test

Mauritius – Visul unei nopți de vară…

Nu stiu daca va vine sa credeti dar Mauritius este cea mai bogata tara africana. Cel putin la nivel oficial asta se spune. Probabil ca afirmatia este bazata pe cifre: venit pe cap de locuitor sau alti indici economici.

Datorita unor facilitati fiscale si declararii unor zone ale insulei ca “zone libere”, aici au aparut sute de companii medii si mici, in special in industria textila. Aici se fabrica Gucci, DG, Lee, Tommy si multe multe altele.

20131229_101158

Fiind o buna perioada de timp colonie britanica, pe insula au ajuns de-a lungul anilor indieni din toate colturile Imperiului. Apoi chinezi, in special pentru plantatiile de trestie de zahar. Africanii erau deja acolo…

Si acum trestia de zahar este principala planta cultivata insa cu metode moderne desigur. Am aflat si de ce colonistii preferau cultivarea trestiei de zahar: pentru ca se se planteaza o data la 7 ani dar se exploateaza pe toata durata ei de viata, pentru ca se foloseste intreaga planta (mai putin radacinile). Astfel din tulpina se face zahar, din resturi melasa, din melasa rom, iar frunzele se folosesc la mobilier sau in constructii. Colonistii iubeau insa cel mai tare, desigur, romul.

20140106_172048

Indo mauritanii sunt majoritari (peste 60%) si poate ca stilul lor pasnic a impregnat starea generala a insulei. Acolo timpul nu se masoara in minute sau ore. Acolo, lucrurile se intampla de la sine, calm, fara nici cea mai mica urma de stres. Autobuzele nu au orar, magazinele pot fi inchise oricand. Probabil ca au luat modelul vremii: soare puternic si ploaie neasteptata, dupa care soarele apare iar ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.

Fiind o tara cu patru religii importante (hindu, musulmani, crestini si budisti), este si tara cu cele mai multe sarbatori legale. Nu ca asta ar conta, la ei este sarbatoare oricum in fiecare zi.

Cineva mi-a explicat ca si culorile care formeaza steagul tarii au fost alese in asa fel incat sa cuprinda toate rasele si religiile: galben pt indieni, rosu pentru chinezi, verde pentru musulmani si albastru pentru crestini. Nu am certitudinea ca asa este insa explicatia pare credibila.

Oricum, este cert ca locuitorii  au adoptat conceptul „Sarva Dharma, Sarva Bhava”, adica de respect  pentru toate religiile lumii, concept pe care il mai gasim in Goa, India.

20140103_122723

In 13 zile nu am avut nicio clipa senzatia ca ma aflu in Africa. Nu am vazut vreun localnic nervos iar politie am vazut o singura data, in noaptea de Anul Nou patruland. Trebuie sa recunosc ca am vazut si sediul politiei din Flic en Flac insa pana cand am descoperit placuta pe care scria Police am crezut ca e parcare de biciclete.

 Nu stiu daca din cauza religiei sau a fricii nu se fura. Poti sa iti lasi linistit lucrurile pe plaja publica si tu sa te plimbi cu orele. Totusi, de curiozitate am intrebat daca au inchisoare. Au 😛

20140103_105844

Cand ajungi in Port Louis, capitala tarii, juri ca esti intr-un mic oras port in Europa. Doar oamenii de pe strada te fac sa realizezi ca nu e asa.

Dupa ce intrii in zona centrala a orasului iti trece insa acea senzatie. In weekend strazile se transforma in targ cu mormane de haine (ei zic ca sunt aduse de la fabricile marilor firme mentionate anterior), postete, gherete cu mancare sau accesorii de telefoane mobile.

Ce mai, ca la turnul Babel insa nimeni nu trage de tine sa cumperi. la ce preturi sunt nu prea ai ce sa negociezi. In primul rand ca ti-e jena si mai apoi pentru ca nu au ei ce sa mai lase din pret. Ca sa va dau un exemplu: tricouri 2,5 euro, jeansi Lee 6 euro, huse de telefon 4 euro,etc…  

20140104_121413

De curiozitate sau poate din inconstienta am vrut sa vad si o piata. Am fost surprins insa de cat de civilizat era totul. Am gustat si niste fructe, nu am nici cea mai vaga idee cum le spunea si vanzatorul nu s-a ofticat ca nu am cumparat.

Tot acolo am gustat si “alouda”, un fel de lapte de pasare, mai lichid, cu ceva bobite in el. Cica e foarte racoritor. Sa zicem ca racoritor era dar era si putin scarbos. Gusturile insa nu se discuta si tind sa cred ca aveam eu o problema din moment ce in cateva minute s-a vandut cateva zeci de pahare.

20140104_122755

Intr-o alta zi am vrut sa vad marele targ de textile din Quatre Bornes. Am ajuns, am vazut un fel de talcioc cu mii de tarabe si am regretat ca nu am facut cumparaturi de pe strazile din Port Louis.

Aici majoritatea produselor erau made in Mauritius dar toata lumea spunea ca sunt de cea mai buna calitate. Asa o fi insa eram mult mai scumpe decat cele din capitala. Drept urmare, in mai putin de doua ore eram din nou in “furia rosie” (toate autobusele sunt botezate in Mauritius) inapoi spre cazare.

20140104_122106

Plaja este publica si citeam inainte de plecare in ghiduri (foarte putine in romana) ca nu sunt amenajate. Poi daca ai oceanul, ai plaja cat vezi cu ochii, ce amenajare mai vrei?

In dimineata in care mergeam spre Quatre Bornes am vazut pe plaja din fata apartamentului meu sezlonguri intr-o remorca. M-am apropiat si am intrebat cat costa inchiriatul. Nimic! Adica asta e plaja publica, primul venit primul servit.

Orar? Reguli? Nu exista. Poate vin si maine mi-a spus responsabilul zambind… La toate plajele publice am vazut ca exista toalete. Si acestea sunt gratuite dar sa nu va imaginati ceva luxos. In unele miroase a clor iar in altele a … stiti voi ce.

20140103_114027

Mauritanii sunt extrem de prietenosi, sa nu va mire daca va abordeaza cineva pe plaja doar ca sa afle de unde esti si cum ti se pare insula. Rar vezi pe plaja cate un vanzator ambulant dar daca nu esti atent, trece neobservat. Nu striga, nu iti face oferte speciale.

20131230_181228

Dimineata plaja este perfecta, temperatura apei la fel. Intre ora 11 si 15 soarele este atat de puternic incat risti sa faci si insolatie si sa te transformi in tomata. Dupa amiaza, te poti bucura de soare intre 15 si 17.30 – 18.00. Dupa aceasta ora soarele se duce la culcare si lumea incepe plimbarea pe malul oceanului.

20131231_191104

In weekend, mauritanii ies la picnic … prelungit. Pe unele plajele din Mauritius  in special pe cele pe care exista si copaci, apar de vineri seara si pana luni dimineata zeci de corturi. Oamenii nu se joaca si nici nu glumesc cu asta. Aduc tot ce tine de familie, de la copil la bunica si de la caine la papagal.

Nu auzi muzica data la maxim, tipete si rasete grosolane si nici nu sparg seminte. Luni dimineata juri ca a fost doar un vis de weekend pentru ca totul dispare fara nicio urma. Si mai zicem ca africanii nu sunt civilizati…

20140105_074759

Cand te plimbi cu autobuzul prin insula vezi o multime de localitati si realizezi ca bogatia oficiala a tarii este probabil de alta natura. Casele zidite sunt extrem de rare si in majoritatea cazurilor te intrebi cum de nu se darama.

Am calatorit destul cu autobusul prin diferite tari si ma asteptam ca aici fiind intr-o tara africana, cu o temperatura ridicata, cu mijloace de transport fara aer conditionat…sa sufar. De diverse mirosuri desigur. Nu s-a intamplat nici macar atunci cand autobuzul era plin la refuz.

20140104_141806

Am mai spus ca Mauritius nu e doar o destinatie exotica. Sunt locuri in care daca ai fi adus legat la ochi ai jura ca esti in varful unui munte sau in cea mai deasa padure. Pe langa ocean ai rauri, cascade, munte, padure, teren fertil. Asa o fi aratand Paradisul?

 Pe langa diversitatea geografica ai si pacea interioara, ai si intelegerea si buna convietuire a oamenilor. Ce lipseste atunci? Nu cred ca lipseste nimic. Mai mult, am aflat ca pe insula Mauritius nu exista nici macar animale salbatice periculoase sau serpi veninosi. La final am inteles de ce foarte multi turisti ajunsi aici nu au mai vrut sa plece si au ramas  pana in ziua de azi… Gasisera Paradisul.

Poti arunca un ochi si la cum a aratat Paradisul pe care l-am gasit noi chiar aici! 

20131231_191122

In ziua plecarii din Mauritius m-a incercat un sentiment ciudat de regret si nostalgie. Mauritius a fost pentru mine un moment si un loc care mi-au schimbat perspectiva. Prin tot ce am vazut si simtit acolo, am invatat sa vad lucrurile altfel. 

Am invatat ca felul in care vedem noi lucrurile in Europa nu este neaparat mai bun sau mai civilizat. Am vazut ca cele mai diverse rase de pe pamant pot convietui de sute de ani fara nicio problema, am vazut ca religia nu este un factor care dezbina. Am vazut ca mancarea chinezeasca poate fi combinata cu mancare indiana, am vazut oameni care traiesc clipa. Asa cum e ea… in Paradis.

20140106_174026


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!


Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

85,800FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. E dragut in Mauritius, desi la intrare la controlul pasapoartelor, am dat de o indianca care ne-a scos peri albi…
    P.S. 1 Eu as recomanda si Rodrigues.
    P.S. 2 Mai ales pentru europeni cu copii mici, este excelenta.
    P.S. 3 Mediul subacvatic este, din pacate, destul de afectat, inclusiv in zona Blue Bay iar dezastrul cu petrolierul ala de acum cateva luni, cu siguranta nu a imbunatatit situatia… 🙁
    P.S. 4 Mark Twain nu a ajuns si in P.F.! Cu siguranta, tahitiencele i-ar fi afectat parerile, hi, hi….

    • Nu stiu ce pareri l-au afectat, dar sigur paradisul din Mauritius merita vazut, nu? Cu sau fara peri albi! Paul, te invitam la noi sa ne povestesti intr-un articol despre Mauritiusul tau! Sau , hai despre minunata ta Polinezie!! Mai ales!!! Te rog, nu spune nu!

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*