Articolul de fata incearca sa redea ceea ce a insemnat pentru Alex si Bogdan o experienta remarcabila: 11 zile, 3 capitale europene, 6 tari, 6 meciuri de fotbal si peste 6000 km! O experienta la care visau inca din 2016, dar care a fost pusa in practica abia in toamna acestui an.
Cum Alex este din Baia Mare iar Bogdan din Bistrita, au hotarat ca plecarea sa aiba loc din Cluj Napoca. Introducerea fiind facuta, planurile puse la punct, povestea era gata sa inceapa! Asa ca, de aici, dam cuvantul autorului 🙂 In data de 17 septembrie, seara, ne-am intalnit intr-un local din Cluj unde urma sa stabilim ultimele amanunte, sa ne downloadam aplicatiile utile calatoriei noastre (DB Navigator, Rome2rio, Booking, Airbnb, Internet Banking, etc.) si bineinteles sa reluam pas cu pas itinerariul pregatit de acasa.
Plecarea din Cluj era programata la ora 02:40. Ajunsi in jurul orei 2 in gara si uitandu-ne pe panoul “Plecari” observam cu stupoare ca IC 406, Cluj – Budapesta are o intarziere de “doar” 180 minute. Bun inceput, nu-i asa ? Nici o problema, la ora 06:05 eram deja in primul nostru tren, bineinteles amuzati dar plini de optimism.
Ajunsi cu intarziere la Budapesta, am apucat doar sa luam pranzul si imediat am plecat spre capitala Austriei. Din pacate, nu ne-am putut bucura nici de Viena prea mult deoarece riscam sa pierdem legatura programata spre Dusseldorf, o legatura importanta – un drum lung de aproximativ 11 ore care nu putea fi amanat. Asadar noaptea am petrecut-o in trenul care urma sa ne duca la Dusseldorf, o noapte in care am reusit sa ne odihnim, scaunele rabatabile din “nightjet” (trenul de noapte) fiind mult mai confortabile decat bancile garii din Cluj.
Dimineata in jurul orei 8 ajunsi la Dusseldorf am luat primul tren spre Gelsenkirchen, acolo unde urma sa avem prima noastra cazare. Acum… sigur va intrebati de ce nu am vizitat Budapesta, Viena, Dusseldorf, de ce nu ne-am luat cazari in aceste orase in care chiar ai ce vedea,suntem nebuni? Da, suntem nebuni dupa fotbal! Si nu doar noi, nemtii sunt la fel. In zi de meci pentru suporteri, fani, localnici este sarbatoare. Inca de la orele diminetii se accesorizeaza si se imbraca in culorile echipei favorite pregatiti de marele show!
1: Gelsenkirchen
Asadar, in Gelsenkirchen intr-o zi de marti, 19 septembrie, era zi de sarbatoare deoarece favoritii lor, Schalke 04, un club cu o istorie impresionanta, disputau unul dintre cele mai importante meciuri din intregul sezon, impotriva campioanei Bayern Munchen.
Dupa doua nopti petrecute in gara sau in tren, am ajuns in sfarsit la Naturfreundehaus, pensiunea unde aveam sa ne odihnim inainte si dupa meciul mult asteptat.
Dupa-amiaza, nerabdatori fiind, am luat-o spre stadion. Ajunsi la Veltins Arena, am ramas impresionati de miile de fani albi-albastri, fani veniti cu cateva ore bune inainte de meci pentru a prefata partida si pentru a servi un Bratwurst si o bere, doua….
Noi am avut marele noroc sa dam peste un fan care ne-a promis doua bilete, de pe site-ul oficial fiind imposibil sa cumperi deoarece aproape toate biletele se vand abonatilor. In jurul stadionului erau zeci, sute de oameni disperati sa cumpere bilete pentru a-si vedea pe viu favoritii, aceasta fiind ultima lor sansa deoarece meciul era declarat SOLD OUT. Ne-am gandit imediat ca amicul nostru virtual ne vanduse biletele exact la pretul de “catalog”, adica 17,5 euro… Iata-ne intrati in peluza gazdelor, numita NORDKURVE, atmosfera fiind una greu de explicat. Dorinta unui rezultat pozitiv si entuziasmul se putea citi pe chipul fiecarui om in parte, era ceva de nedescris in cuvinte.
Din nefericire, cei 62.271 oameni au plecat tristi de la stadion deoarece echipa lor favorita a pierdut cu un drastic 0:3, un rezultat greu de inghitit mai ales impotriva rivalei din Bavaria. Tristi, suparati, mahniti, nu conteaza, etapa viitoare vor fi tot acolo, pe stadion, prezenti pentru echipa lor! Pentru noi doi, veniti ca simpli iubitori ai fotbalului, experienta Schalke a fost una de vis, pe drumul de la stadion spre cazare gandindu-ne deja cand si cum vom reveni aici.
2: Dresda
O noua zi: ne-am trezit destul de devreme din visat pentru a pleca catre Dresda, nevoiti sa schimbam 2 trenuri pentru a ajunge in capitala landului federal Saxonia, un oras istoric, atestat inca din anul 1206, oras care a suferit enorm in urma bombardamentelor aviatice in 1945 cand o mare parte a civililor a fost ucisa. Se apreciaza ca au murit de 3 ori mai multi civili decat la Hiroshima. Ajunsi la ora pranzului, am inceput sa luam orasul la pas, reusind sa admiram arhitectura stabilimentului renascut de pe valea Elbei. Imi pare rau ca nu am putut petrece mai mult timp aici, dar sunt sigur ca ma voi reintoarce, deoarece l-am pozitionat in top 10 orase in care am fost!
Seara aceleiasi zile am petrecut-o pe stadion din nou, la meciul din liga secunda germana al Dynamo Dresden impotriva celor de la Arminia Bielefeld. Atmosfera a fost iar una de vis, pasionatii de fotbal vor intelege de ce am ales sa mergem la acest meci – Dynamo Dresden avand o galerie pur si simplu impresionanta, una dintre cele mai cunoascute pe plan european. Adevarul e ca ceva aventuri am avut aici dat fiind faptul ca fanii lui Dynamo nu prea sunt incantati sa vada turisti la meciurile echipei lor…
Se parea ca noi aducem ghinion din moment ce gazdele au pierdut acest meci cu scorul de 0:2, in fata celor 26.864 de fani veniti – atentie – sa vada un simplu meci de liga a doua. Poate nu vi se par asa de multi, dupa ce ziua precedenta vazusem peste 60000,dar ganditi-va cati sunt la un meci din liga 1 romaneasca, sa nu mai pomenim de liga a 2-a…. Cu Biletul a fost o adevarata aventura deoarece online nu mai era nimic disponibil. Asa ca am apelat la retelele de socializare unde am reusit sa dam peste o fata, suporter infocat Dynamo Dresden, care ne-a achizitionat doua bilete, ni le-a dat la pretul lor oficial (14 euro), cu trei ore inainte de meci, in fata stadionului si datorita careia am reusit sa traim pe viu un meci cu o atmosfera incendiara, chiar din mijlocul suporterilor.
Noaptea de dupa meci am petrecut-o prin centrul Dresdei, pana pe la ora 4 cand am luat trenul spre Ingolstadt, acolo fiind asteptati de o prietena foarte buna de a mea (multumim mult Carla!) care timp de 2 zile ne-a gazduit in micutul orasel Neuburg an der Donau, situat la aproximativ 95 km de Munchen.
In prima zi am preferat sa ne tragem putin sufletul, apoi sa iesim un pic prin centrul oraselului, urmand ca a doua zi sa o petrecem in Munchen. In capitala Bavariei ne-am bucurat atat de oras cat si de vestita sarbatoare Oktoberfest!
In Munchen mai fusesem, dar m-am bucurat ca am reusit sa ma reintorc asa cum imi propusesem la ultima vizita. De aceasta data, noutatea absoluta a fost festivalul Oktoberfest, un festival dedicat berii, care se intinde pe durata a aproape 3 saptamani, perioada in care aproximativ 7 milioane de oameni ii trec pragul si beau minim 7 milioane de litri de bere. Impresionant, nu? Nu conteaza ca este dimineata, pranz, seara sau noapte, nu conteaza ca esti femeie sau barbat, adolescent sau pensionar, berea in halbe de cate 1L si valorand 12 euro curge pe gatul bavarezilor si a turistilor insetati. festival ca festival dar obrazul subtire cu cheltuiala se tine, nu-i asa?
Seara tarziu ne-am intors in Neuburg sa ne luam bagajele – dimineata urma sa plecam din Germania, unde altundeva decat in Olanda si mai precis in Rotterdam, un alt oras in care am fost luati sub aripa de 2 prietene bune (Multumim frumos Anna si Silvia!), prietene carora le promisesem ca le voi mai da sansa de a ma gazdui dupa prima mea vizita de anul trecut.
3: Rotterdam
De data aceasta nu a fost doar o simpla vizita, ci am mers si la un meci de fotbal din prima liga olandeza, pe stadionul De Kuip, stadionul campionilor de la Feyenoord care au jucat impotriva celor de la NAC Breda in fata a aproximativ 40.000 fani, atmosfera fiind din nou una impresionanta.
Biletele am reusit sa le cumparam online cu ajutorul prietenelor noastre mentionate anterior. Desi le gasisem disponible online, pentru achizitionarea lor era nevoie de un card bancar olandez. Pretul a fost mai mare decat biletele din Germania, aici platind 36,5 euro / bilet. Din pacate, si aici gazdele au fost cele care au avut de suferit, al naibii ghinion… meciul incheindu-se cu scorul de 2 – 0 pentru oasepeti. Deja era o coincidenta prea mare….
Urmatoarea dimineata, una de duminica cu mult soare, aveam sa plecam spre capitala Olandei unde am apucat sa ne cazam la un hostel, sa ne plimbam cam o ora iar mai apoi sa mancam la un restaurant de tip all you can eat, unde am ramas placut surprinsi de servirea unei chelnerite romance. Cu aproximativ 40 euro am servit amandoi asa numitele pork ribs (coaste de porc) cu cartofi prajiti si cate o halba de bere. Trebuie spus ca nu am mai avut nevoie de alte mese in ziua aceea, deoarece all you can eat… 😉
4: Amsterdam
Cu burtile pline, ne-am “scurs” spre stadionul celor de la Ajax, pe Amsterdam Arena, unde la ora 14:30 echipa locala avea sa joace impotriva celor de la Vitesse Arnhem. Biletele le-am cumparat online, de pe site-ul oficial al clubului Ajax, platind pentru fiecare 26,5 euro. Ghinionul isi lua iar partea: gazdele au avut de suferit, pierzand cu 1:2 in fata a aproximativ 45.000 fani. Bun, vazusem 4 meciuri, in fiecare dintre acestea gadele pierzand. Devenea tot mai ciudat…
Dupa finalul meciului, bineinteles ca am luat la pas Amsterdamul, un oras care nu mai are nevoie de nici o descriere, un oras care m-a impresionat inca de la prima vizita ,intrand automat intr-un top 5 personal, oras cu o atmosfera excelenta, un oras viu.
Dimineata m-a gasit cu un sentiment de tristete deoarece trebuia sa parasim mult prea repede orasul in care pot spune ca mi-ar place sa traiesc! Dar viata merge inainte si… cine stie cand si cum ma va readuce aici. Asa ca, am dat tristetea pe un zambet si ne-am ciontinuat aventura in tren pana la Enschede, iar mai apoi urma sa poposim la rudele mele din Losser (va multumim!), un micut si linistit orasel din estul Olandei, aflat la granita cu Germania.
5: Dortmund
Dupa o cina copioasa si un somn excelent, dimineata ne-am trezit cu voie buna si plini de viata deoarece urma sa plecam spre Dortmund, un oras in care fotbalul este mancat pe paine datorita echipei locale: Borussia Dortmund.
Borussia este una dintre cele mai iubite echipe din lume, infiintata in anul 1909, stadionul lor Signal Iduna Park fiind neincapator la fiecare meci. Acelasi club se poate mandri cu cea mai mare peluza a unui stadion european: Sudtribune – fiind umpluta pana la refuz la fiecare meci acasa (24.500 oameni in picioare).
Pentru Bogdan era o experienta noua, in schimb eu, in noiembrie 2016 luasem parte la un meci istoric pe acelasi stadion, unde Dortmund a castigat cu 8-4 un meci cu Legia Varsovia. Spun istoric deoarece acel meci a ramas in istoria Champions League ca meciul cu cele mai multe goluri marcate.
Credeti ca este usor sa asisiti la un meci al celor de la Borussia? Nu, nu este deloc usor, mai ales sa participi la un meci in cupele europene, sau la un derby cu Schalke, Bayern, Leipzig etc. De ce? Pentru ca stadionul fiind ocupat intr-o proportie uriasa de abonati, este aproape imposibil sa faci rost de bilet, ce sa mai zicem de… doua bilete… La fel ca si la meciul lui Schalke sau al Dynamo Dresdei, cu ajutorul facebook-ului, am reusit sa dam peste un om extraordinar care ne-a spus ca va incerca sa obtina doua bilete, dar nu ne-a promis nimic. Incercarea moarte n-are, doar ca, ne gandeam noi, cine ar vinde biletele la un meci de Champions League impotriva Real Madrid unor tineri de pe facebook? Steffen – un neamt, un fan Borussia Dortmund de 20 ani, un om care a preferat sa dea biletele unor tineri necunoscuti la pretul lor initial, in loc sa le vanda online sau in fata stadionului la un pret de aproximativ 5,6 ori mai mare. Da, nici noua nu ne-a venit sa credem si am considerat ca trebuie mentionat in acest articol, am avut marele noroc sa dam peste astfel de oameni care ne-au ajutat enorm de mult sa ne implinim dorintele si visele.
Ajunsi in jurul stadionului cu cateva ore bune inainte de inceperea partidei, am observat o multime de oameni in jurul stadionului care cautau sa cumpere bilete. Am vazut zeci, sute de pancarde a unor oameni in cautare de bilete, dar nici urma de vanzatori. Doar atunci am realizat cat de norocosi suntem ca avem bilete de acces la un asemenea meci. Pretul inscriptionat pe fiecare bilet era 55,10 euro dar noi i-am trimis 125 euro pentru “deranj” si pentru increderea care ne-a aratat-o trimitandu-ne biletele inainte sa vada vreun euro!
Inainte de deschiderea portilor stadionului, am vizitat BvB Fan Welt (fan shop), un magazin pe 2 etaje, in care puteai gasi aproape orice (fulare, tricouri, hanorace, bluze, ciorapi si terminand cu suzete, cani, brelocuri, magneti), toate inscriptionate cu stema Borussiei Dortmund. Ca sa va faceti o idee, clubul are venituri de aproximativ 40.000.000€ / an doar din merchandising!
Biletele noastre erau intr-un sector opus peluzei gazdelor, dar dorinta noastra suprema era sa traim pe viu atmosfera unui meci exact din inima suporterilor, unde altundeva decat in SudTribune, cea mai frumoasa peluza din lume. Zis si facut, ne-am strecurat si am reusit sa ajungem unde ne-am dorit, in inima galeriei Borussiei Dortmund.
Atmosfera in peluza la startului partidei a fost incendiara: sute de steaguri fluturand, mii de esarfe si fulare ridicate, peste 20000 fani cantand pentru favoritii lor. Nu mai conteaza ca Real Madrid castigase cu 3-1 (ghinionul bata-l vina), cei aproape 70000 oameni isi aplaudau favoritii asemeni unei victorii la scor. Despre asta este Borussia Dortmund: loialitate, emotie si pasiune in doua culori, galben si negru.
Dupa meci am ramas cateva minute bune pe stadion, impresionati fiind de ceea ce tocmai vazusem, apoi am vizitat din nou fan shop-ul pentru cateva mici amintiri.
6. Bruxelles
Urmatoarea zi, ultima noastra oprire inainte de zborul (da ati vazut bine,nu e tren…) spre casa avea sa fie la Bruxelles, unde fara Andreea, gazda noastra in plimbarea din capitala Belgiei, si Nicusor (cel care ne-a facut cadou biletele la meci) nu reuseam sa bifam ulimul nostru popas intr-o capitala europeana si, desigur, ultimul nostru meci din aceasta campanie, meciul dintre RSC Anderlecht si Celtic, iar pe aceasta cale dorim sa le multumim cum nu se poate mai frumos! Belgia era singura tara din acest tur de forta in care nu mai fusesem si am avut norocul sa ajungem inca de dimineata in capitala, deoarece dupa meciul de la Dortmund ne-am urcat in trenul cu destinatia Bruxelles Midi.
In prima parte a zilei am reusit sa luam putin la pas orasul, sa vedem putin centrul istoric cat si Piata Mare din Bruxelles, aceasta fiind parte a Patrimoniului Mondial Unesco.
Ajunsi pe cochetul stadion al campionilor belgieni, toata lumea astepta cu nerabdare startul meciului cu o deosebita importanta, spun asta deoarece meciul avea loc in cea mai importanta competitie intercluburi UEFA Champions League. Mai are sens sa va spun ce a insemnat prezenta noastra in tribune? Pentru noi a fost totul spectaculos insa pentru cei aproximativ 20.000 fani veniti sa isi sustina favoritii, nu prea… Echipa lor a pierdut cu scorul de 0:3 – probabil tot ghinionul purtat de noi cateva mii de kilometri fiind de vina… Fanii scotieni nu au dezamagit in tribune, reusind sa creeze o atmosfera fabuloasa, o atmosfera specifica campionatelor din Regatul Unit.
Bruxelles era capatul nostru de linie. Ne astepta un zbor catre casa, aveam buzunarele goale dar inimile pline de satisfactie. Maratonul nostru fusese spectaculos, experientele incredible iar oamenii intalniti “pe drum” ne-au dat sperante ca nu e totul pierdut, ca mai exista bunatate, caritate, intelegere si prietenie.
Puteti urmarii calatoriile lui Alex si pe pagina sa de Facebook: Steagul calator