Turist in orasul meu: Barlad

Fost-am prin lumea mare destul dar niciodata nu m-am gandit sa fiu turist in orasul meu, Barlad!

Asa ca, auzind ca in oras va fi mare festival de toamna, mi-am zis ca trebuie musai sa trag o fuga si sa vad cam ce organizare este pe acolo.

Va spun drept ca nu am iesit pe poarta cu asteptari prea mari, dar fiind faptul ca nu sunt iubitoare de bai de multime si nici de hei-rup-isme populare, asa cum nici nu pup in fund vreun partid sau vreo personalitate politica locala, ca nu ma intereseaza. Ce am gasit insa pe acolo chiar m-a facut sa ma bucur ca am ales ce trebuia, cand a fost vremea.

Festivalul Ceaunelor de la Barlad este la prima editie si organizatorul, Primaria Municipiului Barlad, promite a il transforma intr-o traditie. Ceea ce nu ar fi rau deloc!

Gandit ca un loc unde sa se adune cat mai multe gospodine si gospodari mesteri in gatitul la ceaun si cunoscatori ai retelor traditionale ale mancarurilor moldovenesti atat de gustoase, targul- ca de fapt este un targ al traditiilor- se desfasoara pe un teren viran la marginea orasului Barlad, in Cotu Negru. 

Drumul e bun pana acolo, de vrei sa vii cu masina. Locuri de parcare berechet, ghinisor dirijate de politia locala. Poti ajunge si cu transportul in comun, o cursa speciala  pusa la dispozitie de Primarie, care pleaca din centrul orasului si costa 2 Ron pe sens. Frecventa acesteia este din ora in ora.

Ce am gasit la festival? Ei bine, chiar lucruri interesante si dragute. Unele chiar si gustoase!

Pe una din cele 2 alei organizate pt desfasurare sunt cei care gatesc si vand mancare. Drept sa zic, nu am vazut chiar atat de multe ceaune si nu prea spectaculoase Si nici prea multe feluri de mancare bolborosind in ele. Dar poate ca la concursul de gatit care va urma, se vor ivi si mai multe, cine stie?

Categoric, vedeta festivalului de la Barlad este fasolea la ceaun, habar nu am de ce, ca doar nu este 1 decembrie! Suspectez ca este din ratiuni economice pt ca o portie de fasole cu carnati se vinde cu 20 de lei. Bine, cu tot cu mamaliga sau paine si cu cateva muraturi! Asa ca va las pe voi sa faceti calcle de rentabilitate!

Urmeaza in cursa pentru burtile barladenilor pastrama de berbecut. Sau o fi oaie? Nasul meu mi-a soptit ca era a doua varianta, dar nefiind vreo cunoscatoare in ale ovinelor- vii sau gatite- am ramas cu 30 de lei in buzunar, cat ar fi costat o portie de pastrama. 

Tochitura vine si ea puternic la sprint, bolborosind in unele ceaune, alaturi de niste sarmale timide, intr-un colt. Intre 20-25 lei portia.

Desigur, ceaunul ca ceaunul, dar gratarele s-au incins cat ai zice peste, parpolind mici si halci de carne din tot felul de animale. Cartofii sfaraiau si ei, direct din pungile congelate, ca e mai traditional asa, pe fast food! Mie mi-a mirosit a balci, cu usor iz de praf, dar nu ma bagati in seama ca sunt carcotasa de felul meu!

Cred ca am mai zarit o tocanita timida pe undeva si niste hribi cu pui, mult prea uleiosi pentru gustul meu si cam atat.

Am mancat o portie de fasole la un stad pe care l-am ales pentru ca mi s-a parut ca oamenii de acolo  aveau simtul umorului si nici nu era de neexplicat, pentru ca baietii erau de la Byker Boyz, cei cu motocicletele alea adevarate, care fac tot felul de actiuni caritabile si care, pe deasupra, mai sunt si simpatici si destepti! Fasolea lor a fost de nota 8 dar motocicletele alea m-au uns la inima!

As fi poftit si un desert, ca portia de fasole nu a fost prea maricica, dar in afara de traditionalul moldovenesc -ha, ha, ha!- Kurtos colac si traditionala moldoveneasca gogoasa greceasca, nu am gasit nimic si as fi poftit maxim la un traditional cozonac moldovenesc!  

La capatul aleii food, troneaza scena, desigur! Ca ce festival este ala fara program artistic, nu?

Pe scena era ansamblul folcloric de la Solesti, care se pare ca este un ansamblu recunoscut pe la noi,  care au cantat si au jucat asa cum bine le sta moldovenilor. Ce mi-a placut cel mai mult a fost faptul ca ansamblul acesta parea ca o familie mare, mare si faptul ca multi tineri erau angrenati acolo, la dans si cantec si chiuituri.

Mi-am amintit de un recent trip al meu, in cadrul programului Go52, unde am vazut prima data in viata mea niste eforturi uriase pentru readucerea la viata a traditiilor populare ale unui loc si unde am aflat ca exista tezaure umane vii, recunoscute de autoritati si cu patalama la mana!

Pe a doua alee, cea destinata vanzatorilor, aproape ca nici nu am vrut sa merg, gandindu-ma ca voi da, ca de obicei, de tot felul de kichuri si chinizisme! Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca sub corturile frumos decorate erau produse care mai de care mai frumoase si mai apetisante, facute de maini harnice de gospodari.

De la mierea de albine si serbetul de casa, la decoratiunile migalos mestesugite din materiale ecologice, de la felinare din lemn si caciuli de blana, pe care habar nu am cine le mai poarta, toate lucrusoarele si borcanelele de pe acolo erau minunate.

Daca ma intrebati de preturi, nu stiu ce sa zic, ca una care nu coase, nu are vreun talent la impletit ori la pictat. As zice ca lucrusoarele alea erau atat de frumoase si de bibilite, incat meritau toti banutii. Mai putin o ie care nu parea chiar autentica dar costa 500 lei!Si ca sa inchei povestea Festivalului Ceaunelor de la Barlad, va spun ca maxim am apreciat organizarea: parcari, paza, toalete, acces usor, locuri de luat masa, drum de acces f bun. Sunt sigura si ca iluminatia de seara este pe masura! Si ma bucur ca se poate si la noi!

Ce am pus in traista de la festival? Iaca va arat! 15 lei borcanelul!

Asa ca de aveti drum maine prin Barlad, neaparat opriti-va la Festivalul nostru! Mancati o portie de fasole sau ce va e pe plac si stati de vorba cu oamenii simpli de pe acolo: veti fi uimiti ca eticheta aceea de moldoveni saraci si betivi, pe care cu atata usurinta ne-o aplica lumea, este departe de a fi adevarata!

Iar de nu nimeriti la festival, va spun ca avem in Barlad un muzeu de istorie superb, un Pavilion unde sunt expuse operele lui Marcel Guguianu care arata ca in orasele mari ale lumii, un teatru exceptional, un planetariu renumit, cateva case memoriale importante, cateva parcuri superbe si chiar si o gradina zoologica remarcabila!

Iar de vrei un ghid local, nu te sfii sa ma cauti!

Despre autor

Carmen Dimahttps://sacalatorim.ro/author/carmen/
Carmen mestereste planuri de calatorie dimineata pentru Europa, la pranz pentru India iar in restul timpului pentru Asia, unde ar vrea sa se si mute de fapt. Intre un drum la banca si o decizie pentru afacerea ei, da sfaturi de calatorie prietenilor si mai scrie cate un articol. Daca o intrebi ce face iti va raspunde invariabil ca este la vanatoare de bilete de avion. Articolele ei sunt povesti in toata regula, scrise de o Sheherezada moderna, funny si rebela. Dar cine e perfect in ziua de astazi?

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*