Peisaje de vis, albastru nesfarsit, multe grade in termometru, resorturi de lux… si nu numai, relaxare sau activitati toate se imbina aproape perfect intr-o vacanta in Maldive.
Planificarea unei vacante exotice in vremuri pandemice nu este tocmai usoara… Cel mai greu este sa iti asumi riscul unei calatorii indepartate si eventuale decizii de ultim moment ale autoritatilor din tara de destinatie cu privire la lockdown. Recunosc ca aici am avut cele mai mari probleme.
Cu ce am inceput pregatirile?
Am pus pe hartie ce ne doream:
➡️ sa vedem cat mai mult dupa 11 luni de pauza;
➡️ flexibilitate maxima in ceea ce priveste anularea sau mutarea vacantei (si nu cu ajutorul unei asigurari);
➡️ rata mica de infectare in tara de destinatie;
➡️ interactiune minima daca se poate cu localnicii cu toate ca asta ne doream inainte de pandemie;
✅ Dupa multe cautari am gasit flexibilitatea dorita doar din partea companiei Qatar Airways iar odata cu identificarea companiei si destinatiile s-au restrans semnificativ: Maldive sau Zanzibar.
Cu siguranta pot exista si alte companii dar pentru mine Qatar a fost alegerea deoarece permitea modificarea biletului cu pana la 3 ore inaintea zborului. De pe booking.com am cautat cazari care permit anularea cu 24 ore inainte (sunt mai scumpe dar sunt).
Indiferent de costuri, pana la revenirea la normal, vom opta pentru aceleasi considerente, respectiv flexibilitate maxima in ceea ce priveste modificarea biletului de avion, atat a datelor cat si a destinatiei dar si flexibilitate din partea hotelurilor.
Conditii de intrare in Maldive:
1️⃣ test covid negativ (max 96 ore inainte de imbarcarea pe zborul catre Male), atentie escala trebuie sa fie sub 24 ore altfel 96 ore de la imbarcarea finala;
2️⃣ completarea formularului de sanatate cu maxim 24 ore inainte de a ajunge in Maldive, atentie acest formular se completeaza si la plecarea din Maldive tot cu 24 ore inainte;
3️⃣ alegerea unuia dintre hotelurile aprobate de Minsiterul Sanatatii din Maldive.
Ca o paratenza, acum te poti caza si pe insule locuite dar pentru asta iti trebuie un test covid la plecare sau, poti imparti cazarea alegand unu sau mai multe hoteluri. “Splitul” se face doar pentru aceleasi catogorii de cazari, respectiv, resort-resort sau cazri pe insule locuite cu cazari pe insule locuite (nu poti combina resort cu insula locuita) iar pentru asta ai nevoie de aprobare din partea Ministerului Turismului din Maldive.
Aceasta situatie era la data la care noi am facut documentarea, avand in vedere dinamica restrictiilor si relaxarilor este bine de verificat in momentul ca care pleaca fiecare. Informatii oficiale aici.
Si cum legislatia este stufoasa, pentru partea de split, cel mai bine este sa se ceara conditiile de la urmatoarea locatie de cazare. Eu le-am primit destul de detaliat si am primit si toate informatiile necesare de la cel de-al doilea resort.
Referitor la completarea formalitatilor in vederea intrarii in Maldive
1️⃣ Codul QR este generat in momentul finalizarii introducerii datelor in formularul online. Nu se primeste absolut nimic pe e-mail, este suficient sa ai o poza, un print sau o salvare dupa acel QR, sau il descarci efectiv pe telefon, aceasta procedura este valabila atat pentru sosire cat si pentru plecare;
2️⃣ Formalitatile de intrare in tara sunt foarte usoare daca ai respectat tot ce impun autoritatile. In cazul nostru nu a durat mai mult de 5 minute pentru 2 persoane dar am vazut alti turisti care erau chiar amprentati, pe langa faptul ca li se solicitau si documente suplimentare.
Noi am prezentat doar codul QR, boarding pass-ul si testul covid (testul l-am facut la Medicover iar rezultatul l-am primit in cca 10 ore de la recoltare).
Procedura “Split”
Cu privire la procedura “split” in cazul in care optezi pt 2 resorturi sau mai multe – este la fel de simpla. Nu intampini probleme daca ai rezervari facute. Daca nu ai rezervari si “mergi la noroc” nu primesti aprobarea. De procedura se ocupa cele doua resorturi, tu trebuie doar sa mergi sa ti se ia temperatura si sa raspunzi la cateva intrebari (sunt cele din formularul QR: daca ai avut febra, daca te doare in gat, daca ai avut contact pozitiv, etc).
Dupa indeplinirea formalitatilor legate de chestionar tu ca turist nu mai ai nicio treaba, astepti transferul, cele 2 hoteluri se inteleg intre ele referitor la ora de transfer. Primul hotel ne-a dus la aeroport si de acolo ne-au preluat ceilalti. Deja ne asteptau cand am ajuns noi.
➡️ Din cate stim noi, aceasta este practica, niciun hotel nu accepta transfer direct. Ca turist nu ai multe de facut. De la receptie mi s-a spus ca atata timp cat am deja rezervare facuta la alt hotel sunt sanse minime sa nu primesc aprobarea Ministerului Turismului.
➡️ Se respinge splitul doar daca sunt probleme legate de covid pe una dintre cele doua insule sau daca turistul are simptome.
In cele 2 hoteluri alese de mine exista “zona de carantina” in vederea izolarii potentialelor cazuri de covid. Zona este foarte bine delimitata si nu poti ajunge intamplator. Tot hotelul este cel care se asigura ca mancarea ajunge la tine in fiecare zi, asta in cazul in care trebuie sa fii carantinat si de asemenea, exista un medic care te monitorizeaza zilnic.
Inca o precizare: este nevoie de asigurare medicala care sa acopere spitalizarea in caz de covid. Am citit atea conditii incat nici nu mai stiu care e buna sau nu… Noi am facut asigurare la Groupama deoarece asigura spitalizare si teoretic acoperea Maldive, din moment ce pe polita scrie tara unde mergi… daca e buna sau nu, daca acopera ceva in caz de infectare nu stiu.
De ce recomand doua cazari in Maldive? Sau mai multe in cazul in care durata concediului depaseste 8-10 zile, chiar daca asta inseamna costuri suplimentare.
Avand in vedere costurile unei vacante in Maldive coroborat cu plaja larga de destinatii, este bine sa vezi cat mai mult intr-un astfel de concediu, sa experimentezi de ce nu o insula mai indepartata si una mai apropiata de aeroport, una cat mai la sud de aeroport si alta cat mai la nord de aeroport etc, sa mergi cu barca sau cu hidroavionul.
Pana la urma vorbim de o insula, care poate fi mai mica sau mai mare, in cazul nostru, prima insula a fost mult mai mare si mai ofertanta, resortul intinzandu-se pe 3 insule in timp ce insula a doua a fost mult mai mica, mai intima oferindu-ne alte avantaje.
Ce poti face in Maldive?
Daca initial am crezut ca vom sta la plaja si voi citi 8 zile, ne-am inselat… In primele 4 zile nu am reusit nici macar sa stam la plaja, nu ca am fi reusit in urmatoarele. Avand un hotel mare, intins pe 3 insule (cea de a treia insula se va inaugura in curand, probabil de sarbatori) in prima parte a zilei ne delectam cu plimbari pe plaja si cu baie in fiecare laguna.
Dupa amiaza, optam pentru facilitatile oferite de hotel, de exemplu:
- kayak
- paddle board
- wind surfing
- teren de tenis, etc
Dupa activitatile sportive, mergeam sa ne bucuram de senzationalul spectacol al soarelui la apus si incepand cu ora 21 luam parte la activitatile desfasurate in cadrul resortului (disco, muzica live, karaoke, concurs de crabi, etc).
Cam astea sunt activitatile pe care le poti face in cadrul unui resort – in functie de pachetul ales, ele pot fi incluse sau contra cost. De asemenea, in cadrul resortului exista si centru spa, o alta optiune de petrecere a timpului si/sau de relaxare.
Suplimentar in pachet ai inclus, in mod gratuit, flora si fauna zonei, aceastea pot fi admirate in voie de-a lungul ficarei zile. Te poti trezi fara sa vrei inotand, alaturi de pestisori colorati, de pisici de mare dar si de mici rechini.
Noi am ales resorturi care aveau poropriul recif de corali, asta permitandu-ne sa facem snorkeling oridecateori doream. Ba chiar la cel de a-l doilea resort eram dusi de 2 ori pe zi in larg pentru sesiuni de snorkeling.
Suplimentar, se mai pot organiza si excursii in afara resortului:
➡️ croaziera la delfini + apus (45 usd);
➡️ safari snorkeling;
➡️ inot cu rechinii, delfinii si testoasele (100 usd);
➡️ pescuit la rasarit sau la apus;
➡️ picnic pe o limba de nisip (organizatorii te duc acolo cu barcuta si cosul de picnic si te preiau dupa un timp);
Preturile excursiilor pornesc de la 45 usd si ajung… pana unde vrei, sau mai bine spus, pana unde iti poti permite – depinde cat de privata vrei excursia. Cred ca cea mai scumpa era 350 usd si era o excursie privata cu inot printre rechini.
Nu am spus nimic despre alte “delicatese si fineturi” care se gasesc aici (la ambele resorturi in care am stat), respectiv:
➡ cina pe malul marii, cu aranjament specific, pretul pornind de la 80 usd si ajungand la 170 usd de persoana daca vrei lobster (“diner under stars”), Parerea mea este ca nu merita deoarece sunt mese pe plaja berechet si poti lua cina linistit aici;
➡ mic dejun in vila cu sampanie si tot ce vrei;
➡ mic dejun plutitor, ori iti pun masa in apa ori ti-l aduc pe un platou plutitor care este pus in piscina daca tipul tau de camera are piscina proprie in dotare;
➡ cina in propria vila cu aranjament specific…
Seara activitatile se reduc si aici la muzica live sau DJ la barul de pe plaja.
✅ Inca o precizare: fiecare resort are medic iar cel mare avea chiar cabinet medical propriu. Cred totusi, ca o parerea personala, pentru cei care au copii mici, este mai indicat un resort mare care sa aiba un cabinet medical propriu.
In ambele resorturi am intalnit copii, incepand de la cateva luni chiar, dar mult mai multi la resortul mare unde se gaseau inclusiv locuri de joaca.
Temperaturi si transfer
Temperatura nocturna este de aproximativ 25 grade iar ziua urca pana la 32, dar aceste 32 grade sunt placute deoarece umiditatea este ridicata (80%).
In ceea ce priveste temperatura apei, asta este in jur de 27 grade.
Cea mai buna perioada pentru a vizita Maldive este decembrie – aprilie, cea mai proasta fiind luna iulie – atunci ploua cel mai mult, doar cu putin noroc poti avea parte si de o zi insorita.
In cele 7 zile de pana acum, aici a plouat intr-o noapte in 2 reprize si atat – in rest mult soare si doua zile cu cativa nori.
Durata si costul transferului depind de optiunea fiecaruia dar si de amplasamentului hotelului.
Daca esti cazat la resort singura optiune este sa iei transferul de la ei – nu se poate altfel. Sau cel putin asta s-a intamplat in cazul nostru.
Ca sa iti faci o idee, preturile platite de noi pentru transferuri au fost:
1️⃣ transfer aeroport – hotel Sun Siyam Olhuveti – 245 usd/pers (barca)
2️⃣ transfer aeroport – hotel Summer Island – 150 usd/ pers daca optezi pt barca si 450 usd/persoana daca optezi pt hidroavion.
3️⃣ Tarifele mentionate sunt both ways, adica dus – intors.
Ce sa alegi ca tip de cazare?
De asemenea, cam toate hotelurile, ofera pachete mixte, respectiv cazare in casute pe apa+cazare in casute pe malul marii. Pentru optimizarea bugetului, poate fi o solutie.
Dupa un an de pandemie, pandemie care nu se intrevede a se termina, noi am optat pentru cazare in casute pe apa. Daca la prima cazare a avut si piscina proprie, la cea de a doua am avut o bucata din podea de sticla. De la ambele locatii de cazare ne-am bucurat de un rasarit zilnic extraordinar.
Ce pachet de masa alegem?
Aici depinde de fiecare, de cat mananca, de cat bea… Noi am experimentat atat all inclusive cat si demipensiunea.
La all inclusive ai totul inclus dar atentie la bauturi sunt doar cateva si basice, nu fineturi, nu bauturi vechi, dar da: ai si vin, tarii, bere si multe cocktailuri.
La demipensiune ai incluse 2 mese pe zi (bufet) si apa in timpul mesei. Suplimentar in fiecare camera se pun zilnic 2 litri de apa pentru consum propriu si alti 2 litri pentru a-ti prepara cafeaua sau ceaiul. Din partea casei exista cafea si ceai in diverse sortimente.
Costul apei sau al bauturilor racoritoare variaza de la resort la resort, in cazul nostru apa extra era de la 2 usd/sticla de 0.5 l iar o doza de bautura racoritoare 6 usd. Paharul de vin pornea de la 6 usd in cazul primului resort iar in cazul celui de al doilea de la 10 usd/pahar, in timp ce cocktailurile plecau de la 8 usd.
Suplimentar, in ambele cazuri am primit din partea resorturilor in a doua zi de cazare, o sticla de cava/vin si un platou de fructe iar daca iti sarbatoresti ziua la ei cu siguranta nu ai sa o uiti vreodata, pe langa o sticla de vin ai sa primesti si un tort plus aranjament special in camera.
Pentru noi era ok si demipensiunea dar totusi all inclusive inseamna si alte beneficii: ai acces in mod gratuit la kayak sau paddle, o excursie gratuita la alegere, 50% discount daca optezi pentru o cina pe malul marii, etc.
Ce nu ne-a placut
Poate ca am pornit cu prea multe asteptari vis a vis de Maldive in ceea ce priveste natura si vegetatia, poate chiar si originalitatea. Ne asteptam la o vegetatie luxurianta, “originala” si nu una “adusa”. De asemenea, insulele am crezut ca sunt formate in mod natural si nu create de mana omului.
Daca la cel de al doilea hotel pot spune ca ele au aparut natural sau macar iti da impresia de mai mult natural, la primul hotel, am vazut cum era construita cea de a treia insula. Nisipul era escavat un pic mai incolo de celelalte insule existente, cu buldozere, escavatoare, camioane si tot felul de masinarii, in timp ce palmierii uriasi erau adusi cu barjele si plantati tot cu ajutorul escavatoarelor. Nu zic ca nu erau frumos aranjate, ca nu se creea un mediu propice unei vacante dar… mi-a lasat senzatia de artificial…
Fie vorba intre noi… avand in vedere “relieful” maldivian, cred ca palmierii erau adusi de la vecinii indieni sau sri-lanchezi.
Un alt aspect care nu ne-a placut, a fost faptul ca nu am reusit sa gasesim un suvenir local, ceva specific maldivian. Nu stiu daca pe insulele locuite lucrurile stau altfel, dar in zona resorturilor, tot ce inseamna suvenir este chinezarie ca peste tot si… mai tragic, se gasesc mai multe obiecte religioase cu influenta africana sau hindusa (ne-au atras atentia statuetele cu barong, o zeitate intalnita in Bali si nu ii intelegeam rostul intr-o tara musulmana), dar astea sunt totusi mici amanunte care nu pot afecta o vacanta.
Ce ne-a placut
Avem si ce ne-a placut. Pe langa peisajele care iti taie respiratia, nisipul fin, marea azurie trebuie sa remarc caldura oamenilor, fie ei si angajati ai resorturilor, disponibilitatea permanenta si zambetul molipsitor.
De asemenea, de remarcat este si bucataria maldiviana bazata pe peste si fructe de mare, cum zic specialistii: rasfat in cerul gurii. Condimentul de baza este curry, dar mai sunt si altele, gen ghimbir, sofran, combinatiile de gusturi si arome, dorinta lor de a satisface orice gust, punand la dispozitia oaspetilor atat produse specifice bucatariei locale cat si produse specifice bucatariei internationale.
De exemplu, ce ne-a placut si am intalnit doar la ei, la micul dejun aveam un amestec de ton cu nuca de cosos si lime, facusem o pasiune pentru aceasta combinatie, la care mai adaugam niste capere. Gustul pestelui proaspat, al fructelor de mare proaspete recoltate, al fructelor locale, nu pot fi descrise in cuvinte, de aceea o destinatie trebuie simtita, gustata si mirosita.
Un alt element surpriza a fost si primirea: am mai fost primiti cu coctailuri, coliere din frangipani in alte parti ale lumii dar niciodata nu am fost primiti cu un alai de tobosari care ne asteptau pe ponton, cantand, zdranganind, atarnandu-ne colierele de frangipani la gat, plus cu un astfel de mesaj in drumul catre receptie….
Si tot nu am terminat. Cu ocazia zilei de nastere, pe langa un tort si o sticla de vin din partea casei, ne-am trezit si cu camera decorata. Foarte frumos din partea lor, nu-i asa?
Si tot in Maldive, am sarbatorit ziua Romaniei, departe de casa dar aprope de tara cu sufletul. Poate daca stiau si acest aspect, ne surprindeau si de data asta cu ceva.
Cam asta este Maldive vazut prin ochii nostri in pandemie. Se putea si mai bine dar………… poate data viitoare.
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!
Bună!
Foarte frumoasă descrierea, deja locurile ne-au cucerit si nici nu am fost! Care sunt resorturile la care ati stat?
Multumim. Summer Island Maldives si Sun Siyam Olhuveli
Aloha! A fost o placere sa citesc articolul tau si cred ca ai cuprins toate informatiile de care orice doritor de vacante in pandemie ar putea avea nevoie. O intrebare insa nu imi da pace: cat a costat toata experienta voastra? M-am bucurat tare mult de toate pozele si excuriile voastre si de ce nu, sper sa ajung si eu acolo curand. Zi faina iti doresc!
Multumesc din suflet. Costul nu este relevant, mai ales ca eu am facut rezervarile in plina pandemie si am prins niste preturi bune. Ca idee, ceva similar porneste de la 6-7 mii eur pentru 2 persoane asta daca prinzi si ceva promotii si vrei musai casute pe apa.