Pana la a incepe aceasta nebunie coronarovirusiana, masca se limita pentru mine doar la 3 “imagini”:
- Prima, la amintirile din armata cand purtam uneori mastile alea hidoase pe figura.. ca, deh, eram la arma chimica si combinezonul ala cu masca era musai.
- A doua, la mastile de carnaval de la Venetia, unde imi doream cu ardoare sa fiu prezent macar o data si la care inca nu am ajuns dar sper sa apuc, totusi!
- Si a treia, la mastile umane… de care imi este teama mereu.
Hai, bine, sa nu uit si mastile de pe la spitale, pentru ca atunci cand ii vedem pe medici cu mastile acelea verzulii, ma lua cu frisoane pe sira spinarii.
Mi-am amintit zilele astea, privind la o prezentare de moda usor bizara, de celebrele masti cu cioc purtate in evul mediu de Doctorii Ciumei. Sigur ati vazut si voi imaginile alea scarry cu medicii care aveau grija de bolnavii de ciuma burbonica din Evul Mediu, imbracati cu un costum cu pelerina si palarie neagra, cu ochii acoperiti de lentile rosii si fata cu o masca cu cioc de pasare, tinand in mana niste toiage cu care intorceau bolnavii sau cadavrele.
Si revenim la zilele noastre si mastile care lipsesc din farmacii. Daca inainte o masca simpla costa 20-50 de bani, acum este 10 lei. Dar nu o gasesti! Cele mai complexe, cu filtru si capacel au ajuns sa coste 70-100 de lei. Daca le gasesti si pe acestea!
Oamenii au inceput sa isi confectioneze masti acasa din ce au gasit la indemana in dorinta de a avea o protectie, chiar daca minima. Desigur, au aparut discutii interminabile despre utilitatea acestora, existand voci (autorizate au ba) care sustin ca mastile artizanale fac mai mult rau decat bine. Asta pe baza unor studii care, intre noi fie vorba, nu stiu cat de relevante sunt in situatia de fata. Una e sa faci un test cu 3 tipuri de masca intr-un laborator, alta e pe strada.
Pe de alta parte, daca ne intoarcem putin in timp, ne vom aduce cu siguranta aminte ca acum cativa ani nu se foloseau decat masti din material textil inclusiv în salile de operatie. Deci… poate este momentul sa lasam excesele de zel. Sunt convins ca guvernul va ordona productii si de masti ‘neconforme’ incercand sa calmeze mai ales personalul medical panicat – pana cand se vor face achizitii de materiale omologate si cu adevarat eficiente!
Ca si o curiozitate: prima masca purtata de un doctor in sala de operatie in 1897 a fost facuta dintr-un tifon simplu!
Si daca ma intrebati pe mine, oricare ar fi adevarul, consider ca o masca artizanala ma protejeaza deoarece reduce numarul de atingeri ale fetei cu mana si pentru ca-i apara pe ceilalti. Daca toti poarta masca scad sansele de infectare a celor ‘sanatosi’, precum si de reinfectare a celor infectati. Ca e mult, ca e putin, nu stiu. Stiu doar ca pentru mine asta e de ajuns. In plus, factorul psihologic: ma simt mai linistit purtand masca atunci cand ies (o data la 10 zile) pentru aprovizionare.
La prima iesire din casa nu am avut decat varianta unei esarfe care ba aluneca, ba urca si acoperea ochii. Am facut tot posibilul sa ma adaptez eu dupa ea si cu ceva efort am reusit. Intors acasa am zis ca trebuie sa fac ceva pentru urmatoarea iesire…
Asadar, am scotocit prin sertare si am gasit doua batiste pe care le-am transformat in trei masti de toata frumusetea – la una pastrand chiar si marginea de dantela. Cand te limitezi la ce ai in casa, nici nu mai pui mare pret pe faptul ca singurele bucatele de elastic sunt negre si nu albe.
Nu stiu daca produsul meu poate fi omologat si mi-ar putea aduce, in sfarsit, bogatia! Stiu doar ca el ne-a imbogatit timpul pe care l-am petrecut impreuna iar vizibilitatea mea va fi mult mai buna la urmatoarea aventura pe care o voi avea printre rafturile de la supermarket!