Cum poate schimba fata unei tari o expozitie…

„Lisbon World Exposition”, faimosa expoziție din anul 1998 care a adus orașului peste 11 milioane de vizitatori din luna mai până în luna septembrie, a avut un impact fenomenal asupra dezvoltării capitalei europene. Tema târgului internațional a fost tehnologia maritimă “The Oceans, a Heritage for the Future” și a fost aleasă special pentru a comemora 500 de ani de la marile descoperiri făcute de navigatorii portughezi.

e1

Mai mult decât atât, târgul a fost un proces de mobilizare a societății, oferind o schimbare profundă a orașului, o nouă infrastructură, noi echipamente, noi spații pentru dezvoltatori, noi categorii de public, o nouă imagine și o nouă poziționare internațională. Expoziția a contribuit la îmbunătățirea relației cetățeni – oraș și a fost fundamentală pentru creșterea stimei de sine nu numai a lisabonezilor, ci și a tuturor portughezilor.

Prin această expoziție s-a demonstrat capacitatea organizatoare și calitatea destinației, iar multe alte evenimente au fost realizate după acest târg, toate beneficiind puternic de dinamica creată de cel anterior. Mega-evenimentul a fost decisiv pentru calificarea Lisabonei ca destinație turistică viitoare. În mod direct, EXPO‘98 a condus la reabilitarea urbană a unei zone industriale învechite a orașului care dispunea de o bună localizare în imediata apropiere a râului Tejo. Indirect, EXPO‘98 a contribuit și la reamenajarea altor zone costiere ale orașului, de exemplu zona Docas, care a devenit rapid spațiu de animație și agrement prin construcția unor restaurante luxoase și cluburi de noapte. De asemenea, impactul creat a avut efect asupra cartierelor Lisabonei a căror infrastructură a fost îmbunătățită și zonei centrale Castelo care a beneficiat de intervenții majore.

e2

În zona desfășurării expoziției, sub pretextul mega-evenimentului, au fost modernizate: infrastructura esențială a zonei (viaducte, tuneluri, străzi și bulevarde), aeroportul din Lisabona, transporturile publice (în principal linia de metrou), stațiile de autobuz, spațiile publice, etc. Acest proces de reabilitare a orașului nu s-a terminat odată cu încheierea evenimentului, ci a durat de-a lungul anilor până în prezent.

În împrejurimile locului unde a avut loc târgul internațional au fost construite câteva echipamente noi pentru buna desfășurare a evenimentului. Între timp, acestea au devenit puncte strategice pentru turism  – zona „Parque das Nações”, Oceanarium-ul, marele centru pentru târguri FIL  (Feira Internacional de Lisboa) și „Pavilionul  Atlântico” fiind unele dintre cele mai semnificative construcții.

e3

Ca urmare a EXPO ’98, imaginea internațională a orașului a fost reproiectată: Lisabona s-a transformat din „Vechiul și provincialul oraș” în „Orașul modern care conservează istoria menținând scara umană”. Începând cu anul 1998, capitala europeană a intrat in categoria produsului turistic de tip “City-Break” devenind foarte căutată pentru turismul de afaceri. Mai mult decât atât, Lisabona a devenit o opțiune viabilă pentru realizarea oricăror tipuri de evenimente internaționale cum ar fi marile congrese, campionatele mondiale și europene, candidaturi pentru EIBTM, cupa Americii, finala UEFA, etc.

e4

Impactul acestei expoziții asupra întregii țări poate fi cuantificat și prin desfășurarea unor evenimente internaționale de-a lungul anilor, pe teritoriul Portugaliei:

– Campionatul Mondial de Basket – Juniori (1999)

– Tennis Masters Cup (2000)

– Campionatul Mondial de Altetism pe pistă acoperită (2001)

– Campionatul Mondial de Scrimă (2001)

– Gimnaestrada (2003)

– Campionatul Mondial de Handball (2003)

– Laureus Awards (2004-2005)

– Campionatul European de Fotbal 2004

– Festivalul “Rock in Rio” (2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014)

– Finala Cupei UEFA (2005)

– Moto GP (2005. 2006)

– Lisbon – Dakar (2006, 2007, 2008)

– Red Bull Air Race (2007, 2008, 2009, 2010)

– Campionatul Mondial de Navigație (2007)

– Campionatul European de Judo (2008)

– Campionatul European de Triatlon (2008)

– Cupa Mondială de Judo (2010, 2012)

– Cupa Mondială de Gimnastică Ritmică (2013, 2014)

– Aerobic Gymnastics World Cup (2014)

– Finala UEFA Champions League (2014)

– Estoril Open de Tenis (anual)

– Open de Portugal Golfe (anual)

– Rally de Portugal (anual)

 

Despre autor

Guest Post
Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume! Apasa butonul "contact" din meniu si scrie-ne!

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*