All inclusive este un concept nu de ieri, de azi. El a fost gandit prin anii 50 de catre jucatorul de polo belgian Gerald Blitz odata cu infiintarea retelei Club Med in Mallorca, Spania.
Grecia a fost prima care a importat aceasta idee, in 1952 in Corfu iar apoi in 1957 a urmat-o Elvetia. In acele vremuri conceptul se prezenta sub formă de sate de vacanta cu corturi, unde oaspetii petreceau noaptea in corturile de pe plaja, mancau împreuna, practicand și diverse activitati. Ei bine, ati putea spune: ce e nou in asta? La fel se facea si la Portita, fara nici un fel de all inclusive…
Dupa 25 de ani, ideea de all inclusive a fost ajustata turismului de masa si implementata cu adevarat la nivel mondial, fiind un succes rasunator. Primele destinații intensive se pare că au fost Republica Dominicană (Punta Cana) și Jamaica (Montego Bay). Inițial, pachetul de servicii cuprindea cele trei mese principale, la care se adăugau băuturile alcoolice și non-alcoolice. Până la finele lui 1998, Sandals Montego Bay a rafinat conceptul, adaugandu-i componente de genul: baruri la piscină, servicii exclusiviste pe plaje private etc. De aici a fost exportat in toata reteaua Club Med din Tunisia, Egipt si apoi in Caraibe.
In Turcia, acest sistem a fost implementat abia prin anii 90 de catre Clubul Marco Polo si mai apoi Magic Life, iar turcii au facut o treaba atat de buna, dezvoltand aceasta idee atat de laborios incat au devenit liderii incontestabili. Au urmat-o Spania, Grecia, Cipru, Bulgaria si de catva timp si Romania.
Cate ceva despre All Inclusive
Mai pe scurt, iti iei sejur frumusel cu pachet all inclusive si nu te doare capul. Stai ca boierul in resort, ai acolo mancare, bautura, gustarele intre mese, piscine pentru mici si mari, gimnastica dimineata, karaoke dupa amiaza, iar seara te hlizesti la divertismentul de pe scena de langa piscina. De la 4 stele in sus, vorbim desigur si de plaje private si de alte mofturi, dupa bani, ce sa zic acum! Evident, de esti mai ducaret, iti cumperi si un day trip sau doua de la receptia hotelului. Preferabil sa nu dureze prea mult, ca sa nu cumva sa pierzi vreo masa!
Desigur, in zilele noastre putem vorbi despre diferite tipuri de all inclusive – unele mai simple, altele mai complexe, hotelierii exploatand la maxim nevoile turistului. Daca in cazul conceptului simplu beneficiezi de 3 mese pe zi, mici gustari intre mese si bauturi (in cele mai multe cazuri bauturi locale), variantele de all inclusive ultra, high class sau cum or mai fi botezate, iti ofera pe langa mancare, bauturi de import si uneori chiar activitati. Cu alte cuvinte, mergi cu mainile in buzunar, totul este achitat si inclus.
Sa nu va mire daca veti vedea ca un hotel are in oferta mai multe variante de all inclusive. Se practica destul de frecvent in ultimul timp si aceasta este si explicatia bratarilor de culori diferite pe care le vedeti pe mana turistilor.
Intrebarea este daca vei fi multumit de calitatea produselor si diversitatea lor. Parerile sunt impartite dar ce e sigur este ca un pachet mai ieftin are minusurile sale. Am auzit insa si de turisti care s-au plans de ultra luxury all inclusive si am vazut cu ochii mei cum la un 5* ultra all inclusive barmanul umplea dupa bar sticlele de Jack Daniels cu wiskey dintr-un bidon. Sa spunem ca sunt eu mai ghinionist de fel si nu am nimerit unde trebuia…
In cazul marilor tour operatori putem vorbi despre pachete all inclusive care includ atat cazarea cat si transportul (curse charter), plus transferurile de la aeroport la hotel. Unii o fac cu resurse proprii, altii cu unele inchiriate. Cu alte cuvinte, exista tour operatori care au atat hotelul cat si avionul, plus serviciile la sol si nu sunt nevoiti sa apeleze la parteneri sau intermediari.
In Romania, un pachet all inclusive compus din transport si cazare este (in majoritatea cazurilor) construit astfel: avion inchiriat + servicii de cazare si transfer obtinute de la o agentie partenera din tara respectiva.
Sfat: daca achizitionezi o vacanta cu all inclusive, cere agentiei de turism prin care ai facut rezervarea sau verifica pe pagina web a hotelului ce este inclus in pachet si ce nu. Astfel vei evita orice surprize.
Intrebarea este: merita sa platesti in avans pentru ceva ce s-ar putea sa ai sau nu nevoie? In cazul meu de exemplu, nu merita deoarece mananc putin iar din punct de vedere al bauturilor ma rezum la bere. Asa ca prefer sa comand ce si cand am pofta. Ca per ansamblu s-ar putea sa ies mai scump, e posibil dar nu garantat.
Pachetul Standard
Pachetul standard e mai simplu si de cele mai multe ori mai ieftin. Poate avea transport inclus (nu e obligatoriu), iar cazarea are in unele cazuri micul dejun. In rest, tot ce comanzi in hotel este separat, platesti extra. Unii ar spune ca nu e foarte bine, altii prefera acest tip de cazare deoarece au libertate de miscare, nu sunt conditionati de ora de masa sau de bautura pe care o pune hotelierul la dispozitie. Plus ca daca esti mai econom, poti face cumparaturi si la magazinele din jur: bere, apa, sucuri, pe care le poti pune frumusel in micul frigider din camera.
Tot aici putem incadra si vacanta pe cont propriu, chiar daca este putin diferit. In aceasta varianta te organizezi de unul singur, sa iti cumperi bilete de avion, iti rezervi cazare, inchiriezi masina sau rezervi transfer sau… pur si simplu sa mergi la o agentie care poate face toate acestea pentru tine, in cazul in care nu vrei batai de cap.
Personal, prefer acest fel de a imi face vacantele, pentru simplul fapt ca dupa doua ore de plaja sau de stat intr-un loc, noi ne plictisim. Suntem oameni carora ne place sa vedem tot ce se poate vedea prin imprejurimi, si sa experimentam cat mai mult din obiceiurile si… gusturile locului.
Ne place sa ne alegem orele cand sa vizitam un obiectiv turistic, ca sa nu ne aflam acolo in acelasi timp cu toata lumea. Daca ne indragostim de un loc, de o priveliste, ne place sa zabovim acolo cat avem chef si nu pana ne spune cineva ca e ora de plecare.
De aceea optam pentru cazari in garsoniere sau apartamente, dotate cu mici kichinete in care ne pregatim micul dejun sau cate o salata si inchiriem masina pentru a vea libertate totala de miscare. In video puteti vedea casuta “pestera” pe care am inchiriat-o in Guadix, Spania de exemplu from Airbnb.
Nu inchiriem masini acolo unde se circula mai englezeste, asa! Si bineinteles, nu inchiriem mai mult decat un scuter nici in Asia, pentru ca din punctul nostru de vedere, nu merita bataia de cap iar acolo oricum transportul este foarte ieftin, asa ca mergem pe varianta inchirierii masinii cu tot cu sofer.
Scopul acestui articol nu este de a trage concluzii de genul: trebuie sa faci asa! Ambele variante au plusuri si minusuri despre care este bine sa stii dinainte. Una peste alta, este important sa stii cum sa iti alegi stilul vacantei. Totul pleaca de la ceea ce iti doresti de la mult asteptata vacanta. Si de la cel fel de persoana esti.
Asa ca atunci cand vom avea verde din nou la calatorii, fie ca luati cu asalt agentiile de turism, ca sa le mai resurscitati si pe ele putin, fie ca va pregatiti voi insiva, important este sa porniti la drum! Ca nu se va sfarsi lumea cu un virus!
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!