Inspector SaCalatorim.ro – unde să mănânci în Thassos

Continuam  procesul verbal intocmit de exigentul Inspector SaCalatorim.ro cu constatarile  despre locurile unde sa mananci in Thassos ceva bun, fara a te ridica flamand de la masa sau fara sa iti para rau dupa banii pe care ii lasi langa nota de plata.

In cele 6 zile cat am stat in insula nu am stat locului o clipa si tot ce am prins in cale am cercetat pe indelete: restaurante, taverne, fast food-uri, rulote cu mancare, beach-baruri si tot ce am mai prins in drumurile mele prin insula. Doar v-am povestit despre ce va face Inspectorul SaCalatorim.ro in Thassos!

Inspector SaCalatorim.ro – Grecia, Insula Thassos

Am intrat fara rusine, am citit meniurile, am cantarit cu grija numarul si tipul clientilor de pe la mese, am aruncat cate un ochi in bucatarie acolo unde a fost cazul si chiar si in spatele bucatariei, pe afara pe unde nu se uita nimeni, pentru ca ai fi uimit sa stii cate chestii iti pot spune lucrurile aruncate prin spatele restaurantelor!

Am constat cu placere ca majoritatea localurilor  sunt ingrijite si curate iar personalul poarta masca si manusi in timpul servirii.

E drept ca nu am inspectat orice bomba sau orice taverna de cartier, intrucat nu aceasta este  segmentul de locuri in care sa mananc de obicei. Nu am avut nici un buget prea mare dar nici nu mi-am socotit chiar ultimul banut si de aceea standardul meu a fost destul de ridicat.

Dar pofticioasa cum sunt, nu m-am dat in laturi nici de la cativa gyros de pe la marginea drumului sau de pe plaja, neputand rezista tentatiei! Declar cu mana pe inima ca toate gyros-urile (ori toti gyros-ii?) au fost dementiali si nesanatosi! I-am dres cu bere Mythos, desigur, sa nu ne cada rau!

Dintre toate locurile unde am mancat, au fost cateva insa care m-au impresionat prin calitatea mancarurilor, servirea si amabilitatea personalului, dar si prin amplasare si curatenie. Pe acestea ti le recomand in cele ce urmeaza fara nici o rezerva!

Pefkospilia Tavern & Beach Bar, Pachis Beach

E o taverna pe o plaja nordica a insulei, minunata de vizitat la asfintit, cand culorile rosiatice capata si nuante de mov si roz, care te vor ameti cu siguranta! Daca mai adaugi si ceva de la cochetul bar, e posibil sa te pierzi si mai mult, dar asta depinde doar de tine!

M-am nimerit aici intr-o seara de miercuri, dedicata serilor grecesti. Ce inseamna asta? Ca acolo se  aduna multi localnici, ca mancarurile traditionale sunt la mare cautare si cinste si ca vin doi baietani cu instrumentele lor muzicale fermecate.

Ei si baietii astia se pun pe cantat si incetul cu incetul se incing niste dansuri de sar camasile de pe oameni!. Dar dansuri din acelea adevarate, grecesti, nu manele din burice sau din varful degetelor fitoase, pline cu inele de…haur! Va pun aici ceva pentru exemplificare, sa nu ziceti ca exagerez!

Cat priveste mancarea, nu pot spune decat ca a fost minunata pur si simplu: mici sarmalute umplute cu orez, indesate cu inversunare in sos tzatziki; boabe de fasole uriase, innotand intr-un sos dulceag si aromat; salata greceasca stropita din belsug cu undelemn gros de masline, scoici cu sos de lamaie si ingredientele secrete ale casei.

Adaugam creveti proaspat iesiti din plasele pescarilor si tavaliti intr-o unda de sos acrisor de lamaie si capere, felurite specii de pesti ca cel din poza, care este un delicios “Vatos Axnistos” la abur cu legume si ierburi, care pur si simplu se topeste in gura!

Iar desertul…ce sa mai zic, ca nu mai am cuvinte! Un blat crocant cu o crema delicioasa, facute in casa si inundate in sirop de capsuni. Cine sa stea sa numere caloriile?

Totul stropit cu un vinisor ambalat intr-o sticluta burtoasa care intai m-a facut sa zambesc, ca una care are butoaie de sute de litri in beci de cand se stie! Doar ca dupa ce am gustat un strop, strasnic de sec, am reconsiderat usor prejudecatile si mi-am amintit ca esentele tari se tin in sticlute mici si mi-am zis ca e mai bine sa continui cu apa, tinand cont ca eram cu masina!

Vinul cu pricina este unul traditional grecesc, denumit Retsina, tinut in butoaie de lemn de pin care ii confera o aroma unica si inconfundabila. Strasnic, cum ziceam!

Deci nu uitati: orice seara de miercuri, programati-o aici! Sunt sigura ca si in celelate zile mancarea e la fel de buna, dar cu siguranta  va lipsi bucuria dansului grecesc adevarat! Puteti rezerva  AICI

Taverna Glyfoneri, Pachis beach

Intre doua bai in apele limpezi ale Egeei si o leneveala pe micuta plaja cu nisip fin de langa ea,  taverna Glyfoneri te asteapta fara fite dar cu mancaruri delicioase. Specificul ei sunt fructele de mare prospete si minunat gatite. Prefatate de niste aperitive neaos grecesti, gatite dupa retete vechi de sute de ani.

Aici am incercat pentru prima data florile de dovlegel in aluat tempura, absolut deliciose, pe care le recomand fara rezerve, vinetele coapte cu sos acrisor umplute cu tot felul de nebunii si ierburi aromate, creveti grasunei in sos auriu dulce si sardine parpolite la gratar stropite din belsug cu lamaie, tavalite si alea cu nerusinare prin tzatziki ala care te urmareste la fiecare masa!

Si apoi inca o baie si o dulce uitare de sine la plaja din vale si o bere rece sau un cocktail care sa iti mai aline setea. Viata de vacanta, ce sa zic!

Taverna Muses, Limenas

O taverna cu multa verdeata, situata  pe malul marii, in apropierea ferry-boat-ului, genul de local unde mananca si localnicii.

Pe langa mancarea traditionala si gustoasa si ambienta simpla si frumoasa, marele avantaj al acestui loc este ca toate legumele  sunt produse bio, cultivate in ferma de la tara a lui Stavros, propretarul tavernei.

Cele 3 solare uriase ale fermei, a carui pamant imbogatit cu compost din frunze de maslin din livada in care se afla amplasate, asigura necesarul de legume proaspete si gustoase  fac ca mancarea de la Taverna Muses sa fie una desavarsita!

Adaugam si preturile de bun simt si servirea rapida si avem toate ingredientele unei mese reusite, indiferent ca e pranz sau cina!

Taverna Iatrou, Theologos

O plimbare inainte de cina prin superbul satuc Theologos, printre casutele frumos pietruite, cu ziduri cotropite de flori colorate  si pravalioarele care etaleaza produse artizanale traditionale, nu fac decat sa iti starneasca apetitul si curiozitatea fata de cei vei gasi atunci cand, ostenit, te vei aseza la ceas de seara, pe terasa tavernei Iatrou.

Vreme de 45 de ani, 3 generatii ale aceleeasi familii au dezvoltat o afacere in jurul mancarurilor traditionale grecesti. Dezinvolti si amabili, fericiti ca le-ai trecut pragul, tinerii din familie ne-au primit cu bratele deschise si ne-au ospatat cum se cuvine.

Am mancat cu o imensa placere un buiurdi facut de mana mamei patronului, proaspat iesit din cuptor, langa o salata greceasca cu legume zemoase si proaspete.

Apoi am gustat niste kokoreci in stil local, care daca nu ai fi stiut ca sunt niste simple intestine ai fi zic ca sunt o delicatesa nemaivazuta.

Vedeta cinei a fost o mancare cu carne de capra care se topea pur si simplu in gura, stropita desigur cu un vinisor local, pentru o mai buna alunecare spre stomacul in extaz!

O priveliste pe masura, o atmosfera calda si linistita si o nota de plata de bun simt, au completat tabloul unei cine perfecte.

Un loc pe care il recomand cu multa caldura!

Restaurantul Sea Breeze, San Antonio Beach, Potos

Parca Dumnezeu a aranjat treburile in asa fel incat in ultima seara a sederii noastre in Thassos sa ajungem intr-un restaurant care ne-a lasat o impresie minunata nu numai asupra lui cat si a intregii insule. De parca ar fi trebuit sa plecam acasa doar cu cele mai frumoase experiente!

Restaurantul Sea Breaze e amplasat pe o plaja superba, cu nisip auriu, tocmai potrivita pentru a te bucura de un apus perfect inainte de o cina fabuloasa.

Stilat si elegant, cu un ambient de bun gust desavarsit, a carei liniste este  tulburata doar de obrazniciile susurate de valurile marii, construit cu materiale de cea mai buna calitate, asemenea oamenilor care l-au infiintat si se ocupa cu drag de el, Vasiliki si sotia sa mereu zambitoare, restaurantul Sea Breaze ne-a incantat pur si simplu.

Ne-am dus acolo la recomandarea unui prieten, care ne-a spus ca nu putem pleca pana nu mancam la Sea Breeze, ca tot eram la o aruncatura de bat cazati, la Aventura Village, un loc de altfel exceptional, despre care am vorbit deja

Inspector SaCalatorim.ro – unde sa te cazezi in Thassos

Nu am fost pregatiti pentru ce aveam sa gasim acolo, gandindu-ne ca facem si noi vreo doua poze la apus, ciugulim ceva si mergem frumusel la culcare!

Ei bine, dupa ce apusul ne-a luat graiul, ne-am trezit asezati la o masa cu veseala impecabila, cu o servire ca la carte si cu doi oameni care ne-au primit ca pe vechi prieteni.

Pana a venit mancarea, ne-am incurcat printre randurile de legume bio cultivate in gradina din spatele restaurantului de tatal patroanei si am aruncat un ochi prin spate: curatenie si ordine desavarsita!

Bucatele servite au fost minunate, bucataria greceasca reinterpretata si dusa la nivel de masterchef!

O branza coapta in crusta de seminte si ierburi aromate, alaturi de o salata exceptionala de verdeturi si legume, desavarsita apoi de un preparat de caracatita frumos servit intr-o cochilie de scoica.

Iar lovitura de gratie a venit sub forma unui platou cu fructe de mare, al carui aspect a fost surprinzator si al carui gust a fost demential!

Prospetimea fructelor de mare si a legumelor a facut ca acest dish sa se catere pe primul loc in ierarhia celor mai bune mancaruri pe care le-am savurat in viata mea!

Un vin usor, demi dulce, servit exact la temperatura potrivita, dar din pacate lasat pe jumatate nebaut din cauza drumului de intoarcere cu masina, au desavarsit ultima noastra seara si ultimile amintiri despre frumoasa insula de smarald, care pur si simplu ne-a surprins!

Desertul simplu si fin, facut de mana mamei patronului, care a fost de fapt si prima bucatareasca a restaurantului, a fost desavarsit si el: un simplu dovleac confiat, absolut fenomenal! Din partea casei, desigur, ca asa e la greci!

A fost o seara perfecta la Sea Breeze. Atmosfera, calitate, mancare buna, servire ireprosabila. Nu ocoliti acest restaurant daca ajungeti in Thassos, oriunde veti fi cazati in insula, acordati-i o seara negresit!

Povestea mea culinara din Thassos se opreste aici. Nu pot vorbi despre toate terasele pe unde am mancat sau ne-am bucurat de o cafea, un dulce sau o bere locala, ca ar trebui sa mai povestesc pret de cateva mii de cuvinte!

Asa ca va indemn doar sa incercati oriunde veti merge in vacantele voastre mancarurile locale si sa va bucurati de ele!

Iar daca vrei sa pornesti spre Thassos, toate amanuntele le gasesti  AICI.


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Despre autor

Carmen Dima
Carmen mestereste planuri de calatorie dimineata pentru Europa, la pranz pentru India iar in restul timpului pentru Asia, unde ar vrea sa se si mute de fapt. Intre un drum la banca si o decizie pentru afacerea ei, da sfaturi de calatorie prietenilor si mai scrie cate un articol. Daca o intrebi ce face iti va raspunde invariabil ca este la vanatoare de bilete de avion. Articolele ei sunt povesti in toata regula, scrise de o Sheherezada moderna, funny si rebela. Dar cine e perfect in ziua de astazi?

Descoperă și alte destinații

[td_block_social_counter open_in_new_window="y" facebook="SaCalatorim.ro" manual_count_facebook="78723"]

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments