test

Cand copia devine original

Nu as fi scris despre cover-uri daca recent, la sfarsitul lui “Black List”  nu as fi auzit melodia Jolline, o versiune compusa de Dolly Parton prin anii 1970, in interpretarea, oarecum ciudata a controversatei Miley Cyrus.

Asa mi-am amintit cum, cu ani in urma, fiica mea era inebunita dupa Without You, o melodie cantata la vremea respectiva de Mariah Carey. I-am spus atunci ca, de fapt, melodia a fost un hit al anilor 70, atunci cand multi dintre Dvs erati prea mici sau nici nu erati nascuti. Se pune aceeasi intrebare, va place mai mult coverul anilor 2000 sau cea originala a lui Harry Nelson? Depinde de gustul fiecaruia.

De obicei, artistul incearca sa-si puna amprenta asupra melodiei originale adaptand-o la gusturile sale.  Pe de alta parte, se poate spune ca acesta o aduce la nivelul la care (poate) i-ar fi placut sa o auda la autor. Cert este ca de cele mai multe ori, “preluarile” sau cover-urile au facut piesa originala cunoscuta.

Ca sa argumentez cele spuse mai sus, va propun o trecere in revista a coverurilor din liga superioara a rockerilor. De-a lungul timpului interpreti si formatii rock au incercat sa includa pe albumele lor cantece pe care poate doar cativa dintre  le  mai auzisem. Sau, pe care si daca le-am auzit in varianta originala, ne-am gandit ca cineva isi bate joc de “capodopere”…

2Guns N’Roses au inclus pe “Use Your Illusion 2”(1991), unul dintre cele mai bune discuri rock editate vreodata, melodia Knockin’ On The Door. Nu stiu daca Axl Rose a vazut fimul Pat Garrett and Billy the Kid – 1973 (avea doar 11 ani) si al carui soundtrack cuprinde si melodia compusa special pentru acest film de Bob Dylan.

De pe compilatia Garage Inc. (1998) a celor de la Metallica, din cele 11 cantece preluate de la diversi muzicieni (printre altii Black Sabbath, Blue Öyster Cult sau Lynyrd Skynyrd) ies in evidenta “Turn The Page” si “Whisky In The Jar”. Daca prima este un cover din 1973 dupa Bob Seger, a doua melodie are o istorie mai lunga. Whiskey In The Jar este o balada irlandeza  de prin secolul 18 si preluata de o serie de artisti mai mult sau mai putini cunoscuti. Coverul irlandezilor de la Thin Lizzy de pe albumul “Thin Lizzy” (1972) a ramas o melodie ce s-a impus de-a lungul anilor. Cei de la Metallica s-au inspirat, asa dupa cum au si lasat de inteles, dupa varianta lor. Ca o curiozitate/constatare, cu cat melodia este mai noua, cu atat interpretarea este mai dinamica.

3Finlandezii de la Nightwish promotori ai rockului simfonic prin vocea sopranei Tarja Turunen au si ei cateva coveruri. Pe al 4-lea lor disc, Century Child 2002 se gaseste coverul dupa Andrew Lloyd Weber “Phantom of the Opera”. Cel mai cunoscut cover al formatiei este de departe “Over the Hills and Far Away” – 2001, melodie reprezentativa a irlandezului Gary Moore. In concertul de despartire de Tarja, Nightwish a cantat printre altele High Hopes (Division Bell, 1994) al celor de la Pink Floyd.

HIM, alt grup finlandez au pe primul lor album (Great Lovesongs Vol.666) un cover dupa Chris Issak a melodiei Wicked Game compusa in 1989. Tot pe discul celor de la HIM gasim si coverul (Don’t Fear) The Reaper (1976) al celor de la Blue Öyster Cult.

Tot din nordul europei vin nemtii ce poarta denumirea bazei americane din Germania, Rammstein. In 1997 ei au “modelat” in stil rock melodia din 1978 Das Model a deschizatorilor de drum ai muzicii electronice Krafterk.

4Una dintre cele mai puternice voci feminine din rock este Joan Jett a carei melodie I Love Rock’n Roll (1981) a devenit una dintre cele mai cunoscute cantece a muzicii rock. Putini stiu ca melodia a fost compusa si cantata in 1975 de Arrows, iar in momentul respectiv a trecut neobservata. Totusi varianta lui Joan Jett ramane in memoria a mii de rockeri si este meritul ei de a fi dat o noua interpretare originala.

In 1995 baietii rai de la Rolling Stones au inclus in turneul ‘’Bridges to Babylon” un cover a melodiei Like A Rolling Stones (cum altfel se putea numi) a lui Bob Dylan (Highway 61 Revisited). Diferenta aparitiilor dintre cele 2 cantece: fix 30 ani!

Aerosmith – “baietii din Boston”, au facut un cover cu Baby Please Don’t Go cunoscut mai ales prin anii 1970, intrpretat (cu un mare succes pe atunci) de Garry Gliter. Insa melodia vine din anii 1935 compusa de “Big” Joe Wikkiams si reluata in 1964 de Van Morrison. Daca tot am amintit de Aerosmith, Ronnie James Dio impreuna cu chitaristul Yngwie Malmsteen a a facut cover dupa Dream On, melodie ce se regaseste pe primul album al celor din Boston.

Pe discul Abraxas (1970), Carlos Santana canta “magic” Black Magic Woman, unul dintre cele mai difuzate cantece ale mexicanului. Compus de celebrul musician Peter Green, Black Magic Woman se gaseste pe discul English Rose (1968) al celor de la Fleetwood Mac.

“Slow Hand” Eric Clapton a introdus pe discul lui din 1974 (461 Ocean Boulevard)  “I Shot The Sheriff”, melodie aparuta cu un an inainte pe discul Burnin’ al regelui muzicii reggae Bob Marley.

Boudleaux Bryant a compus pentru cei 2 frati Everly Brothers in 1960 melodia “Love Hurts”. Scotienii Nazareth au reinventat-o in 1975 (Hair of The Dog) devenind astfel un success international.

Daca tot am amintit de Everly Brothers, in anul 1962 au compus “Crying In The Rain” melodie pe care norvegieni A-Ha au introdus-o in albumul lor din 1990 “East of the Sun, West of the Moon”

Nirvana Wearing Suits and NecktiesIn MTV Unplugger-ul in New York – 1 nov 1994 Nirvana a inclus The Man Who Sold the World in show-ul lor, melodie ce va devenind un hit al anilor 90. Melodia este, totusi, un cover dupa un cantec din 1970 al lui David Bowie. Intr-un episod din ultima serie a serialului american Fringe, Walter Bishop (John Noble) un inrait al placilor vinil pune in laboratorul lui din Boston varianta lui Bowie a cantecului. Dupa difuzarea episodului multi au intrebat pe forumuri cine canta melodia lui Nirvana!

Controversatul Marilyn Madson are la activ 2 cover-uri ciudate: Personal Jesus – Depeche Mode ( Violator – 1989) si Sweet Dream – Eurithmics (Are Made of This – 1983).

Mr Big include pe discul lor “Bumb Ahead” 1993 melodia lui Cat Stevens Wild World (Tea for the Tillerman-1970) iar americanii de la Quiet Riot includ pe discul lor de referinta “Metal Health”- 1983 melodia celor de la Slade “Cum On Feel the Noize” din 1973 (Sladest).

Formatia de rock alternativ Alien Ant Farm a facut pe Anthologu – 2001 un cover dupa Smooth Criminal (Bad – 1977) al lui Michael Jackson

Am lasat la urma cireasa de pe tort: printul intunericul, celebrul Ozzy impreuna cu chitaristul Dweezil Zappa are un cover dupa Stayin’ Alive, melodia celor de la Bee Gees si care se gaseste pe soundtrack-ul filmului Saturday Night Fever.

Articol de Costi “the rocker” Draghici

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. stii muzica ca lumea ! habar n-aveam de multi din cantaretii de care scrii chiar daca-mi plac melodiile lor ! ori i-am uitat ori nu i-am stiut niciodata !

    • Nu e chiar asa, mi-a placut mereu sa caut istoricul unei melodii pe care o auzisem cantata in mai multe versiuni, iar acum cu internetul e mult mai simplu de gasit.
      Aceealasi lucru cred ca-l fac si comentatorii sportivi, in trecut Cristian Topescu „sapa adanc” pentru un comentariu de calitate. Alte vremuri…
      PS: nu faceti nicio coparatie intre mine si Topescu, distanta dintre noi e uriasa!

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*