Michelin vs. Michelin

Visul oricărui bucătar este ca mâncarea pe care o prepară să fie apreciată de cât mai mulți oameni, iar Ghidul Michelin cunoscut drept “Biblia Roșie” a bucătarilor și a restaurantelor este aproape singurul care contează !

first-ever-michelin-guideÎn 1889 frații André și Édouard Michelin și-au deschis o afacere cu anvelope. Nu numai că firma de anvelope a ajuns să fie în zilele noastre cea mai cunoscută din lume, dar nu și-au închipuit că vor revoluționa și arta culinară.

Călătorind prin toată Franța pentru ca să-și vândă mai ușor produsele, fraților Michelin le-a venit o idee genială. Astfel, în 1900 au publicat un ghid prin care încuraja oamenii să-și cumpere mașini și, implicit, să crească și cererea de anvelope.

Acest ghid cuprindea hărți, informații practice privind serviceul mașinilor sau schimbarea anvelopelor, adrese de stații de benzină sau a garajelor, precum și o listă de hoteluri și restaurante unde pot să se cazeze sau mănânce între două curse. Ghidul se distribuia gratuit și nu avea mai mult de 20 de pagini.

michelinguidevintageDeoarece acesta a ajuns atât de popular mai ales pentru prezentarea restaurantelor, frații Michelin au alcătuit o echipă de inspectori care le testau și apoi le clasificau după anumite criteri.

“Inspectorul” Michelin este de varsta medie și are o experiență bogată în arta culinară, mulți dintre ei fiind foști bucătari. Ei nu-și iau notițe în timp ce mănâncă și de multe ori înainte de a ajunge la o concluzie vizitează un restaurant de mai multe ori.

Sistemul de evaluare a restaurantelor cu o stea a fost introdus în 1926, iar patru ani mai târziu au fost introduse a doua și a treia stea. Inițial ghidul avea culoare albastră, dar din 1931 și până în prezent acesta este roșu.

Stelele se acordă pe baza unui singur criteriu: mâncarea din farfurie. Aceasta este analizată cu multă grijă luându-se în considerare calitatea ingredientelor, creativitatea și măiestria bucătarului, raportul preț/calitate precum și respectarea standardelor culinare.

Sistemul de notare al restaurantelor este valabil și astăzi:

  • un restaurant foarte bun la categoria sa,
  • o bucătorie excelentă ce merită un ocol
  • o bucătorie excepțională ce merită să faci o călătorie specială.

Pentru restaurantele din întreaga lume Ghidul Michelin a devenit un standard de referință ajungând  în 2006 în SUA, China și Japonia.

foodÎn lume sunt doar 72 restaurante de trei stele Michelin. Cele mai multe stele Michelin le dețin restaurantele din Tokyo; pe locul 2 este Parisul urmat de Kyoto, New York și Hong Kongul pe locul 5. În sud-estul europei restaurantele care au stele Michelin se găsesc doar în Budapesta și Atena.

În Romania sunt doar bucătari străini care au lucrat în restaurante cu 3 stele Michelin. Chef Samuel Le Torriellec, Chef Henrik Sebok sau Chef Paul Oppenkamp se numără printre ei.  Chef Henrik Sebok  afirmă că “În București sunt doar 2-3 restaurante cu potențial de o stea”.

Totuși, Ghidul Michelin este doar unul de recomandări și, chiar dacă dă senzația că poate fi o garanție, nu o și garantează.

Culmea este că puțini oameni fac analogia între Michelin, cel mai mare producător de anvelope pe plan mondial și stelele din Ghidul Michelin, cel mai râvnit premiu al fiecărui restaurant. Ca și mine până de curând …

Lasă o impresie sau un comentariu

Despre autor

Descoperă și alte destinații

72,131FansLike

Aeroportul International Istanbul, un loc cu pretentii mari

Cu Aeroportul International din Istanbul m-am intalnit doar  pe fuga pana acum. Destul insa sa ma bucur de indata ca am scapat de aeroportul...

Sicilia – cum sa vizitezi insula pe cont propriu

Spun unii că “toate drumurile duc la Roma”! Hmmm… Nu-i valabil pentru toti, zic eu, pentru că drumurile noastre de anul trecut au dus...

“Triada” mea in Costa Dorada

De cate ori ma intorc acasa din vreo vacanta, prietenii ma intreaba : ”cum a fost”? Si incep si zic, si zic, si nu...

Viva Espana!

Spania a ramas în 2019 a doua tara cea mai vizitata din lume după Franta (depasind iar Statele Unite), cu peste 83 de milioane...

Turist în ţara mea: Peştera Valea Cetăţii Fundata

Ca Turist in tara mea, Peştera Valea Cetăţii (Fundata), aflata la 3 kilometri de Râşnov, pe drumul spre Poiana Braşov, a fost o incantare...

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

Lasă o impresie sau un comentariu