test

Naxos, insula Ariadnei si a lui Dyonisos

Va spuneam in articolul precedent ca nu-i deloc usor sa alegi atunci cand te hotarasti sa petreci o vacanta in Grecia. Fie ca este vorba de zona continentala, fie ca ne gandim la insule, Grecia are foarte multe de oferit: istorie si cultura pentru cei carora nu prea le place sa stea intr-un loc; distracte cat cuprinde in Mykonos sau Ios, de exemplu; romantism deplin in Santorini; liniste si relaxare in Folegandros sau Paros; drumetii cat te tin picioarele…. iar despre plaje nici nu mai este cazul sa pomenesc! Si pentru ca am amintit aici doar despre insule din Arhipelagul Cicladelor, haideti sa pornim catre una dintre ele.

Paradisul meu din Marea Egee: Insulele Ciclade

Dupa ce ne-a ademenit cu tot felul de insule, insulite sau doar stanci golase care ieseau din apa, ferryboat-ul nostru – am uitat sa va spun ca era botezat cu numele insulei sacre “Delos” – a ajuns in prima statie de pe traseu. Eram in Paros, unde a avut doar o foarte scurta oprire – cam 30 minute – numai pentru debarcarea turistilor si a masinilor care ramaneau acolo si pentru imbarcarea altora care, ca si noi, continuau calatoria, pentru ca traseul lui “Delos” era Pireu (h 7.25) – Paros (h 11.40) – Naxos (h 12.40) – Ios (h 14.05) – Santorini (h 15.10), iar orarul, va rog sa ma credeti, este respectat la minut. 

portul-din-insula-paros

Dupa inca o ora de navigat a aparut la orizont Naxos, cu portul in prim-plan, cu orasul ca un amfiteatru in alb, cu o cetate veche pe care o zaream undeva in spate pe o colina abrupta, cu muntii semeti pe fundal si cu al lor Varf Zas. O imagine cu adevarat spectaculoasa! In stanga portului, pe insulita Palatia care este legata de port printr-un dig, am zarit Portara, imaginea-simbol a insulei – un cadran colosal al unei usi din marmura, ce exista inca din anul 530 i.Hr. si marcheaza intrarea catre niciodata terminatul Templu al lui Apollo. Constructia a fost oprita din cauza izbucnirii razboiului dintre Naxos si Samos, acum mai bine de 2500 de ani, si totul a ramas asa pana in zilele noastre. Aici, la Portara, ne-am intors pe seara si ne-am bucurat de spectacolul uluitor al apusului de soare peste apele intinse ale Marii Egee si peste insula vecina, Paros, pe care o zaream in departare. 

portara-la-apus-large

Dupa aceasta intampinare cu adevarat maiestuioasa pe care ne-a facut-o Portul Naxos, ne-am pornit catre locul de cazare – Sofos Studios, pe care sotul meu l-a ales pentru ca era foarte aproape de una dintre cele mai bune plaje ale insulei – Agios Georgios si la numai 7-10 minute de mers pe jos de centru si de port. Pe faleza portului sunt restaurantele si tavernele iar in zona centrala sunt magazine de tot felul, agentii de inchiriat masini, agentii de turism locale care ofera diverse excursii prin satele insulei sau excursii cu vaporase pentru amatorii de scufundari ori pentru cei ce doresc sa viziteze un grup de insule mai mici, aflate in sudul Naxosului si numite Micile Ciclade: Iraklia, Schinousa si Koufonisia.

sofos

Am fost intampinati la Sofos cu o bautura locala – kitron de Naxos, un lichior specific insulei, produs din fructele si frunzele arborelui cu acest nume, care seamana cu o lamaie mai mare, dar are o aroma intensa si usor amaruie. Spre sfarsitul sec. 19 kitronul era principalul produs de export al Naxosului catre Rusia, Austria, Franta si chiar SUA, pe insula crescand din abundenta acest copac. Apoi, plantatiile au inceput sa fie inlocuite cu alte culturi iar bautura traditionala a pierdut competitia in fata alcoolului importat. Suna cunoscut, nu?

kitron-de-naxos

Insula Naxos are o istorie care ne duce inapoi in timpuri stravechi, acum peste 5000 de ani, existand dovezi ale prezentei omului pe aceste locuri inca din perioada neolitica. Mitologia antica greaca spune ca Tezeu, dupa ce a invins Minotaurul, a abandonat-o aici pe Ariadna, fiica Regelui Minos al Cretei, cea care-l ajutase sa scape din labirint. Dar Dyonisos, zeul vinului si protectorul insulei, s-a indragostit de ea iar tanara si-a gasit consolarea in bratele lui si apoi s-au casatorit, aici, in Naxos. Pe Muntele Zas se spune ca ar fi copilarit chiar Zeus si a fost crescut intr-o pestera. Se numeste chia asa – Pestera Zas iar in interiorul ei au fost gasite urme ale vechii civilizatii cicladice: obiecte din cupru si din aur, vechi de peste 4000 de ani. De-a lungul vremurilor, insula s-a impus pe plan comercial, insusi istoricul Herodot descriind-o drept cea mai bogata dintre Insulele Ciclade

un-satuc-din-insula-asezat-intr-o-vale-la-poalele-muntelui-zas-large

De-a lungul acestei istorii lungi, Insula Naxos a apartinut multor popoare. In primul rand au fost grecii antici, apoi, vreme de peste 600 de ani  – pana in sec. 4, a fost sub stapanirea Imperiului Roman. Dupa declinul Romei a fost parte a Imperiului Bizantin pana in sec. 13 cand a trecut sub stapanirea venetienilor care au infiintat aici Ducatul Egean de unde, timp de doua dinastii, 21 de duci au condus arhipelagul pana in anul 1566. A fost apoi invadata de turci si a ajuns sub dominatia Imperiului Otoman pentru urmatorii 200 de ani, dar influenta turca a fost minora, pentru ca de administrarea insulei s-au ocupat tot venetienii. Putini turci s-au stabilit in Naxos si s-a permis pastrarea religiei crestine. Pe Inalta Poarta o interesa doar sa isi incaseze la timp taxele si impozitele pe care le-a impus. A fost acea perioada in care expansiunea turceasca a cuprins o buna parte a Europei continentale si insulare, cand peste tot se constituiau miscari clandestine de rezistenta si eliberare si aveau loc revolte. In sec 18 fortele ruso-franco-engleze au invins flota turceasca, insulele au profitat de aceasta slabiciune a ocupatorilor si s-au revoltat la randul lor castigandu-si, in final, independenta iar din 1832 Insula Naxos s-a reunit cu Grecia.

Insula este incarcata, la propriu, de situri arheologice, monumente, muzee si o multime de locuri mai putin cunoscute, este perfecta pentru cei ce doresc liniste si relaxare, pentru cei pasionati de cultura si istorie, de natura si traditii inca foarte bine pastrate. Si asta deoarece Naxos si-a permis sa neglijeze turismul. Ea a aparut in peisajul turistic in ultimii zece ani, pentru ca se sustine prin agricultura – produce masline, struguri, smochine, citrice, legume, porumb – ceea ce-i permite o existenta autonoma, nedependenta de turisti. S-a conservat, astfel, si a ramas una dintre cele mai autentice insule din Arhipelagul Cicladic. Cu munti, vai si canioane acoperite de verdeata, cu peisaje senzationale intre care sunt ascunse satele traditionale, Naxos este si insula ruinelor antice, a unor foarte vechi si frumoase biserici bizantine, a castelelor si turnurilor venetiene aflate in perfecta armonie cu arhitectura micilor case cubice alb-albastre specific cicladice. Naxos este o insula… de descoperit!

livada-de-maslini

Cetatea care ma ademenise inca de pe vapor, dinainte de a pune piciorul pe insula, este una dintre mostenirile venetiene. In anul 1207 opt nave de razboi venetiene conduse de Marco Sanudo, un nepot al dogelui venetian, au asediat insula timp de cinci saptamani, pana au cucerit-o. Atunci s-a hotarat construirea acestui castel fortificat (Kastro – in limba greaca) unde au locuit cuceritorii – care erau de religie catolica, iar grecii – ortodocsi – au ramas in Bourgos, vechiul cartier aflat la nord de cetatea cea noua.

castelul-venetian-vazut-de-la-portara

Castelul venetian a avut initial trei porti, din care numai doua au facut fata trecerii timpului: Paraporta – poarta sudica si intrarea principala pentru vizitatori si Trani Porta – intrarea de nord. Odata trecut dincolo de porti, intri intr-o lume complet diferita de agitatia specifica portului din apropiere, o lume a linistii, cu alei inguste, curti cu flori si case foarte vechi.

straduta-in-kastro-6

Parca ne teleportasem in epoca medievala – ziduri vechi, inalte, incarcate de istorie si istorii, stradute intortocheate, cu arcade ce faceau legatura intre locuinte. Deasupra usilor de intrare in case sunt inca vizibile blazoanele familiilor nobile care le-au locuit. De altfel, in Kastro inca locuiesc urmasi ai vechilor venetien. Mi-a amintit de atmosfera Mdinei malteze, totul in  jur emana acelasi aer aristocratic.

straduta-in-kastro straduta-in-kastro-5

Mergand agale pe aleile serpuitoare am ajuns in zona centrala a cetatii, unde ne-a aparut Catedrala Catolica – o constructie medievala masiva, ce dateaza din sec. 13 si care a fost ridicata datorita donatiilor facute de nobilii venetieni care s-au stabilit acolo. Dealtfel, blazoanele acestor familii bogate care au locuit pe insula mai mult de cinci secole se pot vedea chiar deasupra intrarii si in interiorul bisericii unde, in podeaua de marmura, sunt montate placi memoriale in onoarea lor.

catedrala-catolica

In cel mai inalt punct al cetatii este Capela Kazantza, pe care traditia locala o considera locul de rugaciune personal al lui Marco Sanudo – de fapt a fost construita in sec 14, cand Ducatul de Naxos era condus de urmasii lui.

capela-kazatza

Pe zidurile estice ale cetatii este Manastirea Capucinilor, construita de calugarii care au sosit in Naxos in anul 1628. Complexul cuprinde biserica dedicata Sf Anton de Padova si o cladire unde erau chiliile in care locuiau calugarii. In prezent functioneaza doar in perioada verii, ca si camin pentru copiii de religie catolica, ce vin in grupuri organizate.

grèce,cyclades,naxos : village d'apiranthos

In partea de sud a meterezelor fortificate ale cetatii este fosta Scoala de Comert, una dintre cele mai vechi unitati de invatamant,vremea cand din Grecia era sub stapanire otomana. A fost infiintata de iezuiti in anul 1627 ca scoala pentru baieti, deopotriva catolici si ortodocsi, desi  la acea vreme insulele erau sub ocupatie turca. Ca si exemplu de intelegere si acceptare religioasa care a existat in insula, deschiderea scolii a fost aprobata atat de un papa – Urban IV cat si de un sultanul – Murat. Aici a fost elev doar pentru cateva luni in anul 1896 si Nikos Kazantsakis, cel care avea sa devina unul dintre cei mai importanti scriitori, poeti si filozofi ai Greciei secolului 20. Tatal lui l-a retras de la cursuri dupa mai putin de un an, fiindu-i teama ca fiul care nu avea decat 11 ani pe atunci, ar putea fi convertit la catolicism. Scoala a functionat sub conducerea iezuita pana in anul 1773, apoi administrarea ei a fost preluata de catre calugarii din ordinul religios Saint Lazare pana in 1887 cand au plecat din Naxos. Calugarii salezieni au preluat controlul scolii si au organizat-o la standarde moderne. Desi devenise o scoala faimoasa, a trebuit sa se inchida in 1927, la exact 300 de ani de la infiintarea ei. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In anul 1972 cladirea a fost redeschisa, in interior amenajandu-se Muzeul de Arheologie care are, dupa Muzeul National din Atena, cele mai valoroase exponate ale vechii culturi cicladice: o colectie celebra de figurine din marmura reprezentand-o pe zeita cicladica a fertilitatii; ceramica din diverse perioade – miceniana, geometrica, elenistica, romana, din vremea ocupatiei Bizantine sau Romane, toate acestea fiind marturii ale existentei umane neintrerupte timp de milenii in Naxos.

colectia-de-statuete-cicladice

Un loc mi-a placut in mod deosebit aici, in vechea fortareata: Muzeul Venetian Della Rocca-Barozzi, cu atmosfera de secol 13 care se simte in fiecare incapere si in fiecare piesa de mobilier. Simti ca si cum cineva inca isi duce traiul aici, dar este putin plecat si tu ai venit in vizita si astepti sa se intoarca. Iar senzatia este partial adevarata, pentru ca actualii proprietari, descendenti directi ai vechii familii de nobili venetieni, petrec aici cateva luni in fiecare iarna. Este o experienta uimitoare, care te transpune undeva prin secolul 13, in aceasta fosta casa a garzilor ducelui de Naxos si poti vedea cum traiau, cum se imbracau, cum se aparau de atacurile piratilor. Si nu costa decat 5 euro!

muzeul-venetian

Dupa o lunga plimbare prin fosta zona rezidentiala a cuceritorilor venetieni, ne-am indreptat catre Bourgos, vechiul cartier al clasei burgheze a altor cuceritori – de aceasta data, romanii – si a familiilor de greci bogati. Erau aceleasi stradute inguste pavate cu piatra, mai mult niste alei, un labirint presarat cu mici restautante locale, case traditionale transformate in hoteluri – cred ca e o adevarata provocare sa iti tarasti trollerul pana acolo!

mic-hotel-in-bourgosSunt si tot felul de magazinase de suveniruri si bijuterii unde am auzit si am vazut pentru prima data traditionalul “eye of Naxos”. Este o bijuterie unica a naturii care se gaseste doar pe aceasta insula si este derivata dintr-o scoica, pe care artizanii de aici o slefuiesc, o monteaza in aur sau argint si impodobesc inele, cercei sau coliere. Se spune ca aduce noroc proprietarului sau! 

eye-of-naxos

Chiar daca nu aveam, inca, una dintre aceste bijuterii-talisman, ma simteam norocoasa si privilegiata: eram pe una dintre insulele zeilor, pe urmele Ariadnei si ale lui Dyonisos, in locurile unde si-au trait iubirea. Si admiram un apus de soare magic la Portara – “a door to nowhere or anywhere”. A fost o dupa amiaza magica, in care doar am gustat putin din fascinanta poveste a Naxosului si in care am facut primii pasi prin istoria insulei.

Urmatoarea zi era dedicata in intregime unui tur al zonei centrale si de nord, intr-o timida incercare de a gasi, la nivel de amatori, suvenirurile lasate in urma de Bizant, de antichitate, de venetieni. Intreaga poveste o gasiti aici.

[fb_button]

 

Despre autor

Rodicahttps://www.sacalatorim.ro
Rodica si-a descoperit pasiunea de a calatorii de cativa ani numai, dar o face pe “fast forward”, parca pentru a face in ciuda timpului care nu sta in loc si vietii care nu-i decat una! Ea e cu ideile: „as vrea sa vad aia, as vrea sa merg dincolo”, iar sotul ei este maestrul de ceremonii care se ocupa de partea organizatorica – bilete de avion si rezervari hoteliere. Calatoriile sunt modul lor de a se rupe de monotonia si rutina vietii impartite intre casa si job, mergand in locuri cu istorie, cu povesti, cu traditii, cu peisaje frumoase din care se incarca cu energie. Sunt momentele in care se bucura de tot, in care se simt copii lipsiti de griji. Probabil ca de aceea incearca sa aiba cat de multe calatorii!

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*