Thassos este una dintre destinatiile grecesti cele mai la indemana turistilor ramani, asa ca un mic ghid de calatorie nu strica niciodata, nu-i asa? Ca doar cat este sa te urci in masina si sa te pornesti spre Grecia?
Aflata, practic, la o aruncatura de bat de Bucuresti, Insula cu plete de maslin si ochi de mare albastra iti va oferi nu doar ape in culori ametitoare de verde si albastru si plaje cu nisipuri aurii sau albe, ci si ospitalitatea grecilor blanzi si calzi care locuiesc acolo.
Iata cateva sfaturi si informatii utile pentru a porni spre Thassos, din experienta celor catorva drumuri pe care le-am facut pana acolo, in anii trecuti si din experienta mofturosului Inspector SaCalatorim.ro
Cum ajungi in Thassos?
Cu autocarul, daca nu ai masina ta sau nu doresti sa te complici cu ea pe insula. Exista cateva curse care pleaca din cateva puncte ale Bucurestiului si din alte orase ale tarii. Orarul de plecare este urmatorul – spre si dinspre Thassos.
Mai sunt si alte cateva curse ale unor firme transportatoare, le gasesti pe internet cu usurinta. Preturile sunt pe masura confortului din autocar si cine mai stie a ce!
Cu avionul – Insula Thassos nu are aeroport propriu. Cele mai apropiate 2 aeroporturi sunt situate pe continent si sunt Kavala si Salonic. Din Kavala ei un taxi fie pana la Keramoti si treci cu ferry mai ieftin in Limenas, fie pana in Kavala la ferry, dar este mai scump si te lasa in Skala Prinos. Din Salonic ai autobuz catre Keramoti sau Kavala, dupa cum iti este vrerea. Dupa parerea mea, nu este o varianta de luat prea mult in calcul.
Cu masina personala (sau nu!) Iata cateva distante din diferite orase ale tarii pana in Thassos, daca iesirea se face pe traseul pe care il voi detalia mai jos sau pe unde este specificat altcumva:
- Iasi Thassos – 960 km
- Ploiesti Thassos – 630 km
- Constanta-Thassos – 700 km, prin Varna
- Giurgiu Thassos – 510 km
- Brasov Thassos – 760 km
- Timisoara Thassos – 860 km daca tranzitezi si Serbia
- Bucuresti Thassos – 570 km, prin Makaza
- Bucuresti- Thassos – 760 km prin Kulata
Aceste distante sunt pana pui piciorul in Thassos, asa ca ai grija de mai adauga si distanta din portul de debarcare pana la unitatea de cazare.
Cel mai des folosit traseu din partea mea de tara – eu sunt din Barlad si am de facut pana in insula cam 850km- este cel care face iesirea din Romania prin punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse si intrarea in Grecia prin Makaza- Nimphea si cuprinde urmatoarele repere: Bucuresti- Giurgiu-Ruse- Beala – Veliko Tarnovo – Tulovo – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardjali – Makaza (BG) – Nimfea (GR) – Komotini – Keramoti – Thassos.
Intre Keramoti si insula Thassos vei traversa cu ferryboatul asa ca trebuie sa iti corelezi timpii de calatorie. In mod normal, respectand regulile de circulatie si regimul de viteza indicat, drumul dureaza maxim 10 ore, fara sa o gonesti.
Un alt traseu, potrivit poate pentru cei care doresc sa se opreasca in zona Sofiei sau vin alte parti ale tarii, este Giurgiu- Ruse- Plevna – centura orasului Sofia – Blagoevgrad – Sandanski – Kulata-Promachonas- Kavala – Keramoti – Limenas Thassos, sau sa iei feribotul din Kavala catre Skala Prinos. Acest traseu este mai lung si parcurgerea lui iti va lua cam 11-12 ore.
Conditii de calatorie in Bulgaria si in Grecia
Ambele state fac parte din Uniunea Europeana, asa ca poti trece granitele lor fie cu cartea de identitate nationala, fie cu pasaportul.
Ai grija sa verifici termenele de expirare ale actelor cu mai mult timp inainte de a pleca la drum. Pentru copii care sunt insotiti de ambii parinti nu trebuie nimic suplimentar in afara pasaportului, pt cei insotiti doar de unul dintre parinti sunt aceleasi reguli ca oriunde.
In acest moment, atat Grecia cat si Bulgaria au eliminat orice restricii in ceea ce priveste Codid 19 asa ca nu mai trebuie sa completezi vreun formular de sanatate, sau sa obtii vreun cod QR. Nu mai este necesar nici macar sa prezinti vreun certificat de vaccinare sau de trecere prin boala.
In Grecia s-a eliminat si obligativitatea purtatii mastilor de protectie in spatiile publice, aceasta cerinta ramane doar pt transportul in comun si pentru cel maritim, in speta ambarcatiuni si ferryboaturi.
Ce taxe trebuie sa platesti pe drumul din Romania spre Thassos?
- Primul lucru pe care trebuie sa il faci la traversarea podului Giurgiu -Ruse este sa platesti taxa de pod. O poti plati fie la ghiseu fie on line. Taxe este 15 lei la trecerea spre Bulgaria si 3 euro la intoarcerea din Bulgaria. Poti plati cash sau cu cardul.
- Dupa ce treci podul, treci de controlul frontierei fara prea multa vorba. Apoi vei intra pe drumurile publice bulgaresti, unde este musai sa ai platita vigneta. In Bulgaria este activ sistemul e-vigneta: pentru 7 zile costa 15 leva, pentru o luna costa 30 de leva.
Nu prea ai alte alternative si de obicei nu te prea incadrezi in cele 7 zile. Mai exista si varianta de vigneta de weekend, dar numai daca o poti lega de cele 7 zile si costa10 leva (e-vigneta de sfârșit de săptămână este valabilă începând cu ziua de vineri, ora 12:00 până în ziua de duminică, ora 23:59).
- Poti achizitiona vigneta bulgareasca on line AICI, site-ul oficial al administratiei drumurilor bulgaresti are si o versiune in limba romana pe care o selectezi din dreapta, sus, de la meniul principal.
- In cazul achiziționării vignetei electronice pentru Bulgaria prin transfer bancar, aceasta va fi activată după aproximativ trei zile lucrătoare, din cauza procedurilor și timpului tehnologic specifice sistemului bancar de confirmare a plăților. În cazul achitării on-line cu card bancar (e-banking), activarea vinietei electronice pentru Bulgaria se produce imediat în decurs de câteva minute.
- Odata intrat in Grecia, vei avea anumite sectoare de autostrada unde vei plati niste taxe:in jur de 2,5 euro/ segment, dar merita fiecare banut: infrastructura Greciei este impecabila!
- Parcarile in Grecia sunt majoritatea cu plata si sunt destul de greu de gasit, mai ales in orele si in perioadele de varf. Ai grija pe unde lasi masina!
Cum circuli pe drumurile publice din Bulgaria?
- In general, toata lumea se teme de politistii rutieri din Bulgaria, ca , na, cine merge doar cu viteza legala? Intr-adevar, onorabilii in cauza stau la panda cam peste tot, adaugam si radarele in puncte fixe si dotarea echipajelor cu radare tip “pistol” care te-au luat din zbor, de nu apuci nici sa zici psss! De asemenea, traseul prin Bulgaria nu este chiar extraordinar de usor, pt ca ai multe curbe si drumuri inguste, de obicei destul de aglomerate.
- Asa ca vei pierde destul de mult timp parcurgand o distanta nu chiar foarte mare. Sfatul meu este sa incerci sa mergi cat mai mult prin Bulgaria noaptea, noapte care de fapt nu e prea lunga, la ora 4, 30- 5 deja se itieste de ziua! De obicei incerc sa ies din vama noastra in jur de ora 1 noaptea si atunci totul este mai lejer, mai putin aglomerat iar pe intuneric efectiv merg doar vreo 2 sau 3 ceasuri. Plus ca trecerea podului Giurgiu- Ruse este mai usoara!
- Nu uita sa ai centurile de siguranta puse, lipsa acestora fiind un alt motiv pt care poti primi amenda
- Mergi cu luminile de zi aprinse
- Verifica-ti actele masinii inainte de a pleca de acasa, ca nu se stie niciodata cum iti scapa ceva.
- Din punctul meu de vedere nu consider necesara o noapte de pauza pe drum, mai ales ca timpul meu este la limita de obicei. Sunt insa turisti care vin mai din nordul sau din vestul tarii, cu copii si atunci as recomanda oprirea nu inainte de a intra in Grecia, cum am tot vazut, ci undeva la mijlocul traseului, cam pe la Veliko Tarnovo, mai ales ca poti vedea cate ceva pe acolo si poti manca si ceva bun, oferta de hoteluri si restaurante fiind ok.
Cat costa combustibilul pana in Grecia?
Nu pot face un calcul precis al combustibilului, desi asta este una dintre cele mai importante cheltuieli din balanta tripului spre Thassos, pentru ca trebuie ca fiecare sa se gandeasca la cati cai putere in alearga sub capota.
Am sa iti dau doar preturile la benzina la pompa, de la inceputul acestei saptamani: 13 iunie. Un litru de benzina costa in Romania 1,85 euro, in Bulgaria 1, 68 euro si in Grecia 2,02 euro.
Este o oarecare diferenta, asa ca trebuie sa te gandesti si sa iti faci planul de bataie. Ideal ar fi sa faci alimentarea cea mai importanta in Bulgaria si sa intri cu rezervorul plin in Grecia. Majoritatea turistilor ies cu plinul din tara si il completeaza apoi la OMV-ul de la Kardzali, situat pe sensul de mers catre Grecia.
Benzinaria asta OMV a inceput de vreo cativa ani sa fie aproape ca ultima halta in drumul spre Insula de Smarald. Aici te poti racori putin, poti manca un sandwich, o inghetata, ceva, poti merge la toaleta. Este ca o mica colonie romaneasca, dar cumplit de aglomerata de obicei.
Personal, urasc benzinaria asta, dar de fiecare data imi vine sa ma opresc: uneori o fac, alteori nu. Mai sunt cateva statii de combustibil prin imprejurimi iar pretul este cam acelasi dar cozile mai mici. In mai toate marile statii poti plati cu cardul.
Despre trecerea cu ferryboat-ul
Orarul si costurile ferryboatului Keramoti- Limenas le gasesti AICI.
Precizez ca biletele pentru ferry nu pot fi achizitionate in acest moment on-line.
Se pare ca in saptamana 13-19 iunie, o parte din ferryboat-uri sunt anulate, asa ca tine mereu legatura cu site-ul Go-Thassos.gr care iti va oferi cele mai noi informatii din Thassos, actualizate la secunda!
Cum sa avem internet in Thassos?
Lucrurile sunt destul de simple: Bulgaria si Grecia fiind tari ale Uniunii Europene, se vor aplica tarifele standard ale UE pt roaming. Daca esti pe abonament, treaba e simpla; daca esti pe cartela prepaid, trebuie sa iti activezi o optiune de 10 euro SEE si vei putea folosi o mare parte a beneficiilor tale de voce si internet ca si in Romania.
Nu stiu sa recomand o retea sau alta, dar stiu ca exista si posibilitatea de a iti lua o cartela SIM de acolo, pe baza unui pasaport dar nu stiu daca nu dureaza ceva vreme pana va fi activata.
Majoritatea hotelurilor si restaurantelor si cazarilor mici ori mari au internet liber, inclus in costul cazarii.
Pe drum iti este necesar internetul pt aplicatiile de navigatie pe care le vei folosi. Sau poti sa iti descarci hartile si apoi le folosesti off line. De obicei eu folosesc Google Map, cu care intru mereu in conflict iar fiul meu este obisnuit cu Wase. Sotul meu o ia dupa semne si indicatoare si are cea mai putina bataie de cap!
Unde te cazezi in Thassos?
In functie de buzunar, de copii din dotare, de ceea ce vrei sa faci in Thassos , alege-ti cazarea cu atentie si intelepciune! Sunt sigura insa ca majoritatea locurilor de cazare sunt faine , trebuie doar sa cauti raportul caliatate-pret care ti se potriveste.
Recomandarile mele in urma experientelor pe care le-am avut cu cazarile sunt urmatoarele:
Cum te deplasezi in Thassos?
Daca nu ai masina ta sau nu vrei sa o folosesti pe timpul sederii, poti folosi autobuzele din Thassos. Sunt o multime de statii de unde le poti lua: Limenas, Potos, Limenaria, Theologos, Golden Beach, Panagia, prinos si inca altele. Sunt cam 6 autobuze pe zi, poti vedea orarul lor AICI
V-am mai spus ca baietii astia de la Go-Thassos.gr stiu tot ce misca pe acolo, da?
Poti inchiria o masina si te sfatuiesc sa te adresezi din vreme celor de la POTOS CAR RENTAL si sa il rezervi pe micul Jimny pentru o plimbare pe munti! Konstantina, patroana de la Potos Car, se va da peste cap sa iti faca toate mofturile! Iar de nu vrei si nu vrei sa conduci, atunci cei de la Potos Car iti pot face niste tururi ghidate de va sta mata in coada!
Unde manaci in Thassos?
Mancarea este absolut dementiala cam peste tot dar depinde si de gradul de rafinament al papilelor tale gustative! Da, mancarea s-a mai scumpit in Grecia, ca peste tot, dar cu siguranta ca un euro , doi, acolo in plus nu iti vor ruina vacanta si nu te vor face sa stai nemancat!
Sfatul meu este sa cauti taverne si localuri unde vezi multi localnici, mai ferite de drumurile turistilor sau in satuce mai indepartate. Notiunea de taverna nu este acelasi lucru cu cea de restaurant asa ca depinde doar de tine cat vrei sa te respecti. Si nu te aseza la masa acolo unde vezi farfurii din tabla, ca de obicei vine la pachet si cu mancare cam de mana a doua ca si farfuriile! Iata recomandarile mele AICI
Ce sa faci in Thassos?
Evident, raspunsul cel mai simplu este: plaja, lene, mancare buna, petrceri de seara, ulei de masline, huzureala!
Ei bine, eu iti mai spun ca mai sunt si multe alte lucruri de facut pe care ti le-am detaliat deja AICI si tot nu cred ca le-am cuprins pe toate!
Dupa ce ti-am spus toate astea si ti-am dat totul mur in gura in acest mic ghid de calatorie, sa stii, calatorule, ca nu mai ai absolut nici o scuza sa nu iti planifici o vacanta in Thassos! Fie ea si una mai scurta!
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!