test

Poftiți la dans!

,,Să citim și să dansăm; aceste două distracții nu vor face niciodată rău lumii.” Voltaire

Și să călătorim, aș adăuga eu…

Ce fac, atunci când nu mi se arată să călătoresc? Mă ocup de alte pasiuni, cum ar fi dansul. De câteva luni, m-am înscris cu o prietenă la un curs de dans pentru adulți. E modul meu de a combate un stil de viață sedentar. Știu că nu voi ieși vreo Ginger Rogers, nici n-am Fred-ul meu ori astfel de ambiții, însă, câteva ore pe săptămână, învăț să dansez. Și-mi place la nebunie!

La prima întâlnire, am fost mirată cât de pestriță e lumea înscrisă la curs. Am dat de cupluri sudate, dispuse să petreacă mai mult timp împreună; divorțați ce-și alungă singurătatea de-acasă și din suflet; puști simpatici de liceu; refugiate din Ucraina care încearcă să-și reconstituie o frântură din viața normală ce le-a fost năruită; vânători versați amușinând pradă fragedă; soții dedicate familiei a căror copii sunt deja mari și au decis să-și urmeze un vis, chiar dacă e într-o sferă de interes diferită de a jumătății de acasă; adulți cu joburi stresante; timizi care se tratează…

Nu știu poveștile tuturor, încă nu ne cunoaștem foarte bine. Suntem abia la început de drum.

Mi-a plăcut mult atmosfera de la sală, energia pe care am găsit-o acolo. Suntem îndrumați cu zâmbetul pe buze, cu multă răbdare și de la o oră la alta ai satisfacția că ai mai progresat puțin. Pentru mine, e ca un hub în care îți lași grijile la ușă și doar te bucuri de muzică, dans și conexiunea cu ceilalți.

E stare de bine, emoție, formă de eliberare de stres, relaxare și bună dispoziție. Așa că sunt șanse să nu mă las și de dans, așa cum m-am lăsat în trecut de sală, cycling, yoga, zumba, aerobic și alte eșecuri sportive care mi-au lăsat trupul tot mai sferic. Nici de data asta nu sper să mă fac vreo zână, sunt conștientă că din outfit-urile dansatoarelor avansate, mie mi-ar ieși cel mult o bandană fancy. Însă promit să rămân cea mai veselă bubulină de pe ringul de dans sau din afara lui.

Dorina Fărcaș și Bogdan Berindan sunt instructorii noștri. Dorina și-a descoperit pasiunea pentru dans în urmă cu 19 ani, când a început cursurile la îndemnul mamei. Este membră fondatoare a școlii de dans ,,Dance Light Studio” împreună cu cele 2 colege ale ei, Carmen Sîna și Dora Roatiș. Înregistrează în palmares atât premii personale-numeroase competiții de dans sportiv câștigate, dintre care amintesc titlul de campioană națională la clasa D, secțiunea latino, cât și competiții câștigate cu perechile de copii pe care le antrenează și care practică dansul de performanță.

Dance Light Studio are o componentă pentru amatori și una pentru viitorii campioni. Curioasă cum mă știți, am rugat-o pe Dorina să-mi răspundă câtorva întrebări.

Sacalatorim.ro:  Dance Light Studio e un business. Cum ai început și cât de greu a fost să-ți găsești locul pe un segment de nișă?

Din momentul în care am început să fac dans în urmă cu 19 ani, totul a gravitat în jurul său și am știut mereu ca acesta este drumul pe care vreau să îl urmez. Deci, nu pot să spun că a fost greu să aleg acest domeniu. Dar, ca în orice proiect aflat la început de drum, te confrunți cu lucruri noi, pe care trebuie să le gestionezi ca să poți să îți duci activitatea mai departe. Însă merită. Dance Light a luat naștere în urmă cu 2 ani, dar înainte am  predat 13 ani  în cadrul altei școli de dans din Baia Mare. Deci, o parte din experiență, deja o aveam formată.

Sacalatorim.ro: Câți instructori sunteți la studio și cărui public se adresează serviciile prestate?

În cadrul școlii suntem 3 antrenoare principale: eu, Carmen și Dora. Iar pentru grupele de adulți ne bucurăm să îi avem alături pe Adi și Bogdan. Serviciile noastre se adresează copiilor care fac din dans un hobby, pentru a-și dezvolta motricitatea, urechea muzicală și ținuta. Însă avem servicii care se adresează și celor care doresc să treacă la următorul nivel, competițiile de dans sportiv. Apoi avem servicii pentru adulții care vin și își petrec serile alături de noi, făcând astfel parte dintr-o comunitate frumoasă. Mai avem servicii pentru miri și coregrafii pentru spectacole sau diverse evenimente.

Sacalatorim.ro: Cred că există oameni hărăziți pentru dans. Pur și simplu, când vin pe lume, sunt pudrați cu praf magic de talent, ritm, mobilitate, simț artistic și zvâc pentru dans. Probabil că e destul de ușor de lucrat cu ei, în măsura în care sunt disciplinați și își doresc să progreseze. Însă, spune-mi, cum te descurci cu cei care au două picioare stângi, dar se visează dansând?

Într-adevăr, există persoane care se nasc cu anumite calități pentru dans, însă mereu munca, perseverența și ambiția au contat enorm în dezvoltarea unui dansator. De cele mai multe ori, munca bate talentul.

Ca să dansezi, trebuie doar să urmezi un proces de învățare, exact ca la orice altă activitate nouă pe care vrei să o încerci. E ca mersul pe bicicletă. La început îți vor tremura picioarele- la fel ca la primele ore de dans, nu vei reuși să coordonezi echilibrul și direcția bicicletei- exact ca la piruetele din dans. Prin repetiție și perseverență, oricine poate să învețe să danseze. 

Sacalatorim.ro: George Balanchine spunea ,,Dansatorii sunt instrumente, un fel de pian la care interpretează coregraful.” Presupun că ai conceput coregrafii pentru ,,dansul mirilor” pentru mai multe cupluri. Ai vreo poveste memorabilă? Sau un moment spectaculos pe care să-l împărtășești cu noi?

Daaa, coregrafiile mirilor  sunt speciale pentru mine. Îmi place foarte mult să lucrez cu perechile de miri și să încercăm să conturăm povestea lor de dragoste prin dans.

Iubesc ceea ce fac și pentru faptul că există foarte multă diversitate. Dacă la grupele de performanță totul trebuie să fie ca la carte și să se respecte anumite criterii și figuri de dans, ei bine, când vine vorba de coregrafii pentru dansul mirilor, orice este permis. Nu pot să menționez doar o poveste memorabilă, pentru că toate perechile de miri cu care am avut contact au avut câte o poveste specială și un dans special.

Sacalatorim.ro: Are Dorina un vis secret pe plan personal sau profesional? Ești dispusă să ni-l împărtășești?

Eu îmi trăiesc visul zilnic, prin simplul fapt ca reușesc să ajung în sala de dans, să inspir oamenii și să dansez și eu la rândul meu.

Sacalatorim.ro: Pentru pasionații de dans care nu au curajul să pășească într-o sală, ce mesaj ai?

Sa aibă curaj să iasă din zona lor de confort pentru că dansul aduce multă bucurie, cunoaștere de sine și poate schimba vieți.

Sacalatorim.ro: Un campion se formează în timp. Cred că nu e vorba de pași corecți și tehnică, ci de talent, fair play, muncă susținută, dăruire, conduită profesională, pasiune, disciplină, perseverență, ambiție și reziliență. Câți campioni ți-au trecut prin mână? Iar dacă vine un părinte cu vise mari pentru copil, însă acesta nu va fi niciodată un mare dansator, ce faci? Cum le sugerezi să-l ducă la fotbal?

Noi nu credem doar în talent. Chiar dacă la început copilul nu pare a fi mare dansator, asta nu înseamnă că prin muncă, nu se poate dezvolta. Noi dăm fiecărui copil șansa lui, însă încercăm să ținem și o legătură cât mai apropiată cu părinții. Ce este frumos în dansul sportiv este că totul e structurat pe nivel de începători (Deb, Pre), nivel mediu (H, E, D) și nivel superior OPEN. Trebuie să treci prin toate clasele ca să ajungi un mare campion. Deci, selecția e și un pic naturală. Dacă vezi că de la un anumit nivel copilul nu mai duce atât cât se cere, discuți cu el în primul rând, apoi cu părinții și se ia o decizie de comun acord. Dar noi dăm câte o șansă fiecărui copil. Trecutul ne-a învățat că nu doar talentele ajung campioni.

 Sacalatorim.ro: Am avut ocazia să iau parte la două petreceri dansante la care au fost invitate și alte școli. Pentru mine, majoritatea erau necunoscuți. Am fost fascinantă de dansul lor și mi-am dorit să ajung cândva la asemenea performanțe. Am apreciat disponibilitatea avansaților și m-am bucurat pentru fiecare invitație la dans. Nu cred că e prea plăcut să dansezi cu o începătoare, atunci când tu ești expert. Cine sunt cei pe care i-am întâlnit la petrecere? 

Toți acești dansatori pe care i-ai văzut la petrecere au fost începători și ei la un moment dat. O mare parte dintre ei sunt cursanți de la școala noastră de dans. Au venit la cursuri dorind să experimenteze ceva nou, iar în cele din urmă, dansul s-a transformat în pasiune. 

Spuneai mai devreme faptul că nu e plăcut să danseze cineva mai experimentat cu o începătoare… Nu e deloc așa. Cel mai frumos lucru pe care dansul îl oferă este starea de bine și conexiunea dintre oameni, nu mișcările complexe, nu zecile de piruete făcute. Dansul este ca o conversație între două persoane care au ceva special în comun, indiferent de „nivelul” pe care îl au cei doi. Cu siguranță, ambii vor descoperi lucruri noi, vor trăi diferit fiecare mișcare de dans și fiecare melodie.

Sacalatorim.ro: Dacă ar fi s-o iei de la capăt, ai face-o iar?

Da! De 1000 de ori, da. Se spune că dacă îți transformi pasiunea în job, nu va trebui să muncești o zi în viața ta. Iar eu asta am făcut. Dansul a fost întâi hobby, apoi a devenit job. Acum e viața mea.

N-am vrut să mă bănuiți că aș fi subiectivă sau că aș putea prezenta doar un punct de vedere. Am cerut feedback de la colegii mei de grupă și de la cei avansați. Cum se simt când dansează? De ce vin la Dance Light Studio? Ce așteptări și-au proiectat?  Iată ce impresii am adunat:

,,Mă simt ca după o ședință bună de terapie. Diferența e că dansul implică și multe zâmbete, energie și vibrații pozitive în jur. Și e și mai ieftin ?.  Aș spune că am ales Dance Light Studio întâmplător, însă cred cu tărie că nimic nu este întâmplător, iar Dorina și Bogdan au grijă să-mi întărească ideea. Norocul meu că am dat peste școala aceasta de dans! Nu am nicio așteptare, cred că acesta e farmecul. Vin la cursuri și mă bucur de fiecare pas nou învățat, de fiecare mișcare nouă, iar la final de oră îmi dau seama că e exact ceea ce și cât am avut nevoie.” Flavia, 32 de ani, lucrez în contabilitate și vin la dansuri din septembrie.

,,Mă numesc Izabella Andrea Matyus, am 37 ani, sunt inginer de mediu și fac dans de 4 ani. Ce simt când dansez? Aici pot să dau două răspunsuri, pentru că sunt două stări. Când dansez singură (acasă, de obicei) îmi exprim emoțiile și starea pe care o am în acel moment prin felul în care dansez. E o chestie cu mine acolo, personală  și specială. Când dansez în pereche, mă predau partenerului. Uneori mi se întâmplă o conexiune incredibilă cu el, iar la final rămân mască de cât de frumos a fost dansul. Simt bucurie, armonie, energie pozitivă și uneori am experimentat și senzația de plutire. Am ales Dance Light Studio pentru că am văzut aici o posibilitate de a învăța mai mult, înainte am mai urmat cursuri la o altă școală din oraș. Am găsit aici oameni frumoși, harnici. Dorina e o profesionistă, carismatică, implicată, cu multă, multă, răbdare la ea. Nu regret această decizie. Așteptarea mea este să evoluez și să dansez tot mai bine și mai frumos (că nu-s foarte mândră de mine acum). Și poate îmi fac curaj să experimentez și un festival .”

,,Suntem fam. Costin Aura și Cătălin, ingineri de profesie. Am început dansul din dorința de a petrece mai mult timp împreună, apoi ne-am îndrăgostit de Dorina și stilul ei de a ne binedispune. Ne place foarte mult. Grupa faină, oameni frumoși, energie pozitivă!” (grupa de începători, 45 și 47 de ani)

,,Am început să dansez în octombrie. Chiar îmi place!  Dorina și Bogdan sunt profesori minunați.  Atmosfera este uimitoare. Dorina te face să se îndrăgostești de dans. Am învățat multe și voi continua să vin la cursuri.” (Lora, 26 de ani, Ucraina, Mathematics. Affiliate marketing)

,,Mă simt superb, vin pentru distracție. Sper să ieșim împreună, să ne rupem în figuri pe ringul de dans în fiecare weekend, dacă e posibil.” Paniciu Istvan, administrator la firma mea de taxi, 41 de ani, prima lună de dans, nivel hobby. 

,,Numele nostru este Ilucz Marcela și Ilucz Doru, avem 57 de ani. Eu sunt economist, Doru este inginer. Dansăm de peste 5 ani și o facem pentru că ne place. Dansul a adus beneficii în viața noastră pe plan individual  și în cuplu. Ne alungă stresul, plictiseala, monotonia. Ne energizează, ne binedispune. La Dance Light Studio am găsit o atmosferă deosebită, creată de o persoană specială, Dorina. Ea ne-a dovedit că se poate împleti în mod armonios dansul cu distracția, pasiunea cu talentul, relaxarea cu munca.

Cum ne simțim? Mult mai tineri, pentru că suntem înconjurați de tineri frumoși, unii mai talentați, alții mai puțin, dar toți cuprinși de pasiunea pentru dans. Ne-au asimilat fără prejudecăți și au devenit prietenii noștri. În cazul nostru nu se mai pune problema de a avea așteptări. Poate sună pompos, dar așteptările noastre au fost atinse, de aceea și continuăm să venim de atâția ani la acestă școală de dans. În aceste momente, spre exemplu, suntem super impresionați de eforturile echipei de instructori în ceea ce privește încununarea eforturilor noastre în cadrul a două coregrafii cu  totul deosebite, pentru care muncim cu toții cu mult drag și responsabilitate.”

,,Pentru mine, faptul că fetița mea merge la dans este o bucurie. De fiecare dată când o întreb cum a fost, îmi spune: “Faaain!” Se distrează, face mișcare și este împreună cu prietenele sale. Asta este ceea ce îmi doresc pentru ea de la o activitate extrașcolară: să se simtă bine. Și se întâmplă acest lucru la Dance Light Studio. Antrenoarele sunt drăguțe și politicoase atât cu elevii, cât și cu părinții. Iar cireașa de pe tort e că prețul este corect și accesibil.” Alexandra Lazăr, mama Sofiei, o domnișoară de 7 ani

,,La sala de dans mă simt simt liber, mă simt deconectat de tot ceea ce înseamnă stres în viața de zi cu zi și mai ales mă simt fericit. Asta se datorează faptului că am întâlnit persoane serioase, care tratează dansul cu responsabilitate, care se implică mult pentru a dezvolta această comunitate, dar care nu uită să se și distreze din când în când. Așteptările mele sunt aceleași, ca în prima zi de dans: să învăț cât mai multe, să-mi dezvolt abilitățile motrice la un nivel cât mai înalt, să mă simt bine în preajma oamenilor de la cursuri și să nu uit să mă distrez.” Bogdan Berindan, instructor grupe adulți, 25 de ani, practic dansul de 5 ani, job principal fotograf

,,Mă numesc Cristina Bitto, 47 de ani, sunt de profesie economist, însă din 2015 sunt implicată în scrierea și implementarea de proiecte cu finanțări europene. În 2021, după o problemă medicală destul de gravă (nefrectomie), am ajuns la concluzia că nu am avut niciodată timp suficient pentru hobby-uri. De exemplu, să dansez. Așa că, la trecerea dintre ani, unul dintre obiectivele propuse a fost să mă înscriu la un curs de dans. În aceeași perioadă am văzut pe facebook un anunț pentru un curs la Dance Light Studio, cu un program ce-mi permitea participarea. Inițial nu mi-am făcut abonament, în ideea că poate nu o să-mi placă și voi căuta în altă parte, însă nu a fost așa. Atmosfera prietenoasă, sala de dans, instructorii m-au convins din prima. Pentru mine nu era doar mișcare, tehnică de dans. Era de-a dreptul o terapie, lucru care m-a ajutat mult atât fizic, cât și psihic. Un alt lucru minunat este că am legat prietenii frumoase cu oameni extraordinari. Nivelul de pregătire al instructorilor, modul de organizare atât a cursului, cât și a party-urilor sunt la superlativ!”

,,Suntem familia Bota Vlad și Ștefania. Ne place foarte mult la dans. Oricât de nasoală zi am avea, când ajungem la sală, Dorina cu vibe-ul ei mereu pozitiv ne binedispune, iar ora trece mult prea repede. Suntem începători, frecventam cursurile din septembrie. De profesie, asistent medical și polițist, vârsta 32 și 34 de ani.

Dansul are un limbaj universal. Poate fi practicat de către oricine, oriunde, indiferent de vârstă, formă fizică sau talent. Îmbunătățește comunicarea interpersonală, trece bariere și zone de confort, descătușează simțiri, tonifiază, conectează, îndrăgostește, eliberează tensiuni, emoționează, vindecă. Îndrăzniți să dansați! Vă promit că n-o să regretați nicio clipă. Pe cuvântul meu de bubulină.

 

Despre autor

Alina Coman
Eu sunt Alina, om cald, optimist și pozitiv. Îmi cultiv în permanență o naivitate prin care văd lumea mai mult bună decât rea, iar viața mai mult veselă decât tristă. Sunt profesor de limba engleză, mamă a doi copii minunați și voluntară ca vocație. Fostul meu soț spunea despre mine că sunt “turistul nebun”, care trebuie păzit și supravegheat. Din cauza simțului meu de anti-orientare, tind să-i dau dreptate. În materie de călătorii, nu am pretenții prea mari. Simplul fapt că pornesc la drum spre oriunde, îmi aduce pe buze un mare zâmbet. Prin intermediul acestui blog mi-am regăsit pasiunea din studenție pentru scris, când, o bună perioadă de timp, mi-am făcut banii de buzunar în calitate de colaborator al unui ziar orădean.

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*