Joia Mare în datini, obiceiuri şi tradiţii

În plină pandemie, oamenii par parcă mai învrăjbiţi ca niciodată: de ce unii sunt carantinaţi chiar la colţul blocului; de ce unii jinduiesc după un colţ de laviţă la o biserică oarecare; de ce mielul nu se poate alege direct din turma crescătorului; de ce ouăle nu sunt înroşite tradiţional şi sunt asociate cu un neautohton ,,Easter Bunny”; de ce unii lucrează zi lumină şi nu se plâng, pe când alţii strâmbă din nas că Netflix nu ,,mai bagă nimic nou”; de ce un produs comandat online nu ajunge suficient de repede; de ce unii pun poze cu pisici în plină criză; de ce poliţiştii au fost luaţi în calcul să distribuie lumină; de ce toate sclipicioasele şi-au descoperit veleităţi de gospodine şi şi le exersează în live-uri; de ce să se distribuie pachete celor care ,,nu produc niciodată nimic”; de ce se plantează panseluţe în sensuri giratorii în plină interdicţie de circulaţie; de ce suntem minţiţi în faţă că peridoacele de lemne nu transportă pădurile noastre; de ce unii stau în izolare, iar alţii îşi plimbă câinele de 10 ori pe zi; de ce preşedintele nu a fost sfătuit că nu se face să ridici degetul în faţa poporului ca în faţa unui elev care iar nu şi-a învăţat lecţia şi are deja două note de 4; de ce sunt ştirile alarmiste; de ce nu s-au luat măsuri mai stricte, mai din timp; de ce nu se ,,relaxează” interdicţiile; de ce se dă ,,stop” la economie, că oricum nu era mare lucru de capul ei; de ce sunt atât de mari amenzile; de ce nu sunt şi mai drastice sancţiunile pecuniare; de ce nu se dă liber la biciclişti să cutreiere dealurile, de ce să purtăm măşti…şi câte şi mai câte… 

Cred că această zi ar trebui să fie despre altceva. Despre linişte în suflet şi pe chip, despre o pauză de reproşuri. Câteva zile să nu mai împroşcăm cu noroi şi să lăsăm în pace capra vecinului.

Am căutat rânduieli pentru Joia Mare din alte vremuri şi alt ritm de curgere a anotimpurilor. Poate împrumutăm ceva din firescul lor şi în tumultul zilelor de azi.

Joia din Săptămâna Patimilor, numită şi ,,Joia Mare”, ,,Joimăriţa” , ,,Joia celor 12 Denii” sau ,,Joia Neagră”, are un rol deosebit în derularea sărbătorilor pascale. Această zi marchează patru evenimente importante pentru creştinătate: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi trădarea lui Iuda.

La biserică sunt citite cele 12 Denii sau cele 12 Evanghelii, iar clopotele vor înceta să mai bată până de Paşte. Nu sunt dintre aceia care ar putea da lecţii de teologie, nici măcar un bun practicant nu mă consider. Aşa că nu voi aprofunda acest aspect, ci mă voi apleca asupra unor datini, obiceiuri şi superstiţii legate de această zi.

 • În această zi se vopsesc și se încondeiază ouăle pentru Paște. Cojile acestora se vor arunca într-o apă curgătoare. Dacă se îngroapă coaja ouălor roşii pe păşune, vitele vor fi ferite de boli şi vor da mult lapte.
 • Încondeierea ouălor se practică în mai multe zone din ţară, dar cea mai renumită rămâne frumoasa Bucovină. Se spune că ouăle împistrite azi nu se vor altera întregul an.
 • Joimăriţa, o zeitate a morţii verifică dacă rânduielile gospodăreşti au fost îndeplinite. Cei leneşi, care încă nu şi-au pus la punct gospodăria, sau fetele care nu au terminat torsul vor primi ca pedeapsă tocarea degetelor.
 • Pentru ca livezile şi culturile să fie ferite de grindină, până la Înălţare nu se va mai lucra în ziua de joi.
 • În Joia Mare creştinii aprind câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii. Una dintre acestea va fi folosită în Noaptea de Înviere. Celelalte se vor aprinde peste an, atunci când se abat vremuri grele sau în preajma unor evenimente fericite cum ar fi naşterea, botezul sau cununia.
 • În această zi e interzis consumul de urzici, ulei şi oţet. Răstignit pe cruce, Iisus a fost lovit cu urzici şi stropit cu oţet, ca să i se amplifice suferinţele. Iar la coborârea de pe cruce, trupul sau a fost uns cu untdelemn.  
 • Până în Joia Mare trebuie ca gardul să fie refăcut, gunoiul din gospodărie adunat, curtea rânduită. Femeile frământă şi coc cozonaci ce nu vor lipsi din coşărcile duse la sfinţit în ziua de Paşte.
 • Pentru ca farmecele şi descântecele să prindă mai bine, se aşază lângă trunchiul unui pom tânăr o cămaşă şi o oglindă, astfel încăt răsăritul să se reflecte în luciul oglinzii.
 • Nu se mătură. În noaptea de miercuri spre joi, sufletele morţilor se pot întoarce acasă şi veghează gospodăria de la streşini. Pentru a nu-i prăfui, această îndeletnicire e evitată azi.
 • Fetele şi flăcăii obişnuiau să meargă la baltă înaintea răsăritului, pentru a vântura apa. Acest obicei îi va feri de boli tot anul.
 • Din ouăle puse la clocit în această zi, vor ieşi mulţi cocoşi.
 • Cel care va dormi azi, va fi leneș și neîndemânatic tot anul.
 • În sudul țării, fetele fac câte 12 noduri unei ațe, punându-și la fiecare câte o dorință. Odată dusă la îndeplinire, se va deznoda câte un nod, iar seara se va pune sub pernă, pentru a-şi visa sortitul.
 • În unele zone, femeile prepară pasca în seara zilei de miercuri, pentru ca în Joia Mare aceasta să poată fi dusă la sfinţit.
 • În această perioadă se fac focuri pentru sufletele răposaţilor. În jurul vetrei se aşază scaune şi bucate pentru ei.
 • În unele părţi, în Joia Mare se face borşul, folosit la preparatele de miel.
 • În Joia Mare este interzis sărutul. Acesta duce cu gândul la Iuda, care l-a sărutat pe Iisus chiar înainte de a fi prins de cei cărora a fost vândut.
 • Femeile nu au voie să spele rufe. Se consideră că apa scursă ar ajunge la cei morţi.
 • În Joia Mare nu se fac parastase.
 • În alte regiuni românești, femeile dau de pomană orez fiert cu prune. Prunele acestea erau tămăduitoare  pentru durerile de dinţi.
 • Rudele îşi dăruiesc feluri de mâncare în străchini noi. De altfel, e bine să avem cu toţii un rând nou de haine pentru sărbători.
 • Ca să nu dea şerpii târcoale gospodăriilor, se recoamndă arderea gunoaielor.
 • Peste morminte se varsă apă şi se aprind lumânări.
 • Vârstnicii ţin post negru până în Duminica Paştelui. 

Sper că v-am abătut puţin gândurile de la îngrijorările cotidiene. Fotografiile ne-au fost dăruite de Mihai Daniel Roşca, un prieten plecat în lumea largă.  E un moroşan stabilit în Bergamo, cum îşi spune singur. Au fost realizate la o biserică ortodoxă, dintr-un capăt de lume. Să aveţi cu toţii sărbători liniştite şi multă sănătate!  

 

Despre autor

Alina Coman
Eu sunt Alina, om cald, optimist si pozitiv. Imi cultiv in permanenta o naivitate prin care vad lumea mai mult buna decat rea, iar viata mai mult vesela decat trista. Sunt profesor de limba engleza, mama a doi copii minunati si voluntara ca vocatie. Sotul meu spune despre mine ca sunt “turistul nebun” care trebuie pazit si supravegheat, iar datorita simtului meu de anti-orintare, tind sa-i dau dreptate. In materie de calatorii, nu am pretentii prea mari, simpul fapt ca pornesc la drum spre oriude, imi aduce pe fata un mare zambet. Prin intermediul acestui blog mi-am regasit pasiunea din studentie pentru scris, cand o buna perioada de timp mi-am facut banii de buzunar in caitate de colaborator al unui ziar oradean.

Descoperă și alte destinații

72,204FansLike

Spania anunță deschiderea turismului din iulie!

Spania anunta deschiderea turismului din iulie prin vocea premierului sau care a tinut astazi o conferinta de presa, facand o ampla analiza a situatiei...

Cipru se deschide dar cam face mofturi!

Iata ca si din Cipru vin vesti bune! Insula Afroditei isi va deschide portile, mai precis aeroporturile, pentru navala turistica! Oficialii de la Nicosia au...

Si vara asta mergem la mare!

De cate ori te-ai intrebat in perioada asta grea daca si vara asta mergem la mare? De cate ori te-ai gandit ca nu vei dovedi...

Lista primelor 20 de țări care pot trimite turiști în Grecia

Rezidenții din douăzeci de țări considerate de Grecia că au arătat date epidemiologice pozitive vor avea voie să intre în țară începând cu 15...

Grecia: oficial le este bine! Dar noua?

S-a tot vorbit in ultima vreme despre ce se va intampla cu turismul in Balcani, dar in seara aceasta s-a anuntat ce va fi...

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*