Am ajuns la Green Village Resort intr-un aprilie timpuriu, inainte de Paste. Nu mai fusesem in Delta de ani buni si chiar eram curioasa ce voi gasi pe acolo.
M-au intampinat copacii infloriti de cand am coborat pe ponton. M-au invaluit in petale si in mireasma lor delicata si parca parerile de rau ca pandemia tocmai imi anulase o calatorie in Japonia au mai palit. Chiar daca nu erau ciresi japonezi, corcodusii, zarzarii, matisorii si alti copacei inveliti in flori erau pregatititi de o Sakura in toata regula!
Delta Dunarii este un loc absolut special. Nu spun asta doar pentru ca este cea mai conservata delta din lume; nu doar pentru ca marimea ei este remarcabila, facand-o a doua din Europa dar in acelasi timp si cea mai mare rezervatie cu zona umeda de pe batranul continent; spun asta mai ales pentru ca Delta Dunarii este un pamant viu si tanar, in continua transformare. Datorita aluviunilor pe care apa le aduce si le depune in anumite locuri si conditii, acest teritoriu fabulos isi schimba in fiecare clipa infatisarea, chiar daca nu neaparat perceptibil.
Un soare timid si un vanticel destul de obraznic m-au intampinat furisandu-se printre gardurile de lemn si poarta cu zavor vechi de la Green Village Resort.
Am ridicat, nedumerita, o spanceana: ceva nu se potrivea! Am intrat in curtea frumos inverzita si impecabil intretinuta si am admirat frumoasele bungalow-uri din lemn acoperite cu stuf. Si m-am minunat cum de un loc poate fi atat de frumos si de linistit in zilele noastre.
Atunci am si realizat ce era in neregula…linistea! O liniste care te invaluie firesc, fara sa iti dai seama, ca o parte a locului in sine. Cred ca daca ar fi sa pun un singur cuvant ca si eticheta principala a acestui loc, cuvantul cel mai potrivit ar fi “liniste” : auzi linistea, simti linistea, traiesti linistea aici.
Spun drept ca nu m-am asteptat sa gasesc in inima Deltei asa un loc. De cum am pus piciorul aici, am fost intrigata si am pornit in cercetare. Doream sa descopar totul , sa vad cum este peste tot, sa inteleg cum de oamenii astia pot face lucrurile pe care le fac aici.
Am descoperit ca resortul este de fapt, un mic sat de vacanta, cu 90 de camere , distribuite in vile superbe, construite din materiale integral naturale, pe o suprafata de 30000mp. Camere sunt superbe, spatioase, din lemn frumos mirositor care scartie usor sub pasul oaspetelui, cu mobila din bambus comandata in Indonezia, cu lenjerie alba si fina si oghialuri ca in casa bunicilor, frumos acoperite de o panza tesuta in casa.
Poti sta intr-o camera simpla – dar cu terasa, ce sa zic!, intr-un apartament sau intr-un pentahouse. Toate sunt prevazute cu aer conditionat si minibar.
In alta zona , poti inchiria si toata vila, cu vreo 8 camere, numai buna pentru o escapada cu prietenii sau un team building!
Sau, de esti mai slabut la buget, poti alege sa stai in camping. Campingul Delfinul este intins pe o suprafata de 20000mp, are 55 de casute cu 2 paturi, atat de frumoase si cochete ca parca sunt din povesti si are, in acelasi timp, loc pentru a adaposti 500 de corturi. Bineinteles, exista si zone de servicii adiacente, la standarde exceptionale.
Vara, cand are loc festivalul de film independent Anonimul, campingul este plin ochi. Exista aici un cinema in aer liber si doua sali de cinema in interior asa ca nu e bai de-i festival! Este loc pentru toata lumea!
Cat priveste restul de dotari si facilitati de la complexul Green Village Resort, va spun atat: nu ii lipseste nimic acestui loc din inima Deltei: are restaurant, piscina si jacutzzi, centru Spa, sala de fitness, clubul copiilor, centru de divertisment, 2 sali de cinema, 2 sali de conferinta, locuri de relaxare, mici pontoane de unde poti privi ce vrei sa privesti sau pur si simplu sa te legeni usor visand la una sau alta.
Aproape ca nu percepi unde se termina si unde incepe. Trebuie sa fii atent si sa urmaresti ca sa iti dai seama iar intr-un final constati ca nici nu mai conteaza si ca asisti cumva la imbratisarea perfecta. Iar plaja care merge de-a lungul tarmului-si al marii si al Dunarii – este atat de intinsa, de salbatica si de fina, incat parca ai vrea sa te amesteci printre scoici si sa ramai acolo multa vreme, doar cu gandurile tale!
- Fie vii pana la Murighiol cu masina si o lasi intr-una dintre parcari iar apoi barcile resortului te vor transfera, de doua ori pe zi. Pontonul de unde pleaca transferul se numeste Star 2000. Acolo poti lasa masina in siguranta. taxa fiind de 20 de lei pe zi. Poti folosi si o barca privata pentru transfer. Drumul dureaza cam 40-50 minute si este o scurta introducere asupra a ceea ce te asteapta!
- Fie vii din Tulcea sau din Mahmudia cu vaporul Navrom, la care poti lua bilete fie de pe site-ul Navrom fie direct din autogara, langa restaurantul Liman .
In Tulcea poti lasa masina fie in autogara fie la sindicate, in functie de cum gasesti loc, dar sa stii in vara, in sezon este destul de dificil!
Poti lua si cataramanul, care pleaca din Tulcea din zona hotelului Esplanada, la ora 13.30 , de 6 ori pe saptamana in sezon, ziua de pauza fiin de regula joia, si de 3 ori pe saptamana in extrasezon.
- Din Mahmudia poti veni fie cu vaporul fie cu barci rapide oferite de cativa localnici si poti lasa masina intr-o curte a unui localnic, pentru 10 lei/zi. Poti gasi cu usurinta la fata locului asemenea parcari.
- Te plimbi pana la mare sau faci plaja, in functie de anotimp. Sau stai la piscina, daca nu vrei sa te murdaresti de nisip
- Faci plimbari cu barca pe canale si observi pasarile. Daca il prinzi pe nea Marcel esti cel mai norocos! Habar nu am avut vreodata ca in Delta Dunarii sunt peste 350 specii de pasari si ca dragutul de kormoran nu este o pasare chiar atat de draguta, excrementele lui fiind foarte toxice si distrug copacii prin care se aciueaza.
- Te duci la pescuit, daca te pasioneaza asta
- Faci plimbari prin sat, stai de vorba cu localnicii, afli povesti, te duci pe la biserica daca ai ceva de lamurit cu Cel de Sus, mergi pe la cherhana, pe la birt, pe unde ai chef. Sfantul Gheorghe este un loc tare dragut iar strazile lui au nume de pesti si alte activitati inrudite cu acestia! Si afli cu stupoare ca in Delta Dunarii traiesc nu mai putin de 21 de nationalitati de oameni, intr-o armonie desavarsita!
- Citesti, stai de vorba cu tine, iti termini lucrarile, dormi…prostii din astea, ce sa zic!
- Ai si sala, ai si ciubar, ai si biciclete,ai si jocuri diverse
- Iei ore de gastronomie locala
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!