test

Internet la bordul aeronavelor. “Meniu” cu preţuri.

Aşa cum scriam într-un articol anterior, începând cu finele anului trecut, companiile aeriene din SUA au început să ofere servicii de internet WiFi în timpul zborurilor. Bătălia pentru atragerea calătorilor este una tot mai acerbă şi singurul lucru care poate face diferenţa, pe lângă tarife mai bune sunt serviciile.

Începând cu 2014, companiile aeriene europene au început, rând pe rând să ofere servicii de internet la bord. Şi cum device-urile consumă bateria în ritm ameţitor, multe dintre companii au introdus şi prize în clasa economic. În cele ce urmează, vă voi prezenta ofertele acestora aşa cum apar ele în comunicatele oficiale.

aer_lingus_logo_3038

Operatorul irlandez oferă servicii WiFi pe toate aeronavele Airbus330, pe zborurile transatlantice. Compania afirma că aceste servicii vor fi disponibile în foarte scurt timp si pe zborurile europene. Prin intermediul conectivităţii Panasonic Avionics, serviciile de internet sunt gratuite in clasa Business iar în clasa economy sunt tarifate cu 10.95 euro pentru un pass de o oră sau 19.95 euro pentru un pass de 24 de ore. Viteza este însă doar de 1 Mbps pentru download şi 5Mbps pentru upload.

Aeroflot-Russian-Airlines

Compania naţională rusă nu putea să lipsească din această listă. Tarifele diferă în funcţie de aparatul folosit. Astfel, pentru telefoane 3MB costă 5 dolari iar 10MB sunt tarifaţi cu 10 dolari în timp ce pentru tablete sau laptop 10MB costa 10 dolari, respectiv 30 de dolari pentru 40MB.  Dacă optaţi pentru varianta cea mai ieftină de 3 MB, pentru fiecare MB în plus veţi fi taxaţi cu 1,7 dolari. Plata se face cu cardul la finalul zborului când se stie exact numărul de MB “consumaţi” însă trebuie ştiut că va fi nevoie să introduceţi datele de card la început, pe device-ul pe care îl folosiţi când solicitaţi accesul la serviciul de internet.

af_kl

Air France / KLM au anunţat introducerea serviciului din 2014 pe majoritatea zborurilor, în momentul de faţă servicii de internet fiind oferite pe zborurile către New York (Air France) şi Panama (KLM). Tarifele pleacă de la 10.95 euro pentru o oră sau 19.95 euro pentru întreaga durată a zborului. Şi în acest caz, furnizorul serviciilor este Panasonic Avionics.

British-Airways

Compania britanică a fost una dintre primele companii europene care a furnizat astfel de servicii la bordul aeronavelor sale. Din păcate, acestea sunt destul de limitate şi de ele beneficiază doar pasagerii Club World London City (business class) pe ruta Londra – New York (JFK). Tarifele fac parte din pachetul de business oferit membrilor. În schimb, purtătorul de cuvânt al companiei anunţa că pasagerii British beneficiază de posibilitatea de a primi emailuri si sms uri în timpul zborului, în mod gratuit atâta timp cât ei au activat serviciul de roaming internaţional.

emirates

Prin intermediul OnAir, Emirates oferă pasagerilor posibilitatea de a utiliza internetul la tarife diferite. Astfel, planul tarifar începe de la 2,75 dolari pentru telefoane şi 7,50 dolari pentru tablete şi laptopuri. Serviciile WiFi sunt oferite pe majoritatea zborurilor A380 şi pe unele dintre cele operate de Boeing777. O parte dintre acestea oferă servicii GPRS/EDGE – pentru email şi sms la tarife asemănătoare celor de roaming.

EtihadAirways_BannerSpre surprinderea multora, Etihad are una dintre cele mai bune oferte de internet la bord, serviciile fiind oferite pe majoritatea zborurilor. Nu există restricţii la vizionarea clipurilor dar nu este permisă utilizarea serviciilor Skype. Compania oferă două servicii: Etihad Ei-Fly, prezent pe 28 de aeronave (oferit de către AeroMobile) la preţuri de 11,95 dolari pentru un pass de 2 ore, 17,95 dolari pentru 4 ore sau 21,95 dolari pentru întreaga durată a zborului. Cel de al doilea serviciu oferit de către OnAir (pe 15 aeronave) este tarifat cu 10 dolari pentru 4MB, 20 dolari pentru 8MB (pentru telefoane), respectiv 20 dolari pentru 8MB şi 40 dolari pentru 16MB (pentru tablete şi laptop). Se pare însă că serviciile OnAir nu sunt pe măsura aşteptărilor atâta timp cât pentru rularea unul clip YouTube de câteva minute este nevoie de vreo 37 de MB…

Lufthansa-Logo_0Compania germană oferă servicii de internet prin intermediul Panasonic Avionics în peste 90% din cursele sale lungi sub denumirea Lufthansa FlyNet, fiind una dintre cele mai bune companii la acest capitol. De menţionat faptul ca aceste servicii nu sunt disponibile în spaţiul aerian chineu si nici în cazul zborurilor spre Africa de Sud. În ultimul caz acest lucru este datorat satelitului care nu poate transmite aici suficiente date.

2000px-Norwegian_Air_Shuttle_logo.svgNorwegian este una dintre puţinele companii care nu oferă servicii de internet pe zborurile de lungă durată. Oferă în schimb pe destinaţiile europene din iulie 2013. 60 din cele 66 de aeronave Boeing 737-800 permit conectarea la standarede înalte, astfel ca în septembrie 2013 compania a primit prin votul pasagerilor premiul pentru cea mai buna conectivitate si comunicare. Din 2011 de când acest serviciu este oferit în aeronavele sale, Norwegian l-a oferit pasagerilor în mod gratuit. Pâna în acest moment nu exista vreun comunicat care să precizeze daca această politică va fi schimbată sau nu.

229964_541_qatarairwaysServiciile de WiFi sunt oferite pe toate aeronavele Boeing 787 Dreamliner. Datorita faptului ca furnizorul este OnAir, costurile de utilizare a internetului pot ajunge la sume considerabile. În acest caz însă este de recomandat doar serviciul de email si sms care este taxat – aşa cum am mai precizat – cu preţuri comparabile cu cele de roaming internaţional.

turkishTurkish oferă în acest moment servicii de internet gratuite pe unele aeronave. Pe lângă aceasta, serviciile de email şi sms. Nici în acest caz nu a fost precizat dacă acestea vor rămâne în stadiul actual sau vor fi tarifate.

Concluzii

Cu mici excepţii (Norwegian şi Turkish), serviciile de internet la bord sunt servicii scumpe. Mare problemă în acest moment este dată de faptul că (în majoritatea cazurilor), pasagerii sunt taxaţi pentru depăşirea pachetului de date pentru care optează la bord iar banii sunt incasaţi direct de pe card la finalul zborului.

Trebuie avut în vedere că aceste servicii nu sunt la nivelul celor de la sol. Adică internetul nu va zbârnăi in aparatele voastre şi nici nu veţi putea vedea vreun film online. Sau, chiar dacă il veţi vedea o veţi face la un preţ care vă va face să vă întrebaţi dacă finanţaţi o nouă producţie cinematografică.

În cazul aeronavelor care oferă serviciile Aeromobile, pasagerii pot utiliza telefoanele prin intermediul serviciului de roaming la preţurile tarifelor de roaming internaţional.

**************************************************************

Sursă: www.thenextweb.com

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

    • Acum cativa ani daca imi aduc bine aminte cam la fel costa si internetul pe mobil. Acum e ceva normal si destul de ieftin. Cam asta cred eu ca se va intampla si in cazul internetului la bordul aeronavelor. Acum scump, in scurt timp…va fi o normalitate.

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*