test

A inceput școala! Cum primește Europa elevii în clase

Ziua de 15 septembrie e una speciala pentru noi, romanii: incepe scoala! Pana acum o vreme, era un  eveniment in sine si parca in aer plutea mereu ceva special.

Poate erau emotiile picilor care puneau pentru prima data piciorul intr-o scoala. Poate erau ingrijorarile parintilor pentru inceputul de drum al micutilor lor.

Sau poate ca era scoala altceva si ne cuprindea pe toti in mrejele ei, facand ca sarbatoarea inceputului de an scolar sa fie ca startul intr-o cursa de elita.

Evolutia situatiei pandemice in Europa si amploarea valului doi al imbolnavirilor cu virusul SARSCOV 2, au dat destul de tare planurile autoritatilor peste cap pentru inceperea scolilor. Iata care este situatia in cateva tari din Europa.

Spania

Spania ramane una dintre cele mai afectate tari, cu peste 570.000 de cazuri si aproape 30.000 de morti. Numerele au crescut dupa ce la inceputul verii granitele au fost deschise si autoritatile nu au impus aproape nici o regula la intrarea in tara, ajungand ca in luna septembrie sa se inregistreze si peste 4.500 de infectii pe zi. Completarea unui formular online nu avea cum sa impiedice nicidecum cresterea numarului persoanelor infestate…

Si cum in Spania comunitatile autonome pot sa isi stabileasca singure anumite norme si regulamente, masurile luate au fost oarecum defazate si discutabile. Primele masuri dupa perioada de carantina au vizat deschiderea restaurantelor si barurilor, a hotelurilor, plajelor si locurilor publice. Asta nu a facut decat ca lumea sa ia cu asalt toate aceste locatii, cu sau fara masuri de precautie.

In unele comunitati purtarea mastii este obligatorie atat in interior cat si in exterior. In altele, doar in spatiile inchise. Unele comunitati aplica amenzi pentru lipsa mastii, altele “se fac” ca aplica…

Unele regiuni (mai ales cele afectate serios precum Madrid sau Barcelona – culmea, nu?) au deschis scolile incepand cu data de 8 septembrie. Altele au amanat o saptamana, copiii intrand in clase la 14 septembrie.

Cu toate ca cifrele sunt alarmante, guvernul spaniol asigura ca totul este sub control si ca “valul doi” va intra in scurt timp in regres. Speram ca autoritatile au dreptate tinand cont de fatul ca la finele lui august se inregistrau si 12.000 de cazuri / zi…

Marea Britanie

La finalul saptamanii trecute, Mare Britanie a confirmat ca numarul de 3.500 de cazuri noi este cel mai mare consemnat dupa data de 17 mai, iar autoritatile sunt convinse ca va asista la o accelerare a cazurilor de contaminare.

De azi, 14 septembrie, Anglia impune o restrictie privind adunarile mai mari de sase persoane din gospodarii diferite, restrictie care este valabila doar pentru Anglia si se alica in spatiile inchise si cele in aer liber, cu exceptia scolilor, locurilor de munca, nuntilor si inmormantarilor.

In cazul scolilor, regulile sunt diferite in functie de zona. In Scotia de exemplu, folosirea mastilor este obligatorie pentru toti cei care au implinit 12 ani in timp ce in Anglia guvernul de la Londra sustine ca nu este nevoie de masti.

Italia

Guvernul Italian a permis inceperea scolii, precizand ca o “carantina imediata va fi impusa celor care au intrat in contact  imediat cu orice elev sau profesor testat pozitiv la testul COVID-19”.

Reintoarcerea la scoala a fost aplicata prin creearea a aproximativ 5.000 de noi clase si prin reguli de igiena sporite: spalarea frecventa a mainilor, peste 150.000 litri de gel furnizati saptamanal si purtarea obligatorie a mastii. Trebuie mentionat ca peste 10 milioane de masti vor fi furnizate zilnic profesorilor si elevilor.

Franta

Franta a depasit 10.000 cazuri pe zi la finalul saptamanii trecute, numarul mare inregistrat fiind datorat politicii de testare gratuita aplicata de catre guvernul francez.

Scoalile si-au deschis portile la 1 septembrie si doar dupa trei zile, 10 dintre acestea au fost inchise din cauza epidemiei. Alte 120-130 de clase au fost inchise din aceleasi motive.

Daca un elev prezinta simptome, el trebuie testat cat mai repede iar daca testul este pozitiv, parintii au obligatia de a anunta scoala iar aceasta la randul ei, anunta agentia regionala de sanatate publica. Urmeaza o ancheta epidemiologica, iar familia, elevii din clasa celui infestat si persoanele care au stat la mai putin de un metru de aceasta intra in izolare si sunt testate in maximum 48 de ore.

Celor testati pozitiv li se impune o carantina de 14 zile iar celor negativi o izolare de 7 zile, dupa care testul se repeta.

Israel

Israel este in acest moment a doua tara din lume cu cele mai multe cazuri de coronavirus pe cap de locuitor, fiind prima tara care a reimpus la nivel national masuri de izolare pentru trei saptamani.

Cetatenii israielieni nu au voie sa se deplaseze la o distanta mai mare de 500m de casa, farmaciile si magazinele de produse de stricta necesitate au voie sa fie deschise, restul este lockdown total.

Aceasta masura a venit in contextul perioadei de sarbatori religioase de toamna din Israel, cand familiile se aduna si se celbreaza o multime de obiceiuri religioase. Nici vorba de scoli deschise!

Austria

Cancelarul Austriei Sebastian Kurz a invitat populatia sa respecte cu strictete masurile aniti-pandemie si sa reduca la maximum contactele. Ajungand la aproape 1000 de cazuri pe zi, Austria impune utilizarea mastilor in supermarketuri, in mijloacele de transport public si in toate cladirile publice de pe teritoriul intregii tari.

Scolile au fost redeschise in 7 septembrie, fara a fi obligatorie masca in clase, activitatea facandu-se in spatii bine aerisite si cu testarea in masa a elevilor. Daca insa numarul de cazuri va creste inca si se va intra in zona rosie, cursurile se vor muta in mediul on line.

In cooperare cu centrele de invatamant din intreaga tara se prevede testarea a circa 15.000 de elevi şi 1.200 de profesori la fiecare trei saptamani, iar pentru aceasta se va recurge la o noua procedura în care, pentru a lua o mostra, persoana respectiva trebuie sa faca gargară timp de 20 de secunde. Nu, nu e gluma!

Cehia

Cehia a inregistrat pentru a treia zi consecutiv un numar record de cazuri de infectare (peste 1.500), fiind una dintre tarile Uniunii Europene in care numerele cresc alarmant.

Cu toate acestea, ministerul sanatatii nu a impus in scoli utilizarea obligatorie a mastii insa unele institutii de invatamant cer elevilor sa le poarte cel putin in spatiile publice.

Germania

In Germania a fost impusa regula conform careia scolarii trebuie sa mentina o distanta de 1,5 – 2 metri fata de colegi si sa poarte obligatoriu masca. Presa germana anunta ca pentru prima data in istorie, toti copiii de la clasa a V-a in sus trebuie sa poarte in sala de clasa masca, deocamdata pentru primele noua zile de scoala.

Scolarii din clasele I – V trebuie sa poarte masca in spatiile publice, sa isi spele frecvent mainile, iar clasele trebuie aerisite cat mai des.

Belgia

Belgia este una dintre tarile care a impus restrictii putine in scoli. Nu este obligatorie purtarea mastii, parintii nu au voie sa intre in curtea institutiei de invatamant, iar copiii ies la interval de 10 minute in grupuri mici.

Belgia este una dintre putinele tari europene care a deschis gradinitele in timpul verii fara a avea prea multe probleme cauzate de pandemie.

Nu as vrea sa fiu tendentios discutand aici despre situatia deschiderii scolilor in Romania, pentru ca rolul meu nu este cel de judecator si pentru ca eu nu locuiesc acum in Romania.

Las pentru voi, cititorii blogului nostru, aprecierile asupra acestei zile.

O singura intrebarea as lansa: vi se pare ca copii vostri sunt mai protejati la scoala decat in vacante? Ca au conditii in care sa isi desfasoarea activitatea in siguranta? Ca vor invata la fel de mult si bine ca in anii anteriori?


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*