UPDATE 25 IULIE
Românii nu vor putea calatori in scop turistic in Cipru, iar in cazul in care calatoresc în alte scopuri decat cele turistice, perioada de izolare de 14 zile va fi obligatorie. Exceptiile sunt mentionate in comunicatul MAE si ele se refera la rezidenti, sau cei care obtin un permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot. Info aici
Începând de astăzi 23 iulie, vizitatorii din 51 de țări pot intra în Cipru după ce Unitatea de Monitorizare și Control Epidemiologic a Bolilor Infecțioase a Serviciilor Medicale și Serviciilor de Sănătate Publică a efectuat o reevaluare a riscului epidemiologic în ceea ce privește Covid-19.
Publicată ieri, 20 iulie 2020, lista este formată din 22 de țări din Grupul A care pot intra în Cipru fără un certificat fără corona virus, 21 din Grupul B care necesită un certificat care prezintă PCR negativ al Covid-19 administrat în 72 de ore înainte de plecare și 7 în grupul C care necesită un certificat care prezintă un PCR negativ al Covid-19 administrat în 72 de ore înainte de plecare și o carantină auto-administrată de 14 zile la sosire.
În această etapă, s-a decis să permită călătorilor din Italia să facă un test molecular Covid-19 la intrarea în Republica Cipru, începând cu 23 iulie 2020. Costul examinării va fi suportat de călătorii înșiși.
Categoria A – Țări cu risc scăzut în etapa actuală
Statele membre ale Uniunii Europene: 1) Austria, 2) Germania, 3) Danemarca, 4) Grecia, 5) Estonia, 6) Irlanda, 7) Letonia, 8) Lituania, 9) Malta, 10) Ungaria, 11) Polonia, 12 ) Slovacia, 13) Slovenia, 14) Finlanda
Membrii Spațiului Schengen: 1) Elveția, 2) Islanda, 3) Liechtenstein, 4) Norvegia
Țări terțe: 1) Japonia, 2) Canada, 3) Noua Zeelandă, 4) Coreea de Sud
Categoria B – Țări cu risc posibil scăzut, dar mai mare incertitudine în comparație cu categoria A
Statele membre ale Uniunii Europene: 1) Belgia, 2) Bulgaria, 3) Franța, 4) Spania, 5) Italia, 6) Croația, 7) Olanda, 8) Republica Cehă
State mici: 1) Andorra, 2) Monaco, 3) Orașul Vaticanului, 4) San Marino
Țări terțe: 1) Algeria, 2) Australia, 3) Georgia, 4) Maroc, 5) Rwanda, 6) Thailanda, 7) Tunisia, 8) Uruguay, 9) China
Categoria C – Țări cu risc crescut în comparație cu categoriile A și B
Rețineți că numai grupuri specifice de călători din țările Grupului C au voie să vină în Cipru
Statele membre ale Uniunii Europene: 1) Portugalia, 2) Suedia, 3) Luxemburg, 4) România, 5) Regatul Unit
Țări terțe: 1) Serbia, 2) Muntenegru
Toți pasagerii, indiferent de categoria țării, sunt obligați să completeze un formular online CyprusFlightPass (https://cyprusflightpass.gov.cy/) în termen de minim 24 de ore înainte de plecarea lor. Mai mult, pentru a asigura sănătatea publică și monitorizarea imaginii epidemiologice, va fi efectuat un eșantion de testare de laborator a pasagerilor pe zborurile de sosire selectate.
Trebuie menționat că clasificarea țărilor de mai sus va intra în vigoare la 23 iulie.
Sursa: https://in-cyprus.philenews.com/
Deoarece nu am vrut sa bazam informatia doar pe o publicatie, ne-am adresat cu un email oficiului guvernamental cipriot. Raspunsul a fost rapid si poate fi vazut in imaginea de mai jos.
Alte informatii:
În cazul țărilor care nu sunt incluse în grupurile A, B sau C, intrarea este limitată numai la cetățenii cipriți, rezidenți legali, persoane îndreptățite în temeiul Convenției de la Viena, persoane indiferent de naționalitate, care au dreptul să intre în Republica Cipru, după un permis special din Republica Cipru, astfel cum este stabilit prin Decretul de decontaminare (nr. 30) din 2020, persoanele indiferent de naționalitate, în cazul în care autoritățile din țară (categoria B) care au reședința, nu oferă servicii de analiză de laborator celor care doresc să călătorească în Republica Cipru și la anunțul relevant.
Toate persoanele care se incadreaza in descrierea de mai sus trebuie să fie supuse unui test molecular Covid-19 la intrarea în Republica Cipru, în vigoare începând cu 23 iulie 2020. Costul examinării va fi suportat de călătorii înșiși și de o carantină autoimpozită obligatoriu de 14 zile la intrarea în țară este, de asemenea, obligatorie.
MAE menționează că, începând cu data de 17 iulie 2020, autoritățile cipriote nu mai permit turiștilor să traverseze în partea de nord a insulei. Cetățenii români care se află în partea de nord a insulei nu vor primi autorizația de trecere decât în cazuri umanitare (deces al unui membru de familie, situații medicale de urgență), deplasarea urmând a avea loc exclusiv prin punctul de trecere Meteham.
Lista statelor din Europa unde cetățenii români au restricții de călătorie
Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!