il vei cauta in zadar prin rafturile supermarketurilor de pe la noi!
Motivul nr 5: Plajele cu nisip alb din Zanzibar
Zanzibar are peste 25 de plaje, asezate intre satele de pescari ori izolate. Frumusetea arhipelagului este data de plajele cu nisip alb incadrate de palmieri si cocotieri.
Apa Oceanului Indian de culoare turcoaz si reciful de corali, pestii exotici care pot fi urmariti in timpul scufundarilor fac din aceasta zona un paradis. Nisipul alb provine din macinarea coralilor si este fin ca o faina.
La orele amiezii, cand lumina soarelui bate perpendicular pe plaje, nisipul devine atat de alb de parca te dor ochii. Purtatul ochelarilor de soare nu e o fita in Zanzibar, iti spun cinstit!
Iar tripurile pe care le poti face in insule mai mici din jurul insulei principale sunt absolut minunate! Fie ca te duci in Blue Safari, sa faci snorkeling sau sa te plimbi aiurea, fie in Prison Island sa vezi lenesele testoase, fie in insule nestiute de toata lumea unde poti sa te ascunzi vreo cateva ceasuri, toate aceste plaje vor face ca sederea ta in Zanzibar sa fie mereu definita in amintirile tale de aceste superbe plaje!
Iar de vrei un ghid complet de vizitare a insulei Zanzibar, avem unul la indemana: cel mai bun, desigur!
Zanzibar de la A la Z. Ghid complet al “insulei mirodeniilor”
Motivul nr 6: Mancarea din Zanzibar
Marturisesc ca sunt o gurmanda iar locurile unde ajung prin lume isi afla definitia in inima mea si prin arome, gusturi si bunatati pe care nu le pot ocoli!
Mancarea din Zanzibar este simpla: peste si fructe de mare. Cu garnituri si sosuri felurite si mestesugite de te lingi pe degete! Si niste combinatii de carnita, legume si fructe, transformate in supe sau sosuri dementiale!
Regula mea de baza in calatorii este ” nu manca ce straluceste”. Nu radeti, ca va explic; nu mananc chestii uleioase, sosuri grase sau prea mirositoare sau combinatii dubioase.
In Zanzibar m-am focusat pe peste gatit cat mai simplu: minunat ton sau kingfish proaspat scos din apa, dihanii cu clesti sau fara, aruncate pe gratar pur si simplu, supe de peste sau legume, garnituri si salate cat mai simple. Toate exceptionale. Nu zic ca prea ieftine, desi am mancat si pe strada si in multe restaurante din sate.
Raportat la nivelul de trai al insulei, care este atat de mic incat ma si jenez sa il precizez, mancarea pentru turisti este relativ scumpa. 10-15 euro o portie. Nu vorbesc neaparat de mancarea stradala, unde este mai ieftin, desigur, dar portiile mult mai mici. Spun doar ca si constatare. Daca in Vietnam, de exemplu, cu 10 euro poti manca 2 mese la un restaurant local, in Zanzibar cei 10 euro nu iti vor ajunge decat pentru una singura.
Dincolo de consideratiile banesti ale unui calator carcotas, recunosc ca supa Urojo, din cartofi, mango, usturoi, lamaie, friganele din cartofi si faina, aromata cu turmenic, este exceptionala, mai ales daca o manaci pe un colt de masa, preparata de un localnic; ca frigaruile Mishakaki, pe care le intalnesti la orice colt sau mai ales in piata de noapte din Stone Town, sunt dementiale iar octopus curry te va face sa iti amintesti de Zanzibar multa vreme dupa ce vei fi ajuns acasa!
Motivul nr 7: Oamenii din Zanzibar
In general, saracia unui loc vine la pachet cu umilinta unui popor. Iar turistul este mai mereu sacul de bani care trebuie scuturat zdravan, chiar daca asta inseamna sa iti pleci coloana, tu ca si localnic.
Ei bine, in Zanzibar, desi turistul este strasnic scuturat de bani, oamenii sunt altfel. Desi copiii s-au invatat, din nefericire si cu ajutorul nostru, sa cerseasca la portile resorturilor de pe plaja, localnicii sunt oarecum demni si isi pastreaza coloana vertebrala.
Culegatoarele de alge, care robotesc ore in sir in apa, pescarii care se intorc cantand din larg si isi vand capturile cu doar 10 centi/ kg bucatariilor din resorturile de pe mal unde o portie de peste pleaca de la minimum 10 euro, oamenii obisnuiti din satele pe care poate cu greu te hotarasti sa le iei la picior, copiii pe care ii poti vedea in scolile prapadite cu banci jerpelite, toti iti vor zambi putin dar te vor tine la distanta pana vor dibui ce doresti de la ei.
Daca te plac, te lasa alaturi de ei, intra in conexiune cu tine, fara a ii interesa ce bani ai tu in portofel, neasteptand un tips sau o pomana. Iti vor oferi zambetul si timpul lor absolut neconditionat si te vor face sa te gandesti ca viata este nedreapta dar si ca tu, de fapt , esti un om avut si nu ai motive sa fii nefericit pe motivul acesta.
Motivul nr 8: Refluxul extrem
Recunosc ca m-am temut de acest fenomen, citind lucruri si pareri despre el. Si totusi m-am cazat de fiecare data in Jambiani, felicitandu-ma pentru alegere.
Refluxul in partea estica a insulei este fabulos. Apa se retrage pret de 1 km asa ca iti poti lua din start adio de la plaja clasica pe prosopel sau pe sezlong, cu bai de racoreala in ocean! Bine, iti raman cocktailurile, desigur!
Este absolut uluitor sa mergi sute de metri dimineata calcand cumva pe fundul oceanului dezgolit. Privelistile sunt absolut fantastice, limbile de nisip fin sau micile insule care se pastreaza la retragerea apei sunt mai mult decat instagramabile, iar plimbarile de ore in sir fara graba, fara stres, in cautarea stelutelor de mare sau a altor dihanii aqautice iesite la iveala intamplator sunt balsam pentru minte si suflet!
Niciodata sa nu te cazezi altundeva decat pe partea estica a Zanzibarului, asculta ce iti spun! Vei trai clipe de neuitat!
Motivul nr 9: Neconvetionalitatea
In Zanzibar timpul sta cumva in loc. La un moment dat, relativ repede, daca intri in vibe-ul locului, nu mai conteaza cine esti, ca personaj social, nu mai are importanta cu ce te imbraci, nu mai conteaza cat este ceasul- oricum ziua nu incepe la fel ca a ta in timpul swahili- nu mai are importanta in ce zi esti.
Te gandesti doar sa iti iei costumul de baie, sa iti gasesti slapii sau papucii de apa, sa dai pe gat o cafea repede si sa pleci sa faci…nimic! Nu rade, nu rade! Sa pescuiesti, sa iei ore de kiteing, sa pleci intr-un day trip, sa lenevesti pe un sezlong, sa citesti, sa lucrezi chiar de vrei, sa te plimbi pe nisipul ramas dezgolit de reflux, nu sunt chiar chestii importante, nu? dar atat ce mai tanjesti dupa ele!
Asa ca in Zanzibar depinde doar de tine de esti scortos sau de vrei sa te pierzi! Dar pierde-te, atat iti zic!
Motivul nr 10- Fructele
Zanzibarul este un loc al culorilor, al aromelor, al gusturilor. Fructele din pietele zanzibareze sunt uluitoare si au un gust desavarsit!
Mango este acasa la el, felurite banane iti rad in fata obraznice, avocado uriase iti vor sari chiar si in bagajul pentru acasa, papaya se va lafai fara rusine pe ziare vechi pe tarabe, ananasii zemosi te vor imbia la fresh-uri desuete aproape iar nucile de cocos iti vor ranji de-a dreptul in fata!
Eu nu ma pot abtine sa nu cumpar plase intregi, pe care le mananc mai tot timpul, inclusiv seara la ore rusinos de mici! Le sorb si din pahare la orice ora sub forma de fresh sau smootie si le car si acasa, aruncand tot ce se poate arunca din iuby rucsacelul pentru a putea incapea ele, fructele, cat mai multe! Va marturisesc ca emotiile pe care le am in aeroporturi la plecare, la verificarea bagajelor, ma vor omora si alta nu!
As mai putea gasi inca pe atatea motive sa va indemn sa porniti spre Zanzibar. Mi se pare absolut uluitor cum o destinatie de fite, asa cum era considerata acum cativa ani, s-a transformat intr-un loc atat de accesibil care iti poate oferi o experienta minunata. Trebuie doar sa mergi fara prea mari asteptari, informat si cu inima deschisa.
Ce vei gasi in Zanzibar depinde doar de tine, ai grija!
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!