ARLBERG: epic ski & total free ride în cea mai râvnită regiune alpină din Austria și Europa

Există schi normal, frumos, care te face să visezi. Și apoi există schiul total, minunat, care-ți împlinește toate visele și visurile de-o viață legate de nobilul sport alb! Acesta este schiul epic în Arlberg!

1001_Kabinenbahn, Skigebiet Silvretta-Nova/Montafon

Într-adevăr, magica regiune din vestul Austriei, care leagă nemuritorul Tirol de miraculosul Vorarlberg, situată înspre granița cu Elveția, este – pur și simplu – o splendoare în zăpadă! 5 resorturi de vis, 96 de ski-lifturi high-tech, 460 de kilometri de aventură albă, o infinită bucurie de a schia pe cele mai tari pârtii din Europa!  Și… probabil din lume, căci pentru numeroșii turiști americani Arlberg-ul este Aspen-ul Europei așa cum Aspen-ul este Arlberg-ul Americii de Nord!

După cum ne spune și un anume Henry din Montana, un adevărat poet al snowboardingului, îndrăgostit deopotrivă de zonă și de o austriacă și care este unul dintre cei mai buni instructori de ski&snowboarding din mirifica regiune! ”Hey man, I’ve seen some powder in my life, all over the world! You gotta believe me: Arlberg is the ultimate shit!” Și, uitându-ne la 360 de grade în jur, cam începem să-l credem pe foarte profesionistul și la fel de pătimașul Henry din Montana!

De la începătorii nerăbdători să deslușească tainele schiului sau ale snowboardingului până la experții desăvârșiți aflați în căutarea coborârii perfecte, ARLBERG-ul împlinește orice dorință! De la avansații exaltați de noi provocări intense și diversificate până la freeriderii dependenți de pudra off-pistelor care-ți taie respirația, oricine își poate găsi locul!

Fie că îl alegi pe fermecătorul și dinamicul St. ANTON, pe spectaculosul și cosmopolitul LECH, pe idilicul și terapeuticul STUBEN, pe legendarul și totuși atât de tinerescul St. CHRISTOPH sau pe magnetul de super-staruri din toate domeniile ZUERS, aici te vei simți ca-n Paradis! Ca-n Paradisul schiului alpin!

DSCF0500

Cu adevărat, în acest veritabil El Dorado al artei albe oricine se poate simți o mică vedetă pentru că Arlberg este destinația predilectă a unor celebrități din toate domeniile. Sebastian Vettel vine aici încă dinainte de a deveni quadruplu campion mondial. Dacă acum 5 ani mai reușea să se strecoare cât de cât incognito, azi îi este cu adevărat imposibil, dar se pare că pentru tânărul și charismaticul Sebastian, Everestul succesului nu este atât de amețitor de irezistibil pe cât este piscul maxim arlbergian, legendarul vârf Valluga!

Ca să atingi cei 2811 metri ești obligat să urmezi în prealabil un curs de free-riding, iar ca să te aventurezi în a-l coborî îți este permis doar în siajul unui monitor de schi autorizat! Și asta indiferent dacă ești campion mondial la Formula 1, olimpic la formule matematice pe țară sau cel mai tare poli-sportiv din cartierul tău! Deși cu o frecvență rară, pericolul producerii avalanșelor există, iar cine e sau se dă free-rider ar trebui să-și ia cu el un set-special de airbag-uri pe care să le poarte în spate pe rucsac. Costă 900 de euro, dar într-o situație extremă îți salvează viața.

Și dacă tot vine vorba de prețuri, trebuie spus răspicat că Arlberg-ul nu este și nu își dorește a fi o destinație pentru masele de schiori de ocazie sau – Doamne ferește – pentru paltonari și ”pungași”.! Fiind prin definiție un sport scump, Zeul Ski își are în Arlberg unul dintre cele mai exclusiviști emisari din Europa! Nu degeaba, aici, la apres-ski session-uri, senzaționalele șnapsuri din alune de pădure sau din muguri de pin curg prin sângele albastru al unor capete încoronate precum cele ale reginei Beatrix a Olandei și ale familiei sale!

Foto: Radu Simu
Foto: Radu Simu

Cât despre regele Abdullah al Iordaniei și al suitei sale, se știe că este cel mai nou și mai faimos fan regal al proverbialei ospitalități marca Arlberg! Iar mândria locală mai are pe ce se baza: una dintre sutele de piste apare în faimosul succes de box-office ”Jurnalul lui Bridget Jones”, protagonista Renee Zellweger rămânând de atunci cu un adevărat fetiș pentru iernile de basm arlbergian care au cucerit atâtea și atâtea celebrități! Dar super-starul numărul unu rămâne regiunea în sine, de o frumusețe ireală care îi oferă schiorului deopotrivă profesionist și amator experiența vieții sale!

Dincolo de orice mesaje super-ademenitoare de advertising, regiunea ARLBERG este visul oricărui schior din lume! Oricine se respectă ca practicant – fervent sau de weekend – al adictivului sport alb și oricine îl iubește cu pasiune și pricepere trebuie să-și dorească să ajungă măcar o dată-n viață aici! Nu întâmplător ARLBERG este supranumit ”Leagănul schiului alpin” la nivel mondial! Iar acest supranume nu este o simplă metaforă, schiul reprezentând a doua religie în această zonă de mai bine de un veac! Și nu a fost nicidecum un veac de singurătate ci unul în care milioane de turiști din toată lumea se bucură de cea mai frumoasă aventură de schi din viețile lor!

Albona Stuben

Și pentru că aici oricine vine ca la Mecca schiului în căutarea adrenalinei totale și a unei ospitalități incredibile, această plus-valoare este mai ridicată ca în alte părți din Austria! Dar totul merită din plin: schi epic și total, apres-ski care reinventează sintagma ”joi du vivre”, arta zâmbitoare a găzduirii, peisajele de basm și acel ceva din atmosferă care te va face să revii indifernt de preț!

Pentru că – la urma urmei – toată experiența este unică, iar un cunoscător într-ale schiului fără egal și într-ale vieții trăite frumos va aprecia această evadare în acest adevărat El Dorado al sporturilor alpine!

Firește că o astfel de evadare e costisitoare, dar efectele ei sunt terapeutice și neprețuite! Farmecul paradoxal al Arlberg-ului e că la St. Anton, de exemplu, un ski-pass valabil o zi în toate cele 5 resorturi și care acoperă sute de km de piste nu este cu foarte mult mai scump decât unul din Sinaia cu care te poți da pe maxim 5 pârtii! În același timp, în Lech, dacă ești un rus cu alură și portofel de mafiot îți poți achiziționa o pereche de ski-uri Bentley (da, fix uber-brandul de mașini de lux) – ediție mega-limitată – la prețul de ”doar” 8950 de Euro! Dar cei sau mai degrabă cele care, pe lângă spiritul schiului, îl au și pe demonul shopping-ului la purtător nu vor avea motive de melancolie. În Zuers și în Lech, există toată gașca visată și nevisată de uber-”famous brands” și nu doar la prețuri ”rusești”.

IMG_3546

Chiar există și prețuri decente, raportate însă la nivelul alpin al Austriei! Prin urmare anumite cupluri vor avea sigur parte de satisfacție totală, în funcție de poftele fiecăruia: jumătatea mai bună va merge la shopping, iar jumătatea mai nebună după schiat sau snowboarding va mege la riding! Din fericire, orice gen de cuplu, dar mai ales orice fel de grup se poate reuni în fiecare după-amiază la faimosul ritual de apres-ski! Aici după ora 17.00 încep să curgă râurile de grupuri de consumatori de sporturi alpine care declanșeasă demența frumoasă: de la consumul masiv de zăpadă bătătorită sau de cea mai fină pudră se trece la consumul de bere, șnaps și vin! Totul pe un cocktail-music for party-animals!

IMG_3510

Cele mai faimoase locuri de apres-ski din Arlberg, Austria și probabil din Europa sunt Krazy Kanguruh – din 1965 cel mai vechi din toată zona și patronat de dublu-campionul mondial la schi, austriacul Mario Matt – și ”Mooserwirt”, cel sinonim cu nebunia totală, care are din 1989 un slogan pe măsură: ”probabil cea mai varză cabană de schi din Arlberg”! Și care, cel puțin o dată pe lună de sezon, apare ”pe sticlă” la SAT 1 Gold care transformă toată distracția apres-schiorilor într-un super-show tv!

De la delirul pur de apres-ski revenim la delirul contrastelor arlbergiene care continuă cu un exemplu năucitor. În cel mai vechi han alpin al lor, Hospiz din St. Christoph, situat undeva la peste 1800 de metri, poți savura cele mai gourmet mâncăruri tradiționale ale regiunii stropite cu Weizenbier delicios și cu Gluhwein adevărat la prețuri măricele, aproape ca-n Valea Prahovei sau ca-n Poiană!
DSCF0240

În jurul tău tronează Alpii scăldați în soare și nici nu bănuiești ce ascunde această căbănoaie gen ”Cota 2000” din Sinaia în măruntaiele sale: un tezaur cotat la 8 milioane de Euro reprezentând cea mai mare și mai scumpă cramă de sticle-magnum de vinuri Bordeaux din lume! Totul a pornit acum un sfert de secol dintr-un capriciu și un pariu cu sine însuși al venerabilului și încăpățânatului patron al lui Hospiz și azi simpaticul bătrânel are o colecție de mii sticle de 18 litri cu cel mai râvnit vin de Bordeaux, demn de Guinness Book!

Iar chef-sommelier-ul bunicului Werner are cu ce se lăuda pentru că în fiecare zi din sezon se vinde măcar una, iar prețurile nu sunt nici pe departe simbolice! Iscodit de turiștii amețiți doar de simplul contact vizual cu label-uri ultra-premium precum Mouton-Rothschild, Chateau Margeaux, Grand Cru sau Figeac, acesta începe să dea din cramă. Astfel, aflăm că dețin o sticlă atât de vintage încât pe etichetă apare anul 1865 și o alta atât de scumpă încât pe rusul cu alură și portofel de mafiot l-ar costa nu mai puțin de 80 000 de Euro! Și dacă tot sunt rușii la putere peste tot în consumerismul turistic, atunci Mozart-ul sommelier din Hospiz, St. Christoph, ne face mărturisirea supremă: acum câțiva ani pragul cramei-minune le-a fost călcat de însuși Putin și de alaiul său cel fioros.

IMG_3495 (Large)

N-am aflat cât bănet a lăsat tovarășul Vladimir în conturile ospitalității lui Herr Werner, patronul vizionar, dar ne-a fost dat de înțeles că totul a fost bine. S-a consumat, s-a petrecut, s-a pus suflet, cum se spune! Deh, roșu la roșu trage! Încă o întrebare, așa mai de paparazzo al condeiului: ce alt super-star apropiat de calibrul tovarășului suprem a mai coborât în buncărul de 8 milioane? Cu un zâmbet de pezevenghi asemeni compatriotului Christoph Waltz, chef-sommelierul ne spune că… Tina Turner! La care vine contra-întrebarea firească, stil Radio Erevan: ”a fost nemuritoarea divă Putin’s private dancer? A fost o seară Putina Turner?” La care volubilul interlocutor ne răspunde printre două hohote: no comment! Cum se tot zguduise de râs la glumița noastră valahă, observăm abia acum că pe papionul său negru, ireproșabil aranjat stă scris cu litere mari, albe: ”AC/DC”. Îl întrebăm dacă a avut până acum ocazia să le vândă rock-idolilor săi o sticloanță de asta grea cât o boxă și ne spune că, din păcate, încă nu!

IMG_3474

Înainte să-i strângem prietenește mâna îl mai întrebăm pe acest simpatic maitre-du-cell cum s-ar simți să ciocnească într-o zi un pahar cu frații Angus chiar în crama pe care cu pricepere și eleganță o administrează?

Instant, chef-sommelier-ul dispare și lasă locul rockerului de 43 de ani care exclamă ca la auzul unui riff al fratelui cel mare: Like a ”Thunderstruck”… wunderschoen!

Cu acest cuvânt – wunderschoen – atât de frumos, adevărat și evocator în a descrie Arlberg-ul în minte și-n suflet ne vom petrece scurtul dar atât de intensul sejur în ”Leagănul Schiului Alpin”! În următoarea zi, aveam să schiem pe istorie și să participăm în mod direct la scrierea unui nou capitol al său!

În 1907, când la noi încă se făceau răscoale cu furci și topoare, un austriac din poetica stațiune STUBEN am Arlberg, care numără azi doar 110 locuitori, ținea primul curs de schi din lume! În 1920 fonda prima școala de schi alpin din istoria omenirii, la Hotel Post din St. ANTON!

Sursă foto: www.cranmore.com
Sursă foto: www.cranmore.com

Îl chema Hannes Schneider și este considerat pionierul schiului alpin așa cum îl cunoaștem toți dintre noi astăzi! De exemplu, ”christiana”, mișcarea de bază folosită în schi, a fost patentată de însuși domnul Schneider, alintat și cu supranumele de ”tată al schiului modern”!

De peste 90 de ani, generații de fii și de fiice ale acestei figuri paterne a plutitului pe zăpadă se bucură de stilul inovator al unuia dintre cei mai iubiți austrieci din toate timpurile! La un moment dat, faima lui de sportiv a fost aproape egalată de o scurtă dar intensă carieră de tip Hollywood! Admirabilă rămâne partitura sa din capodopera de profil ”Der weisse Rausch – neue Wunder des Schneeschuh’s” (The white thrill: the new wonder of the ski-shoe”), din 1931, unde joacă alături de legendara și controversata regizoare Leni Riefenstahl! Toți marii campioni ai Austriei și ai lumii, din Noua Zeelanda până în America se revendică din povestea și din stilul acestui vizionar artist al sportului alb. Și toți îi duc visul mai departe! Mai mult sau mai puțin direct și conștient o fac și cei peste un milion de turiști anual care se năpustesc extaziați asupra celor 460 de kilometri de pârtii clasice și de free-ride, aflate între altitudinea de 1304 metri și 2811 metri ai bătrânului pisc Valluga. Dintre acești 460 de km, 280 reprezintă pârtiile marcate, iar ceilalți 180 km pe cele nemarcate, exclusiv pentru powder-addicts!
Din 2014 visul suprem al schiorului român de elită sau al snowboarderului de top se poate împlini în perla coroanei alpine din Austria, magica regiune Arlberg! Un singur ski-pass oferă accesul la toate pârtiile din cele 5 resorturi de top care nu au rival în Europa!

DSCF0309

Mai mult, din 13 decembrie 2013 orice turist se poate bucura de cel mai nou skilift deschis în regiune, AUENFELDJET, care leagă, după 40 de ani de visare cu ochii deschiși, Arlbergul de la fel de faimosul Bregenzerwald! Astfel, împătimiții schiului clasic, freeriderii și snowboarderii se vor delecta cu 340 de kilometri de pârtii după o ascensiune de 2 km într-o adevărată capodoperă a tehnicii și ingineriei, unică în lume, care îmbină sistemul de gondolă cu cel de skilift cu 8 locuri încălzite, o altă marcă înregistrată a regiunii!

Încălzite vor fi și inimile schiorilor români care vor încerca începând din 2014 tărâmul de vis alpin Arlberg! Ale noastre cu siguranță au fost! Printre atâtea momente Kodak trăite două ne revin în minte la despărțirea de ”leagăn”: o coborâre de povestit la nepoți pe matusalemica pârtie Kandahar, acolo unde, acum mai bine de 90 de ani, Hannes Schneider țâșnea în primul slalom adevărat din viață și din istorie către viitor! Și dacă tot vorbim de nepoți, într-un ski-break prelungit am avut privilegiul să ne ospătăm cu un prânz de neuitat în Stuben cu însuși unul dintre nepoții lui Hannes Schneider! Acompaniat de vorbele bătrânului nepot, șnapsul local din muguri de pin a avut darul să ne întoarcă în timp, fix în vremurile legendarului său unchi! Iar totul s-a petrecut într-un han ca-n basme, la doar câteva troiene de casa natală a inventatorului schiului așa cum îl știm și-l practicăm toți dintre noi astăzi…

Danke schon, Arlberg! A fost WUNDERSCHON! Până când ne revedem… SERVUS!


Urmărţi un material marca “Reporter TVR”, prin intermediul căruia veti călători  – macar virtual – spre acest spaţiu mitic: Arlberg (Austria), locul unde a început schiul alpin. Un reportaj de Vasile Hotea-Fernezan şi Radu Simu.

Despre autor

Ovi Madsen
Ovi este un personaj. Este “visul unei nopţi de vară” din care nu vrei să te trezeşti decât atunci când eşti convins că va începe un altul, mai lung şi mai frumos. Călătoriile sale sunt incursiuni atemporale iar interacţiunea cu localnicii este o explorare a ceea ce transcende imaginea, gustul sau mirosul.

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*